X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • globus
    Dopiero zaczyna
    • 2016
    • 17

Odp: Co sprzedać co dokupić? Początek reportaży i plenerów ślubnych.

Zamieszczone przez r_m
    Czy to był Twój jedyny obiektyw z którym poszedłeś na zlecenie?
    Pewnie,że nie. Nie zawaliłem dotychczas żadnego zlecenia.
    Savero prosił o radę, bo chce zacząć fotografować śluby. Pewnie, że jakiś zapas jest dobrze mieć, ale jak ktoś nie ma, to ma nie robić? Moim zdaniem nie ma co straszyć pechem, bo to nie pomoże. Współczuję tym, którzy mieli pecha, ale na ślubach wszystko dzieje się szybko i myślenie o tym czy mój sprzęt nie zawiedzie zabija czujność i kreatywność. Moja rada dla Savero, to idż na razie z tym co masz i zobacz czy się w tym odnajdujesz. Ja kiedyś chciałem robić pejzaże, a okazało się, że tego nie czuję, choć wpadałem w zachwyty widząc zdjecia innych. Tylko, że mi takie nie wychodzą, a obiektyw, który wtedy kupiłem używam rzadko. Acha, no i jeszcze może być tak, że ci co mieli pecha, już swój limit wyczerpali.
    http://www.hochzeitsfotograf-24.berlin

Komentarz

• r_m
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2418

Zamieszczone przez globus
      Pewnie,że nie.
      I o to chodzi

Savero prosił o radę, bo chce zacząć fotografować śluby. Pewnie, że jakiś zapas jest dobrze mieć, ale jak ktoś nie ma, to ma nie robić?
      Chodzi o to, że kolega ma zapas (550d z 17-50/2.8) i chce się go pozbyć, aby kupić jakiś obiektyw do 6d. Ja (i nie tylko ja, jak widać) wolałbym zostawić ten zestaw, na wszelki wypadek. A jeśli ktoś naprawdę nie ma zapasu, to niech go ma (kupi albo pożyczy), bo wyjście na zlecenie którego się nie powtarza z jednym zestawem to nieodpowiedzialność wobec klienta.

Komentarz

• briho
        Bywalec
        • 2010
        • 219

Pewnie, że jakiś zapas jest dobrze mieć, ale jak ktoś nie ma, to ma nie robić?
        Moim zdaniem nie robić. No chyba, że zupełnie amatorsko, jak ktoś wcześniej napisał "u cioci na imieninach". Ewentualnie jako drugi fotograf na ślubie, wtedy można sobie pozwolić na brak backupu. Osobiście nie wyobrażam sobie pójść na ślub z jednym body pracując w pojedynkę i robiąc to za pieniądze.

Współczuję tym, którzy mieli pecha, ale na ślubach wszystko dzieje się szybko i myślenie o tym czy mój sprzęt nie zawiedzie zabija czujność i kreatywność.
        Dlatego właśnie backup musi być, żeby w trakcie zlecenia nie zawracać sobie głowy niepotrzebnymi sprawami. To rzeczywiście zabija kreatywność

Komentarz

• Shadow
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1565

Jak ktoś jest pechowcem to i zapas mu się zepsuje Pójdzie na ślub i dalej będzie myślał że cholewcia szkoda że nie mam 3 body po te dwa to na bank zaraz się spieprzą To że komuś tam się coś zepsuło nie oznacza, że wszystkim się psuje. Może nie uważał i przywalił o ścianę a 3 dni później rysa się powiększyła i na weselu szlag trafił do końca. Może kupił na allegro używany w idealnym stanie ale stan nie był idealny bo wada była ukryta i szlag trafił 3 miesiące później jak był na weselu. Każdy przypadek jest indywidualny i nie ma co straszyć bo usterki to margines a nie norma sprzętu Canona.

Komentarz

• er_er_er
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 30

Zamieszczone przez r_m
            Za kolegą wyżej. Masz podwójny zestaw, to daje większa pewność. Po pierwszym zleceniu możesz poszukać jasnego szerokiego (kwestia gustu, czy 28, czy 35), potem może 85 lub 100. Gdy zgromadzisz więcej środków, zmienisz 550d na kolejne FF, ale iść na zlecenie z jednym body, to duże ryzyko (nawet jeśli jest prawie nowy, na gwarancji, i nigdy nic złego się nie działo).
            Lampy też się nie pozbywaj, ewentualnie Tamrona.
            popieram zabezpieczyc sie w razie wypadku

Spokojnie możesz iść z jednym body. Musiałbyś mieć cholernego pecha żeby coś się stało - zakładam że nie będziesz pił alkoholu w czasie wesela . Do 6D to proponuję 35. Całe wesele można na tym zrobić.
            no nieszczescia chodza po ludziach... 2tyg temu bylem na koncercie z moim 3 tygodniowym 6d.... poprostu umarl zero reakcji.... polecial do serwisu a ja jestem bez zdjec z polowy koncertu...
            dlatego rowniez uwazam ze zapas to podstawa I wygoda.
            Szkoda tracic czas pieniadze I natepnych potencjalnych klijentow.
            Ostatnio edytowany przez er_er_er; 49444.

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez er_er_er
              2tyg temu bylem na koncercie z moim 3 tygodniowym 6d.... poprostu umarl zero reakcji.... polecial o serwisu a ja kestem bez zdjec z polowy koncertu...
              Daj potem znać co było. Może to być przydatne dla kolejnych użytkowników.

Komentarz

• er_er_er
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 30

Napewno dam znac. Na yt znalazlem filmik jak gosc ma taki problem z 5d.
                Wyjal baterie karte I zdjal obiektyw zostawil na 5minut pozniej wlozyl inna karte inna baterie I inny obiektyw I aparat sie wlaczyl. Niestety na moj to nie dzialalo

Komentarz

• 7four
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 850

Zamieszczone przez salas
                  ale o czym Ty w ogóle piszesz? niektórzy klepią na 2body i mają jeszcze 3cie na zapas i to też norma. W czym masz problem? I dodatkowo kto powiedział, że nie można? Skąd Ty to w ogóle wziąłeś?
                  Nie zrozumiałeś przekazu.

- Canon EOS 6d + 24-105 f4 IS L-ka + Canon 50 mm 1.4 USM
                  - Canon EOS 550D + Tamron 17-50 2.8 VC, + Tamron AF 55-200mm 4-5,6 Di II LD Macro

W czym problem robić 2 x 550D ? Dlaczego zapas to 550D,a nie 6D w przypadku kiedy pada 6D. Mnie interesuje efekt końcowy co dostaje klient.

Komentarz

• er_er_er
                    Dopiero zaczyna
                    • 2013
                    • 30

Napewno dam znac. Na yt znalazlem filmik jak gosc ma taki problem z 5d.
                    Wyjal baterie karte I zdjal obiektyw zostawil na 5minut pozniej wlozyl inna karte inna baterie I inny obiektyw I aparat sie wlaczyl. Niestety na moj to nie dzialalo
                    No wiec jeśli chodzi o awarie mojego 6d to tak naprawde nie wiadomo co i jak.
                    w serwisie wymienili moduł zasilania... poszedłem odebrać aparat 3 strzały i zdechł....
                    Sprzedawca powiedział że nie bedziemy ryzykowali utratą następnych 3 tygodni i dostałem nowy.

Komentarz

• becekpl
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 4304

gdyby tak wyglądała standardowa naprawa to po co byłyby serwisy?
                      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

Pracuję...