X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dexter77
    Coś już napisał
    • 2010
    • 69

Gdzie kupić Sigma Art?

Witam, chce zakupić w najbliższym czasie 2 szkła Sigma Art, z cierpliwością czekam na wersje od "Cichego", jednak z informacji jakie uzyskałem z dostawami jest bardzo ciężko. Szkła natomiast są dostępne w innych sklepach, pytanie tylko jakiej są jakości.

Dotarłem do sklepu:
    Sklep Fotograficzny Accord Foto | Wyposazenie studia fotograficznego
    Czy ktoś z Was coś u nich kupował? Podobno robią testy:
    Jak testujemy obiektywy w ramach Programu Bezpieczne Zakupy? - Sklep Fotograficzny Accord Foto | Wyposazenie studia fotograficznego

Dotarłem jeszcze do Sklep fotograficzny SPC Poznań , ale sprzedają to co mają na stanie bez żadnych własnych testów.

Będę wdzięczny za porady
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Odp: Gdzie kupić Sigma Art? www.accord-foto.pl, www.4digital.com.pl

Jedyne sensowne testy to te, które jesteś w stanie wykonać na własnym body. Mam na myśli celność AF.
    Jeśli nie możesz odebrać osobiście to kup wysyłkowo gdziekolwiek, tak abyś mógł zwrócić gdyby coś było nie tak.

Komentarz

• nowart
      Uzależniony
      • 2007
      • 809

Odp: Gdzie kupić Sigma Art?

Zamieszczone przez dexter77
      Szkła natomiast są dostępne w innych sklepach, pytanie tylko jakiej są jakości.
      1. Takiej samej jakości jak wszędzie.
      2. To nie czasy rozjechanych tamronów 17-50, w których na 10 sztuk 3 były mydlane/astygmatyczne itd itp
      3. U kogokolwiek/gdziekolwiek nie kupisz, jakich głupot o specjalnych testach, samplach i specjalnie dla Ciebie wybranym, wyselekcjonowanym szkle dasz sobie nawciskać, nie zmieni faktu, że na moim body szkło może się zachowywać diametralnie inaczej niż na Twoim.
      4. Kup tam, gdzie taniej/korzystniej/wygodniej/ładniejsza panna sprzedaje (niepotrzebne skreślić) i sam przestrzel szkło na swoim sprzęcie, gdyż nikt nie zrobi tego za Ciebie.

Komentarz

• dexter77
        Coś już napisał
        • 2010
        • 69

Dzięki za odpowiedzi, chodzilo mi raczej o opinie o sklepach

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

Dużo prawdy jest w tym, że Sigma ma chyba najlepszą obecnie kontrolę jakości (nie liczę tu Leiki i Zeissa). Ale niestety smutną prawdą jest to, że obiektywy wciąż zdarzają się mydlane ( tutaj dla przykładu niedawne cropy z T24-70 @70f/2.8 mydło www.negatyw.org/wysylka/rozne/t2470a.jpg ostry www.negatyw.org/wysylka/rozne/t2470b.jpg ) czy niesymetryczne (przykład z dzisiaj, Sigma 35 f/1.4 - prawa strona płot ostry, środek i lewa nieostra www.negatyw.org/wysylka/rozne/sigma35a.jpg ). Takich obiektywów do klientów się nie wysyła. Oczywiście najlepiej i najbezpieczniej sprawdzić na swoim body, no bo jeszcze AF zostaje...
          Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• pan.kolega
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2817

Zamieszczone przez Cichy
            Dużo prawdy jest w tym, że Sigma ma chyba najlepszą obecnie kontrolę jakości (nie liczę tu Leiki i Zeissa).
            Tu nie chodzi w zasadzie tyle o " kontrolę jakości" co o bardziej dokładne, precyzyje, niezawodne metody produkcji.
            *Pinhole images from new, but optically decentered lens. Olaf Optical Testing, 2016* After we published a number of posts about copy-to-copy variation, people were quick to say that this company or…

Na pewno Sigma dzisiaj lest lepsza niż Sigma kiedyś, ale jedyne miarodajne testy rozrzutu na sporych ilościach egzemplarzy robione przez Lensrentals nie wykazują, że Sigma jest lepsza niż Canon czy Nikon, ani nawet, że Zeiss czy Leica są lepsze. Często w klasie szkieł najbardziej jednolity jest właśnie Canon, z tego co widziałem.
            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez Cichy
              Dużo prawdy jest w tym, że Sigma ma chyba najlepszą obecnie kontrolę jakości (nie liczę tu Leiki i Zeissa).
              A zapodasz jakieś dane które potwierdzają te rewelacje?
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7443

Jakie rewelacje ?

