Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Parę lat temu był wątek, w którym na pytanie początkującego, życzliwi doświadczeni fotografowie ślubów, w punktach opisali przebieg ceremonii pod kątem zdjęć w każdej fazie. Coś w stylu:
1. przed kościołem - zdjęcie teściów i jak młodzi na siebie patrzą,
2. w czasie wejścia - zdjęcie sypania kwiatków i welon panny młodej od przodu z odkrytym lewym uchem,
itd.
Szukałem w podforum "Fotografia ślubna" i nie mogę go odnaleźć; może ktoś wie, może zaplątał się w innym dziale?
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Parę lat temu był wątek, w którym na pytanie początkującego, życzliwi doświadczeni fotografowie ślubów, w punktach opisali przebieg ceremonii pod kątem zdjęć w każdej fazie. Coś w stylu:
1. przed kościołem - zdjęcie teściów i jak młodzi na siebie patrzą,
2. w czasie wejścia - zdjęcie sypania kwiatków i welon panny młodej od przodu z odkrytym lewym uchem,
itd.
Szukałem w podforum "Fotografia ślubna" i nie mogę go odnaleźć; może ktoś wie, może zaplątał się w innym dziale?
Sprawdzę sytuację, ale jak nie będę mógł, to nie będę robił.
Dzięki za linkę.
Porozmawiaj wcześniej z księdzem. Jeśli to jakiś znajomy pary/twój to nie powinno być problemu.
Są różne sytuacje. Znam fotografów którzy fotografują od lat i plakietkę musieli pokazywać jedynie kilka razy. Sam idąc na pierwsze płatne zlecenie w kościele od razu usłyszałem pytanie o ukończony kurs liturgiczny.
To nie jest płatne zlecenie. Bratanek, chłopak na dorobku, poprosił wujka o kilka zdjęć, bo widział ładne ptaszki i widoczki z gór. Chcę mu to zrobić na tyle dobrze, na ile będę umiał.
Niby jestem amatorem, ale jak błysnę lustrzankami i obiektywami, to ktoś może nie uwierzyć.
Mam nadzieję, że wyjdzie nieźle, ale na tyle słabo, że już nikt więcej nie poprosi. Na weselu wolę wódkę pić, niż troszczyć się o torbę z gratami. Normalnie nigdy nie biorę aparatu na takie imprezy.
Oczywiście pogadam z nim i z księdzem. I będzie jak będzie.
Jeżeli możesz, to powiedz jeszcze o savoir vivre w kościele. Bardzo rzadko tam bywam i nie wiem, czy na przykład wypada włazić między księdza i ołtarz itp.
Jeżeli możesz, to powiedz jeszcze o savoir vivre w kościele. Bardzo rzadko tam bywam i nie wiem, czy na przykład wypada włazić między księdza i ołtarz itp.
Ogólnie to na teren prezbiterium się nie wchodzi. Ksiądz i tak schodzi niżej więc spokojnie zrobisz takie zdjęcie zza jego pleców jeśli uznasz to za stosowne. Podczas kazania zazwyczaj nie robi się zdjęć. Osobiście nie fotografuję także komunii. O najważniejszych momentach ceremonii zapewne wiesz.
Wybierz się wcześniej do kościoła i sprawdź jakie jest światło.
Z jakim sprzętem się wybierasz?
Zasadniczo 5D, jako bekap 7D - bo takie mam. Ogólnie całość w kościele chcę robić 24-105 - nie będę się silił na ekstrasy w stylu łał, spokojne poprawne zdjęcia z kluczowych momentów. Lampa metz 58-1.
A na weselu to co do głowy przyjdzie - przewiduję korzystać z wyżej wspomnianego, 17-40, ewentualnie 70-200/4 (tylko w akcie desperacji).
Taki sprzęt mam i przy tym pozostanę. Mam jeszcze długi tele do ptaszków, ale dla niego nie widzę zastosowania.
Finalnie przewiduję zdjęcia w formacie 18x13, więc tzw. downsizing pomoże w opanowaniu ewentualnych szumów i innych artefaktów.
Dziękuję za Twoje rady, myślę, że jakoś to ogarnę.
Mam stałkę 50/1,4. Też o tym myślałem, ale chcę uniknąć żonglowania obiektywami i dlatego wybrałem uniwersalny zoom. Ale cały czas biję się z myślami. Lampy błyskowej się nie boję.
Jeszcze raz dziękuję.
Twoja decyzja ale ja bym zrobił całą ceremonię 50/1.4. Bez lampy. Zdecydowanie. Chyba że to jakiś maleńki kościółek to może być problem.
Takie pytanie, bo to zawsze mnie ciekawiło, gdy czytałem dyskusje o sprzęcie ślubnym.
Światło światłem, ale czasami chce się mieć większą głębię ostrości, na przykład żeby mieć dwie twarze w momencie przysięgi, a nie jedną i drugą rozmazaną. Co wtedy?
Obejrzałem parę ślubów na stronach zawodowców i tam prawie zawsze jest papierowa głębia - niekoniecznie jest to właściwe ze względów kompozycji.
Mam stałkę 50/1,4. Też o tym myślałem, ale chcę uniknąć żonglowania obiektywami i dlatego wybrałem uniwersalny zoom. Ale cały czas biję się z myślami. Lampy błyskowej się nie boję.
Jeszcze raz dziękuję.
To może 50mm na 7D a 17-40mm/24-105mm na 5D? Albo tylko 50mm na 5D.
Takie pytanie, bo to zawsze mnie ciekawiło, gdy czytałem dyskusje o sprzęcie ślubnym.
Światło światłem, ale czasami chce się mieć większą głębię ostrości, na przykład żeby mieć dwie twarze w momencie przysięgi, a nie jedną i drugą rozmazaną. Co wtedy?
Obejrzałem parę ślubów na stronach zawodowców i tam prawie zawsze jest papierowa głębia - niekoniecznie jest to właściwe ze względów kompozycji.
Kwestia podejścia i indywidualnego stylu oraz techniki. Z 50/1.4 także możesz mieć dwie ostre twarze. Zależy gdzie i jak się ustawisz.
Nie wiem jak u Ciebie z obrobka ale... z ta glebia ostrosci to mozna sie odrobine "pobawic". Nie tak dawno jeden z kolegow wrzucil takie cos: http://www.canon-board.info/galerie-...y-slub-103593/
Nawet zapytalem Go - jedno z nich bylo "sklejone" z dwoch. Tak aby obie twarze byly ostre. Wiec sie da
Komentarz