Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

Zamieszczone przez Vresviik
    nie kupiłbym
    no wlasnie, a moze sa osoby ktore chcialyby kupic i w tym wypadku maja pelne prawo wiedziec co kupuja.. to ich kasa i koles ma w tym momencie obowiazek odpowiedziec (przed licytacja a nie po !! ) na wszystkie pytania, jakie kupujacy zadaja na temat sprzedawanego przedmiotu.. wystarczy zrobic zdjecie i byloby po sprawie, natomiast to jak odpisal JaBlam'owi i Ripkowi tylko wzmaga niepewnosc co do tej aukcji
    Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• Viracocha
      Uzależniony
      • 2004
      • 853

Zamieszczone przez ripek
      Mnie odpisał :

Jak Pan wygra aukcję wtedy prześlę nr seryjny aparatu przed wpływem
      środków na konto.

Pozdrawiam

Śmierdzi mi to na odległość...
      No to zdaje się, że uczciwe rozwiązanie. Jak wygrasz aukcję, to będziesz miał numer seryjny przed dokonaniem wpłaty, a jeśli nie wygrasz, to po co ci ten numer?

Komentarz

• Vresviik
        Początki nałogu
        • 2005
        • 263

Zamieszczone przez Viracocha
        No to zdaje się, że uczciwe rozwiązanie. Jak wygrasz aukcję, to będziesz miał numer seryjny przed dokonaniem wpłaty, a jeśli nie wygrasz, to po co ci ten numer?
        Dokładnie to miałem na myśli.

Komentarz

• pantomas
          Bywalec
          • 2004
          • 117

Dokładnie to miałem na myśli.
          Tak , jest uczciwe - pod warunkiem że sama aukcja jest uczciwa ... tyle że wtedy nie ma potrzeby pytać o seriala .

Może ktoś orientujący się w temacie zrobiłby poradnik " jak bezpiecznie kupować sprzęt na aukcjach " pokazujący podejrzane opisy i zachowania sprzedających . Potem podkleić na górze i w razie zauważenia podejrzanej aukcji wysyłać informację z linkiem do niego licytującym . Jest szansa, że ktoś wtedy zastanowi się, że istnieje możliwość kupienia skradzionego sprzętu . I jak czułby się, gdyby to był jego sprzęt .

Komentarz

• JaBlam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1304

niesmaczne
            Nasmródz mu,ciekaw jestem jak się poczujesz jak się okaze ze wszystko jest ok ze sprzętem?POwiedz mi w imię czego facet ma jakiemus obcemu kmiotowi który moze ale to moze chce kupic wysyłać nr seryjny?Wysle dziesięciu,9 sprawdzi i jeden z nich kupi a 10 tak dla jaj zglosi ze mu skradziono kilka dni wczesniej aparat z nr seryjnymi...Nie rozumiem takiego myslenia,masz dowody to zgłaszaj nie masz to nie rzucaj oskarzen i poczytaj sobe wątek"podejrzane aukcje na allegro" niezły ubaw chwilami bo w zasadzie kazda aukcja moze byc podejrzana, wszystko zalezy od "podejrzewających".

Moze i niesmaczne. Jak ja sprzedawalem dekoder cyfry + Philipsa i nie podalem numeru seryjnego to bylo wielkie halo i allegro mi usunelo aukcje. Dlaczego zatem jest problem przy sprzecie foto? (jak kupuje w sklepie to moge sobie tez numer przeczytac - czy w takim wypadku Allegro nalezy traktowac jako Jak otrzymasz to wiesz co kupiles?) Jesli mam sprzet legalny z papierami, pudelkiem dowodem zakupu to co szkodzi podac numer seryjny? Nie rozumiem stwierdzenia ze jak kupisz to bedziesz znal numer seryjny. A jak nie kupie to co? Negatywa oberwe ?

