X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hekselman
    Uzależniony
    • 2005
    • 568

Zamieszczone przez marszull
    po pierwsze to chyba malo wiesz o rynku komercyjnej fotografii,
    podejsciu duzych firm i budzetach jakimi operuja
    a po drugie uwielbiam takie podejscie (z ta pozniejsza robota)
    bo pozniej sie znajdzie nastepny, ktory jeszcze zejdzie z ceny
    i wtedy to o Tobie nikt nawet nie pomysli...
    na pewno ty wiesz lepiej - to podpowiedz koledze który założył ten wątek.
    To bardzo komercyjna dyskusja fotgraficzna i na pewno też dotyczy dużej firmy z budżetem itd itp - bo przecież widać to wyraźnie choćby po tym że chcą zatrudnić specjalistę!
    ...co na CB sie pyta: chłopaki - ile wziąść za te robotę....

Co do drugiej części wypowiedzi - masz rację.
    Z tym że mogę się założyć o co zechcesz że po przedstawieniu powyższej kalkulacji kolega nawet tej pierwszej roboty nie zaliczy!
    Chyba że wyobrażasz sobie że żyjemy w kraju w którym "jakość" wygrywa z "jakoś" - byle taniej.

W końcu (nie chcę byc złośliwy bo to fakt) ale to chyba autor wątku ma na tyle rozumu ze napisał
    "18,000 netto za robotę + dojazd? Trochę głupio być wyśmiany przedstawieniu takiej kwoty"
    Widać chłop zna zycie :-)

Koledy tu reprezentują system "pobożnożyczeniowy" a wasze odgrażania co do tego że zleceniodawca "następnym razem się zastanowi" sa również z tych "pobożno..."
    Rzecz w tym że zlecenodawca będzie miał zrobiona robotę a BRAK PUNKTU ODNIESIENIA czyli np tej samej pracy lepiej wykonanej przez innego odpowiedniego "specjalistę" spowoduje ze będzie zadowolony!
    A jedynym kryterium do porównywania na przyszłość będzie cena.

No - chyba ze macie NAZWISKO.
    Ostatnio edytowany przez hekselman; 2827.

Komentarz

• jacek_73
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2587

Zamieszczone przez hekselman
      ...
      No - chyba ze macie NAZWISKO.
      Samo nazwisko niewiele zrobi
      Jestę fotografę
      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Lulu1988
        Uzależniony
        • 2007
        • 522

....chcą zatrudnić specjalistę!
        Złośliwości nie są tu potrzebne. Nigdy nie realizowałem tego typu zleceń to się pytam...chyba mi wolno?!
        Jeśli, nazwijmy to, orientowanie się w cenach nazywasz brakiem profesjonalizmu (specjalista = profesjonalista) to nie ma o czym rozmawiać

Próba nie strzelba i jak już pisałem, zawsze znajdzie się ktoś kto zrobi taniej, a ze studentami konkurować to ja nie będę, tak samo jak z okolicznymi "firmami", które cenią się niewiele bardziej.
        Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• xsardas
          Uzależniony
          • 2008
          • 731

A co odpowiedzieli?, czy zlali Cie ciepłym moczem i nawet nie byli na tyle profesjonalni aby dać odpowiedź w przypadku braku zainteresowania?

Komentarz

• Lulu1988
            Uzależniony
            • 2007
            • 522

Powiedziano mi, żebym przedzwonił po tygodniu bo prezesura jest na urlopach, ale jak narazie nie jestem wart podniesienia słuchawki ;]
            Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• xsardas
              Uzależniony
              • 2008
              • 731

Czyli pewnie dostali masę podobnych ofert i liczą że ktoś jeszcze zejdzie z ceny hehehehe :P

Komentarz

• Lulu1988
                Uzależniony
                • 2007
                • 522

Jak chcą, żebym zszedł z ceny to najpierw muszą odebrać

Komentarz

• marszull
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 126

na pewno ty wiesz lepiej - to podpowiedz koledze który założył ten wątek.
                  To bardzo komercyjna dyskusja fotgraficzna i na pewno też dotyczy dużej firmy z budżetem itd itp - bo przecież widać to wyraźnie choćby po tym że chcą zatrudnić specjalistę!
                  To ze pyta, to wlasnie dobrze, gorzej jak ktos kto nie ma pojecia, strzela cene z kosmosu (na minus) i w polowie roboty orientuje sie ze jednak wezmie za robote duzo za malo.
                  Co do konkretow to tu juz jakies padly, a ja nie mam w zwyczaju robic wyceny roboty przy ktorej nie znam mnostwa waznych danych, ale musisz mi uwierzyc na slowo, ze potrafilbym ja wycenic
                  chociaz przyznaje, ze mimo jakiegostam doswiadczenia do tej pory mam czasem problemy z wycenami

