Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
klient ma gdzieś czym jest robione zdjęcie, dla niego liczy się efekt końcowy. Czy zdjęcia zrobić 5dmk1 czy 5dmk2 baaa a nawet 1dx - jego to nie interesuje, podobają mu się Twoje zdjęcia i takie chce, nowe puszki to tylko nasz wymysł, a nie wymóg klienta.... czy klient odróżni zdjęcie wykonane obiektywem 85L od 85 1.8? czy odróżni odbitkę zdjęcia wykonanego z 1dx a 5dmk1? - śmiem twierdzić że nawet fotografowie będą mieli z tym wielki problem, a trafienie wyniku będzie zwykłą loterią. Lepiej zamiast marudzić, że trzeba mieć wszystko najlepsze, najdroższe i z najwyższej półki to nauczmy się obsługiwać swoje aparaty i dobrze naświetlać zdjęcia bo to jest 3/4 sukcesu. Bo co z tego że mamy najnowsze dzieła techniki w dziedzinie fotografii jak nie potrafimy ich obsłużyć. zgodzę się tylko ze stwierdzeniem że backup musi być więc 2x5dmk1 będzie lepszym wyborem niż 1x5dmk2. Jak się aparat wysypie to naprawić zregenerować i cieszyć się sprawnością dalej.....
klient ma gdzieś czym jest robione zdjęcie, dla niego liczy się efekt końcowy. Czy zdjęcia zrobić 5dmk1 czy 5dmk2 baaa a nawet 1dx - jego to nie interesuje, podobają mu się Twoje zdjęcia i takie chce, nowe puszki to tylko nasz wymysł, a nie wymóg klienta.... czy klient odróżni zdjęcie wykonane obiektywem 85L od 85 1.8? czy odróżni odbitkę zdjęcia wykonanego z 1dx a 5dmk1? - śmiem twierdzić że nawet fotografowie będą mieli z tym wielki problem, a trafienie wyniku będzie zwykłą loterią. Lepiej zamiast marudzić, że trzeba mieć wszystko najlepsze, najdroższe i z najwyższej półki to nauczmy się obsługiwać swoje aparaty i dobrze naświetlać zdjęcia bo to jest 3/4 sukcesu. Bo co z tego że mamy najnowsze dzieła techniki w dziedzinie fotografii jak nie potrafimy ich obsłużyć. zgodzę się tylko ze stwierdzeniem że backup musi być więc 2x5dmk1 będzie lepszym wyborem niż 1x5dmk2. Jak się aparat wysypie to naprawić zregenerować i cieszyć się sprawnością dalej.....
Kiedyś myślałem, że jestem sam na forum wypisując to co obcy21. Dziś wiem, że nie tylko ja ale i wielu uważa podobnie i bardzo mnie to cieszy. Obcy21 dobrze piszesz, pogratulować!
W 100% się zgadzam. Zawsze wychodziłem z założenia, że jeśli klient wynajmuje mnie na swój ślub, to z uwagi na portfolio, które się po prostu spodobało. Rzadko którą młodą parę interesują kwestie sprzętowe. Ludzie nie mają pojęcia jakim sprzętem dane zdjęcie było zrobione, nie odróżnią choćby FF od cropa, nie mówiąc już od dostrzeżeniu różnic między poszczególnymi obiektywami. Dlatego te wszystkie dyskusje i wojenki sprzętowe na forach są niekiedy naprawdę śmieszne.
Pewnie, że 5D markI, to ciągle sprzęt wystarczająco dobry do ślubów i podobnych imprez. Jego problem jest w tym, że jest "stary", a w związku z tym dużo większe ryzyko awarii. Dlatego 2x5DmarkI, to już rozsądna propozycja do fotografowania "eventów"
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
Oczywiście, tak jak to napisano w kilku postach powyżej, w zdecydowanej większości przypadków klienta interesuje wyłącznie efekt końcowy. Skoro ktoś pracuje na cropie i nie narzeka na brak zleceń, to po co ma pchać się w pełną klatkę? Niemniej dla nas stojących po drugiej stronie aparatu, jest istotne, czy to co trzymam w ręce pomaga mi i ułatwia wykonanie zlecenia. I niestety, czasami trzeba opróżnić sakiewkę i kupić ten najdroższy sprzęt, który pozwoli zaspokoić potrzeby klienta.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Na razie pamiętajcie, że ten sezon to dla mnie raczej próba w klimatach ślubów i zobaczymy jak się odnajdę. Raz, że generowanie kosztów na start faktycznie nie ma w tym układzie większego sensu. Ale dwa, że jednak już kilka rzeczy mam umówionych i pojawia się presja gdzieś tam w głowie , że zdjęcia muszą wyjść. Tak więc 5Dc planuję sobie wysłać na Żytnią. Niech go sprawdzą i podkleją lustro jeśli trzeba. no i back up must have więc na chwilę obecną będzie skromne 40d.
