X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pavlo33
    • 2012
    • 4

Mam ten sam problem, nie wiem już jak to naprawić!

Wczoraj pracowałem w Br i PS i wszystko było ok. Nie zmieniałem żadnych ustawień, preferencji, monitor skalibrowany cały czas tak samo. Dzisiaj włączam Bridgea by wywołać zdjęcia, najpierw wszystko ok, a gdy włączyłem podgląd zdjęcia by sprawdzić ostrość na 100% wtedy kolory się pochrzaniły, zdechły, cała kolorystyka się zmieniła. Po powrocie do okna Bridgea miniatura już była w takiej zdechłej formie, to samo dzieje się przy wywołaniu w Camera Raw.

Rawy nad którymi wcześniej pracowałem z tej samej serii teraz wyświetlają się inaczej. Poza BR/PS zdjęcia wyświetlają się z normalnymi kolorami.

Nie pomogło: restart systemu, reset preferencji bridge i ps'a, reset kalibracji monitora, purge cache, odchaczenie auto adj. Teraz już wszystkie miniatury w Bridge wyświetlają się zdechle.

Z ciekawości zapisałem rawa jako jpg w irfanview, w zwykłej przeglądarce kolory prawie takie same - w BR jpg wyświetla się prawidłowo, a raw jest zjechany, przy wywołaniu jest to samo.

Da się to manualnie zmienić w indywidualnych kolorach i nasyceniu, ale to nie o to chodzi, zresztą nie da się ręcznie ustawić kolorów tak samo. Jak to naprawić???

Poniżej podgląd: po lewej JPG po prawej RAW

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Pokaż jak masz ustawiony CM (w systemie - profil monitora!, w sofcie Adobe).

PS: Prawdopodobne rozwiązanie masz w poście #27 tego wątku...
      Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Pavlo33
        • 2012
        • 4

Korzystam z ACR 4.4, ustawienia zerowe
        0, 0, 0, 5, 50, 25, 0 0 0
        balans bieli - jak na zdjęciu
        sRGB IEC61966-2.1

Mimo takich samych ustawień, zdjęcia są wywoływane inaczej niż wcześniej, jakby profil był błędny.

Ustawienia PS:

Ustawienia Camera Raw:

Monitor mam ustawiony cały czas tak samo, nic tu nie było zmieniane. Korzystam z Adobe Gamma z tych samych ustawień.

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez Pavlo33
          ?.... monitor skalibrowany cały czas tak

.... Korzystam z Adobe Gamma z tych samych ustawień.
          Nie masz skalibrowanego monitora. Adobe Gamma nie robi zadnego profilu. Masz cos totalnie pokopane z CMS.

Co masz poustawiane w windowsie w panelu sterowania w zarzadzaniu kolorem. Profil i przestrzen robocza to sa rozne i odlegle rzeczy
          Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Pavlo33
            • 2012
            • 4

Zamieszczone przez Janusz Body
            Nie masz skalibrowanego monitora. Adobe Gamma nie robi zadnego profilu. Masz cos totalnie pokopane z CMS.

Co masz poustawiane w windowsie w panelu sterowania w zarzadzaniu kolorem. Profil i przestrzen robocza to sa rozne i odlegle rzeczy
            Monitor nie był kalibrowany kolorymetrem, natomiast jechał na tym samych kolorach, a też nie zmieniałem ustawień w czasie gdy BR zaczął chaszczyć kolory w czasie wywołania Raw.

Zarządzanie kolorami:
            Urządzenia dla ekranu: Rodzajowy monitor PnP - NVIDIA GeForce
            Profil sRGB IEC61966-2.1
            zaznaczone: Użyj moich ustawień dla tego urządzenia (tu Adobe Gamma)

Zaawansowane: wszystkie ustawienia domyślne systemu

Zakładka wszystkie profile:

To raczej kwestia ustawień w BR / PS bo tylko tam kolory się motają.

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Usuń profil monitora i to całe adobe gamma.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Jw. Plus pokaz co jest w zakladce urzadzenia->monitor

Zamieszczone przez Pavlo33
                ....

To raczej kwestia ustawień w BR / PS bo tylko tam kolory się motają.
                Jestes pewien? Bo moze jest odwrotnie.
                Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Pavlo33
                  • 2012
                  • 4

Usunąłem Adobe Gamma, jest jak widać poniżej.

Komentarz

Pracuję...