X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mitron
    • 2014
    • 2

Fotografia ślubna-wymiana sprzętu

Jestem posiadaczem 450, w zestawie z kitem 18-55, 50/1.8. Na M42- helios 58/2, revue 37/2,8.
    Zrobiłem tym zestawem 3 sesje plenerowe ślubne i uważam, że czas na coś lepszego. Malowaniem światłem interesuję się już od 5 lat, więc przyszła pora na więcej wolnego czasu i zainwestowanie w swój rozwój. Wiążą się za tym ogromne trudne dylematy, co wybrać.
    Na początku celowałem w górną półkę (5D Mark II, przeliczenie kosztów mnie przerosło) później w 70D. Chodzi o wymianę sprzętu o większym ISO niż 450 na maksymalnym 1600 w kościele będzie słabo. Pytanie do Was co polecacie? Kupić dobre szkła do 450D, kupić inne body, i opcja najlepsza i dość kosztowna nowe body i dodatkowe szkła?
    Liczę na szczere rady.
  • Ernesth
    Dopiero zaczyna
    • 2013
    • 28

Odp: Fotografia ślubna-wymiana sprzętu

O jakiej kwocie mówimy?
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl.

pozdrawiam Wojtek

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4304

a to nie jest tak ze dla slubniakow jest specjalny dział???
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Wojtko
        Bywalec
        • 2011
        • 152

Komentarz

• Gargins
          Coś już napisał
          • 2007
          • 80

Chcesz robić śluby i nie wiesz czego Ci potrzeba??? Nie osłabiaj mnie!
          Canona sprzętów kilka.

Komentarz

• Wojtko
            Bywalec
            • 2011
            • 152

Zamieszczone przez Gargins

Od czegoś trzeba zacząć. Wg mnie najlepiej żebyś zaczął od korpusu FF i do tego dokupił jedno porządne szkło + lampę. Spróbuj kupić 24-70L lub 24-105L. Popracuj zoomem na FF i zobacz jakie ogniskowe wykorzystujesz najczęsciej. Potem pomyśl o stałkach. Lepiej kup jedno dobre narzędzie niż 5 słabszych. Wszystko co napisąłem uwzględniajcie z "wg mnie".

Komentarz

• Veox
              Bywalec
              PLUS member
              • 2012
              • 116

Zamieszczone przez mitron
              Jestem posiadaczem 450, w zestawie z kitem 18-55, 50/1.8. Na M42- helios 58/2, revue 37/2,8.
              Zrobiłem tym zestawem 3 sesje plenerowe ślubne i uważam, że czas na coś lepszego. Malowaniem światłem interesuję się już od 5 lat, więc przyszła pora na więcej wolnego czasu i zainwestowanie w swój rozwój. Wiążą się za tym ogromne trudne dylematy, co wybrać.
              Na początku celowałem w górną półkę (5D Mark II, przeliczenie kosztów mnie przerosło) później w 70D. Chodzi o wymianę sprzętu o większym ISO niż 450 na maksymalnym 1600 w kościele będzie słabo. Pytanie do Was co polecacie? Kupić dobre szkła do 450D, kupić inne body, i opcja najlepsza i dość kosztowna nowe body i dodatkowe szkła?
              Liczę na szczere rady.
              Nie napisałeś jaki masz budżet a to podstawowe pytanie :-)
              Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Komentarz

• trothlik
                Uzależniony
                • 2004
                • 782

Zamieszczone przez Gargins
                "Trafiliście w sedno tarczy"
                też mi się zdaje że temat to podpucha...
                trothlik
                "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• mitron
                  • 2014
                  • 2

Budżet stale rośnie, aktualnie jestem w stanie przeznaczyć 8 000. Ofert szkieł jest mnóstwo od canonowskich przez sigmy, tamrony itd. Nie wiem na co się zdecydować, jak działa AF itp.

Komentarz

• DarekB
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 182

Moja szczera rada, na początek to pokuś się o przeczytanie wątku dla ślubniaków.
                    Lektura pozwoli Ci na większe sprecyzowanie swoich problemów bo właśnie w tamtym wątku każde szkło i body zostało rozebrane na czynniki pierwsze.
                    A później trzeba spróbować pożyczyć upatrzony sprzęt i zobaczyć czy faktycznie Ci pasuje.

Komentarz

• maciek12ss
                      Początki nałogu
                      • 2012
                      • 492

Ten wątek potrafi namieszać w głowie. Lepiej samemu podumać czego Ci trzeba. Jakie masz kościoły sale itd. Dla jednego wystarczy zoom 2,8 a dla kogoś innego stałki 1,2. pomyśl sam ja czytałem czytałem, a wybrałem po swojemu nie żałuje
                      6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• mnocon
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 132

Potwierdzam co napisal maciek123ss, sam musisz okreslic co chcesz, jak poczytasz ten watek to sie okaze ze musisz miec min 5d mk3 plus 35l, 50l, 85l i jeszcze 135l, tylko stalki bo zoomem to sie nie da robic wg mnie pogladaj fotki wykonane roznymi obiektywami i cos wybierz, tutaj mozesz nawet szukac z danym body: http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?l...ax=none&res=12
                        Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Zamieszczone przez becekpl
                          a to nie jest tak ze dla slubniakow jest specjalny dział???
                          Zgadza się.
                          Przeniesione.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• roja
                            Coś już napisał
                            • 2013
                            • 66

Ja bym radzil jedna z dwoch opcji.
                            Opcja 1: "tanio" (interesujaca w zasadzie jedynie wtedy, jesli nie chcesz przekroczyc kwoty 8000). Canon 70d lub uzywka 7d + Sigma 18-35 f/1.8. Z czasem dokupisz do tego lampe i C 85 f/1.8 do portretow i masz kompletny zestaw. Ja takiego uzywam na 7d i daje rade (choc w bardzo ciemnych miejscach rzeczywiscie brakuje ISO).
                            Opcja 2: "dobrze" - poczekac chwile lub dopozyczyc pare zlotych i wziac Canon 6d + Tamron 24-70 f/2.8 ze stabilizacja. W dalszej kolejnosci, tak jak powyzej - jasna portretowka + lampa. To jest zestaw duzo lepszy i bardziej perspektywiczny niz ten pierwszy, a w sumie niewiele drozszy.

Komentarz

• Morfii
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 529

A ja napiszę tak:
                              rób dalej plenery, a jak odłożysz dość kasy by kupić min. 5D MKII to zaczniesz prawdziwą zabawę w śluby. Rok czasu i będziesz miał portfolio... W tym czasie dojrzejesz do decyzji co Ci potrzebne, a co nie
                              Ja zaczynałem od 550D + lampa i gdyby nie fakt że robiłem znajomym (którzy nie planowali mieć fotografa) to szkoda zachodu bo szybko kiepskimi zdjęciami popsujesz sobie reputację Do mnie nikt pretensji nie miał bo cieszyło ich to że mieli cokolwiek
                              Ostatnio edytowany przez Morfii; 36668.
                              było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

Pracuję...