X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raff
    Uzależniony
    • 2005
    • 778

Zamieszczone przez piast9
    A ja na Tokinę 16-50 o ile jakość optyczna będzie na poziomie 12-24. Co do Tokin to na pewno nie można powiedzieć, że są źle wykonane.
    Ja się właśnie zastanawiam między tymi dwoma Tamron ma być juz tuż, tuż a Tokina dopiero na jesieni. Zresztą i tak nie mam narazie dutków, więc się nie pali. Czekam na testy. Jeśli optycznie będą porównywalne to wybiorę ten lepiej wykonany

Komentarz

• Raff
      Uzależniony
      • 2005
      • 778

Zamieszczone przez trampek9
      Kurde nie mam czym odkręcić bagnetu te śrubki całkiem mocno siedzą, wiec chyba najpierw pójdę do serwisu a potem jak każą za dużo to naprawa - zobaczymy co sie da zrobić
      Jak postępy?

Komentarz

• trampek9
        Coś już napisał
        • 2005
        • 60

No właśnie nijak. Odkręcić bagnet owszam da się tyklo trzeba uważać bo śróbki są "wrażliwe". Taśmę daloby się wymienić na taką od twardego dysku. Problem bedze z jej zamocowaniem to robota dla kogoś z doświadczeniem w lutowaniu precyzyjnych części.

Zastanawiam się czy to jest problem taśmy - wygląda na nieuszkodzoną wiec moze to wina samej przesłony ??

W czwartek po egzaminie podejdę na czapskich i zapytam ale z tego co piszesz na temat ceny naprawy to już lepiej kupić nowego !!!

pozdrawiam
        Piotrek Wolak "trampek"
        EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 + 70-200 4,0 + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX

Komentarz

• Raff
          Uzależniony
          • 2005
          • 778

Ja tam olałem naprawę, używam na pełnej dziurze i czekam na coś lepszego Ale jakby ktoś miał konkretny pomysł na tą taśmę niech napisze.

Komentarz

• RadiB
            Bywalec
            • 2005
            • 176

Zamieszczone przez Raff
            Ale jakby ktoś miał konkretny pomysł na tą taśmę niech napisze.
            Przy kicie ja bym wymienil tasma na kabelek wielozylowy (n.p. pare zylek z kabla do twardego dysku).

Komentarz

• Raff
              Uzależniony
              • 2005
              • 778

Kiedyś popatrzę jak rozgrzebię kita Najgorsza chyba kwestia lutowania (?)

Komentarz

• RadiB
                Bywalec
                • 2005
                • 176

Zamieszczone przez Raff
                Najgorsza chyba kwestia lutowania (?)
                Mysle ze to po prostu sprawa wprawy ( i narzedzi )

Komentarz

• Raff
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 778

Zamieszczone przez RadiB
                  Mysle ze to po prostu sprawa wprawy ( i narzedzi )
                  Na pewno Nie mam lutownicy takiej maciupkiej i słabiutkiej. Bym tam to wszystko zjarał na maxa

Komentarz

• Andee
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 503

Zamieszczone przez RadiB
                    Przy kicie ja bym wymienil tasma na kabelek wielozylowy (n.p. pare zylek z kabla do twardego dysku).

Kabel od twardego dysku to najgorsze z mozliwych rozwiazan... Te kable posiadaja pojedyncze zyly, sa bardzo sztywne i zalozenie takiego to najprostsza droga do spalenia silnka, o ile wogole zdola on pociagnac takie obciazenie.
                    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• Raff
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 778

Zamieszczone przez Andee
                      Kabel od twardego dysku to najgorsze z mozliwych rozwiazan... Te kable posiadaja pojedyncze zyly, sa bardzo sztywne i zalozenie takiego to najprostsza droga do spalenia silnka, o ile wogole zdola on pociagnac takie obciazenie.
                      A jest taki kabel do zdobycia za małą kaskę? Skoro dobry krakowski serwis się nie podjął wymiany to myślę, że nie jest to tak hop-siup-dynusia

Komentarz

• Andee
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 503

Trzeba zastosowac pasek podobny do tego w kicie, czyli sciezki przewodzace naniesione na folie. W domowej elektronice pelno takich czesci, jezeli nie bedzie pasowac odrazu trzeba wybrac pasek o zblizonych rozmiarach i liczbie sciezek, ewentualnie dociac go do rozmiaru. Problemem moze byc dopasowanie tego paska do istniejacych w obiektywie wtyczek lub gniaz, zawsze mozna to zalatwic elastycznymi przewodami wielozylowymi i klejem przewodzacym.
                        Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• lynx
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 127

Canonowskich jeszcze nie próbowałem, ale olympusowe tasiemki mają na końcach nieizolowane styki i się po prostu wsuwają do gniazd na wcisk, tam nie ma żadnego lutowania. Podobne tasiemki widziałem w cd-romach.

Komentarz

• RadiB
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 176

Zamieszczone przez Andee
                            Te kable posiadaja pojedyncze zyly
                            Tasmy o ktorych pisalem maja wewnatrz kazdego przewodu splotke z kilkunastu drucikow....

Zamieszczone przez Andee
                            sa bardzo sztywne
                            Sa roznej jakosci....

Zamieszczone przez Andee
                            zalozenie takiego to najprostsza droga do spalenia silnka, o ile wogole zdola on pociagnac takie obciazenie.
                            To musisz mi wytlumaczyc. Jesli przekroj kabla jest za maly, to kabel ogranicza prad do silnika. Jak w takim kontekscie moze go spalic?

Komentarz

• kamstudio

naczapskich nie zanoscie cyfrowego sprzetu !!!!

Zamieszczone przez Raff
                              Niestety raczej w Krakowie tego nie da rady. W każdym razie na Czapskich popatrzyli, powiedzieli, że taśma i jedynie Żytnia. Ale jakby się ktoś podjął czemu nie Kwestia dostępu do części Canona. Tak myślę.
                              na Czapskich pracuje ojciec i syn - ojciec jest genialny, a syn lutuje cyfrowki lutownica transformatorowa (bez komentarza)

polecam serwis na Łobzowskiej 52 (autoryzacja KODAK)
                              tel. 0-12 6324554/ 0501422041

Komentarz

• Raff
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 778

No cóż, trza będzie sprawdzić tych z Łobzowskiej Obym nie prędko musiał (myślę np. o padniętej migawce).

Komentarz

Pracuję...