Co do drugiej części wypowiedzi - masz rację.
                  Z tym że mogę się założyć o co zechcesz że po przedstawieniu powyższej kalkulacji kolega nawet tej pierwszej roboty nie zaliczy!
                  Chyba że wyobrażasz sobie że żyjemy w kraju w którym "jakość" wygrywa z "jakoś" - byle taniej.
                  z doswiadczenia powiem Ci, ze sa firmy w Polsce ktorym zalezy na jakosci
                  choc wiemy, ze nie sa w wiekszosci

Koledy tu reprezentują system "pobożnożyczeniowy" a wasze odgrażania co do tego że zleceniodawca "następnym razem się zastanowi" sa również z tych "pobożno..."
                  Rzecz w tym że zlecenodawca będzie miał zrobiona robotę a BRAK PUNKTU ODNIESIENIA czyli np tej samej pracy lepiej wykonanej przez innego odpowiedniego "specjalistę" spowoduje ze będzie zadowolony!
                  A jedynym kryterium do porównywania na przyszłość będzie cena.
                  Co do poboznych zyczen i doswiadczen, to mialem juz dwie takie sytuacjie ze po przedstawieniu wyceny zleceniodawca zrezygnowal i ktos mu zrobil taniej.
                  po paru tygodniach przyszedl zeby w ekspresie zrobic zdejcia jeszcze raz
                  (oczywiscie zdjecia w ekspresie byly odpowiednio drozsze

Komentarz

• hekselman
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 568

Zamieszczone przez marszull
                    Co do poboznych zyczen i doswiadczen, to mialem juz dwie takie sytuacjie ze po przedstawieniu wyceny zleceniodawca zrezygnowal i ktos mu zrobil taniej.
                    po paru tygodniach przyszedl zeby w ekspresie zrobic zdejcia jeszcze raz
                    (oczywiscie zdjecia w ekspresie byly odpowiednio drozsze
                    wypada mi pogratulować!
                    Napisałem tylko w tym temacie dlatego że kwoty sugerowane w tym temacie jakoś tak pasuja do rzeczywistości jak hasła w kampanii wyborczej.
                    Ale ja jestem tylko skromnym pstrykaczem.

Komentarz

• jacek_73
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2587

...
                      Napisałem tylko w tym temacie dlatego że kwoty sugerowane w tym temacie jakoś tak pasuja do rzeczywistości jak hasła w kampanii wyborczej...
                      Naprawdę? Zleć coś podobnego agencji to zobaczysz.
                      Jestę fotografę

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

wypada mi pogratulować!
                        Napisałem tylko w tym temacie dlatego że kwoty sugerowane w tym temacie jakoś tak pasuja do rzeczywistości jak hasła w kampanii wyborczej.
                        Ale ja jestem tylko skromnym pstrykaczem.
                        Bo całe to zlecenie nie ma sensu. To by trzeba zlecić komuś miejscowemu, wtedy moja wycena była by sporo (trzykrotnie?) niższa.
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jacek_73
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2587

Zamieszczone przez Merde
                          Bo całe to zlecenie nie ma sensu. To by trzeba zlecić komuś miejscowemu, wtedy moja wycena była by sporo (trzykrotnie?) niższa.
                          A jak nie ma miejscowych fotografów? A może jeszcze nawet miejscowości nie ma (dopiero się buduje)?
                          Jestę fotografę

Komentarz

• michael_key
                            Fotografujący
                            • 2009
                            • 2129

Zamieszczone przez Merde
                            To jest fakt.

Komentarz

• Lulu1988
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 522

Uzyskałem ostateczną informację, że niestety nie dostanę tego zlecenia. Firma zatrudniła kogoś kto za całość zawołał....uwaga...2000zł

Komentarz

• becekpl
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 4304

Zamieszczone przez jacek_73
                                A jak nie ma miejscowych fotografów?
                                właśnie jednego znaleźli akurat wytrzeźwiał i dostał na kolejna flaszkę
                                a i taka uwaga dla autora postu i innych szukających.
                                w przypadku takich zleceń przy przedstawianiu oferty dobrze byłoby zamieścić wyliczenia skąd się taka kwota bierze
                                bo zlecenie na pierwszy rzut oka wygląda na takie właśnie za 2 koła
                                dopiero po rozpisaniu widać jakie to zlecenie niesie koszty
                                Ostatnio edytowany przez becekpl; 27958.
                                Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                                Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

Pracuję...