X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Medzikst25
    Dopiero zaczyna
    • 2014
    • 41

Odp: Jaki obiektyw wybrać pomocy !!!

Zamieszczone przez Medzikst25
    http://plus.google.com/photos/106556...09799467025665

Zamieściłam kilka fotek z sobotniego wesela.
    Jakieś Wasze opinie, porady ?

Komentarz

• flipflap
      Bywalec
      • 2014
      • 110

Jakieś Wasze opinie, porady ?
      Tak szczerze to sa zwyczajne zdjecia. nic specjalnego. Nie ma w nich uczucia, co powinno byc charaketerystyczne dla tak waznej okazji jak wesele. Proponuje to co juz wielu przede mna, Fotografia to nie tylko pstrykanie zdjec. Nie nauczysz sie tego wylacznie z opini innych. Dam tobie taki przyklad. Zrobilas dom z klockow i teraz sie pytasz co masz poprawic zeby zrobic z tego wille. Tak sie nie da. Prawdziwa fotografia to utrwalenie twojej artystycznej wizji. Niestety laczy sie to z poznaniem roznych technik fotografowania oraz z ponadprzecietna znajomoscia sprzetu i jego roznych funkcji. Jaki obiektyw i dlaczego wlasnie taki. Jezeli tego nie zrobisz to mozesz spokojne korzystac z Iphone. Jest kilka zasad kadrowania i kompozycji ktore musisz poznac i cwiczyc. Nauczyc sie jakie sa zaleznosci pomiedzy TV, AV, M, P - Jak swiatlo wplywa na jakosc zdjecia, Podgladaj innych. Staraj sie poznac jak inne zdjecia byly zrobione.
      Tutaj masz link do jednej z takich stron - Best Wedding Photos of 2013 | Junebug Weddings
      Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Badz bardzo krytyczna do samej siebie.
      Jest to niesamowite hobby. Przynosi duzo radosci, szczegolnie jak zaczyna cos z tego wychodzic. Zobaczysz roznice jak zrobisz kilka tysiecy zdjec. Jak zrobisz 40 000 to bedziesz sie smiala ze swoich poczatkow.

Proponuje zaczac od zaznajomienia z aparatem i zasada jego dzialania. Podstawowe zaleznosci pomiedzy przyslona (Av) i czasem migawki (Tv) a czuloscia (ISO). Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Przy tej samej przyslonie zmien czas migawki i zobacz jaki jest effekt. Nastepnie zrob zdjecia gdzie czas migafki jest ten sam a zmieniasz przyslone. Zrob te same cwiczenia z rozna czulosci (ISO) teraz sprawdz jak to wyszlo. Po jakim czsie nie bedziesz musiala patrzec gdzie jaki guzik jest na aparacie bo wszystko zapamietasz.

Zrob zdjecia jajka na stole i oswiec je z roznych stron. Zobacz jak to wplywa na te jajko. Uzyj dwie lub trzy lampy - przyblizajac je lub oddalajac - zwroc uwage na efekt swiatla.

Podgladaj innych i staraj powtorzyc podobne ujecia. Jak wplywa balans kolorow i symetria obrazu na jakosc zdjec.

To tak na poczatek.

Powodzenia i milego fotografowania.

Komentarz

• RobertON
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2190

Zamieszczone przez flipflap
        To tak na poczatek.
        I to by było na tyle. Tylko się zastosować, kupić książki, czytać w sieci i oglądać.
        Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
        https://500px.com/robowert26

Komentarz

• BeatX
          PLUS member
          PLUS member
          • 2007
          • 1733

koledzy, którzy tak mądrze prawicie - to może któryś pokaże w formie przykladu dobrego materiału ślubnego, własne portfolio?
          Tyle porad, a autorskich przykładów fotograficznych brak..
          Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• p0lish
            Początki nałogu
            • 2011
            • 366

Mało w sieci dobrych wzorców? Wystarczy tylko chcieć i można spędzić tydzień na samym oglądaniu
            Blog

Komentarz

• BeatX
              PLUS member
              PLUS member
              • 2007
              • 1733

Ja znam bardzo dobre zdjęcia ślubne rodzimych fotografów, jak i z poza Polski.
              Akurat fotografie z tego linka:

W większości imho są takie se.
              Powyższa galeria zawiera kilka dobrych fotografii - owszem - ale mi chodzi o zdjęcia panów koneserów foto ślubnego, którzy sypali dobrymi radami koleżance
              Chciałbym je zobaczyć i przekonać się, czy wiedza teoretyczna pokrywa się również z własnym dorobkiem fotograficznym.
              Bo teoretyzować to i umiem.
              W teorii wiem nawet jak zbudować piramidę Cheopsa

Także jeżeli to nie problem, to poproszę o linki do stron www z portfolio ślubnym kolegów, którzy pouczali Medzikst25 - jak również komentowali jej foty

Komentarz

• loyalny
                • 2013
                • 10

BeatX tych zdjęć nie zobaczysz bo niektórzy pewnie nigdy nie focili na ślubie . Przecież tyle było rad, aby zostawiła forumowiczka aparat w domu .Pewnie rady z życia wzięte .hihihi.

