ja mam "biblie fotografii" daniela lezano i musze przyznac, ze ksiazka podoba mi sie, chociaz porownania nie mialam
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Still Life and Special Effects Photography - polecam, fajny i bardzo konkretny podręcznik do fotografii studyjnej przedmiotów
polecam jej zakup w humalibra.pl - dobra cena, dobra obsługa
była już o niej mowa w wątku, przytoczyłem jednak ten tytuł gdyż szukam książki /podręcznika do portretowania w studio i plenerze
najlepiej napisanego podobnie do w/w czyli na zasadzie: ustawienie światła - efekt w postaci zdjęcia
czy możecie polecić jakiś tytuł?pozdrawiam
TomekKomentarz
-
Marcin Kasiński
http://itzone.plKomentarz
-
i kupisz je także w dobrej cenie w księgarni którą wymieniłeś
Ja mam
Photographing People, http://www.humalibra.pl/?site=zakupy&id_produktu=3238
Oraz "Lighthing the nude":
też rotovision.. dokładnie na tej samej zasadzie co "still life.."5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
arturs
tak właśnie załapałem ze to to samo wydawnictwo
mnie trochę w Still Life... zabrakło surowej fotografii typu packshots czy Photographing People jest również ukierunkowana raczej na portretowanie bardziej artystyczne czy są też przykłady "chirurgicznego" oświetlania postaci (również całych) jak np. dla potrzeb fotografii reklamowej? czyli bez nadmiaru świetlnych "efektów specjalnych"pozdrawiam
TomekKomentarz
-
raczej bez szaleństwarturs
tak właśnie załapałem ze to to samo wydawnictwo
mnie trochę w Still Life... zabrakło surowej fotografii typu packshots czy Photographing People jest również ukierunkowana raczej na portretowanie bardziej artystyczne czy są też przykłady "chirurgicznego" oświetlania postaci (również całych) jak np. dla potrzeb fotografii reklamowej? czyli bez nadmiaru świetlnych "efektów specjalnych"
ale przecież fotografia to twórcza sztuka a nie tylko naśladownictwo bezmyślne.. pafrafrazując znane powiedzenie w książkach znajdziesz wędkę, a rybę musisz już złapać sam
5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Ja polecę tryptyk Ansela Adamsa: The Camera, The Negative i The Print
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
Czy ktoś z Was posiada książke "System 7 punktów" Scotta Kelbyego? Ciekaw jestem czy jest to pozycja warta uwagi.
W książce „ System 7 punktów Scotta Kelby’ego. Kluczowe techniki, które dzielą przeciętne zdjęcie od prawdziwej fotografii“ autor przekona Cię, że możesz doprowadzić do perfekcji każde zdjęcie, nawet najmniej udane, stosując jedną metodę. Czytając tę książkę, dowiesz się, jak korzystać z plików w formacie RAW, dokonywać korekcji za pomocą krzywych, kompensować błędy ekspozycji, pracować z kanałami obrazu i wyostrzać fotografie. Na bogato ilustrowanych przykładach poznasz niesamowity system 7 punktów, który został opantentowany w Stanach Zjednoczonych.Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX IIKomentarz
-
Mam tą książkę ... i powiem szczerze,ża załadowała mnie. Nigdy nie lubiłem obrabiać własnych fotek (poza picasa
może dlatego że nie rozumiałem procesu obrobki pod PS (od czego zacząć, jakie kolejne kroki itp.
A tu prosze - Scott Kelby z wrodzonym sobie dowcipem prowadzi jak po sznurku. Wygi pewnie już to znaja , beginersom szczerze polecam.
No i zacząłem zdjęia robić w RAW
he he he
Komentarz
-
Bardzo polecam tą książkę. Jeśli macie dosyć onanistycznych opisów technicznych i procesu obróbki a chcecie poczytać o teorii kompozycji to ta książka jest dla Was.Michael Freeman. Okiem Fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych. Wydane przez NG.
Moja recenzja tu:
http://merlin.pl/review/reviewer/28186086.htmlKomentarz
-
No cóż.. wiec i ja chyba polecę Ci Daniela Lezano, naprawdę świetnie pisze;-) narazie mam jedną jego o fotografii portretowej i Guy'a Edwardesa o fotografii krajobrazów (obie sa z tego samego wydawnictwa) i chyba bede kontynuował ta serię bo naprawdę mozna się wciągnąć:smile: narazie jeszcze tylko brakuje mi czegoś o fotografowaniu aktów..:smile:Komentarz
-
Witam!
A co byscie polecili bardzo swiezemu adeptowi fotografowania cyfrowego? Mam 40D, ktore mnie mocno przerasta, nie mam niestety czasu na kurs, czy warsztaty fotograficzne, wiec pozostaje mi lektura, ktora musze zamowic w wysylkowej ksiegarni, bo mieszkam w UK. Dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam.
Mario40D + 17-55 mm f/2.8 IS USM + 75-300 mm f/4-5.6 II + 85 mm f/1.8 USM + 430EX IIKomentarz
-
To ja Ci mogę tak na początek polecić "Praktyczny kurs fotografii" autorstwa Łukasza Gawła. Ksiązka porusza praktycznie wszystkie wazniejsze aspekty fotografii cyfrowej, a do tego jest bardzo przejrzyście i zrozumiale napisana. Jesli interesuje cię natomiast techniczny aspekt fotografii i zrozumienie pewnych zjawisk, to polecam tę stronkę: http://www.fotoporadnik.pl/ W przypadku jeszcze innego zainteresowania zostają niezliczone fora internetowe. Pzdr:wink:Komentarz
-
Komentarz
-
Dziéki Slider! fotoporadnik.pl, to rewelacja! Krotko zwiezle, przejrzyscie, na temat.40D + 17-55 mm f/2.8 IS USM + 75-300 mm f/4-5.6 II + 85 mm f/1.8 USM + 430EX IIKomentarz
Komentarz