X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Baal
    Bywalec
    • 2006
    • 228

Canon 100-400 / 4,5 - 6,7

Co możecie mi powiedzieć o tych obiektywach?

Poza tym że mają inne ogniskowe Który z nich byście polecali ?
    Jakich ogniskowych powinienem użyć, aby uzyskać taką samą skalę odwzorowania przy odległości 50 oraz 75 metrów.

I czy one się nadają do Canona 350D? Bo czasami spotykam się na ebay.de opisy że pasują obiektywy do Canona 350D a mają średnice obiektywu 67mm, kiedy 350D ma 58mm.
    Ostatnio edytowany przez Baal; 4430.
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
  • nastier
    Uzależniony
    • 2005
    • 686

Zamieszczone przez Baal
    I czy one się nadają do Canona 350D? Bo czasami spotykam się na ebay.de opisy że pasują obiektywy do Canona 350D a mają średnice obiektywu 67mm, kiedy 350D ma 58mm.
    to jest srednica filtra a nie obiektywu! oznacza to tyle, ze w razie roznic srednicy filtra bedziesz musial dokupic rozne rozmiary tego samego filtra, np. polara
    wszystkie obiektywy Canona beda pasowac do 350.

fotoblog

Komentarz

• Przemoc
      Początki nałogu
      • 2005
      • 319

Zamieszczone przez Baal
      I czy one się nadają do Canona 350D? Bo czasami spotykam się na ebay.de opisy że pasują obiektywy do Canona 350D a mają średnice obiektywu 67cm, kiedy 350D ma 58cm.
      To średnice filtrów, z drugiej strony ;-) , z pytania wynika, że jesteś jeszcze zielony. Proponuję narazie poczytać prasę, forum, instrukcje. Na zakupy przyjdzie jeszcze czas.
      Do Twojej 350, pasują obiektywy z mocowaniem (bagnetem) EF (popularne mocowanie Canon), lub inne po zastosowaniu adapterów. Trzymaj się.
      Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• Baal
        Bywalec
        • 2006
        • 228

Nie no to wiem że pasuje EF, tylko niemieckiego nie znam i myślałem że to średnica obiektywu Cóż jakby było po Polsku lub po Angielsku problemu by nie było A co z ceną ich i ogólnie co można o nich powiedzieć?

Na zakupy przyjdzie czas - masz racje Planuje go kupić w czerwcu dopiero, ale rozglądam się bo pośpiech to zły doradca A niestety wykonuje a raczej chciałbym wykonywać zdjęcia z dalekich odległości więc niestety na moim obecnym 18-55mm nie dam rady
        Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Komentarz

• Przemoc
          Początki nałogu
          • 2005
          • 319

Mam obiektyw Sigma APO 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO jestem z niego b. zadowolony, dobry produkt za 850 zł.
          O tym, o który pytasz nic nie wiem.
          Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Baal
            Jakich ogniskowych powinienem użyć, aby uzyskać taką samą skalę odwzorowania przy odległości 50 oraz 75 metrów.
            Kurde, przeciez już Ci to wszystko wyliczyłem!

Nie dosc, że nawet podziękować nie raczyłeś, to znowu pytasz o to samo??:
            Zajrzałeś chociaż do tamtego wątku?
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Baal
              Bywalec
              • 2006
              • 228

Dziękuje, coprawda wysyłałem wiadomość prywatną z podziękowaniem może nie doszła bo miałem kłopoty z Internetem.

A czy opłacałoby mi się wziąć ten 400mm? Jaka jest jego cena w Polsce?

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez Baal
                Dziękuje, coprawda wysyłałem wiadomość prywatną z podziękowaniem może nie doszła bo miałem kłopoty z Internetem.?
                OK, ale dlaczego pytasz jeszcze raz? Nie rozumiesz tamtych wyliczeń?

Zamieszczone przez Baal
                A czy opłacałoby mi się wziąć ten 400mm? Jaka jest jego cena w Polsce?
                To jest to samo (ostatni po prawej):

Cena:

Jednak IMHO to raczej kiepskie szkło.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Baal
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 228

Spoko rozumiem, zapomniałem że oto pytałem Serdecznie przepraszam

Kiepskie tzn? Tak jaśniej A ta Cosina co dałeś ją tutaj jest lepsza? Ona kosztuje prawie 1000zł. A tutaj mam 500zł w przeliczeniu na PLN z kosztami wysyłki.

