X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

Zamieszczone przez Vitez
    I wlasnie dlatego nie obawiam sie placic jedna z moich kart kredytowych w internecie bo tego typu platnosci sa akurat na tej karcie bardzo dobrze ubezpieczone.
    Do zakupow podobniez - electron z kontem o niewielkich zasobach, poza tym paypal.
    Rozumiem, że masz 2 karty: electron + coś jeszcze, tak? Czy mowa o tej samej karcie?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• Coronado
      Początki nałogu
      • 2005
      • 291

Zamieszczone przez dentharg
      W jaki sposób płacicie w zagranicznych sklepach/usługach?
      Czy jest to przeważnie VISA (ew. inna karta)
      Uzywam karty VISA (mam taka fajna, ze mi bank placi za to, ze jej uzywam ... Juz wlasciwie wszystko przez Internet kupuje (ostatnio garnki dla zony). Niektore sklepy w USA nie przyjmuja kart debetowych lub wydanych poza USA (np. buydig.com).

Pozdrawiam
      Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
      Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Rozumiem, że masz 2 karty: electron + coś jeszcze, tak? Czy mowa o tej samej karcie?
        Kart mam kilka, pisalem o :

- zakupy podreczne, wyplaty gotowki - karta Electron z konta o malych zasobach
        - zakupy/platnosci internetowe czy wieksze zakupy na zywo - karta kredytowa.

Roznica jest prosta - karta kredytowa ma wypukle cyferki, Electron plaskie 8)

Komentarz

• dentharg
          Uzależniony
          • 2005
          • 867

Zamieszczone przez Vitez
          Roznica jest prosta - karta kredytowa ma wypukle cyferki, Electron plaskie 8)
          I, jeśli dobrze rozumiem i dobrze wyczytałem, Electron nie jest kredytowa - czyli tylko do wysokości zasobów, a kredytową się spłaca po czasie - tak?

ps. nigdy kredytówka nie była mi potrzebna, stąd moja niewiedza -> pytania.

Komentarz

• ukasbadu
            Coś już napisał
            • 2005
            • 94

Zamieszczone przez p13ka
            He he, to tak jakby nie chciało się jeść chleba upieczonego przez siebie. ;-)
            Siedzę w temacie od lat, korzystam z bankowości internetowej, płacę kartami i nie zdarzyło mi się jeszcze aby mnie ktoś okradł.
            Ale przezornego Pan Bóg strzeże, dlatego, wracając do tematu, płacę za kupione towary kartą VISA. Przeznaczyłem na to tylko jedną kartę z mojego portfela i jest to VISA Electron, wydana do konta, na którym mam zawsze nie więcej niż kilkaset złotych (czasami do danej transakcji zasilam je chwilowo wyższą kwotką).
            W życiu nie zaryzykowałbym płaceniem w sieci kredytówką. Powiadamianie SMS'em przez bank po każdej operacji (szczególnie tej na minus) jest fenomenalne bo niemal natychmiast zorientowałbym się, gdyby miała miejsce nie moja transakcja z mojego konta.
            Bardziej obawiam się nie wywiązania się sprzedawcy z opłaconego z góry zamówienia lub uszkodzenia zakupionej rzeczy przez celnika. Tak już miałem...
            Zgaduje że chodzi o karte Inteligo :-) ?
            , Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Komentarz

• p13ka
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1013

I, jeśli dobrze rozumiem i dobrze wyczytałem, Electron nie jest kredytowa - czyli tylko do wysokości zasobów, a kredytową się spłaca po czasie - tak?

ps. nigdy kredytówka nie była mi potrzebna, stąd moja niewiedza -> pytania.
              Electron to karta debetowa, którą można płacić do wysokości środków na rachunku bieżącym. Zwykle jest wydawana przez banki za darmo.
              Karta kredytowa (tak jak karta obciążeniowa) to karta z przyznanym limitem kredytowym na wydatki, który spłaca się w ustalonych przez Bank terminach w całości lub w części. Nie spłacenie w terminie zadłużenia w całości spowoduje, że pozostałe zadłużenie jest oprocentowane (obecnie jakieś 19-23% w zależności od oferty banku) a limit karty, na kolejny cykl rozliczeniowy, odnawia się w wysokości pomniejszonej o niespłacone zadłużenie.
              Karta kredytowa jest zwykle odpłatna (pomijam jakieś promocje) i jej cena roczna zależy od koloru karty Z kolorem zwykle wiążą się dodatkowe przywileje związane z ubezpieczeniem lub wszelakimi rabatami w sklepach.
              Ostatnio edytowany przez p13ka; 185.

Komentarz

• p13ka
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1013

Zamieszczone przez ukasbadu
                Zgaduje że chodzi o karte Inteligo :-) ?
                Strzał w dziesiątkę

Komentarz

• dentharg
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 867

Zamieszczone przez p13ka
                  Electron to karta debetowa, którą można płacić do wysokości środków na rachunku bieżącym. Zwykle jest wydawana przez banki za darmo.
                  Mam VISĘ Electron (rzaaadko używana; PKO EKSPRES) w PKO BP. I nigdzie nie mogłem nią zapłacic w sieci, bo odrzucało mi numer..

