X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2595

Odp: Black Friday - promocje sprzętu, okazje.

Hmm
    To jak ludzie dawali sobie radę w polowie 2000s gdy typowa rozdzielczość była ok 10mpx skoro teraz 20 to za malo?
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3366

Ciekawe. Kilka dekad fotografowałem Canonem 10D z 6 Mpix i później 5D z 12 Mpix, czyli jak większość osób na forum i wielu fotografów. A nagle dowiaduję się, że 20 Mpix to za mało do zrobienia zdjęć.
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• rojo
        Początki nałogu
        • 2004
        • 344

Zamieszczone przez cauchy
        Ok, aparat od kuriera nie przyjęty, wraca skąd przyjechał, dzieki temu szybciej bede mial zwrot kasy. Tylko po co był ten cały *******nik, choćby zawracanie głowy kurierowi, który mogl ten czas poświęcic na dostarczenie paczki komuś kto na nią czeka? Ech Canon polska.. powinni przy skladaniu zamowienia napisac czerwonymi kapitalikami, ze nie wystawiają FVAT.

Anyway, kupilem wczoraj jeszcze w Fotoformie tez w promce, z cashbackiem. Popytalem czy z zamowieniem jest wszystko ok, i jest ok. Po czym dzis dostaje info że zamowień w weekend dostali wiecej niz mają na magazynie a ich system w weekendy nie wystawia dokumentow wiec pozwalal przyjmowac zamowienia nie patrzac na zejscia towaru z magazynu. Teraz czekaja na potw. wysylki od Canona, jesli bedzie to za 2 tygodnie. No oby [emoji4]
        swoją drogą brzmi to jak gruby wał, jak to oficjalny sklep canona nie może wystawiać FV? Nie to żebym jako się interesował księgowością i coś widział w tym temacie, ale jakoś to mi mindfucka zrobiło że tak można...

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez atsf
        Matryca 45 Mp na FF to ok. 18 Mp na APS-C i to jest do strawienia, gdyby nie kosztowało ponad 10 patoli, ale 20 Mp na FF to jest mało, bo daje ledwie to samo, co 8 Mp na APS-C. FF daje zawsze lepszy obrazek, a tym lepszy, im mniejsza gęstość pikseli, ale to wymusza wielką, ciężką i drogą optykę, a przynajmniej wielką i ciężką. No sorry, ale na obiektyw za 40 patoli sobie nie pozwolę, ani mi się nie chce targać tych dodatkowych 2-3 kg obiektywu plus dodatkowych 3-4 kg statywu. Niestety, ale wolę poświęcić jakość obrazka po to, aby ganiać ze sprzętem o masie całkowitej 2 kg, a nie 8 kg, mając uzysk pikseli z obiektywu 100-400 (relatywne 640 mm) a matrycy 24 Mp taki, jak z obiektywu 4/500 + TC 1,4x, czyli 700 mm, na matrycy FF 18 czy 20 Mp.
        dzizas, kup sobie jakieś 90D czy co tam teraz w cropie jest na topie teraz, za jakieś pewnie 5k pln i przestań jojczyć, że Ci matryca w R6 jest za mała, bo nie pasuje Ci do Twojej wizji robienia ptaszków w cropie, serio to widać nie jest aparat do tego, a ptaszników wsród fotografów jest ilu? 1%? Rozumiem, że specjalnie dla Ciebie mogli wrzucić 45K matrycę do R6 tylko po co wtedy by robili R5? Nie chcesz, nie kupuj, znajdz aparat dla siebie, a nie jęcz na forach że jest drogo, bo za mała matryca na te pieniądze, kiedy ten rozmiar specjalnie jest zachowany pod specyfikację aparatu, głownie ze względu, że to aparat pod szybką reporterkę i wiele innych zadań, które robi z 85% fotografów...
        rojo
        https://www.instagram.com/wojtekrojek/

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4832

Hmm
          To jak ludzie dawali sobie radę w polowie 2000s gdy typowa rozdzielczość była ok 10mpx skoro teraz 20 to za malo?
          Po prostu rosną oczekiwania, żeby to, co kiedyś było niemożliwe, stało się możliwe za sprawą sprzętu. Na pewno każdy ptasiarz docenił wzrost rozdzielczości matryc czy to w segmencie FF, czy APS-C, rozwój optyki i nowe konstrukcje producentów niezależnych. Kiedyś trzeba było włożyć więcej wysiłku w rzeczy, które dzisiaj są banalne, jak np. robienie zdjęć z ręki długimi teleobiektywami ze stabilizacją.
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4568

Zamieszczone przez atsf
            Po prostu rosną oczekiwania, żeby to, co kiedyś było niemożliwe, stało się możliwe za sprawą sprzętu. Na pewno każdy ptasiarz docenił wzrost rozdzielczości matryc czy to w segmencie FF, czy APS-C, rozwój optyki i nowe konstrukcje producentów niezależnych. Kiedyś trzeba było włożyć więcej wysiłku w rzeczy, które dzisiaj są banalne, jak np. robienie zdjęć z ręki długimi teleobiektywami ze stabilizacją.
            Żeby trochę nawiązać do tytułu wątku to właśnie zmieniłem M50 na M6II (była sensowna promocja). Ta gęsta matryca zachowuje się bardzo OK.
            Myślałem, że będzie gorzej - szum chrominancji śladowy. Zawsze lubiłem gęste matryce jeśli nie było to okupione marną jakością. Ilość detali i możliwość cropowania bywa przydatna.
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4832