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez Baal
                    Kiepskie tzn? Tak jaśniej
                    Ciemne (f/4,5) --> bardzo ciemne (f/6,7);
                    Powolny AF, na długim końcu moze nawet nie działać, bo z 350D działa do f/5,6
                    Niezbyt dobra optyka (słaba ostrosć i cholera wie co jeszcze)...
                    Wystarczy?

Zamieszczone przez Baal
                    A ta Cosina co dałeś ją tutaj jest lepsza?
                    Toż napisałem, że to jest to samo!

Zamieszczone przez Baal
                    Ona kosztuje prawie 1000zł. A tutaj mam 500zł w przeliczeniu na PLN z kosztami wysyłki.
                    Ameryke odkryłeś :-) Ze wszystkim prawie tak jest...
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Baal
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 228

Wystarczy

A co byś mi polecał. Zależy mi na dużym przybliżeniu, dobrej ostrości ale i w miarę rozsądnej cenie Oczywiście i tak bede szukał na ebay, bo kupię o wiele taniej niż w Polsce, ale chce wiedzieć czego szukać

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez Baal
                        A co byś mi polecał. Zależy mi na dużym przybliżeniu, dobrej ostrości ale i w miarę rozsądnej cenie
                        Nie jestem zbyt mocny w tych dłuuugich tele (moje szkła kończą się na 210mm); jednak tyle wiem, że ten 100-400/4,5-6,7 jest wyjątkowo denny, jakkolwiek by się nie nazywał: Cosina, Vivitar, Voighlander, Soligor czy cholera wie jak jeszcze inaczej...

A co jest dobre?
                        Cóż, wydaje mi się, że TOKINA AT-X 400mm f5,6 AF za 800zł jest chyba niezłą propozycją:

Trzeba by się jednak upewnić co do poprawnej współpracy z 350D!
                        Jest też dobra Sigma AF 400mm f/5.6 APO macro, ale o tej wiem z praktyki od kolegi, że z cyfrą nie działa.

Z zoomów to dość porządnym szkłem o niepowalającej cenie jest Sigma APO 135-400mm f/4.5-5.6 DG.
                        Na Photozone niespodziewanie dobrze wypadł też Tamron 200-400mm f/5.6 LD IF, ale mnie to akurat dziwi, ponieważ raczej nic dobrego o nim nie słyszałem (a wręcz przeciwnie: na pl.rec.foto spotkałem opinie, ze jest bardzo kiepski) i ja bym jednak prędzej zaufał tej Sigmie 135-400.

Tyle co mi przyszło do głowy. Ceny Canonów 400mm zaczynają się od 5000zł wzwyż, więc o nich nie wspominam.
                        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Acro
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 37

Zamieszczone przez gwozdzt
                          (...)ten 100-400/4,5-6,7 jest wyjątkowo denny, jakkolwiek by się nie nazywał: Cosina, Vivitar, Voighlander, Soligor czy cholera wie jak jeszcze inaczej...
                          Mogę tylko potwierdzić. Miałem ten obiektyw w wykonaniu Soligora. Biały z czerwonym paskiem - prawie jak eLka Na 400 straszne mydło, a poniżej niewiele lepiej. Przy ładnej, słonecznej pogodzie to jeszcze coś się w miarę udawało, ale generalnie tragedia. AF strasznie wolny.
                          Chociaż jeżeli chodzi o wykonanie to uważam, że był bardziej solidny od Canona 75-300 f/4-5,6.

Komentarz

• Baal
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 228

Ok Dzięki Jeszcze sie rozejrze.

Komentarz

• ukasz
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 595

Zamieszczone przez gwozdzt

Z zoomów to dość porządnym szkłem o niepowalającej cenie jest Sigma APO 135-400mm f/4.5-5.6 DG.
                              Potwierdzam. Co prawda na długim końcu nie jest rewelacyjnie, ale w zakresie do 300mm jakością niewiele ustępuje sporo droższej Sigmie 100-300/4 EX HSM. Zdecydowanym minusem jest wolny AF.

Komentarz

Pracuję...