Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Od pewnego czasu mam L800 i dotychczas drukowałem na papierach ilforda i fomei. Profile do L800 sa dostepne na stronach producentów a wydruki z ich wykorzystaniem są na tyle dobre, że chciałbym potestować jakieś inne papiery. Niestety inni producenci nie zawracają sobie głowy tą budżetowa drukarką. Czy ktoś zechciałby udostepnić profile ICC na l800 do papierów innych firm? Chodzi mi głównie o własnoręcznie ukręcone bo chyba firmowych to za dużo nie ma :-(( a może ktos gdzieś wyszperał?). Najbardziej by mi zależało na jakimś grubym papierze fineart o wyraźnej strukturze jakby papier akwarelowy.
Generalnie fajnie by było zrobic taki zbiór profili. Jakby pare osób wrzuciło co ma to może by się przydatna baza zrobiła. Pewnie nie zawsze sie to sprawdzi, ale lepsze to niż nic.
Na razie nie moge sobie pozwolić na kupno kalibratora do drukarki :-(
5d, 5dmk2, 24 f/1.4 IIL, 50 f/1.4, 85 f/1.8 , 135 f/2.0L
lampy, blendy i inne graty. [email protected]
Jeśli chodzi o papiery ILFORD to na stronie producenta dla drukarki Epson L800 dostępne są darmowe profile do pięciu podłoży typu Fine Art - trzech 100% bawełnianych papierów artystycznych ILFORD GALERIE Prestige Gold Cotton Smooth 330gsm, Gold Cotton Textured 330gsm i Smooth Fine Art 190gsm oraz dwóch dwustronnych papierów na bazie alfa-celulozy: Fine Art Smooth 220gsm i Fine Art Textured 220gsm.
Witam,
tez posiadam L800 również drukowałem na papierze Ilforda galerie premium gloss, lustre jak i na fomei pro gloss, lustre. I mam do kolegi pytanie czy zauważasz jakieś różnice w wydruku?? Drukuję zdjęcia ze ściągniętymi profilami zarówno do papieru Ilforda jak i Fomei z PS CS 6 i moje małe spostrzeżenia. Druk na papierze Ilforda w porównaniu z drukiem na Fomei jest naprawdę kiepski Na Ilfordzie kolory szybko blakną a czernie nie są czarne?! Druk na Fomei jest niemal identyczny do tego jaki otrzymałem kiedyś od znajomego który drukował na Kodaku Endura na labie!!!
Dodam że druk zdjęć przez dołączony do drukarki program w przypadku Ilforda jest też niezbyt dobry a przy Fomei podobny do tego z PS. Nie wiem o co chodzi Co do Twojego pytania o papiery to możesz jeszcze spróbować na Harman by Hahnemuhle tyle że nie mają profili do L800 ale możesz sobie kupić zestaw testowy 7 różnych papierów po dwie sztuki(w tym Canvas)w sumie 14 kartek rozmiaru A4. Mam ten zestaw ale jeszcze nie próbowałem druku, ale patrząc na fakturę może być naprawdę nieźle, szczególnie ciekawi mnie canvas
Pozdrawiam
Wydrukowałem już sporo zdjęć na Epson L800. Wykorzystywałem papiery Ilforda, fomei Epson oraz zestaw testowy Harman by Hahnemuhle . Najgorsze odwzorowanie kolorów miałem na papierach fomei. Na ilfordach wydruki bardzo dobre. Zestaw Harman by Hahnemuhle drukowałem z profili do papierów Epsona super odwzorowania. Wydruki na fomei, ilfordzi i Harman by Hahnemuhle wykonywałem z Lr i PS E ( przed wydrukiem musiałem rozjaśnić o ok. 10%). Wydruki na papierach Epson robię z dołączonego do drukarki programu. Aktualnie testuję papier , który zakupiłem w mijającym tygodniu w Lidlu ( z ciekawości ponieważ 1 str. A4 280 g kosztuje 52 gr ). Najlepsze odwzorowanie ma przy wydruku z proilu dla ilforda GALERIE Premium Lustre 270g. Ciekawy jestem jaka będzie trwałość wydruków. Z papierów Epsona najlepszy w mojej opinii jest Ultra Glossy Photo Paper 300g, kolejnie Premium Glossy Photo Paper 255g, Glossy Photo Paper 225g/m, a papieru EPSON Photo Paper 194g nie warto kupować.
Niestety inni producenci papierów np. canon nie zamieszczają profili ( obawa przed konkurencyjnym produktem?).
Moja opinia jest oczywiści moją subiektywna oceną. Jestem amatorem.
Korzystając z zestawu testowego Harman by Hahnemuhle drukowałeś może na canvas? jestem ciekawy jak to wygląda jeśli tak daj znać jakich profili użyłeś do tego konkretnego wydruku. Kurde a co do papieru ilforda strasznie szybko farba blaknie a czernie stają się szare, nie wiem co może być przyczyną profile używam zgodnie z instrukcją, dziwi mnie tym bardziej ta sprawa iż w przypadku wydruku na fomei działam według instrukcji dołączonej do profili i wydruk jest rewelacyjny.
... Kurde a co do papieru ilforda strasznie szybko farba blaknie a czernie stają się szare, nie wiem co może być przyczyną profile używam zgodnie z instrukcją, ....