Pewnie posypia sie opinie ale czasem mam wrazenie ze Allegro ma to w d.. i zalezy im na zgarnianiu kasy z prowizji i wystawien. Raz na jakis czas zakoncza jakas aukcje coby "twarz obmyc"

Przyklady? Moge mnozyc takie do ktorych sam pisalem o zweryfikowanie sprzedawanego towaru

1. Konsola Sony PSP wraz z 5 DVD wypelnionymi po brzegi grami i sposob ich uruchamiania. (o ile mi wiadomo takich "skladanek" oficjalnie na sprzedaz nie ma.) Konsola poszla do nowego wlasciciela

2. Pirackie plyty to juz normalka . Swgo czasu byla plyta Dżem-The Singles. Niewazne ze na allegro okladka nosila nazwe JAM - SIngle. Pieknie sie sprzedaly, mimo interwencji nic nie zrobiono.

3. Sprzet foto poczynajac o rodzynkach jak obiektywy z dwoma pierscieniami przyslon od pani ...... (gdzie rzekomo REAL FOTO kupowales to co widzisz na foto) do cudownie naprawianych aparatow prosto "jak ze sklepu" (szkoda tylko ze na foto)

Nie mowie ze zadaniem Allegro ma byc sprawdzanie kazdej aukcji, tylko raczej interweniowanie w przypadku zgloszenia. Niestety jak praktyka pokazuje -komus na kasie raczej zalezy.

Jak napisalem, rozwiazalbym to w taki sposob ze przy wystawianiu sprzetu np Foto wymagane jest podanie numeru seryjnego obiektywu czy aparatu. Moze ograniczyloby to w pewnym stopniu problem sprzedazy kradzionego sprzetu przynajmniej przez taki portal. Jesli ktos jest czysty nie bedzie mial problemu z podaniem takich rzeczy!
            Ostatnio edytowany przez JaBlam; 4940.

----------------------------------------
            Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

Vresviik nie masz racji niestety. Kupujac w internecie mam prawo zapytac o wszystko. Nie widze powodu dla ktorego sprzedajacy nie chcialby podac numeru seryjnego jesli towar jest legalny. Przeciez ten numer tak naprawde jest bezuzyteczny i bezwartosciowy.
              Podanie go po wygraniu aukcji to haczyk .. nie spodoba Ci sie numer i sie wycofasz to Ci facet zagrozi negatywem.
              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Vresviik
                Początki nałogu
                • 2005
                • 263

co to znaczy nie spodoba się numer?
                Jesli jest to kradziony sprzet to zglaszasz na policji

Komentarz

• McKane
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2015

co to znaczy nie spodoba się numer?
                  Jesli jest to kradziony sprzet to zglaszasz na policji
                  Dokladnie to mialem na mysli ale kawa jeszcze nie doszla do mozgu i napisalem niezbyt sensownie
                  http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Vresviik
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 263

no ja też nie rozwinąłem mysli bo dzwonił telefon

Komentarz

• pantomas
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 117

Zamieszczone przez JaBlam
                      Jak napisalem, rozwiazalbym to w taki sposob ze przy wystawianiu sprzetu np Foto wymagane jest podanie numeru seryjnego obiektywu czy aparatu. Moze ograniczyloby to w pewnym stopniu problem sprzedazy kradzionego sprzetu przynajmniej przez taki portal. Jesli ktos jest czysty nie bedzie mial problemu z podaniem takich rzeczy!
                      Jak również uczciwy licytujący nie powinien uczestniczyć w niepewnych aukcjach . Niestety tu również żądza taniej okazji - jak widać - przeważa .

Komentarz

• JaBlam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1304

Zamieszczone przez pantomas
                        Jak również uczciwy licytujący nie powinien uczestniczyć w niepewnych aukcjach . Niestety tu również żądza taniej okazji - jak widać - przeważa .
                        No wiesz. wiadomo ze pieniadze tez swoje robia i niektorzy nie maja skrupulow. Jesli mialbym kupic obiektyw ktory komus podprowadzono to nawet za 30% ceny bym go nie kupil! Mozna jednak kupic obiektywy sprowadzane z innych krajow i sa one o wiele tansze nic chore ceny w sklepach Canon Polska. W tym przypadku chyba nie jest to kradziez. Mialem do wyboru 3600 kupilem za 2800 i tyle. Poza tym mozna tez kupic i uzywane od uzytkownikow ktorzy faktycznie sa wlascicielami obiektywow a nie jakas lewizna co to nic nie ma, instrukcja sie spalila, pudelka nie ma bo miejsce zagracalo , plyty sie polamaly a ladowarke pogryzl pies. Mnie udalo sie zakupic Sigme 15 mm Fisheye za 40% ceny ktora chce sklep, ale rowniez prosilem o numery seryjne ktore sprzedawczyni bez problemu podala. DO tego dostalem pudla papiery imienna gwarancje i wszystko co tam potrzeba. Jak widac mozna legalnie i z glowa..

