X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: wymiana 5dmkII na 6d do ślubów

Zamieszczone przez Mojlo
    Miałem podobny dylemat, zamieniłem 5dmk2 na 6d i nie żałuje. Obecnie pracuje na 5dmk3+6d do 5dmk2 bym nie wrócił. Af w 6d dużo celniejszy i pewniejszy na środkowym punkcie, w 5dmk2 to była loteria.
    Dzięki za konkretną odpowiedź

Zamieszczone przez szwayko
    Co do tematu - ja ciągle mam 5Dc - mają przebiegi nie duże i jeszcze szkoda mi ich się pozbywać. Porównywałem natomiast z 6D i 50L. Z tym szkłem w 6D jakby jest większy moment obrotowy na AF szkła niż w 5Dc co znaczy że jest szybciej. Może to sprawa tez innej baterii i większy prąd mocniej szarpnie silnikiem AF.
    Pewnie, że szkoda sprzedawać za bezcen. To ciągle świetne korpusy. Sam też najchętniej zostawiłbym 5dmkII, no ale w grę wchodzi wymiana.

W sumie jakbym wymieniał to parami - dwie te same puszki (matryce) to komfort w obróbce. Lubię joystick w 5Dc do szybkiej zmiany punktów AF, w 6D jest trochę inaczej, ale można do opanować.
    2 takie same puszki to przede wszystkim taka sama guzikologia. To bardzo usprawnia pracę. Co do joya to niestety nie bardzo jest co nim wybierać, bo boczne pkt. AF to lipaużywam tylko w liveview.

Natomiast czytałem że w 6D gorzej jest rozrzutem jakościowym matryc. W seriii 5D matryce były/są bardziej wyselekcjonowane, w 6D warto posprawdzać przed zakupem.

Jeszcze jedno w 6D brak jest gniazda PC, ja często z niego korzystam do wyzwalania nadajnika radiowego. Nie wiem może są jakieś sposoby żeby to obejść.

Znalazłem
    Amazon.com : Pixel e-TTL Flash Hot Shoe Adapter with Extra PC Sync Port for Canon DSLRs and Flashguns : Flash Shoe Mounts : Camera & Photo
    Z tymi matrycami to chyba przesadzone. Co do PC to jeśli wepniesz nadajnik w pc lampy?Czy tam podczas błysku nie idzie dodatkowo sygnał?
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• Chwile to motyle
      • 2016
      • 1

Cześć piszę odnośnie 6D, bo wyczytałam, że jesteś jego szczęśliwym posiadaczem. Mam 5d mark iii i chcę/muszę kupić drugą puszkę. Robię głównie reportaże. Czy 6d to dobry wybór? Trochę się obawiam, ale cena jest przekonywująca. Z góry dzięki za odpowiedź.

Komentarz

• xxkomarxx
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1456

Zamieszczone przez Chwile to motyle
        Cześć piszę odnośnie 6D, bo wyczytałam, że jesteś jego szczęśliwym posiadaczem. Mam 5d mark iii i chcę/muszę kupić drugą puszkę. Robię głównie reportaże. Czy 6d to dobry wybór? Trochę się obawiam, ale cena jest przekonywująca. Z góry dzięki za odpowiedź.
        Jak masz 5dmk3 to 6d jako dodatkowa pucha się spokojnie sprawdzi. Trochę inna klawiszologia i ergonomia ale da się przeżyć.

Komentarz

• igor58
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1861

6d ma cichą migawkę, w kościele jak znalazł

Komentarz

• cubbus
            Początki nałogu
            • 2014
            • 389

Zamieszczone przez igor58
            6d ma cichą migawkę, w kościele jak znalazł
            5 i 5II walą lustrem jak klapą od sracza ;P
            A w 6 tryb S jest rewelacyjny. Jakby nożyczki cięły. Osobiście wolę 6, bo jest deko mniejsza a wiadomo przez cały dzień reportażu 30dkg robi różnicę kolosalną nawet. Dodatkowo 5III jest o ponad połowę droższa niestety. A w obrazie tego nie widać.
            Widzę ostrość na nieskończoności...!

Komentarz

Pracuję...