Jaki to konkretnie papier Ci tak blaknie i jak go przechowujesz, w albumie, w ramce, z szybą, bez szyby? Blaknie czyli ogólnie robi się jaśniejszy, czy też zmienia odcień kolorów?
o papierach które używałem piszę w poprzednim poście a co do blaknięcia chodzi o moment zaraz po wydruku do jakiś 10 minut po nim, kolory tracą głównie nasycenie a jak pisałem wcześniej czerń idzie w szarość. Dodam że tusze mam oryginalne a jak pisałem wcześniej przy papierze fomei nic takiego nie ma miejsca.
Z moich doświadczeń winika to samo co pisze Bukovsky. Wolę wydruki na Fomei niż na Ilford ( zaraz spadnie na mnie grad krytyki :-))). Kolory sa idealne natomiast na Ilfordzie są wyblakłe, szczególnie czernie. A już myslałem, że jestem odosobnieony w tej opinii.
A próbował ktoś drukować L800 na papierach Harman by Hahnemuhle przy uzyciu profilu np do Epson Styllus foto 1400? Teoretycznie takie same tusze.
Tusze są inne, więc bez profilowania może wyjść różnie. Ale jakby porządnie oprofilować... Papiery HbyH w połączeniu z barwnikami L800 mogą dać ciekawe efekty - przyjemne powierzchnie i nasycone kolorki .
Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
Kontakt: druk (at) medikon.pl
Jeśli chodzi o papiery ILFORD to na stronie producenta dla drukarki Epson L800 dostępne są darmowe profile do pięciu podłoży typu Fine Art - trzech 100% bawełnianych papierów artystycznych ILFORD GALERIE Prestige Gold Cotton Smooth 330gsm, Gold Cotton Textured 330gsm i Smooth Fine Art 190gsm oraz dwóch dwustronnych papierów na bazie alfa-celulozy: Fine Art Smooth 220gsm i Fine Art Textured 220gsm.
Mam pytanie w związku z tym postem. We wszystkich opisach papieru serii Prestige Gold Cotton 330 gsm jest napisane, że jest przeznaczony do druku tuszami pigmentowymi. Tymczasem Ilford daje też profil do drukarki barwnikowej. Znaczy to , że można drukować na tym papierze barwnikiem tylko ... no własnie.. co? Niska trwałość?
Mam pytanie w związku z tym postem. We wszystkich opisach papieru serii Prestige Gold Cotton 330 gsm jest napisane, że jest przeznaczony do druku tuszami pigmentowymi. Tymczasem Ilford daje też profil do drukarki barwnikowej. Znaczy to , że można drukować na tym papierze barwnikiem tylko ... no własnie.. co? Niska trwałość?
Zgodnie z informacją jaką uzyskaliśmy od specjalistów ILFORD, papiery GALERIE Prestige Gold Cotton Smooth 330gsm i Gold Cotton Textured 330gsm są kompatybilne z tuszami barwnikowymi, przy użyciu których umożliwiają tworzenie wydruków o trwałości, jaką gwarantują konkretne tusze barwnikowe. Obecność profili ICC na stronie producenta jest swego rodzaju potwierdzeniem tych informacji.
Na stronie medikonu właśnie pojawiły się nowe profile ICC dla drukarki Epson L800 i sześciu papierów Fomei: Profile ICC dla drukarki EPSON L800
Wydruki robione z tymi profilami, zaraz po wydrukowaniu wyglądają źle, właściwych kolorów nabierają po kilku dniach stabilizacji / leżenia na biurku lub w szufladzie. Jak już się ustabilizuje - widać różnicę w porównaniu z wydrukami z poprzednich profili - jest zdecydowanie lepiej (oczywiści w ramach możliwości L800 ). Szczególnie korzystnie wypada kolorystyka (i przede wszystkim neutralność) wydruków na matowym Fomei Premium Matt. Kto ma L800 i te papiery może pobierać i drukować.
Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
Kontakt: druk (at) medikon.pl
Jakieś 2 tygodnie temu stałem się posiadaczem L850.
Zastanawiam się czy drukuje ona identycznie jak L800...
W zasadzie jest to to samo tylko bez skanera, ale może pozmieniało się coś w sterownikach...
Czy miał ktoś z Was możliwość przetestowania?
Druga sprawa - jaka jest Waszym zdaniem powtarzalność atramentu Epsona?
Czy jedna partia może jakoś bardzo odbiegać od drugiej?
Pytam, gdyż zastanawiam się nad profilem ICC, który bym zlecił i tak myślę, czy konieczne jest powtarzanie go za każdym razem gdy zmieniam tusz czy też Epson jest dość "stabilny".
Można by np zrobić jakieś grupowe zamówienie - tzn. kilka osób które używa powiedzmy papieru Ilforda, Tecco itp robi zrzute na profil, jakiś ekspert robi go a potem rozsyłam go do tych osób... - pytanie tylko czy to przejdzie.
Co o tym myślicie?
Tego typu drukarki nie ma sensu profilować. Wyda Pan kasę a efekt i tak będzie słaby. Ma za mało atramentów i na dobitkę występują bardzo silne defekty metameryczne. Np fotografii cz-b lepiej na niej nie drukować.
Komentarz