Komentarz

• p13ka
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1013

Mam VISĘ Electron (PKO EKSPRES) w PKO BP. I nigdzie nie mogłem nią zapłacic w sieci, bo odrzucało mi numer..
                    VISA Electron Express była zdaje się wydana tylko z opcją wypłaty z bankomatach PKO BP (tego nie jestem pewien bo nie śledzę rozwoju produktów kartowych tego banku :wink: ).
                    Poza tym nie każdą elektronką można płacić w necie. To czy można, zależy od wydawcy karty (tzn. jak skonfigurowany jest dany produkt kartowy w VISA Intl. na podstawie specyfikacji wydawcy).

Komentarz

• dentharg
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 867

Zamieszczone przez p13ka
                      VISA Electron Express była zdaje się wydana tylko z opcją wypłaty z bankomatach PKO BP (tego nie jestem pewien bo nie śledzę rozwoju produktów kartowych tego banku :wink: ).
                      No to chyba tak właśnie jest.

Zamieszczone przez p13ka
                      Poza tym nie każdą elektronką można płacić w necie. To czy można, zależy od wydawcy karty (tzn. jak skonfigurowany jest dany produkt kartowy w VISA Intl. na podstawie specyfikacji wydawcy).
                      I wszystko jasne. Czyli trzeba się postarać o karciochę z drugiego banku..
                      Dzięki 100x.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Zamieszczone przez p13ka
                        Electron to karta debetowa, którą można płacić do wysokości środków na rachunku bieżącym.
                        Błąd. Elektron to karta tylko do operacji elektronicznych, tzn. w terminalach i bankomatach (z wyjątkiem inteligo, ktore dziala tez w necie), czyli płaska. Alternatywą jest Visa Classic czyli wypukła, do płacenia również przez telefon, odcisk karty, internet itp.

Debet czy kredyt to jest osobne rozróżnienie. Jak przykład podam, że mam kredytówkę Electron w mBanku.
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• p13ka
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1013

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                          Błąd. Elektron to karta tylko do operacji elektronicznych, tzn. w terminalach i bankomatach (z wyjątkiem inteligo, ktore dziala tez w necie), czyli płaska. Alternatywą jest Visa Classic czyli wypukła, do płacenia również przez telefon, odcisk karty, internet itp.

Debet czy kredyt to jest osobne rozróżnienie. Jak przykład podam, że mam kredytówkę Electron w mBanku.
                          Nie błąd. Po prostu rozszerzyłeś moją odpowiedź. O tym, że jest ona płaska pisał wcześniej Vitez.
                          Odpowiedziałem koledze tylko w zakresie finansów, gdyż postawił takie pytanie:
                          Fakt, zapomniałem o mBanku. Jest on zdaje się wyjątkiem podobnym do Inteligo...

P.S. Z punktu widzenia VISY Intl., elektronka mBanku jest traktowana tak samo jak każda inna elektronka tz. każda transakcja jest autoryzowana (karty kredytowe nie wymagają autoryzacji i w pewnych sytuacjach funkcjonuje tzn. floor limit).
                          Zrobił się mocny OT.
                          Ostatnio edytowany przez p13ka; 185.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Ale ja cały czas mówię, że elektroniczność nie ma nic wspólnego z kredytowością lub debetowośćią. Mogą istnieć i istnieją wszystkie 4 kombinacje tych pojęć (np. mBank ma wszystkie)

Karta debetowa pozwala użytkownikowi na dysponowanie przy użyciu karty kwotą równa obecnemu saldu jego rachunku w banku. Karty takie nie pozwalają na zaciągnięcie kredytu ani przekroczenie salda rachunku. Banki wydają je najczęściej do rachunków bieżących i typu ROR. Karty takie są obecnie najpopularniejszymi kartami dostępnymi na rynku.

Karty kredytowe pozwalają ich użytkownikowi na zadłużenie się w banku - wystawcy karty - do wysokości przyznanego limitu kredytowego. Uzyskanie takiej karty jest trudniejsze, lecz nie wiąże się z koniecznością posiadania w banku konta. Banki wydają te karty bardziej zaufanym klientom, którzy mogą udokumentować posiadanie stałych dochodów. Użytkownik karty może w wyznaczonym terminie spłacić całe zadłużenie albo tylko jego część, resztę spłacając w ratach tak jak normalny kredyt.
                            za http://www.kartyonline.pl/faqy.php?k=1

Ponadto polecam galerie na tej stronie: http://www.kartyonline.pl/gal2.php - tu są karty płaskie, widać wiele innych kredytowych (poza mBankiem np. PKO BP, BPH)

http://www.kartyonline.pl/gal5.php a tu są wypukłe - również debetowe (mBank, multibank).
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...