To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Skinny
    • 2016
    • 2

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Dzięki za szybki odzew.

Za waszymi poradami postanowiłem skłonić się ku jaśniejszym szkłom i przymierzam się coraz bardziej do zakupu 24mm 1.4L II oraz 85 mm f/1.8 EF USM. Kupno tych dwóch obiektywów będzie trochę droższe niż 16-35 2.8L II, ale znowu tańsze niż 24-70 2.8L II, a z moją 50 1.4 będzie stanowiło wydaje mi się niezłe pokrycie ogniskowych. Dodatkowo przy obecnych promocjach te szkła dadzą mi najlepszy cashback czyli 1200zł, za który wykupie np. warsztaty z fotografii ślubnej Przyznam jednak, że wygoda korzystania z zoomu i brak konieczności żonglowania obiektywami podczas ceremonii nadal jest kusząca, nawet biorąc pod uwagę F2.8....

A tak z innej beczki, co sądzicie o przydatności np 100 f2.8 macro w takim zestawie fotografa ślubnego? Warto wydać te 2k specjalnie dla detali, czy jednak można się bez niego obejść?

Komentarz

• horak
      Uzależniony
      • 2010
      • 589

Myślę, że bez makro spokojnie możesz się obejść. Swoją drogą jakbyś rozważał kupno używki 24LII to daj znać, mam ładną sztukę.

Komentarz

• Boss429
        Dopiero zaczyna
        • 2014
        • 17

To dla mnie najlepszy zestawik to:
        - sigma 20 1.4
        - tamron 35 1.8 vc
        - tamron 85 1.8 vc
        - canon 135 2.0 usm

i dwie pełne klatki oczywiście

Komentarz

• mkociarz
          • 2016
          • 11

Mój obecny zestaw:
          - 5D mkII
          - 5dD mkIV
          - 16-35 4.0
          - 24-105 4.0 I
          - 50 1.4 sigma
          - 600ex yongnuo i 320ex
          Szelki optech, plecak benro 300N.

Dostałem lampe fomei z promocji, lepiej sprzedać i kupić 2x 600ex Y czy ją zostawić? Jak lepiej na sali ze studyjnymi czy "systemowymi"?

Komentarz

• simon87
            • 2017
            • 6

Witam wszystkich!
            Mój pierwszy post - w końcu postanowiłem się*zarejestrować
            Tak jak w temacie, czyli jaki sprzęt dla świeżaka ślubnego?
            Aktualnie jestem w trakcie zakupu Canona 6d. Z obiektywów posiadam Sigma 35 1.4 art / Canona 50 1.8. Nie wiem właśnie, rozsądnie cenowo co dokupić dalej? Myślałem o trochę starszym 85mm 1.8 czy jakiegoś zooma? Sprzęt na początek, wiadomo, cena do jakości przede wszystkim, ale w miare jeżeli "będzie szło" to będę się rozbudowywał. Co myślicie? Pomożecie?

Komentarz

• rafels3
              Początki nałogu
              • 2008
              • 454

Zamieszczone przez simon87
              Tak jak w temacie, czyli jaki sprzęt dla świeżaka ślubnego? ?
              Masz blokadę na poprzednie posty w tym wątku?

Komentarz

• 7four
                Uzależniony
                • 2009
                • 850

Zamieszczone przez rafels3
                Masz blokadę na poprzednie posty w tym wątku?
                Nie narzekaj, kolega założył przynajmniej post w odpowiednim dziale

Komentarz

• atze
                  Bywalec
                  • 2014
                  • 157

Kup sobie 85. Polecany tu zoom 24-70 2.8 pokryje Ci Sigme. Naucz się pracy na tych dwóch szkłach (35 i 85), tzn. w którym momencie ślubu, którego szkła użyć. Ja zauważyłem taki problem u siebie podczas zdjęć na komunii.
                  Canon -> Fuji

Komentarz

• simon87
                    • 2017
                    • 6

Dzięki wielkie za odpowiedź. Tak myślałem, że 24-70 2.8 będzie się*pokrywał z Sigmą, ale zawsze lepiej zapytać. A co myślicie o uzupełnienie tego o 2 lampy YN685 - takowe posiadam.