Komentarz

• dexter77
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 69

Zamieszczone przez Cichy
                  Jakie rewelacje ?
                  Zapewne chodzi o kontrolę jakości Sigma

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18766

^^ Dokładanie.
                    Zamieszczone przez Cichy
                    Jakie rewelacje ?
                    No chodzi o tezę którą wygłosiłeś wyżej. Po prostu ciekawe byłoby gdyby to była prawda. Bo gadanie "przy kawie" o tym że coś tam ktoś tam uważa za najlepsze jest nudne a niestety ostatnio na większości for dominuje.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7443

Nie bardzo rozumiem, czemu to ma być ta "rewelacja". Sporo szkieł przewija się przez moje ręce, z firm trzecich zdecydowanie najlepszy trzyma poziom Sigma, czy bym tego chciał czy nie. Są najbardziej powtarzalne, choć jak pokazałem wyżej zdarzają się wyjątki. Za to mają różnie skalibrowany na "0" AF, na nieskończoności czasem nawet nie są blisko optymalnego ustawienia, bo 95% zdjeć na fabrycznych ustawieniach jest nieostre. Miałem też ostatnio chyba 3 sztuki C16-35/2.8LII, wszystkie były niesymetryczne, tzn. prawa strona bardziej nieostra niż lewa.

Komentarz

• tombas
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2195

Zamieszczone przez Cichy
                        Miałem też ostatnio chyba 3 sztuki C16-35/2.8LII, wszystkie były niesymetryczne, tzn. prawa strona bardziej nieostra niż lewa.
                        a nie jest czasem tak (wiem, że to spiskowa teoria, ale...) że są rynki/dystrybutorzy ważni i ważniejsi (bez urazy) ale może jesteś małym graczem np. dla canona i dlatego w Twoje rece trafiaja "słabe" szkła?
                        Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                        (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7443

Nie sądzę, sprzęt Canona biorę od dwu pro-dealerów Canona. Poza tym szkła w większości są "dziewiczo" (fabrycznie) zapakowane, nikt ich nie maca na etapie obrotu hurtowego. Ale za to 16-35f4IS i 24-70f4IS jeszcze mi się nie trafił kiepski. Mimo, że f/4, wszystkie pieruńsko ostre i symetryczne.

Komentarz

• Sunders
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2746

Zamieszczone przez Cichy
                            Sporo szkieł przewija się przez moje ręce, z firm trzecich zdecydowanie najlepszy trzyma poziom Sigma, czy bym tego chciał czy nie. Są najbardziej powtarzalne
                            Cichy uważasz, że nowe Sigmy prezentują wyraźnie lepszy poziom jakości od nowych obiektywów Tamrona? Dotyczy to tylko szkieł Art, czy wszystkich?

Zamieszczone przez tombas
                            może jesteś małym graczem np. dla canona i dlatego w Twoje rece trafiaja "słabe" szkła?
                            tombas myślisz, że trafiają do niego odrzuty produkcyjne Canona
                            http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7443

Zamieszczone przez Sunders
                              Cichy uważasz, że nowe Sigmy prezentują wyraźnie lepszy poziom jakości od nowych obiektywów Tamrona? Dotyczy to tylko szkieł Art, czy wszystkich?
                              Mam styczność tylko z serią Art. W zasadzie byłoby nieuczciwe, gdybym poparł powyższe stwierdzenie, bo nie mam wcale do czynienia z zoomami Sigmy, a stałkom Tamrona póki co niewiele można zarzucić. Jak i droższym zoomom typu 70-200VC czy 15-30VC, choć ten ostatni trafił się taki: http://www.negatyw.org/wysylka/rozne/t1530.jpg Płaszczyzna ostrości wyraźnie z lewej strony bliżej, z prawej dalej.

Komentarz

Pracuję...