X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Aszu
    Uzależniony
    • 2004
    • 707

Jak masz kaskę to kupuj teraz, Canon nie jest skory do obniżek dopuki niec nowego nie wypuści.

Z historii wynika, że pierwsza obniżka na sprzęt jet po roku od premiery.

Pytanie czy warto czekać.

Nad 5 zastanawiałem się b.długo i odpadła. Parametry ma naprawdę ciekawe i fajnie wygląda.
    Niestety aparat służy mi do robienia zdięć tzw domowych i tu bardzo często przydaje się lampa błyskowa. JAk jestem w domu to zakładam zewnętrzną, ale jak jesteśmy gdzieś poza domem a potrzebne jest światło z przodu to w 10, 20 odpalam lampę wbudowaną i cośtam mi świeci. 5D niestety jest pozbawione tego wynalazku i w moim przypadku jest przekreślona.
    //mj

Komentarz

• Robson01
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1574

Moim zdaniem można się chwilę wstrzymać. Przynajmniej do czasu aż nowy Nikon D200 odrobine namiesza, wówczas mogą spaść ceny u Canona.
      Canon
      Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

jest jescze inna teoria, nigdy sie nie kupuje pierwszych wersji produktu... np zamiast d30 kupic d60, zamiast 10D kupic 20D zamiast 5D jego nastepce ;-) wiadomo powszechnie ze przy takim tepie produkcji nie ma czasu na testy i to uzytkownicy (niestety) sa pierwszymi testerami produktu, vide Mercedes A klasa i test losia, Volvo s40 i nowsza wersja z ponad 2tyś zmian!!! itd...
        Instagram

Komentarz

• hekselman
          Uzależniony
          • 2005
          • 568

Zamieszczone przez Jerry99
          Podaje za DPreview adres fajnego sklepu: http://www.digitalrev.com
          Obecna cena 5D w tym sklepie to 2400 EUR. Ktoś tam kupował?
          Ja chyba sprawdzę pod kątem zakupu 50 f/1.4 - z tego co zdąźyłem zauważyć to od razu doliczają wszelkie podatki, wysyłka UPSem.
          Ciekawe są kwoty "zaoszczędzone" (rzędu 45%) - ciekawe co to za poprzednia cena?
          ...sorry - ja tam znalazłem za 2400 ale FUNTÓW a nie ojro....
          Możesz sprecyzować link?

Komentarz

• Wiesiek_TGT
            Coś już napisał
            • 2005
            • 78

Zamieszczone przez Aszu
            Jak masz kaskę to kupuj teraz, Canon nie jest skory do obniżek dopuki niec nowego nie wypuści.

Z historii wynika, że pierwsza obniżka na sprzęt jet po roku od premiery.

Pytanie czy warto czekać.

Nad 5 zastanawiałem się b.długo i odpadła. Parametry ma naprawdę ciekawe i fajnie wygląda.
            Niestety aparat służy mi do robienia zdięć tzw domowych i tu bardzo często przydaje się lampa błyskowa. JAk jestem w domu to zakładam zewnętrzną, ale jak jesteśmy gdzieś poza domem a potrzebne jest światło z przodu to w 10, 20 odpalam lampę wbudowaną i cośtam mi świeci. 5D niestety jest pozbawione tego wynalazku i w moim przypadku jest przekreślona.
            W 5D możesz spokjnie focić na ISO 1600. Z obiektywem 50/1,4 czy 1,8 lampa jest praktycznie niepotrzena.
            Wtedy kiedy musisz jej użyć skorzystasz z zewnętrznej.
            Ja tak robię.

Wiesiek
            www.tgt.pl/galeria_wieslaw_czerniawski

Komentarz

• Aszu
              Uzależniony
              • 2004
              • 707

W sumie to nie przywykłam robić zdięć na ISO >400.

Takie małe zboczenie w odniesieniu do cyfrówek.
              //mj

Komentarz

• ukasz
                Uzależniony
                • 2004
                • 595

Zamieszczone przez Wiesiek_TGF
                W 5D możesz spokjnie focić na ISO 1600. Z obiektywem 50/1,4 czy 1,8 lampa jest praktycznie niepotrzena.
                Wiesiek
                Ale lampa nie służy tylko i wyłącznie do świecenia tam gdzie jest ciemno. Przynajmniej mnie. Bardzo często używam lampy w warunkach gdzie jest wystarczająco dużo światła zastanego, choćby po to by doświetlić oczy.

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez Wiesiek_TGF
                  Wtedy kiedy musisz jej użyć skorzystasz z zewnętrznej.
                  Ja tak robię.

