X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nightcrawler
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 39

Odp: Obróbka zdjęć w lighroomie czy w ps?

Zamieszczone przez jeff.lebowski
    Ja podobnie. Nauczylem sie obrobki RAW'ow w Adobe Camera RAW i nie moge sie przekonac do LR. Podchodzilem do LR3 i LR4 i wracalem do PS. LR5 jeszcze nie probowalem. Czy duza jest roznica miedzy wersja 5 a wczesniejszymi?
    Aby na to odpowiedzieć musiałbym pamiętać coś z LR4 a jak pisałem zainstalowałem i po paru chwilach odinstalowałem bo mi nie siadło
    Myślę że do LR5 przekonałem się bardziej na zasadzie samozaparcia (dałem mu więcej czasu ) niż że coś aż tak ulepszyli/zmienili.

Nadal mnie irytuje trochę sposób importowania zdjęć.

Komentarz

• feder
      Bywalec
      • 2005
      • 203

Nie za bardzo mogę sobie wyobrazić, w jaki inny sposób można zaimportować zdjęcia hurtem w innych programach. Irytujące jak dla mnie to jest otwieranie większej ilości zdjęć w DPP... LR działa dość standardowo, klikamy import, wskazujemy skąd ma zaciągać pliki, ewentualnie odhaczamy pliki których nie chcemy zaciągać i tyle.
      Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• nightcrawler
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 39

Pewnie jeszcze do tego nie doszedłem ale chciałbym aby po uruchomieniu sprawdził mi folder do którego przerzucam wszystkie zdjęcia (i ładnie segreguje) i automatycznie pobrał nowe...

Komentarz

• feder
          Bywalec
          • 2005
          • 203

File -> Auto Import włączyć i ustawić odpowiednie katalogi.
          Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• Futrzasty
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 18

Jeżeli do obróbki są zdjęcia z wakacji to można się spokojnie w ps'ie bawić. Jednak, gdy przyjdzie robić kilkanaście ślubów tydzień po tygodniu to zdecydowanie lightroom. Nawet nie z powodu samej obróbki, co szybkiego zarządzania zdjęciami. Na co w szczycie sezonu jak wiadomo brakuje czasu.
            Fotograf Rzeszów

Komentarz

• nightcrawler
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 39

Zamieszczone przez feder
              File -> Auto Import włączyć i ustawić odpowiednie katalogi.
              Tylko w ten sposób on chce mi przenosić zdjęcia do jakiegoś folderu - a ja zdjęcia wrzucam do folderu i chciałbym aby Lightroom zassał je tylko do bazy ale nie przenosił ich nigdzie...
              Chyba że ja czegoś w tym autoimport nie kumam

W tej chwili dodając nowe zdjęcia (wpierw wrzucam je w odpowiednio nazwanym folderze do folderu "zdjęcia" na dysku) - zaznaczam w opcjach importu "add" i zostają one na swoim miejscu, a nie są przenoszone/kopiowane, a znajdują się w bazie lightrooma (na liście folders).
              Czy można to zautomatyzować aby właśnie przy każdym odpaleniu lightrooma "sprawdzał" on wskazany katalog i nowe zdjęcia dodawał do kolekcji ale nie przenosił/kopiował ich.

Komentarz

• marcar
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 40

Zamieszczone przez jeff.lebowski
                Czy duza jest roznica miedzy wersja 5 a wczesniejszymi?
                Wersja 5 to przede wszystkim w module Develop nowe algorytmy automatycznego prostowania zdjęć oraz narzędzie clone/heal w postaci pędzla (w więc dowolnego kształtu), a nie kółka. Już to robi sporą różnicę. Inne zmiany też są.

Komentarz

• liquidsound
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1956

Też miałem 3 podejścia do lightrooma a dziś nie wyobrażam sobie pracy bez niego...
                  1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                  Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• roja
                    Coś już napisał
                    • 2013
                    • 66

Zamieszczone przez nightcrawler
                    Tylko w ten sposób on chce mi przenosić zdjęcia do jakiegoś folderu - a ja zdjęcia wrzucam do folderu i chciałbym aby Lightroom zassał je tylko do bazy ale nie przenosił ich nigdzie...
                    Chyba że ja czegoś w tym autoimport nie kumam

W tej chwili dodając nowe zdjęcia (wpierw wrzucam je w odpowiednio nazwanym folderze do folderu "zdjęcia" na dysku) - zaznaczam w opcjach importu "add" i zostają one na swoim miejscu, a nie są przenoszone/kopiowane, a znajdują się w bazie lightrooma (na liście folders).
                    Czy można to zautomatyzować aby właśnie przy każdym odpaleniu lightrooma "sprawdzał" on wskazany katalog i nowe zdjęcia dodawał do kolekcji ale nie przenosił/kopiował ich.
                    Tyle, ze Lightroom dziala wedlug innej filozofii - on nie ma byc nakladka na juz istniejacy system katalogow, bo wtedy robi sie balagan, ale sam LR ma byc katalogiem. Dla mnie najwygodniejsza metoda jest najpierw odpalic LR, a nastepnie uruchomic import z karty pamieci z poziomu LR.