Komentarz

• Usjwo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1055

a trzeba byc fotografen slubnym, zeby ocenic reportaz slubny?

Komentarz

• namoamo
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 928

Zamieszczone przez Usjwo
                    Czasem odnoszę wrażenie, że tylko kotleciarstwo obliguje do oceny fotografii w ogóle. O temacie sprzętowym juz nie wspomnę
                    Flickr

Komentarz

• BeatX
                      PLUS member
                      PLUS member
                      • 2007
                      • 1733

Zamieszczone przez Usjwo
                      Wypadałoby mieć te chociaż 10 ślubów za sobą (najlepiej o różnych porach roku) i 10 plenerów w kompletnie różnych sceneriach, żeby z taką świadomością szczegółów fachu zdjęć ślubnych wiedzieć co się ocenia, i doradzać innym co się robi źle.
                      Masz lustrzankę.. nagrywałeś nią zapewne jakieś tam filmy..
                      .. Oceniać produkcję filmowe też będziesz, z tak nikłym bagażem doświadczenia?

Komentarz

• poszukiwacz2006
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 824

Można być świetnym trenerem, będąc wcześniej kiepskim piłkarzem, można nie potrafić świetnie śpiewać a uczyć wokalistów dobrze wykonywać swój fach, można nie mieć nie krzty talentu aktorskiego a być świetnym reżyserem oceniającym prace aktora, można być uznanym i cenionym krytykiem filmowym, nie stając nigdy za kamerą... Dlatego można też oceniać zdjęcia innych, dużo o nich rzeczowo i konkretnie pisać, a samemu być takim se fotografem. Pozdrawiam
                        Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                        hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• zysk
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 1120

Yyy a co to ten tryb A czyli automat ale jak w tym trybie mam ustawić przyslone
                          Kapitan Murphy napisał:
                          jeśli wszystkie próby rozwiazania problemy ,uruchomienia urządzenia zawiodą: należy przeczytać instrukcję !

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez salas
                          Tryb Av i pokrętłem u góry ustawiasz przysłonę na f/2 może nawet f/2.2 w zależności jak ciemno będzie na sali.
                          Twoja odpowiedź jest ekstremalnie skomplikowana w stosunku do pytania .

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez eska
                          Ponieważ jesteś zielona jak greenbox powinnaś przyjmować rady zamiast pyszczyć. Becekpl dał Ci najlepszą radę
                          AMEN .
                          "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                          7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• Usjwo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1055

Zamieszczone przez BeatX
                            Wypadałoby mieć te chociaż 10 ślubów za sobą (najlepiej o różnych porach roku) i 10 plenerów w kompletnie różnych sceneriach, żeby z taką świadomością szczegółów fachu zdjęć ślubnych wiedzieć co się ocenia, i doradzać innym co się robi źle.
                            To chyba niedokladnie tak. Zeby doradzac jak to zrobic lepiej, wypadaloby miec jakies doswiadczenie w slubach. Natomiast aby ocenic reportaz, pod wzgledem "tech-art" wystarczy doswiadczenie w fotografii.

Zamieszczone przez BeatX
                            Masz lustrzankę.. nagrywałeś nią zapewne jakieś tam filmy..
                            Szczerze? Jeszcze nie nagrywalem . Wlasnie dzisiaj mam zaczac. To bedzie pierwszy reportaz, sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Zeby nie bylo ze z motyka na slonce, kiedys (bardzo dawno) robilem juz reportaz, kamera analogowa i potem troche kamera video. Zaraz siadam do instrukcji obslugi

Komentarz

• BeatX
                              PLUS member
                              PLUS member
                              • 2007
                              • 1733

Zamieszczone przez poszukiwacz2006
                              Można być świetnym trenerem, będąc wcześniej kiepskim piłkarzem, można nie potrafić świetnie śpiewać a uczyć wokalistów dobrze wykonywać swój fach, można nie mieć nie krzty talentu aktorskiego a być świetnym reżyserem oceniającym prace aktora, można być uznanym i cenionym krytykiem filmowym, nie stając nigdy za kamerą... Dlatego można też oceniać zdjęcia innych, dużo o nich rzeczowo i konkretnie pisać, a samemu być takim se fotografem. Pozdrawiam
                              Ja nie napisałem, że trzeba mieć ładne zdjęcia ślubne i skilla w foto ślubnym, żeby w tej dziedzinie fotografii doradzać i oceniać innych.
                              Napisałem, że wypadałoby mieć jakieś doświadczenie w tej dziedzinie - niekoniecznie z dobrym efektem.
                              Liczy się tylko sam exp.
                              Ja np. nie oceniam zdjęc architektonicznych, krajobrazowych czy przyrodniczych bo zwyczajnie nic o nich nie wiem, poza samymi ogólnymi zasadami jak focić tego typu tematykę.
                              Innymi słowy, moja wiedza w w/w dziedzinach jest żadna i nie będę się wygłupiać żeby oceniać początkujących fotografów którzy próbują swoich sił w zdjęciach architektury, krajobrazu czy przyrodniczych - samemu zielonego pojęcia nie mając, jak to wygląda w praktyce

Komentarz

Pracuję...