Wiesiek
                  Mnie przed 5D powstrzymuje jedna rzecz, poza ceną oczywiście, mianowicie mała ilośc pixeli. Przy FF 12 mpx to ciut mało, 20D ma na swojej powierzchni jednak większe zagęszczenie co daje większą rozdzielczość a że jakość zdjęcia jest całkiem całkiem to jednak póki co wolę rozwiązanie crop + EF-s, przynajmniej do czasu, kiedy amatorskie FF, w ludzkiej cenie będą miały co najmniej 20 mpx...
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• Jurek Plieth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2087

Zamieszczone przez Tytus
                    Mnie przed 5D powstrzymuje jedna rzecz, poza ceną oczywiście, mianowicie mała ilośc pixeli. Przy FF 12 mpx to ciut mało, 20D ma na swojej powierzchni jednak większe zagęszczenie co daje większą rozdzielczość...
                    Tytus, to nie jest prawidłowy wniosek :sad: Mnóstwo klawiatur zniszczono pisząc na ten temat i dziwię się, że tego nie czytałeś.
                    Zagęszczanie pikseli na tej samej powierzchni skutkuje bowiem zwiększeniem tła szumowego z tejże. W konsekwencji więc masz teoretycznie większą rozdzielczość, ale bardziej szumiący obraz; żeby szum zmniejszyć musisz zmniejszyć ISO i tak w kółko macieju...
                    http://plieth.com

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

Zamieszczone przez Tytus
                      Mnie przed 5D powstrzymuje jedna rzecz, poza ceną oczywiście, mianowicie mała ilośc pixeli. Przy FF 12 mpx to ciut mało, 20D ma na swojej powierzchni jednak większe zagęszczenie co daje większą rozdzielczość
                      Tytus, co ty gadasz
                      Rozdzielczość zdjęcia to ilość pikseli na bok X razy ilośc pikseli na bok Y. 5D ma zdjęcie o wyższej rozdzielczośći w porównaniu do 20D (8Mpx vs. 12 Mpx) i to dokładnie i wyraźnie widać na zdjęciach w ilości szczegółów. Dopóki nie wytniesz klatki z 5D do rozmiarów cropa, masz zdjęcie o wyższej rozdzielczości (ale analogicznie wtedy powinieneś do porównania wyciąć klatkę z 20D).

Jeśli robiłeś kiedykolwiek większe odbitki, to powinieneś o tym doskonale wiedzieć.
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Art Mag
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 261

Zamieszczone przez Tytus
                        Mnie przed 5D powstrzymuje jedna rzecz, poza ceną oczywiście, mianowicie mała ilośc pixeli. Przy FF 12 mpx to ciut mało, 20D ma na swojej powierzchni jednak większe zagęszczenie co daje większą rozdzielczość a że jakość zdjęcia jest całkiem całkiem to jednak póki co wolę rozwiązanie crop + EF-s, przynajmniej do czasu, kiedy amatorskie FF, w ludzkiej cenie będą miały co najmniej 20 mpx...
                        Bardzo łatwo to policzyć :

5D - 4368 x 2912 pix, wymiary matrycy 24 x 36 mm, 121 pix/mm matrycy czyli około 60 l/mm

20D - 3504 x 2336 pix, wymiary matrycy 22.5 x 15.0 mm, 155 pix/mm, 77 l/mm

Różnica prawie 30%. Pytanie czy więcej z tego szkody czy pożytku ? Zdania uczonych są podzielone.
                        ArtMag

Komentarz

• snowboarder
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Potanialo wczoraj w zasadzie we wszystkich "respektowanych"
                          sklepach do $2999 (B&H, J&R, Adorama). Jak ktos mysli o kupnie,
                          to chyba warto teraz. Nie sadze, zeby szybko potanialo duzo
                          wiecej...

Komentarz

• Jurek Plieth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2087

Zamieszczone przez Art Mag
                            Bardzo łatwo to policzyć :

5D - 4368 x 2912 pix, wymiary matrycy 24 x 36 mm, 121 pix/mm matrycy czyli około 60 l/mm

20D - 3504 x 2336 pix, wymiary matrycy 22.5 x 15.0 mm, 155 pix/mm, 77 l/mm

Różnica prawie 30%. Pytanie czy więcej z tego szkody czy pożytku ? Zdania uczonych są podzielone.
                            W którym miejscu są podzielone, bo nie skumałem? Chciałeś udowodnić, że 20D oferuje większą rozdzielczość niż 5D?
                            http://plieth.com

Komentarz

• kocis
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 472

Zamieszczone przez Art Mag
                              To zależy, czy uczeni są w mowie czy w piśmie

Większy rozmiar sensora to:
                              - większa ilość zaabsorbowanego światła
                              - mniejsze wymagania co do rozdzielczości obiektywu
                              Więc 5D jest tu górą w obu przypadkach.

Wyższa jakość, lepsza ostrość, mniejsze szumy przed obróbką, większa rozdzielczość. Nie rozumiem (podobnie jak Jurek) gdzie występuje ta płaszczyzna podziału zdań. Coś z tymi uczonymi nie tak!
                              300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• hekselman
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 568

Zamieszczone przez Robson01
                                Moim zdaniem można się chwilę wstrzymać. Przynajmniej do czasu aż nowy Nikon D200 odrobine namiesza, wówczas mogą spaść ceny u Canona.
                                Dopóki ktoś nie wypuści aparatu z matrycą FF - to nikt nic nie zmieni - m o n o p o l...

Komentarz

Pracuję...