----------------------------------------
                        Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• jacekxyz
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 105

Mozna jednak kupic obiektywy sprowadzane z innych krajow i sa one o wiele tansze nic chore ceny w sklepach Canon Polska. W tym przypadku chyba nie jest to kradziez. Mialem do wyboru 3600 kupilem za 2800 i tyle. Poza tym mozna tez kupic i uzywane od uzytkownikow ktorzy faktycznie sa wlascicielami obiektywow a nie jakas lewizna co to nic nie ma, instrukcja sie spalila, pudelka nie ma bo miejsce zagracalo , plyty sie polamaly a ladowarke pogryzl pies. Mnie udalo sie zakupic Sigme 15 mm Fisheye za 40% ceny ktora chce sklep, ale rowniez prosilem o numery seryjne ktore sprzedawczyni bez problemu podala. DO tego dostalem pudla papiery imienna gwarancje i wszystko co tam potrzeba. Jak widac mozna legalnie i z glowa..[/QUOTE]

JaBlam nie do konca masz racje a zastanowiles sie kiedys tak naprawde dlaczego ten sprzet jest tyle tanszy? bo jest przemycany nie placi sie za niego podatkow itd. znam jednego tipa i widze jak to sie odbywa, kombinacje z faktuarmi albo brak, wlasne gwarancje itd, to jest tez swego rodzju oszustwo, pewnie polowa nowych aparatow i kamer szcegolnie wyzszych modeli jest przywozona na tych zasadach(sprzdawanych na allegro), a kazdy albo prawie kazdy cos tam kupil wiec ......
                          60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Komentarz

• pantomas
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 117

Jesli mialbym kupic obiektyw ktory komus podprowadzono to nawet za 30% ceny bym go nie kupil!
                            W ogóle bym się nie zastanawiał. Jak mawiał Linda w jakimś tam filmie " w życiu muszą * być jakieś zasady ".
                            Mozna jednak kupic obiektywy sprowadzane z innych krajow i sa one o wiele tansze nic chore ceny w sklepach Canon Polska. W tym przypadku chyba nie jest to kradziez. Mialem do wyboru 3600 kupilem za 2800 i tyle.
                            Trudna sprawa, nie chcę się nad nią rozwodzić, to pole do popisu dla prawników, ja skłaniam się ku Twojemu osądowi, choć pewne wątpliwości jednak pozostaną.
                            Poza tym mozna tez kupic i uzywane od uzytkownikow ktorzy faktycznie sa wlascicielami obiektywow a nie jakas lewizna co to nic nie ma, instrukcja sie spalila, pudelka nie ma bo miejsce zagracalo , plyty sie polamaly a ladowarke pogryzl pies. Mnie udalo sie zakupic Sigme 15 mm Fisheye za 40% ceny ktora chce sklep, ale rowniez prosilem o numery seryjne ktore sprzedawczyni bez problemu podala. DO tego dostalem pudla papiery imienna gwarancje i wszystko co tam potrzeba. Jak widac mozna legalnie i z glowa..
                            I właśnie o to mi chodziło cały czas ... Prawdziwa cnota krytyk się nie boi .

Komentarz

• tmaciak
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 610

Czy ktoś może wie, dlaczego ten PS: http://allegro.pl/item197404742_adob...na_wersja.html taki tani? To nie jest sprowadzona z DE wersja edukacyjna albo coś podobnego?
                              Pozdrawiam, Tomek
                              Canon S-120PC II

Komentarz

• maci78
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 77

nie żebym coś sugerował... ale cena baaaaaaardzo dziwna i ten brak wyposażenia do tego mozna odczytać s/n moze kumuś się przyda... jeżeli to legal to przepraszam za sugestie... ale lepiej sprawdzić.... pozdrowienia
                                Ostatnio edytowany przez maci78; 9011.
                                30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8 + 24-70 f2.8 + 580EX Stofen

Komentarz

Pracuję...