X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek_PC
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2456

Odp: Canon 5D Classic do ślubów w 2015r ???

Czasem jest tak, ze ksiadz owszem ma widno ale do mlodych siedzacych przed prezbiterium swiatlo juz nie dociera nie mowiac o gosciach w lawkach.

Komentarz

• Norberto
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 47

Zamieszczone przez Przemek_PC
      Czasem jest tak, ze ksiadz owszem ma widno ale do mlodych siedzacych przed prezbiterium swiatlo juz nie dociera nie mowiac o gosciach w lawkach.
      Miałem taką sytuację że para brała ślub (z chrztem dziecka jednocześnie bo ksiądz inaczej nie pozwolił) i było to praktycznie bez gości (może z 10 osób z najbliższej rodziny) więc ksiądz nie chciał włączyć wszystkich świateł w kościele. W praktyce wyszło tak że ołtarz był oświetlony jak należy, w okolicy pary młodej kilka żarówek też świeciło, a do gości docierały szczątkowe ilości światła. Im dalej tym większy mrok. Do tego było to zimowe popołudnie więc z okien doświetlenia nie było. Harcore totalny

Komentarz

• adisb
        Coś już napisał
        • 2007
        • 70

Panowie tak na szybko na co zwrócić uwagę przy zakupie używanej 5d

Aparat zakupiony w lutym 2008 wraz z oryginalnym battery gripem.
        W aparacie przy przebiegu około 4tys zdjęć była wymieniana migawka na gwarancji.
        Wszystko było robione na Żytniej w Warszawie, więc można to sprawdzić.
        Stan licznika oceniam na jakieś maksymalnie 50tys. zdjęć na pierwszej migawce.

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
          Pełne uzależnienie
          • 2011
          • 1329

Zamieszczone przez adisb
          Panowie tak na szybko na co zwrócić uwagę przy zakupie używanej 5d

Aparat zakupiony w lutym 2008 wraz z oryginalnym battery gripem.
          W aparacie przy przebiegu około 4tys zdjęć była wymieniana migawka na gwarancji.
          Wszystko było robione na Żytniej w Warszawie, więc można to sprawdzić.
          Stan licznika oceniam na jakieś maksymalnie 50tys. zdjęć na pierwszej migawce.
          tak na szybko sprawdz czy jest cały , czy robi zdjęcia i tyle
          Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• salas
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 3000

Pstryknij serie na czasie 1/8000 1/4000 i zobacz czy dobrze trzyma te czasy.
            Pstryknij na f16 cos i zobacz syfy na matrycy - mozesz targowac jak bedzie usyfiona bardzo.
            Sprawdz wszystkie guziki, podswietlenie gornego wyswietlacza.
            Sprawdz czy uchwyty do mocowania paska dobrze sie trzymaja, naprawa tego tez jest dosc droga, a to niby *******ka ja bym nie ryzykowal noszenia na pasku przy poluzowanych.
            SONY

Komentarz

• Przemek_PC
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2456

Sprawdz czy lustro juz odpadlo bo chyba tylko do wrzesnia robia to za darmo.

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                Pełne uzależnienie
                • 2011
                • 1329

Zamieszczone przez Przemek_PC
                Sprawdz czy lustro juz odpadlo bo chyba tylko do wrzesnia robia to za darmo.
                jak nie odpadło to mozna udac sie do serwisu tak czy siak i wstawią stopery na lustro, wiec i tak dobrze i tak niedobrze, niedobrze bo wypadło czyli bylo wadliwe, dobrze bo naprawione albo dobrze bo nie wypadło, niedobrze bo może wypaść

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2456

Podobno najczesciej odpada kiedy dochodzi do kondensacji wilgoci wewnatrz aparatu (z zimnego wchodzimy do cieplego, wycieramy zaparowany obiektyw i robimy zdjecia)..

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2011
                    • 1329

u mnie wypadło od tak bez zadnego zmieniania obiektywów czy cos robilem okolo godzinki zdjec na sesji i nagle slydze DZYŃ otwieram a tam lustereczko lustereczko powiedz przecie jak mam dokończyć sesje teraz...

Komentarz

• forfiter
                      • 2010
                      • 9

Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
                      u mnie wypadło od tak bez zadnego zmieniania obiektywów czy cos robilem okolo godzinki zdjec na sesji i nagle slydze DZYŃ otwieram a tam lustereczko lustereczko powiedz przecie jak mam dokończyć sesje teraz...
                      Takie wypadnięcie lustra może coś uszkodzić we wnętrzu aparatu, albo obiektyw? Też jestem posiadaczem piątki i pewnie kiedyś mnie to czeka :O

A tak btw - myślicie, że istnieje prawdopodobieństwo ponownego wypadnięcia lustra już po jego podklejeniu?
                      kilka puszek i kilka obiektywów

Komentarz

• adziohiciek
                        • 2010
                        • 6

U mnie też kiedyś pod koniec sesji wypadło lustro w 5d C ale szkód żadnych ni to w body ni w obiektywie nie poczyniło Ja widzę sporą różnicę w AF na korzyść 5D mk ii przy dynamicznych sytuacjach na sali weselnej (tańce). Jak zapnę 28 1.8 do 5d mk ii to większość zdjęć mam trafionych. Przy 5D c już nie jest tak kolorowo, ale też da się
                        Fotografia ślubna Łódź

Komentarz

• adisb
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 70

Ok dzięki za pomoc! Tak jak wcześniejszy przedmówca mam do wyboru 5d ok 1600 zł i 5dII 4900 zł trzeba się zastanowić.

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2456

Roznica w cenie to rownowartosc dobrego szkla lub dwoch nieco gorszych.

Komentarz

• cubbus
                              Początki nałogu
                              • 2014
                              • 389

Mam 6 i 5I.
                              Różnica w AF jest gigantyczna. AF w 5 do scen statycznych jest bardzo dobry. Ale wystarczy ruch PM i AF własnie przestrzelił. Skuteczność 50-60% przy ruchu, gdzie 6 trafia 99% fot. Niestety to wiekowa konstrukcja choć nadal oferuje bardzo wiele.
                              Widzę ostrość na nieskończoności...!

Komentarz

• liquidsound
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1956

Zamieszczone przez adisb
                                Ok dzięki za pomoc! Tak jak wcześniejszy przedmówca mam do wyboru 5d ok 1600 zł i 5dII 4900 zł trzeba się zastanowić.
                                Moim zdaniem nie ma sensu dokładać do 5D II, postęp jest dopiero względem 5D III... lepiej zainwestować w szkła.

a 6D oprócz ISO jakoś specjalnie nie uwiódł mnie AF w stosunku do 5D I
                                1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                                Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

Pracuję...