Co do pędu za nowoczesnością. Dotąd jeśli robiłem jakąś imprezę to wykonywałem setki zdjęć w trybie seryjnym. Ciekawy moment? Szybka seria na środkowym czujniku ( który de facto w Pentaxie K5IIs jest genialny) a potem obróbka agresywna na kompie związana z mocnym kadrowaniem i próbą zbliżenia kolorków do pastelowych barw Canona. Dopiero po jakimś czasie uświadomiłem sobie, że zdjęcia i tak nie są porównywalne z tymi, które oglądam w sieci wykonanymi 5dc. Wniosek ?? Nie potrzebujemy puszek high end. Potrzebujemy doskonalić się w fotografii. Przynajamniej jeśli chodzi o mnie :-) Dlatego kiedyś wymienię 5D ale to będzie za długi czas. A szybciej po prostu wymienię 40d na jakieś 1D mark II lub IV jak stanieją. Żeby mieć backup do szybszych akcji. Nie ma co ulegać presji marketingu. Współczesna rzeczywistość korporacyjna i ekonomia światowa bazuje na nakręcaniu sprzedaży przez wpieranie nam potrzeby posiadania coraz nowszego sprzętu. Ja jednak pójdę w fotografii inną drogą. Jeżeli odnajdę się w fotografii ślubnej to raczej mam zamiar zainwestować w niszową fotografię analogową i postudiować trochę na szkole fotograficznej jaka znajduje się w moim mieście. Nie wiem. Czy to robiłem krajobrazy, czy portrety to zawsze uważałem fotografię bardziej za formę sztuki kreującą rzeczywistość przez nasz pryzmat niż za formę mechanicznej rejestracji rzeczywistości najnowszą dostępną technologią. Dlatego właśnie jest 5D a nie kredyt i wypasione 5D mark III. Do takich wniosków dochodzę czytając wasze wypowiedzi. Nie wiem czy to słuszna koncepcja. Zycie zweryfikuje. Ale iść nurtem, którym idą wszyscy i robić podobne zdjęcia do innych to nie jest chyba moja koncepcja na zaistnienie na rynku. Tym bardziej, że śluby mają być dla mnie dodatkową formą zarobku a nie główną więc mogę sobie pozwolić na mniej zleceń ale za to bardziej się przyłożyć do każdego zlecenia.
Kiedys filmow powyzej ISO400 nie bylo i tez sie zdjecia robilo. Jak bylo tylko pierwsze 5D to tez zdjecia sie robilo. Od tamtej pory jak ktos wczesniej napisal koscioly i sale weselne nie pociemnialy wiec pisanie, ze na ISO1600 sie nie da zdjec robic jest oczywista bzdura.
Kiedys filmow powyzej ISO400 nie bylo i tez sie zdjecia robilo. Jak bylo tylko pierwsze 5D to tez zdjecia sie robilo. Od tamtej pory jak ktos wczesniej napisal koscioly i sale weselne nie pociemnialy wiec pisanie, ze na ISO1600 sie nie da zdjec robic jest oczywista bzdura.
Owszem, ale zauważ jak wyglądają tamtejsze foty z ISO400 na kliszy a jak współczesne. Kiedyś samochodów też nie było i jeździło się konnoâŚczemu nie jeździsz do pracy konno? 5Dc to fajna puszka ale nie róbcie kółka wzajemnej adoracji.