Komentarz

• tlustyx
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1304

Zamieszczone przez simon87
                      ...Tak jak w temacie, czyli jaki sprzęt dla świeżaka ślubnego?...
                      Na początek proponuję jednak rozglądnąć się za zoomem 24-70 2.8 Stałki są świetne, jednak żonglerka szkiełkami to nie taka fajna sprawa, no chyba, że te 6D kupujesz 2 sztuki.
                      Są tacy, którzy potrafią jednym body i stałkami - też próbowałem i w końcu kupiłem zoom
                      6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                      Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• davinci
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 26

Zamieszczone przez tlustyx
                        Na początek proponuję jednak rozglądnąć się za zoomem 24-70 2.8 Stałki są świetne, jednak żonglerka szkiełkami to nie taka fajna sprawa, no chyba, że te 6D kupujesz 2 sztuki.
                        Są tacy, którzy potrafią jednym body i stałkami - też próbowałem i w końcu kupiłem zoom
                        Potwierdzam jako początkujący w ślubniakach 24-70 2.8 ogarnia u mnie dość sporą część imprezy. Póki nie dorobię się drugiej szóstki nie oddam tego zooma za żadną kasę
                        http://www.paweldawid.pl/

Komentarz

• grzesiula
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 33

Przyszła kolej na mnie, dotychczas wykonywałem repo ślubne na sprzęcie nikona z małymi przerwami, z różnych racji pozostał mi nikon D600 i 80-200 2,8 ,28- 105, pojawiła się szanasa otrzymania dotacji więc przy okazji postanowiłem przejść na stronę czerwonych :-)
                          Do wydania na początek mam ~21 tyś plus kasa ze sprzedawszy d600z gipem i 80-200, 28-105
                          Cenię sobie obrazek z obiektywów stałoogniskowych,ale czasem zoom np 24-70 równiez sie przydaje a i 70-200 w plenerze daje ciekawe efekty.
                          W cenie musze uwzględnić 2 body myślałem tu o 5D3 i 6D
                          szkła które biore pod uwagę to toś szerokiego 14mm lub 17-35
                          24mm,24-35( miałem w nikonioe), 28, 35(Miałem w nikonie) 50, 85miałem 135, 70-200
                          Jakieś propozycje od Was, prosze tylko pisac oznaczenia przy szkłach bo te dla mnie są obce, w nikonie są trochę inaczej opisane ?

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

Zamieszczone przez grzesiula
                            pojawiła się szanasa otrzymania dotacji więc przy okazji postanowiłem przejść na stronę czerwonych :-)
                            21K to kropla w morzu, zostan w Nikonie. Cos juz tam masz i bedzie Ci latwiej.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• grzesiula
                              Dopiero zaczyna
                              • 2013
                              • 33

Zamieszczone przez zdebik
                              21K to kropla w morzu, zostan w Nikonie. Cos juz tam masz i bedzie Ci latwiej.
                              Zdaje sobie sprawę z tego, że za 21k nie kupię wszystkiego,po sprzedaży nikona i szkieł miałbym około 5k razem to daje około 25-26k.
                              Zawsze zamiast 5D3 i 6D mógłbym kupić 2x6D jest porównywalny do D600 którego już trochę poznałem - no af czasem przydałby się lepszy ...
                              Pod koniec sierpnia bede robił repo pożyczonym D750, zabaczę czy jest choić trochę lepiej niż w moim D600
                              Dlaczego myślę o zmianie systemu, to co mi troche przeszkadza to efekt końcowy czyli kolory, wiem że raw, obróbka itd
                              Ostatnio edytowany przez grzesiula; 48172.

Komentarz

• zdebik
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 4065

Zamieszczone przez grzesiula
                                Zdaje sobie sprawę z tego, że za 21k nie kupię wszystkiego,po sprzedaży nikona i szkieł miałbym około 5k razem to daje około 25-26k.
                                Zawsze zamiast 5D3 i 6D mógłbym kupić 2x6D jest porównywalny do D600 którego już trochę poznałem - no af czasem przydałby się lepszy ...
                                Z tego co pisza, lepiej miec dwie takie same puszki (muscle memory, postprocesing).

Co Cie ciagnie do Canona, za malo masz problemow?
                                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

Pracuję...