X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Il fuoco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

rozumiem. dziękuję za ostrzeżenie. narazie i tak nie kupuję. czekam na "po targach"
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• fotomania

Aparaty za 3999 z tzw gwarancja firmowa czy jak to nazywaja . To wiesmiakowe amerykanskie refurby . W 100 % oferty z gwarancja firmowa .

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Refurby to uzywane/macane/uwalone (niekoniecznie naprawione ) puszki, pakowane zwykle w nedzne szare kartony. Najczesciej jest wszystko co powinno byc (choc potrafia przyslac cfaniaki samo body z dekielkiem). Puszka nie wyglada jakos tragicznie, zwykle jak nowka i trzeba szukac sladow uzytkowania przez kogos wczesniej (trafiaja sie drobne rysy i otarcia). Jednak jakis powod zwrotu musial byc. W aparatach jest znacznie mniej zwrotow "bo mi sie nie podoba" jak "bo ma front fokusa / mydlo". Kompakta czy aparat telefoniczny bym mogl brac po refurbie (to ma dzialac albo nie dzialac). DSLR'a nigdy. Zalatwienie regulacji, wymiany migawki poprzez te sklepy jest trudne (delikatnie mowiac). Zreszta gwarancja najczesciej to kilka miesiecy (2-3).

Za slownikiem:
        refurbish (Ectaco-Poland)
        v,
        1 odczyścić
        2 odnawiać
        Te z gwarancja firmowa to tzw. szary rynek (gray market). Puszki nowe, importowane indywidualnie od producenta (Canona) przez sklep (np. B&H) poza oficjalnym importem Canona USA. Sa nieco tansze, gwarancja zalatwiana przez sklep a nie w sieci serwisow Canona w USA.
        ...

Komentarz

• Il fuoco
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

kupiłem kiedyś, dawno temu Nikona Coolpixa 5700 - właśnie refurba...
          nikomu nie polecam brać jakiegokolwiek aparatu refurbished.
          sprzedałem go po 2ch miesiącach, działać działał - ale coś tam miał zwalone. gość który go kupił elegancko sobie to naprawił w serwisie i pewnie po dzień dzisiejszy robi nim zdjęcia - ale ja wolałem nie ryzykować że coś nagle padnie.
          | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• Drozdi
            Początki nałogu
            • 2006
            • 418

Zamieszczone przez Il fuoco
            gość który go kupił elegancko sobie to naprawił w serwisie
            ... tak, tak
            - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Komentarz

• JaroKacz

W styczniu 2006 r. na Allegro kupiłem u użytkownika FotoRimex 20D+kit+2Gb. W rozmowie telefonicznej sprzedawca poinformował mnie, że na aparat może być udzielona gwarancja Canon Polska 1 rok lub ich – sklepowa na 2 lata, na którą mnie namówił. Przesyłka przyszła w nieoryginalnym pukełku. Aparat wyglądał jak nowy. Do niczego nie można było się doczepić. W komplecie była polska instrukcja ora ładowarka CG-580 z przejściówką. Po czasie jednak okazało się, że brakuje jednej płyty oprogramowania Canon Digital Photo Professional 1.1. Zamiast faktury, o którą prosiłem dostałem rachunek imienny. Po rozmowie telefonicznej sprzedawca stwierdził, że płyta musiała zaginąć i dośle mi kopię tego programu. Co wy o tym myślicie?

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Zamieszczone przez JaroKacz
                Co wy o tym myślicie?

Jeśli wszystko z aparatem OK i jesteś zadowoly ze zdjęć to się nie ma się co przejmować. Nawet jeśli dostałes refurba nie oznacza to że sprzęt ma jakiś defekt. Co najwyżej "mógł mieć"

Komentarz

• Routlaw
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 983

Zamieszczone przez KuchateK
                  Refurby to uzywane/macane/uwalone (niekoniecznie naprawione ) puszki, pakowane zwykle w nedzne szare kartony.
                  No ja swojego Rebela dostałem w szarym kartonie. Tak był złożony karton że bez cięcia sie nie obyło.. W środku wszystko było pieknie popakowane w torebeczkach i pachniało fabryką.. czy był to zapach fabrykopochodny nie wiem.. gwarancja sklepowa z zielonej góry + faktura. Póki co wszystko jest OK...
                  14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• Michu (Pentax)
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 306

Z jakies poltora roku temu kupilem refurbished Nikona 5700 na Allegro. Sprzedawca wyraznie zaznaczył w aukcji, ze to refurbished, Sprzet rzeczywiscie przyszedl w szarym kartonie. Wewnatrz jednak wszystko było OKO (plyty z softem, instrukcja, pasek, karta CF). Mialem na niego miesiac "gwarancji". Wygladal jak nowka: najmniejszych otarc czy innych sladow uzytkowania. Uzywalem go przez kilka miesiecy - najmniejszych problemow.
                    Sprzedalem jednakze, bo jednak to nie bylo lustro...
                    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• Błajo
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 473

Zamieszczone przez Routlaw
                      gwarancja sklepowa z zielonej góry + faktura. Póki co wszystko jest OK...
                      To zadzwon do tej JG i powiedz, ze Ci sie sie zespul Ciekawe jak zareaguja...
                      Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• Routlaw
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 983

Zamieszczone przez Błajo
                        To zadzwon do tej JG i powiedz, ze Ci sie sie zespul Ciekawe jak zareaguja...
                        Jeśli nie bedzie sygnału niema takiego numeru... to pewnie powiedza że pomyłka.. I tak zmieniłem soft wiec gwarancja poszła sie przejść..
                        14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• p13ka
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1013

Zamieszczone przez JaroKacz
                          W styczniu 2006 r. na Allegro kupiłem u użytkownika FotoRimex 20D+kit+2Gb (...)
                          z FotoRimex miałem raz do czynienia. Gdy przeszukiwałem przed świętami net pod względem cen za puszki, trafiłem na ich podstronę "Giełda".

Zadzwoniłem do nich, gdy zobaczyłem 1DMkIIN w cenie "komisowej" 12,3 tys. vs. z fakturą 14,2 tys. W rozmowie mi powiedzieli, że pomimo ceny komisowej to sprzęt nowy z gwar., ale bez f-ry i trzeba na niego czekać 2-3 tyg. Jeżeli mi to nie przeszkadza to mogą go dla mnie załatwić. No to wysłałem im e-mail, z namiarami na siebie i oczywiście z chęcią poczekania. Zapadła cisza. Po 2 tyg. wszedłem ponownie na ich stronie i... widzę to co teraz
                          Zadzwoniłem do nich i oczywiście "nic nie widziałem nic nie słyszałem".
                          Odpuściłem sobie ich, ale zadra już została i na pewno z nimi nie będę miał już nic wspólnego.

Swoją drogą ciekawy mają układ cen, szczególnie tam, gdzie cena komisowa jest taka sama lub niewiele niższa od ceny za sprzęt z fakturą
                          Ostatnio edytowany przez p13ka; 185.

Komentarz

• Hipek
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 167

Czyżby naciągacze?
                            20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

Pracuję...