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX, Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Mogę się zgodzić, że 5Dc nie zrobi zdjęć o takich parametrach technicznych jak 6D czy 5DIII. Do szybkiego sportu też się nie nada. Ewentualnie da się osiągnąć podobne efekty ale będzie o wiele trudniej je uzyskać. Technologia na pewno daje przewagę i pozwala na większe błędy w fotografowaniu. Ale nie jest to chyba dobra droga dla kogoś kto dopiero przymierza się do fotografii zawodowej. Natrzepać setki zdjęć bez większego myślenia bo potem się skoryguje w PS i luzik. Hmm. No ok. Ale to rozleniwia. Wybrałem 5D także dlatego, że zmusza on do myślenia nad kadrem. Nie można raczej za dużo wycinać zdjęcia, nie można zrobić większych błędów w naświetlaniu. Wszystko trzeba przemyśleć. Nie ma LV. Także już sobie " na zombiaka" nie porobisz :-)) To myślę jest bardzo doba szkoła fotografowania :-) No i jeszcze jedno co mnie i wielu wielu wielu fotografów urzekło w 5Dc. Bajeczny wprost obrazek. Nie wiem. Bawiłem się jakiś czas 6D jak i 60d i 50d. I powiem tyle, że wszystkie one wymiękają jak dla mnie przy obrazku portretowym jaki produkuje 5Dc :-) Tak więc 5Dc da się zrobić piękne zdjęcia właśnie tam gdzie w grę wchodzą portrety i obiekty o prędkości chodzącego człowieka. Trzeba też będzie sobie pewnie wyrobić specyficzny styl fotografowania i uchwycenia kluczowych momentów. Raczej będzie to przypominało powolne lecz precyzyjne polowanie z łuku niż bieganie od okopu do okopu i fotografowanie seriami wszystkiego co się rusza :-)) I tak to widzę. Na razie poćwiczę obsługę i klawiszologię a za 2 tyg pierwsza poważniejsza próba będzie :-)
witajcie, dawno nie pisałem ale ostatnio trochę czasu to i do lektury forum wracam..
z foceniem zarobkowym rozstałem się jakiś czas temu bo czasu tyle co potrżeba nie było.. ze sprzętu ostało się.. no właśnie "stare" 5D mimo że miałem też 5d2, a ze szkieł 85/1.2 i naleśnik 40/2.8.. jak coś sobie rodzinnie pstrykamy to tym zestawem..
miałem całą serię eLek i parę puszek i z żoną po debacie doszliśmy do wniosku, że to co zostawiliśmy będzie akurat.. i jest.. nasz 5d ma około 30tysięcy przebiegu więc jeszcze pożyje, drukowałem ostatnio do domu na ściany klatki z 5d 30x40cm i wyszły całkiem przyzwoicie.. nie ma co demonizować a kolega będzie zadowolony.. jak to mówią starzy indianie: "Na nic eLek kupa, gdy fotograf d... "
Niech klienci najpierw zaczna szanowac nas i placic za prace proporcjonalnie do wartosci uzytego sprzetu.
ale kto temu jest winny klient czy fotografowie którzy biorą zlecenia za 300zł? czy nawet poniżej teogo bo "się uczy", bo "student" . chciałbym zobaczyć tynkarza czy hydraulika ktory przychodzi do nowo stawianego domu i mówi mu się że będzie to miał do portfolio... . Rynek sami sobie zepsuliśmy tym że bierzemy sluby za marne grosze, bierzesz ślub za 300zł to z polecenia dostaniesz klienta ktory z gory krzyknie o tą samą cene. Bo chcemy na wstępie setki zleceń za wielką kase, ale rynek jest przepełniony, kazdy ma dzis aparat i kazdego stać na zakup sprzętu.
Myśle że gdybym się rozwinął mógłbym o tym napisać cały felieton
ale kto temu jest winny klient czy fotografowie którzy biorą zlecenia za 300zł? czy nawet poniżej teogo bo "się uczy", bo "student" . chciałbym zobaczyć tynkarza czy hydraulika ktory przychodzi do nowo stawianego domu i mówi mu się że będzie to miał do portfolio... . Rynek sami sobie zepsuliśmy tym że bierzemy sluby za marne grosze, bierzesz ślub za 300zł to z polecenia dostaniesz klienta ktory z gory krzyknie o tą samą cene. Bo chcemy na wstępie setki zleceń za wielką kase, ale rynek jest przepełniony, kazdy ma dzis aparat i kazdego stać na zakup sprzętu.
Myśle że gdybym się rozwinął mógłbym o tym napisać cały felieton
Szkoda czasu . Winne temu są całe lata komunizmu, wcześniej wyniszczające wojny itd. Ludzie by chcieli mieć już, w przeciągu stosunkowo krótkiego czasu wszystko jak u najbogatszych, a to jest po prostu nierealne. Musi jeszcze sporo wody w Wiśle upłynąć żeby się to unormowało.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Komentarz