X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robertskc7
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1485

Odp: Zdjęcia na ślubie - pytania amatora

Chcesz porad ? Proszę bardzo. Chłopcy się trochę rozpędzili i chyba nie do końca zrozumieli czego potrzebujesz.

Używaj obiektywów jak najbliżej ich wartości początkowych tzn. 18mm i okolice przysłony 3.5. Jeśli musisz zoomowac do 50mm to zmień obiektyw na ten 50-250 i wtedy użyj 50mm zyskasz na jasności szkła i zapewne jakości. ISO. Używaj takiego, aby czasy były w przedziale 1/100-1/200, jak spadnie poniżej to podbij sobie, a jak czas będzie dużo wyżej to obniż ISO i pilnuj tego stale patrząc na parametry zapisanych zdjęć. Jak wyjdziesz z ISO 3200 z koscioła na dwór to będzie po zdjęciach, jak wejdziesz na sale z ISO 200 i bdziesz robił weslee na czasach 1/40 to też po zdjeciach. Jak aparat będzie wariował( duży kontrast, biała suknia i czarny garnitur) to ustaw na M parametry takie jak wg Ciebie prawidłowo naświetlone zdjęcie w danym momencie. Oczywiście tylko na dany moment. Jak zmienią się warunki wróc do trybu AV i znowu pilnuj parametrów, które widać w wizjerze oraz po zrobionym zdjęciu. Daruj sobie extremalne wartości ISO. Jeśli aparat nie daj rady z uzyskaniem czasu, powiedzmy 1/50 przy ISO 6400 to znaczy, że nie ma światła i zdjęcie wyjdzie raczej kicha.
    Mam nadzieję, że pomogłem.
    Ostatnio edytowany przez robertskc7; 31648.
    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Tom77
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2874

Zamieszczone przez robertskc7
      Chcesz porad ? Proszę bardzo. Chłopcy się trochę rozpędzili i chyba nie do końca zrozumieli czego potrzebujesz.

Używaj obiektywów jak najbliżej ich wartości początkowych tzn. 18mm i okolice przysłony 3.5. Jeśli musisz zoomowac do 50mm to zmień obiektyw na ten 50-250 i wtedy użyj 50mm zyskasz na jasności szkła i zapewne jakości. ISO. Używaj takiego, aby czasy były w przedziale 1/100-1/200, jak spadnie poniżej to podbij sobie, a jak czas będzie dużo wyżej to obniż ISO i pilnuj tego stale patrząc na parametry zapisanych zdjęć. Jak wyjdziesz z ISO 3200 z koscioła na dwór to będzie po zdjęciach, jak wejdziesz na sale z ISO 200 i bdziesz robił weslee na czasach 1/40 to też po zdjeciach. Jak aparat będzie wariował( duży kontrast, biała suknia i czarny garnitur) to ustaw na M parametry takie jak wg Ciebie prawidłowo naświetlone zdjęcie w danym momencie. Oczywiście tylko na dany moment. Jak zmienią się warunki wróc do trybu AV i znowu pilnuj parametrów, które widać w wizjerze oraz po zrobionym zdjęciu. Daruj sobie extremalne wartości ISO. Jeśli aparat nie daj rady z uzyskaniem czasu, powiedzmy 1/50 przy ISO 6400 to znaczy, że nie ma światła i zdjęcie wyjdzie raczej kicha.
      Mam nadzieję, że pomogłem.
      Pisz za siebie. Ja się nie rozpędziłem. Dalej uważam ze z taka wiedzą o fotografii i z takim sprzętem lepiej się wycofać z zadania

Komentarz

• becekpl
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 4304

rób i się nie przejmuj
        super nie bedzie ale moze pare zdjec z tego wyjdzie
        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• qad417
          • 2015
          • 4

A ja mam pytanie jaki procent zdjęć, które robicie podczas ślubu możecie uznać za udane? Rozumiem, że pewnie połowa jak nie więcej leci do śmietnika?

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
            Pełne uzależnienie
            • 2011
            • 1329

Zamieszczone przez qad417
            A ja mam pytanie jaki procent zdjęć, które robicie podczas ślubu możecie uznać za udane? Rozumiem, że pewnie połowa jak nie więcej leci do śmietnika?
            podczas podpisywania kontraktu mam określoną ilość zdjęć którą oddaje parze,w zależnosci od wybranego pakietu jest ich wiecej bądź mniej , niewazne czy na ślubie zrobie 700 zdjeć czy 4000.
            Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• cubbus
              Początki nałogu
              • 2014
              • 389

Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
              niewazne czy na ślubie zrobie 700 zdjeć czy 4000
              Maks co zrobiłem będąc na ślubie od 8 rano (fryzjer) do 4 dnia następnego to było 1400 zdjęć. Nie szło więcej, naprawdę nie szło.
              I teraz mam pytanie jak się robi 4000 fot??
              Widzę ostrość na nieskończoności...!

