Czy ktoś zna jakąś ogólnie dostępną farbę na ścianę , która byłaby neutralnie szara w okolicy 50%? Szukam czegoś w okolicy RGB128.128.128 . Blisko są kolory RAL 9023 i 7037 ale one nie są neutralnie szare.
X
-
Farba na ścianę- neutralny szary
5d, 5dmk2, 24 f/1.4 IIL, 50 f/1.4, 85 f/1.8 , 135 f/2.0L
lampy, blendy i inne graty.
[email protected]Tagi: Brak -
-
Odp: Farba na ścianę- neutralny szary
50% czego i po co? Jaki ma być związek odcienia 128 z 50% czegokolwiek, włącznie z bimbrem? Może lepiej napisać do czego to ma być?Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: [email protected]Komentarz
-
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczneKomentarz
-
Ja mam szarą platyne z dekorala i poprawnie ustawia mi od tego WB. Nie wiem czy o to ci chodzi.Komentarz
-
Często mam do czynienia z farbami i wiele razy podtykałem fachowcom od mieszania pod nos ich wyroby aby przyjrzeli się dokładniej swej pracy. Przynosiłem im ich oryginalne puszki z ich własnymi oznakowaniami, które miały być gwarantem iż powtórzone dadzą ten sam odcień.
Stąd moja rada: nie opierać się na wzornikach, lecz na własnych próbach. Odcień będzie zależał od tego na jakim podłożu zostanie zastosowany i od ilości warstw.
Można na mieszalni ustalić z nimi że kupuję daną ilość farby a oni potem dodadzą barwinka lub bazy.Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.Komentarz
-
Tikkurila z mieszalnika da taki efekt jakiego oczekujesz. Nie ma co kupować gotowych farb, bo może wyjść całkiem co innego
Komentarz
-
pytajacy juz zapewne zapomnial, ze kiedys o to pytal
kupujesz biala, dodajesz tyle samo czarnej , mieszasz i masz 50 % szarosc.
jesli naswietlic wedlug swiatlomierza to bedzie to luminancja na zdjeciu ok 127
zreszta przy prawidlowo skalibrowanym calym torze to odbicie od powierzchni ok 18-20% swiatla daje szarosc o luminancji na zdjeciu wlasnie ok 127.
tak, ze te 50% o ktore pyta Autor, moga sie rownie dobrze odnosic do masy poszczegolnych skladnikow farby.
50% masy czerni + 50 % masy bieli =szarosc 50%Komentarz
-
Z całym szacunkiem, ale chyba nie mieszałeś nigdy farb, to tak nie działa. 100 ml farby białej, lub czarnej. to nie jest 100 ml pigmentu białego lub czarnego.Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8Komentarz
-
ja pisze o masie nie o objetosci.
jesli pytanie Jest o szarosc 50% to co to moze znaczyc ?
50% masy czerni i 50 % masy bieli.
zreszta nie jest to wazne , temat dawno nieaktulny.Komentarz
-
-
50 % czyli 127 na zdjeciu jak to nazywa Autor pytania, dostaje sie tak samo jesli sciany pomalowac na bialo , lub prawie czarno. wystarczy tylko odpowiednio naswietlic.Komentarz
-
50% szarość to nie jest odcień 127.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
-
to w ogole nie o to chodzi.
50% szarosc w naturze oznacza odbicie swiatla w 50%
127 , czy tez 128 to luminancja, czyli polowa zakresu w skali 8b. wcale luminancja 128,128,128 na ekranie monitora , nie odpowiada szarosci 50% w naturze.
w skalibrowanym torze calosci przy naswietleniu wedlug swiatlomierza , w zaleznosci od przestrzeni barwnej , szarosc ok 18-23% ( czyli odbicie swiatla ok 18-23% ) odpowiada luminancji ok 123 - 127.
tak nazywana szarosc 50 % ( wedlug RGB) nie jest szaroscia 50 % w rzeczywistosci.
Ale wiem , szarosc 128,128,128 na monitorze nazywa sie 50% dlatego ze to polowa zakresu skali RGB .
istnieje przelicznik skali rzeczywistej RAL na RGB i przeciwnie.Komentarz
-
W jakim sensie? Arytmetycznym czy ilościowym? Arytmetycznym tak, 256 podzielić na pół to tak, tak wychodzi. Tyle, że oczami nie widzimy liczby a ilość światła. A to jest kompletnie inna matematyka. Zresztą nawet nie matematyka, ale dla uproszczenia przyjmuje się pewne funkcje zmienności. Nawet w przypadku takiego uproszczenia, 50% zakresu nie jest połową ilości światła.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
Komentarz