Zamieszczone przez marfot
              Żeby trochę nawiązać do tytułu wątku to właśnie zmieniłem M50 na M6II (była sensowna promocja). Ta gęsta matryca zachowuje się bardzo OK.
              Myślałem, że będzie gorzej - szum chrominancji śladowy. Zawsze lubiłem gęste matryce jeśli nie było to okupione marną jakością. Ilość detali i możliwość cropowania bywa przydatna.
              No i właśnie o to chodzi. Jak robiłem zdjęcia do kotleta to i 3 Mp mogło z palcem w nosie wystarczyć, i A4 dało się z tego wydrukować. Mam EOS 6D, czyli FF z matrycą 20 Mp, który kosztuje dużo mniej od R6 z matrycą o takiej samej wielkości, a ja zdjęć z niego kropować nie muszę, lecz zmniejszać, bo mi te 20 Mp nie jest potrzebne dla zdjęć np. rodzinnych, i na nim robię raczej pełne kadry. Obiektyw 100-400 mm założyłem do 6D dopiero po nabyciu telekonwertera 1,4x i to bardziej na próbę, niż z faktycznej potrzeby, bo mi ten obiektyw bez telekonwertera daje większy zasięg na APS-C C 80D z 24 Mp. Gdyby potrzeba gęściejszych matryc na FF była iluzoryczna, to żadna firma by ich nie robiła. Wypadało by zatem zapytać kolegę [MENTION=38011]KNC[/MENTION] po co w ogóle kupił R5 i do niego podpiął Sigmę 4/500 mm Sport z telekonwerterem. Odpowiedź jest prosta: gdyby miał korpus z matrycą 20 Mp, to nawet z obiektywem za prawie 30 tys. miałby mniejszy zasięg, niż mój zestaw, a tak zyskuje większy zasięg, lepszy AF i lepszą jakość zdjęć, przy czym lepszy zasięg jest sprawą nie do pominięcia w ogólnym wyborze w tym zakresie zastosowań.
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2595

No i gucio
                Zero odzewu od fotoformy, miala byc wysylka po 15tym, czyli kiedy? Zakladam ze po swietach albo po nowym roku nawet [emoji42]
                Flickr | YT

Komentarz

• solti
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1090

No i gucio
                  Zero odzewu od fotoformy, miala byc wysylka po 15tym, czyli kiedy? Zakladam ze po swietach albo po nowym roku nawet [emoji42]
                  A może, jak to mają w zwyczaju, znowuż sprzedali sprzęt, którego nie mogą nawet sprowadzić? Ja już się do nich konkretnie zraziłem. Co prawda dotyczyło to czegoś innego, ale też sprzętu Canona. Skończyło się tym, że chyba po ok. 2 tygodniach dostałem maila, że nie mogą zrealizować zamówienia z uwagi na braki u dystrybutora (na stronie cały czas status dostępny u dystrybutora) i żebym podał numer konta, bo nie wiedzą, gdzie kasę zwrócić...
                  Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                  galeria na forum Canon-board
                  galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                  galeria.solti.pl

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2595

Eeee
                    Canon polska 2 tygodnie minely od zwrotu eosa na magazyn, kasy nie mam, pani w telefonie przekazala zgloszenie do obslugi, mam czekac kilka dni roboczych

Fotoforma sie nie odzywa

20k utopione od 3 tygodni, a ani zwrotu ani aparatu [emoji107]
                    Flickr | YT

Komentarz

• chuck_1
                      Dopiero zaczyna
                      • 2020
                      • 19

No i gucio
                      U mnie podobna sytuacja. Zamówiłem R6 w dniu 30 listopada i jak się okazało sprzedali więcej aparatów niż mieli. W ubiegłym tygodniu pisałem do nich i uzyskałem odpowiedź, że prawdopodobnie nowa dostawa będzie w tym tygodniu, czytaj najprawdopodobniej sprzętu nie ma i nie będzie. Trochę słabo to wygląda.
                      Canon R6 + C 400/5.6 + S 35/1.4

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4065

No to grubo...
                        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• tomfoot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2277

Zawsze mówiłem, żeby sprzęt kupować u tipa, a nie u oszustów :-)

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2595

ja się przypomniałem kilka h temu, bez odzewu
                            ale z Canona zrobili zlecenie przelewu na kartę, a zwrot na kartę trwa 7 dni... ech...
                            no ale z dobrych wiadomości to kupiłem rodzicom G7X mk II mam nadzieję, ze do świąt dojedzie
                            Flickr | YT

Komentarz

• robertskc7
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1485

ja się przypomniałem kilka h temu, bez odzewu
                              ale z Canona zrobili zlecenie przelewu na kartę, a zwrot na kartę trwa 7 dni... ech...
                              no ale z dobrych wiadomości to kupiłem rodzicom G7X mk II mam nadzieję, ze do świąt dojedzie
                              Wpadłeś w korpo procedurę. Tam po prostu każdy dział ma tydzień/dwa na przekazanie tematu dalej. Ne bronię ich. Kpina z brakiem FV i o brak info o tym przy zamówieniu. Fotoforma to sklep autoryzowany przez Canona, bez wpływu na dostawy. Lipa tylko, że milczą. Za to negatyw jak nic plus reklamacja, że olewają klienta trzymając kasę na kącie. Pewnie nic nie da, ale może dotrze do właściciela i przynajmniej opierdzieli porządnie kogo trzeba.
                              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

Tegoroczne promocje były wyjątkowo wirtualne. Były obniżone ceny na nieistniejące produkty i żadnej przeceny na to co jest realnie do kupienia.
                                Promocja sklepu Canona na R6 była chlubnym wyjątkiem bo była znacząca a towar istniał. Sprawa braku FV to oczywista wpadka ale ten sklep od początku miał jakieś ograniczenia w tym zakresie.
                                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...