Komentarz

• becekpl
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 4304

w menu ustawiasz cicha serie i walisz...spokojnie Ci wyjdzie x3
                i teraz kreatywność
                jedno w sepii,z wineta,bez,hdr itp,itd
                Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2011
                  • 1329

Zamieszczone przez becekpl
                  w menu ustawiasz cicha serie i walisz...spokojnie Ci wyjdzie x3
                  i teraz kreatywność
                  jedno w sepii,z wineta,bez,hdr itp,itd
                  albo robisz po 3 w serii bo wychodzisz z zalozenia ze ktoś możę mrugnąć np i wtedy fota jest skopana a juz nastepna bedzie wporządku to są udogodnieenia fotografii cyfrowej że ilość zdjęć które zrobisz jest ograniczona ilością kart posiadanych w kieszeni, w sumie to nie zrobilem chyba nigdy 4 tys, ale 2,5k to spokojnie z calego dnia

Komentarz

• Przemek_PC
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2456

Spotkalem kiedys na weselu fotografa, ktoremu skonczyly sie karty pamieci. Pytam ile zdjec zrobil a on na to, ze 4500. Fakt ze w dwa dni.

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2011
                      • 1329

Zamieszczone przez Przemek_PC
                      Spotkalem kiedys na weselu fotografa, ktoremu skonczyly sie karty pamieci. Pytam ile zdjec zrobil a on na to, ze 4500. Fakt ze w dwa dni.
                      Problem tutaj zaszedl tego typu że jak jedziesz na dwa dni zdjęciowe i nie masz gdzie zgrać zdjęć to bierzesz 2x tyle kart ile na jeden dzien slubny. Druga rzecz to tez tego typu ze jezeli wiem ze pracuje np okresloną ilosc dnia (np samą ceremonie) to wiem ze moge walić zdjęcia do bólu i nie musze się martwić o pamięć , w przypadku gdy mam caly dzien ślubny plus sesja plenerowa w ten sam dzień to musze to kontrolować, wiem ile zdjęć moge zrobić na wszystkich kartach, ostatecznie mozna też robić rawy mniejszego rozmiaru, dla młodych i tak będzie wystarczająco duzy a my zaoszczędzimy miejsce. simple

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4065

A co tu radzić, pokaz swoje zdjęcia młodym i będą wiedzieć na czym stoją. Zajmujesz się fotografia to chyba wiesz co to Tv.
                        Musdisz im wyjasnic, że w kościele nie naszalejesz (sprzęt, brak uprawnień - zrozumienia albo nie). Mlodych możesz za to zabrac w plener, napewno maja jakies ulubione miejsce. Tam zrob kilka dobrych fotek i po sprawie.

Kasy w sprzęt nie pakuj że względu na ich ślub. Niestety robisz im przysługę i już niech się z tego cieszą. Sam słyszałem od kolegi amatora jak robił fotki na ślubie d3100 z wbudowaną .

Mam nadzieję, że dobrze Ci to wyjdzie i może kiedy zarobisz w ten sposób na kolejny korpus.

Powodzenia!
                        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• crazyfoto
                          Coś już napisał
                          • 2012
                          • 59

Zamieszczone przez MichalPrz
                          Witam, niedługo jadę na ślub gdzie mam jako fotograf-amator robić zdjęcia. Oczywiście cudów nikt nie oczekuje, ale chciałbym jednak móc coś uchwycić tak żeby najbliżsi byli zadowoleni. Fotografuję 60d z wbudowaną lampą, mam kitowca 18-55 i 70-255. Zdjęcia robię w rawach, obsługuję lightrooma także wiem, że ze zdjęć można bardzo dużo wyciągnąć. Jednak aby móc coś zrobić zdjęcia muszą być nierozmazane (nie mówię, że ostre jak brzytwa bo to nie wiem czy mi się uda osiągnąć w trudnych warunkach oświetleniowych) no i oczywiście nie za ciemne. Ślub będzie odbywał się w małej świątyni gdzie nie ma zbyt wiele światła dziennego, więc raczej głównym źródłem oświetlenia będzie żyrandol.
                          Bardzo proszę Was o porady, na jakich ustawieniach się skupić, o czym nie zapomnieć, na co zwrócić uwagę w chwili roztargnienia i koniecznie szybkiego działania. Zależy mi na tym żeby dobrze wypadły zdjęcia. Dziękuję za każdą wnoszącą coś do tematu odpowiedź!
                          Nie czytałem tego ale pewnie Cię zjedli i pewnie mają rację.Ludzie sami sobie winni jak chcą darmo mieć.Generalnie lepiej iść na wesele 500 dać w kopercie i się wódki napić jak biały człowiek niż tam foty trenować.

Komentarz

Pracuję...