X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • buka111
    Coś już napisał
    • 2010
    • 50

Odp: 5D Mark II POMOC PRZY ZAKUPIE

Teraz to mam dylemat między 5D M2 a 6D...

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez buka111
      Teraz to mam dylemat między 5D M2 a 6D...
      Jeśli możesz to kupuj nowe 6D.

Komentarz

• buka111
        Coś już napisał
        • 2010
        • 50

Zamieszczone przez aptur
        Ok, jeśli 5d m2 to profesjonalna pełną klatką, to co tracę kupując 6d, które jest niby amatorską pełna klatką?

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Ok, jeśli 5d m2 to profesjonalna pełną klatką, to co tracę kupując 6d, które jest niby amatorską pełna klatką?
          Seria 5D nigdy nie była profesjonalna według Canona. Kupując 6D nic nie tracisz a zyskujesz wyższe użyteczne ISO.

Komentarz

• zoomi
            Uzależniony
            • 2012
            • 551

jak seria 5 nie była pro jak jest wg Canon
            Lustrzanka cyfrowa EOS dla profesjonalistów - Cyfrowe aparaty z wymienną optyką - Canon Polska

co do cofania licznika - zwracam honor
            ...i jednocześnie zauważam że to smutna wiadomość, wydatek 100$ na soft którym można "odmłodzić" puszkę to okazja dla handlarzy z Allegro :/
            w zasadzie jeden zakup puszki z przebiegiem np 150k i cofnięcie na 30-40k da z nawiązką zwrot inwestycji w soft :/

Komentarz

• salas
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 3000

Buka Ty w ogole czytasz ten watek? Moze kup 1dx on jest pro
              SONY

Komentarz

• buka111
                Coś już napisał
                • 2010
                • 50

Zamieszczone przez salas
                Buka Ty w ogole czytasz ten watek? Moze kup 1dx on jest pro
                Czytam i często widzę porównanie 6D do 5d m2 i piszą, że bardzo dobry sprzęt lecz półka niżej, a nie chcę sobie pluć potem w twarz, że mogłem kupić taniej, bardziej profesjonalną lustrzankę. To sporo pięniedzy, dlatego wole pytać by podjąć odpowiednią decyzję.

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez zoomi
                  jak seria 5 nie była pro jak jest wg Canon
                  Lustrzanka cyfrowa EOS dla profesjonalistów - Cyfrowe aparaty z wymienną optyką - Canon Polska
                  Otwórz sobie na tej stronie linka do 5D. Widzisz tam gdzieś słowo profesjonalny? Zrób to samo z linkiem do 1X. Widzisz różnice?
                  Według Canona dla profesjonalistów jest seria 1X, a że w Polsce większość używa 5D do profesjonalnych zastosowań to inna sprawa.

QUOTE=zoomi;1270181]co do cofania licznika - zwracam honor [/QUOTE]

Słyszeliście o tym aby ktoś cofnął licznik w Canonie? Bo jak dla mnie to urban legends.

--- Kolejny post ---

Czytam i często widzę porównanie 6D do 5d m2 i piszą, że bardzo dobry sprzęt lecz półka niżej, a nie chcę sobie pluć potem w twarz, że mogłem kupić taniej, bardziej profesjonalną lustrzankę. To sporo pięniedzy, dlatego wole pytać by podjąć odpowiednią decyzję.
                  http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/zamiana-canon-5d-mkii-na-6d-96742/

Komentarz

• cubbus
                    Początki nałogu
                    • 2014
                    • 389

Zamieszczone przez aptur
                    +10000

Jak trafisz dobrze to piątka będzie zadbana, ale w to nie wierz. Przebiegi 200-300k klapnięć to norma w tej puszce i dlatego kupiłem 6D, bo cena w zasadzie jednakowa.
                    Widzę ostrość na nieskończoności...!

Komentarz

• rzep
                      Bywalec
                      • 2012
                      • 130

Potrzebujesz korpus do zastosowań profesjonalnych, czyli utrzymujesz się z fotografii lub masz zamiar wkrótce zacząć. W takim razie powinieneś wiedzieć co potrzebujesz do pracy. Jeżeli chcesz wyglądać bardziej "profi", to kup światłomierz i noś go na szyi. Podobno można wynegocjować 10% ekstra do każdego zlecenia .
                      C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Komentarz

• buka111
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 50

Zamieszczone przez rzep
                        Potrzebujesz korpus do zastosowań profesjonalnych, czyli utrzymujesz się z fotografii lub masz zamiar wkrótce zacząć. W takim razie powinieneś wiedzieć co potrzebujesz do pracy. Jeżeli chcesz wyglądać bardziej "profi", to kup światłomierz i noś go na szyi. Podobno można wynegocjować 10% ekstra do każdego zlecenia .
                        Masz rację, w sumie będzie to moja pierwsza pełna klatka, to, że lubię fotografię i uważam, że się w jakiś sposób znam nie czyni mnie profesjonalistą, więc tekst typu szukam TYLKO profesjonalnej lustrzanki chyba nie jest na miejscu. Więc dołożyć i kupić 6D?

Komentarz

• dyrta
                          Coś już napisał
                          • 2014
                          • 54

Temat wałkowany tysiąc razy.. pytanie z serii, czy wyjść dziś na dwór czy może poczekać do jutra? Co radzicie? Między tymi korpusami nie ma złego wyboru, kup ten który trafi Ci się jako pierwszy w możliwie najlepszym stanie i sam zobaczysz. Nie spodoba Ci się coś, to zwyczajnie odsprzedasz - nie widzę tu specjalnie problemu i kupisz sobie ten drugi. Nie stracisz dużo bo to są bardzo pożądane korpusy (sam jesteś tego dowodem że za takim się oglądasz) a będziesz bogatszy o pewne doświadczenie. Wiesz jedni wolą tamto inni siamto. Trudno budować swój warsztat w oparciu o przeżycia i preferencje innych, nie obrażając nikogo. Takie moje zdanie.

Komentarz

• buka111
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 50

Jeśli nie ma przepaści między dwoma modelami to faktycznie wybór należy chyba do mnie.

Komentarz

• zoomi
                              Uzależniony
                              • 2012
                              • 551

Zamieszczone przez aptur
                              Otwórz sobie na tej stronie linka do 5D. Widzisz tam gdzieś słowo profesjonalny? Zrób to samo z linkiem do 1X. Widzisz różnice?
                              Według Canona dla profesjonalistów jest seria 1X, a że w Polsce większość używa 5D do profesjonalnych zastosowań to inna sprawa.
                              otwórz link z bogatszych Niemiec żeby nie było że z biednej Polski, przeczytaj choćby pasek adresowy, dostrzegasz kategorię "professional" ?

EOS DSLRs für Profis - EOS DSLRs und kompakte Systemkameras - Canon Deutschland

wracając do fragmentu opisu który wspominałeś dla 1Dx "Aparat EOS-1D X łączy szybkość pracy z jakością obrazu, tworząc aparat nowej generacji dla profesjonalistów"
                              przeczytaj opis dla 1D C : http://www.canon.pl/for_home/product..._slr/eos-1d_c/

brak w opisie 1D C "dla profesjonalistów" powoduje że to nie jest puszka profesjonalna ? sorry ale podział wg producenta jest naprawdę jasny...
                              Ostatnio edytowany przez zoomi; 45480.

Komentarz

• dyrta
                                Coś już napisał
                                • 2014
                                • 54

Jeśli nie ma przepaści między dwoma modelami to faktycznie wybór należy chyba do mnie.
                                oczywiście że tak! ff to klasa sama w sobie.

Komentarz

Pracuję...