Komentarz

• nightcrawler
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 39

Zamieszczone przez roja
                      Tyle, ze Lightroom dziala wedlug innej filozofii - on nie ma byc nakladka na juz istniejacy system katalogow, bo wtedy robi sie balagan, ale sam LR ma byc katalogiem. Dla mnie najwygodniejsza metoda jest najpierw odpalic LR, a nastepnie uruchomic import z karty pamieci z poziomu LR.
                      Fajnie ale pod warunkiem że nie masz własnego systemu katalogowania który działa od xx lat a dopiero teraz zaczynasz używać lightrooma.
                      Z tego powodu wolałbym aby był jak to nazwałeś nakładką.

Komentarz

• andrew84
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 51

Zamieszczone przez nightcrawler
                        Fajnie ale pod warunkiem że nie masz własnego systemu katalogowania który działa od xx lat a dopiero teraz zaczynasz używać lightrooma.
                        Z tego powodu wolałbym aby był jak to nazwałeś nakładką.
                        Wydaje mi się, że można te dwie sprawy pogodzić. Ja zanim zacząłem używać LR miałem swój system katalogowania i nadal go stosuję. Jedyną zmianą jest to, że zdjęć nie zgrywam z kart wykorzystując windowsowego explorera a LR - tak jak napisał to roja.
                        6D || 5D || EF 17-40mm f/4 L || EF 35mm f/1.4 || EF 50mm f/1.4 || EF 85 mm f/1.8 || EF 135 mm f/2.0 || SPEEDLITE 580 EX II

Komentarz

• nightcrawler
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 39

Zamieszczone przez andrew84
                          Wydaje mi się, że można te dwie sprawy pogodzić. Ja zanim zacząłem używać LR miałem swój system katalogowania i nadal go stosuję. Jedyną zmianą jest to, że zdjęć nie zgrywam z kart wykorzystując windowsowego explorera a LR - tak jak napisał to roja.
                          Będę musiał popróbować i pokombinować
                          Niemniej szkoda że nie można mu ustawić folderu (który już jest dodany) który ma sprawdzać po uruchomieniu i dodawać nowe pliki do biblioteki.

Komentarz

• Norberto
                            Dopiero zaczyna
                            • 2013
                            • 47

LR daje możliwość szybszej obróbki większej ilości materiału. Przykładowo masz kilkanaście zdjęć o podobnym świetle i kolorach, robisz jedno a reszte synchronizujesz i masz gotową całą serie, potem jedynie drobne korekty indywidualne. Do tego do LR jest dużo fajnych presetów które możesz użyć do obrobki. Co prawda nie wystarczy wybrać i kliknąć na preset i myśleć ze już bedzie ok, kazdy trzeba dopasować do fotki ale i tak jest to bardzo przydatna rzecz. Ja sam ogarnąłem narzędzia bo z j. angielskim porblemów nie mam ale zrób tak jak koledzy wyżej proponowali: zakup książkę i ucz się

Komentarz

• cobalt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 1513

LR5 - plusem jest cena. Minusem to, że nie chodzi pod Win XP.
                              Używam PS6 i odnoszę wrażenie, że w Camera Raw alarm prześwietleń jest ustawiony na innym poziomie. LR jest tu mniej czuły.
                              C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                              www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Merde
                                Grzeczny i układny podpis
                                • 2008
                                • 7756

Zamieszczone przez Norberto
                                LR daje możliwość szybszej obróbki większej ilości materiału. Przykładowo masz kilkanaście zdjęć o podobnym świetle i kolorach, robisz jedno a reszte synchronizujesz i masz gotową całą serie
                                Bardzo ładnie opisałeś... funkcję przycisku "Synchronize..." w ACR (lewy górny róg okna).

Do tego do LR jest dużo fajnych presetów które możesz użyć do obrobki.
                                A tu z kolei opisujesz funkcję zakładki "Presets". Jedyna różnica polega na tym, że w ACR nie dostajesz domyślnie presetów, tylko sobie je musisz sam stworzyć lub zaimportować.
                                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...