X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • buka111
    Coś już napisał
    • 2010
    • 50

24 1.4 L + 24-70 2.8 L + 135 L - czy to ma sens?

Witam, zamierzam sporo zainwestować w nową szklarnie i rozpocząć działalność związaną z fotografowaniem m.in ślubów. Nasuwa mi się tu pytanie czy zestaw podany w temacie jest opłacalny?
    Dużo opinii czytałem, wiele osób chwali C24 1.4 II L (fotografowanie przyjęcia weselnego) oraz 135 2.0 L (np. sesje plenerowe) lecz chciałem załatać czymś dziurę między tymi ogniskowymi. Proszę o odpowiedzi czy warto zainwestować w 24-70 II 2.8, też w sumie zależy mi by czuć się pewniej np. podczas ceremonii zaślubin (zaleta zooma, szybka zmiana ogniskowej) by nie czuć potrzebny ciągłej zmiany stałe w nagłych sytuacjach.

Póki co posiadam Canona 6D i C85 1.8.

Pozdrawiam i proszę o pomoc, zależy mi na czasie!
  • Janeek
    Początki nałogu
    • 2016
    • 273

Odp: 24 1.4 L + 24-70 2.8 L + 135 L - czy to ma sens?

każdy zoom to kompromis w stosunku do jasności. Między 2.8 a 1.4 to ogromna różnica w jasności. Szczególnie w kościele gdzie odpada flash - pozostaje wtedy tylko wysokie ISO :/. Z drugiej strony w moim przekonaniu jeśli już chcesz takie ogniskowe lepiej zamiast canona 24-70 II zainwestować w tamrona 24-70 di vc usd który ma stabilizację (af działa szybko i celnie) i dorzucić sigme 50mm art (wyjdzie tyle co Canon 24-70), pozostawić canona 24 f1.4 II i 135 2.0 L. W tym wypadku będziesz miał w miarę kompletny zestaw, choć zoom raczej przydatny jest na początku przygody, potem zazwyczaj zmiana obiektywów w trakcie jest tak automatyczna, że nie sprawia problemów.
    Ostatnio edytowany przez Janeek; 56166.

Komentarz

• r_m
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2418

Zamieszczone przez buka111
      Póki co posiadam Canona 6D i C85 1.8
      Kup jakiś backup. Co powiesz parze, jeśli przed błogosławieństwem padnie to 6d? Odpowiedź "nie wiem co się stało, jest prawie nowy" nie jest dobra

Komentarz

• tombas
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2195

Zamieszczone przez Janeek
        Szczególnie w kościele gdzie odpada flash - pozostaje wtedy tylko wysokie ISO
        bo...?
        (proszę, jeśli łaska o rozwiniecie tego stanowczego stwierdzenia)
        Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
        (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• buka111
          Coś już napisał
          • 2010
          • 50

Ok, panowie, ale pytałem czy warto kupić tego zooma, a nie czy potrzebuję backup albo czy mogę fotografować lampą w kościele

Komentarz

• Janeek
            Początki nałogu
            • 2016
            • 273

Zamieszczone przez tombas
            bo...?
            (proszę, jeśli łaska o rozwiniecie tego stanowczego stwierdzenia)
            no dobra... zapomniałem, że jest jeszcze grupa walących flashem nawet w kościele. No tak, wtedy jasność obiektywu nie ma znaczenia trzeba mieć tylko mocną lampę albo ustawić halogen na parę młodą i księdza.

Komentarz

• GoomeX
              Początki nałogu
              • 2007
              • 338

24-70 to moim zdaniem najlepszy zoom na rynku a na pewno najlepszy w zakresie ogniskowych jako tzw. standard. Warto!

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Ok, panowie, ale pytałem czy warto kupić tego zooma, a nie czy potrzebuję backup albo czy mogę fotografować lampą w kościele
                To szkło zostało przetestowane na wszelkie możliwe sposoby. Podstawowy zoom wykorzystywany przez fotografów ślubnych.

Komentarz

• Janeek
                  Początki nałogu
                  • 2016
                  • 273

tylko na wyższym poziomie raczej zoom Ci się nie przyda. Bo kiedy będziesz miał dwa body to do jednego podczepisz np. 35mm a do drugiego 135mm. Zawsze pod ręką zostanie np. 20/24 i 50.
                  Ostatnio edytowany przez Janeek; 56166.

Komentarz

• buka111
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 50

Tylko czy warto kupić 24 1.4 II L skoro tą samą ogniskową mam w 24-70, rozumiem, że jest jaśniejszy ale czy mimo to warto wydać kilka tysięcy?

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Tylko czy warto kupić 24 1.4 II L skoro tą samą ogniskową mam w 24-70, rozumiem, że jest jaśniejszy ale czy mimo to warto wydać kilka tysięcy?
                      To jest pytanie na które sam musisz sobie odpowiedzieć. Wszystko zależy od twojego stylu pracy. Osobiście mając tego zooma darowałbym sobie 24/1.4

Komentarz

• xxkomarxx
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1456

Zamieszczone przez Janeek
                        no dobra... zapomniałem, że jest jeszcze grupa walących flashem nawet w kościele. No tak, wtedy jasność obiektywu nie ma znaczenia trzeba mieć tylko mocną lampę albo ustawić halogen na parę młodą i księdza.
                        Alez ty piszesz glupoty. Ze skrajnosci w skrajnosc. Wiesz ze lampa ma cos takiego jak regulacja mocy i ze mozna tylko lekko doblysnac gdy zajdzie potrzeba.

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Zamieszczone przez xxkomarxx
                          Wiesz ze lampa ma cos takiego jak regulacja mocy i ze mozna tylko lekko doblysnac gdy zajdzie potrzeba.
                          Szczególnie wtedy gdy ksiądz powie, że nie życzy sobie lampy błyskowej podczas ceremonii A zdarza się...

Komentarz

• Janeek
                            Początki nałogu
                            • 2016
                            • 273

tak, ale znacznie jaśniejszą (i bokeh będzie lepsze). Poza tym możesz kupić trzy stałki Canona 24mm Sigmę ART 35mm i Sigme ART 50mm - wszystkie f1.4. Generalnie tak jak napisałem wcześniej zamiast Canona 24-70 II wolałbym zdecydowanie Tamrona 24-70 (miałem oba) i Sigmę 50mm art. Tamron kosztuje ok. 3500 i podobnie Sigma. Wyjdzie więc podobnie co jeden Canon a 50mm art to killer.

Moim zdaniem jakość stałek w tym wypadku jest znacznie lepsza - szczególnie jasność i bokeh. Jedyny zoom warty uwagi w moim przekonaniu to 70-200 który zastępuję kilka stałek, ale do ślubów jest za wielki i lepiej kupić wspomnianego przez Ciebie 135L. Moim zdaniem mając 135mm L nie będziesz zbyt często sięgał do swojego 85mm .

Komentarz

• xxkomarxx
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1456

Zamieszczone przez aptur
                              Szczególnie wtedy gdy ksiądz powie, że nie życzy sobie lampy błyskowej podczas ceremonii A zdarza się...
                              Jak zabroni to zabroni, a jesli nie to mozna gdy zajdzie potrzeba. Delikatne rozswietlenie cieni to nie walenie pelna moca po oczach.

Komentarz

Pracuję...