X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • manfred1
    Uzależniony
    • 2007
    • 842

Sposób na śnieżno białą suknię.

Witam serdecznie ostatnio obrabiałem sobie zdjęcia na poziomie ACR i zauważyłem że pomimo skorygowania WB pipetką często mam suknię ślubną która wpada w niebieski zafarb. Scena posiada poprawny wb. Oczywiście korygowałem kolor sukni do śnieżnobiałego ale tak się zastanawiam czy są triku które pozwolą mi podczas wykonania zdjęcia zapanować nad tym aby ta suknia była biała. Oczywiście rozumiem że zależy to od pogody ale może podyskutujemy jakie macie patenty na suknię.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
  • zaitsev
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1660

Odp: Sposób na śnieżno białą suknię.

Zamieszczone przez manfred1
    zauważyłem że pomimo skorygowania WB pipetką często mam suknię ślubną która wpada w niebieski zafarb.
    Pipeta wcale nie jest precyzyjnym narzędziem do ustawiania WB. Przynajmniej u mnie w większości przypadków.

Scena posiada poprawny wb.
    Rozumiem, że suwak "tint" również jest dobrze ustawiony? Jeśli tak, to jest jeszcze coś takiego jak split toning. Bardzo fajnie się koryguje w cieniach i światłach przy małych wartościach.

Oczywiście korygowałem kolor sukni do śnieżnobiałego ale tak się zastanawiam czy są triku które pozwolą mi podczas wykonania zdjęcia zapanować nad tym aby ta suknia była biała. Oczywiście rozumiem że zależy to od pogody ale może podyskutujemy jakie macie patenty na suknię.
    Doświetlenie Młodej lampą błyskową i WB dobrany pod błysk. Można to też połączyć z zastosowaniem filtrów CTO/CTB na lampę.
    Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103.

Komentarz

• BeatX
      PLUS member
      PLUS member
      • 2007
      • 1733

ściągasz kanał niebieski, np. w lightroom i po kłopocie.
      nad czym tu się zastanawiać?
      Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• manfred1
        Uzależniony
        • 2007
        • 842

Zamieszczone przez BeatX
        Ja bardzo proszę aby czytać ze zrozumieniem a nie strzelać postami jak Filip z konopii. Program który używam i który wymieniłem to ACR i on nie jest taki sprytny jak pan lajtrum. Jeśli ściągam kanał niebieski to leci mi po całej scenie. Oczywiście mogę stosować korekty lokalne i tak robię. Ale przy większej ilości zdjęć jest to czasochłonne. Dlatego szukam sposobu nie na każdy moment. Ale np gdy jest słonecznie, pochmurno i takie tam.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez zaitsev
        Pipeta wcale nie jest precyzyjnym narzędziem do ustawiania WB. Przynajmniej u mnie w większości przypadków.

Rozumiem, że suwak "tint" również jest dobrze ustawiony? Jeśli tak, to jest jeszcze coś takiego jak split toning. Bardzo fajnie się koryguje w cieniach i światłach przy małych wartościach.

Doświetlenie Młodej lampą błyskową i WB dobrany pod błysk. Można to też połączyć z zastosowaniem filtrów CTO/CTB na lampę.
        Z filtrem CTB bym się nie odważył współpracować. Konkretnie w jakich warunkach ma on zastosowanie. Bo filtr cto jest moim ulubionym który w pewnej sytuacji jest idealnym rozwiązaniem.

Komentarz

• tombas
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2195

zauważyłem że pomimo skorygowania WB pipetką często mam suknię ślubną która wpada w niebieski zafarb. nia była biała.
          wiele razy z tym sie spotkałem i walczyłem (najczęsciej przy wychodzeniu z koscioła) , znajomy kolega u którego robie odbitki, powiedział mi kiedyś że "na niebiesko swieca, te tanie sukienki, tak poniżej 800zł"
          i powiem wam, że cos w tym jest wiec mówie sobie "widac tak poprostu musi być"
          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• amroz
            Uzależniony
            • 2006
            • 772

tak, te z takiego świecącego, lśniącego materiału, one faktycznie dają niebieski zafarb.

Komentarz

• Veox
              Bywalec
              PLUS member
              • 2012
              • 116

Zamieszczone przez BeatX
              dokładnie, potem się ogląda te zdjęcia i nigdzie niebieskiego, krawaty szare hahaha
              Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Komentarz

• tomkod
                Bywalec
                • 2010
                • 136

A o obróbce lokalnej słyszeli?

Komentarz

• zaitsev
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1660

Z filtrem CTB bym się nie odważył współpracować. Konkretnie w jakich warunkach ma on zastosowanie.
                  Chociażby w pomieszczeniach oświetlonych światłem białym zimnym. I wielu innych sytuacjach, gdzie światło zastane jest zimniejsze niż to z lampy.

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Ja bardzo proszę aby czytać ze zrozumieniem a nie strzelać postami jak Filip z konopii. Program który używam i który wymieniłem to ACR i on nie jest taki sprytny jak pan lajtrum.
                    Powtórzę po raz kolejny - pod względem możliwości obróbki Lr = ACR (w równoważnych wersjach oczywiście).
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• BeatX
                      PLUS member
                      PLUS member
                      • 2007
                      • 1733

Zamieszczone przez Veox
                      dokładnie, potem się ogląda te zdjęcia i nigdzie niebieskiego, krawaty szare hahaha
                      hahaha

to sie maskuje lokalnie Veoksie.. ;]
                      Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• andre1978
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 74

Tylko, że w ACR lokalnie nie ściągniesz niebieskiego, chyba, że mam jakąś przestarzałą wersję
                        |6D|60D|S 14 2.8|S A35 1.4|C70-200 L4|C50 1.8|C85 1.8|430EX|
                        andrzeswierc.pl

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2709

Wprawdzie fotografem ślubnym nie jestem i nie będę, ale może wam kierunek myślenia podsunę.
                          Owe suknie najprawdopodobniej są trochę niebieskie. Normalną praktyką przy produkcji białych farb i tkanin jest dodawanie minimalnej ilości niebieskiego barwnika - ze względów technologicznych i psychologicznych. Człowiek interpretuje taki obiekt jako "bardziej biały". A aparat patrzy obiektywnie i nie interpretuje, bo nie ma mózgu.
                          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                          Ja
                          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                          Konfucjusz

Komentarz

• Veox
                            Bywalec
                            PLUS member
                            • 2012
                            • 116

Zamieszczone przez BeatX
                            hahaha

to sie maskuje lokalnie Veoksie.. ;]
                            Nie jestem wirtuozem Lightrooma Beatiksie ;-P Da się tam zdjąć w masce saturację z kanału czy tylko z całości bo coś chyba przeoczyłem
                            Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Komentarz

• manfred1
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 842

Beatixie nie daj się prosić z odpowiedzią

Wysłane listem poleconym

Komentarz

Pracuję...