X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 5pirit
    Początki nałogu
    • 2009
    • 433

Odp: Tablet do wstępnej selekcji zdjęć

@diplo - robisz to po WiFi czy przez kabel? Sam mam Yoge2 ale kurcze mam 6D bez Wifi. I jaka to aplikacja?
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• Tibby
      Coś już napisał
      • 2008
      • 51

Osobiście nigdy nie kasuję zdjęć podczas pracy. Chyba lepiej, by zrobić to szybko w komfortowych warunkach w domu. Niby trochę czasu można zaoszczędzić, ale nie wiem czy warto. Nieprofesjonalnie wygląda przeglądanie i kasowanie zdjęć w kościele podczas mszy (widziałem wielokrotnie), na przyjęciu można też znaleźć przyjemniejsze zajęcia niż gapienie się w ekran aparatu ;-)

Komentarz

• kmeg
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1533

Zamieszczone przez zdebik
        Sam bym kupil ale cholerstwo drogie
        A to surface jest jedynym tabletem na Windows?
        Galeria na CB
        http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4065

Zamieszczone przez kmeg
          A to surface jest jedynym tabletem na Windows?
          Raczej tak. O innych jeszcze nie slyszalem.
          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• kmeg
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1533

To ciekawe bo sam mam takiego od 4 lat. Tabletow na windowsie i nie będących surfacem na rynku sporo...
            Galeria na CB
            http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Fotosz
              Coś już napisał
              • 2015
              • 90

Zamieszczone przez Tibby
              Osobiście nigdy nie kasuję zdjęć podczas pracy. Chyba lepiej, by zrobić to szybko w komfortowych warunkach w domu. Niby trochę czasu można zaoszczędzić, ale nie wiem czy warto. Nieprofesjonalnie wygląda przeglądanie i kasowanie zdjęć w kościele podczas mszy (widziałem wielokrotnie), na przyjęciu można też znaleźć przyjemniejsze zajęcia niż gapienie się w ekran aparatu ;-)
              @Tibby w kościele raczej mam przemyślane kadry, których nie kasuję. Poza tym dłuugo walczyłem z odruchem przeglądania zdjęć w kościele i na szczęście się oduczyłem. Ważniejsze jest skupienie się na ważnych sytuacjach, które mogą umknąć jak się wlepia oczy w wyświetlacz... Za to zdjęcia z zabawy to jest masakra muszę cykać dużo za dużo bo spora część na przesłonach 1.4 jest po prostu nieostra... I tutaj się kłania wygodna selekcja między kotletem a deserem W brew pozorom oszczędność czasu jest spora...

Spróbuję kupić przejściówkę i podpiąć 5d mk3 do ipada po kabelku to chyba najlepsze rozwiązanie Jak już wypróbuję to na pewno napiszę
              Fotografia ślubna Kraków - zajęcie zrodzone z pasji
              Mój blog - nie tylko tematy ślubne

Komentarz

• cobalt
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 1513

Zamieszczone przez zdebik
                Microsoft surface, masz pelnego windowsa z i5 lub i7 na pokladzie. Do tego czytnik na USB i jestes w domu. Dodaja tez rysik, cos ala wacom sie robi .
                Też o tym myślałem, ale lepszym rozwiązaniem MZ jest zakup lapka 13,3" z rozdzielczością 2560px. Tylko ja potrzebuję do selekcji, obróbki i wysyłki.
                C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Zamieszczone przez cobalt
                  Też o tym myślałem, ale lepszym rozwiązaniem MZ jest zakup lapka 13,3" z rozdzielczością 2560px.
                  Dokładnie, ostatnio (w innym zastosowaniu) doszedłem do identycznego wniosku. Są już praktycznie lapki niewiele różniące się wymiarami od tabletu, a wygoda nieporównywalna.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• diplo
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 298

wifi - a apka Canon camera connect. Bardzo fajna
                    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Komentarz

• splice
                      Bywalec
                      • 2014
                      • 168

Miałem Microsoft Surface Pro II na dobrych bebechach i szczerze, to przebrałem wstępnie 2 reportaże i sprzedałem tableta, nie będę się więcej męczył Chciałem iść z duchem czasu, ale masochistą nie będę i nie polecam, szkoda czasu i pieniędzy... no i nerwów.
                      Canon EOS R, Canon 6D, 14mm 2.8, C35L, C24-70L 2.8 II, C135L, 4x600RT, adapter RT-EF

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Zamieszczone przez splice
                        Miałem Microsoft Surface Pro II na dobrych bebechach i szczerze, to przebrałem wstępnie 2 reportaże i sprzedałem tableta, nie będę się więcej męczył Chciałem iść z duchem czasu, ale masochistą nie będę i nie polecam, szkoda czasu i pieniędzy... no i nerwów.
                        Ale konkretnie to co Cię najbardziej denerwowało, że masz tak złe wspomnienia?
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Fotosz
                          Coś już napisał
                          • 2015
                          • 90

Panowie i panie, jestem po zakupie tabletu i padło na iPada. Zmieniłem trochę moje założenia i korzystam z niego do selekcji zdjęć z zaległych zleceń. LR mobile nadaje się do tego świetnie, pracuje się przyjemnie, od razu robi się ranking i zaznacza foty do usunięcia. Potem tylko dwa kliknięcia w LR na desktopie i wszystko gotowe, można obrabiać. iPad radzi sobie bardzo dobrze, zadziwiająco nawet bym powiedział. Żadnych przycięć i zwiech.

Lightroom Mobile pozwala również na obróbkę, ale jest to mało komfortowe i kolory oczywiście przekłamane. Obróbki na LR Mobile nie polecam.
                          Fotografia ślubna Kraków - zajęcie zrodzone z pasji
                          Mój blog - nie tylko tematy ślubne

Komentarz

• splice
                            Bywalec
                            • 2014
                            • 168

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Ale konkretnie to co Cię najbardziej denerwowało, że masz tak złe wspomnienia?

Głownie szybkość pracy, PC przyzwyczaił mnie do tego że wrzucam fotki otwieram i natychmiast widzę, przybliżam i od razu widzę ostre czy nie ostre, natomiast w przypadku tableta - otwierasz - czekasz - przybliżasz - czekasz (a przypomnę że miałem tableta już na dość przyzwoitych bebechach). Ekran błyszczący (w sumie można nakleić folie matową) wszystko odbija. Poza tym sama wielkość ekranu również nie jest komfortowa przy pracy nad zdjęciami.

Sama idea jest super i na co dzień jak najbardziej korzystam z tabletów, ale do innych celów niż fotografia
                            Canon EOS R, Canon 6D, 14mm 2.8, C35L, C24-70L 2.8 II, C135L, 4x600RT, adapter RT-EF

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Z mojego punktu widzenia tablet nadaje się głównie do przeglądania internetów i ewentualnie do odbierania e-maili.
                              Niestety marketing robi swoje.

Komentarz

• pan.kolega
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2817

Ja nie mogę funkcjonować bez kąputra stacjonarnego, i tableta. Nic nie dorówna komfortowi takiej skrzynki z dwoma monitorami 24-27" jak trzeba coś zrobić konkretnego i nic nie bije szybkości i wygody tableta do internetu w każdej chwili i miejscu.

Mam również ze dwa laptopy-notebooki ale nie bardzo wiem po co i rzadko je włączam. W pracy co prawda trochę używam laptopów.
                                I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

Pracuję...