A ja mam ubezpieczony prywatny sprzęt jako prywatna osoba. Umowa jest z pakietu FIRMA, bo ten prywatny sprzęt jest również używany do celów zarobkowych. O mojej działalności gospodarczej nie ma w tej umowie ani jednego słowa...
X
-
-
Odgrzebuje temat:
Jak ktoś kupi sprzęt w Vobisie, to może go ubezpieczyć po dość korzystnych warunkach. Ubezpieczenie obejmuje, wydłużenie gwarancji oraz przed kradzieżą, zniszczeniem itd. Ciekawe co o tym sadzicie?Komentarz
-
zależy jakie są OWU.. i jakie są tam wyłączenia.. bo z reguły wszystko się da ubezpieczyć "z wyjątkiem" i najczęściej tym wyjątkiem jest np. kradzież spoza miejsca zamieszkania itp.5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
ja mam ten sam bol...jak dzwonie do firmy ubezpieczeniowej i mowie o ubezpieczeniu prywatnego sprzetu przed kradzieza i uszkodzeniem, to jakbym po chinsku mowil...
przeraza mnie ten fakt, ze w polsce nie mozna ubezpieczyc po ludzku wlasnego sprzetu...
ehhKomentarz
-
Fajnie, tylko czegos tutaj nie kumam, na banerze reklamowym pisze przedluzenie gwarancji do 4 lat,a w opisie uslugi pisze, ze ubezp obowiazuje w ramach normalnej gwarancji i jest od uszkodzen z winy uzytkownika. O kradziezy oczywiscie nic nie pisza.
Jakkolwiek by nie bylo to 79 zl na uszkodzenia mechaniczne na 2 lata to nie jest duzo.
Z kolei w Euro maja smieszne kwoty ubezpieczen, bo na cokolwiek by nie patrzec to 1000 zl ubezp za laptopa (wartego zalozmy 4 tysie), gdzie gwara przedluza sie do 4/5 lat i uszk mech tez w to w chodza to roche duzo.7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|Komentarz
-
odgrzewam kotleta...czy ktos cos wie na temat ubezpieczenia, jakiejs szansy na to?
czlowiek nie spi po nocach :/Komentarz
-
Przeczytaj tych kilka stron... Mam ubezpieczenie i o tym napisałem. Tak trudno poczytać?---------------
Don_Pedro_123
---------------Komentarz
-
Komentarz
-
Właśnie używanie sprzętu do celów zarobkowych było największym problemem, na którym "wyłożyło się" większość ubezpieczycieli. Sprzęt prywatny powinieneś ubezpieczyć bez problemu - chyba, że przez te dwa lata tak bardzo pozmieniali przepisy.---------------
Don_Pedro_123
---------------Komentarz
-
Skorzystaj może z własnej rady i przeczytaj te kilka stron gdzie ludzie piszą, że jeśli używasz sprzętu tylko prywatnie, to się generalnie NIE DA.Komentarz
-
sal - wybacz, ale to Ty raczej czegoś niedoczytałeś.
Czyli jeszcze raz:
1. Powtórka z postu 91: "A ja mam ubezpieczony prywatny sprzęt jako prywatna osoba. Umowa jest z pakietu FIRMA, bo ten prywatny sprzęt jest również używany do celów zarobkowych. O mojej działalności gospodarczej nie ma w tej umowie ani jednego słowa."
Podkreślam: umowa ubezpieczenia zawarta jest na mnie imiennie, a nie na firmę. Jeżeli ktoś chociażby w myślach dopuszcza zrobienie za jakąkolwiek kwotę np. ślubu, lub bierze pod uwagę możliwość sprzedania zdjęcia do gazety (chociażby jednego), to warto mieć zaznaczoną opcję "również do celów zarobkowych". Nie jest to w żaden sposób związane z prowadzeniem działalności - może być umowa o dzieło, umowa - zlecenie, czy też cywilno-prawna (ogólna).
2. Mój problem polegał na tym, że:
- Sprzęt nie był firmowy, ale prywatny - używany również do celów zarobkowych, więc nie podlegałem ubezpieczeniu jako firma.
- Sprzęt prywatny był używany do celów zarobkowych, więc nie mógł być ubezpieczony jako używany amatorsko (kradzież/uszkodzenie np. na ślubie w pracy nie byłaby objęta ubezpieczeniem).
Ale COMPENSA zaproponowała mi taki wariant, że obejmuje wszystko (za wyjątkiem wojny, zamieszek pow.1000 osób, itp.).
3. Jeżeli naprawdę ktoś nie chce mieć opcji zarobkowej ubezpieczenia, to nie powinien mieć większych problemów. Z tego, co pamiętam (w końcu to było dwa lata temu), ubezpieczenie proponowała mi m.in. Hestia, Allianz i jeszcze ktoś.---------------
Don_Pedro_123
---------------Komentarz
-
Mój błąd: oczywiście CONCORDIA, a nie COMPENSA...---------------
Don_Pedro_123
---------------Komentarz
-
I jak rozumiem, Twój pakiet FIRMA jest dostępny dla osób prywatnych, nie prowadzących żadnej działalności gospodarczej i nie wykorzystujących sprzętu do celu zarobkowych?sal - wybacz, ale to Ty raczej czegoś niedoczytałeś.
Czyli jeszcze raz:
1. Powtórka z postu 91: "A ja mam ubezpieczony prywatny sprzęt jako prywatna osoba. Umowa jest z pakietu FIRMA, bo ten prywatny sprzęt jest również używany do celów zarobkowych. O mojej działalności gospodarczej nie ma w tej umowie ani jednego słowa."
*wzdech*
BTW: Pytałem w Allianzu pół godziny temu, nie mają żadnego takiego ubezpieczenia dla osób prywatnych.Komentarz
-
Tak - dla wykorzystujących do celów zarobkowych (nie musisz mieć firmy).
Nie - jeżeli nie robisz nic zarobkowo.
Jeszcze raz napiszę: ubezpieczyłem prywatny sprzęt jako prywatna osoba z zaznaczeniem, że może być on użyty do celów zarobkowych.
A mnie chcieli ubezpieczyć, ale było mi za drogo...Ostatnio edytowany przez Don_Pedro_123; 10368.---------------
Don_Pedro_123
---------------Komentarz
-
Sam sobie odpowiedziałeś.
BTW: Masz działalność gospodarczą?
Jakąkolwiek.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Podasz mi nazwę tego ubezpieczenia w Allianz?
Może trafiłem (trzykrotnie) na niekumatych pracowników...Komentarz
Komentarz