X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MarcinPietrzak
    • 2017
    • 8

Odp: Zestaw ślubny max 20tys

Trzeba byłoby to jakoś podsumować, bo nawet nie wiedziałem że jest tyle podobnych tematów na forum.
    Chyba błędem jest dokładać ok 4tys do 5DIII. 50D zostawie sobie na zapas a najprawdopodobniej kupie 6D.
    Jeśli chodzi o obiektywy to widze że większość przekonana jest do stałek nie wiem czy na początek to dobry wybór dla mało doświadczonego fotografa ślubnego- szczególnie w kościele, gdzie nie ma powtórek wolałbym mieć uniwersalny zoom i czuć się bezpieczniej.. Ma ktoś doświadczenie z 6D i 24-70II jak to się sprawdza na ślubach ? Choć 24-70 to prawie 8tys i dubluje sobie ogniskowe a pozbycie się 24-105 za 2tys troche szkoda. Ale 24-105 f/4 na weselu to chyba zbędny cięzar szczególnie w kościele

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4304

a skąd miałeś wiedzieć jak się nie zainteresowałeś?
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1565

Zamieszczone przez MarcinPietrzak
        Trzeba byłoby to jakoś podsumować, bo nawet nie wiedziałem że jest tyle podobnych tematów na forum.
        Chyba błędem jest dokładać ok 4tys do 5DIII. 50D zostawie sobie na zapas a najprawdopodobniej kupie 6D.
        Jeśli chodzi o obiektywy to widze że większość przekonana jest do stałek nie wiem czy na początek to dobry wybór dla mało doświadczonego fotografa ślubnego- szczególnie w kościele, gdzie nie ma powtórek wolałbym mieć uniwersalny zoom i czuć się bezpieczniej.. Ma ktoś doświadczenie z 6D i 24-70II jak to się sprawdza na ślubach ? Choć 24-70 to prawie 8tys i dubluje sobie ogniskowe a pozbycie się 24-105 za 2tys troche szkoda. Ale 24-105 f/4 na weselu to chyba zbędny cięzar szczególnie w kościele
        Głównie chodzi o światło, 2.8 a 1.4 to spora różnica a zdarzają się ciemne kościoły. Natomiast używanie lampy podczas liturgii jest nie mile widziane przez księży i rozprasza zarówno parę młodą jak i gości.

Komentarz

• Marv84
          Początki nałogu
          • 2011
          • 292

Przemyśl sobie czy na pewno chcesz w to wchodzić bo taka inwestycja nie wiem kiedy Ci się wróci. Może lepiej robić zdjęcia dla siebie i być z tego zadowolonym niż robić dla kogoś i zmieniać wszystko pod to. Ja nie wiem czy bym drugi raz wszedł w śluby gdybym mógł zacząć od nowa. Sporo kasy na sprzęt a przez śluby nie ma czasu na zdjęcia dla siebie. Całkowicie wysprzedałem długie ogniskowe o nie było czasu na sport.
          L

Komentarz

• MarcinPietrzak
            • 2017
            • 8

Zamieszczone przez becekpl
            a skąd miałeś wiedzieć jak się nie zainteresowałeś?
            Faktycznie, racja dobrze nie poszukałem i może niepotrzebnie rozpoczynałem

--- Kolejny post ---

Chyba wezme 6D i S85 1,4 Choć ciągle mam w głowie następce 6D, który ma sie pojawić niebawem. Dalej cykam zdjęcia dla siebie, a jeśli chodzi o śluby to zobaczymy jak to się potoczy czas pokaże.. Dzięki za zainteresowanie

Komentarz

• michal.firszt
              Dopiero zaczyna
              • 2016
              • 18

Ja mam 6d + tamron 28-75 f/2.8 + canon 85mm f/1.8. Dotychczas trafialem na same ciemne koscioly i wtedy z 2.8 a tak naprawde czesto przymykam do 3.2 jest nie za ciekawie :-( trzeba blyskac i faktycznie ksieza krzywo sie na to patrza. Do tego uzywam iso nawet do 5000! Mimo ze to 6d to jednak wolalbym oscylowac w granicach 1600-2000. Za nie dlugo planuje starac sie o dotacje i w planach mam sigme 24-35 f2 lub 35 f1.4 + canon 85 f/1.8 i do tego 5dm3. Kiedyś jeszcze myslalem o nowym 24-70 sigmy ze stabilizacja ale mysle ze schodzenie do 1/60 podczas wazny ujec jest zbyt ryzykowne i raczej zostane przy jasnych stalkach.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Masaesu
                Dopiero zaczyna
                • 2015
                • 19

Witajcie

własnie chciałam się doradzić w tym samym "problemie". Tzn, potrzebuje nowy sprzet do 20 tys.
                Zajmuje się fotografią slubną ale też studyjną, plenerową, okolicznościowa itd.

Narazie na oku mam taki zestawik:

Canon 5D Mark III
                obiektyw Canon EF 85 mm f/1,2 L II USM
                canon speedlite 600ex ii-rt

Najbardziej zalezy mi aby zestawik nadawał się na sluby bo z obecnym zestawem kiepsko szczególnie na weselach....
                Dajcie znać co myslicie i co innego w razie czego byscie doradzali
                Z góry dzieki.

Komentarz

• zdebik
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 4065

Rozumiem, ze mialas w rece 85'ke i wiesz jak sie nia robi zdjecia .
                  https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• tombas
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2195

Zamieszczone przez Masaesu
                    Witajcie

własnie chciałam się doradzić w tym samym "problemie". Tzn, potrzebuje nowy sprzet do 20 tys.
                    Zajmuje się fotografią slubną ale też studyjną, plenerową, okolicznościowa itd.

Canon 5D Mark III

Najbardziej zalezy mi aby zestawik nadawał się na sluby bo z obecnym zestawem kiepsko szczególnie na weselach....
                    Dajcie znać co myslicie i co innego w razie czego byscie doradzali
                    Z góry dzieki.
                    a może "pochwal"sie co masz jeszcze poza tym planowanym "zestawikiem" bo rozumiem, że nie chcesz całego wesela "obleciec" 85L (BTW powodzenia w tancach)
                    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Zamieszczone przez Masaesu
                      Canon 5D Mark III
                      Coś poza tym masz? Bo tylko z tym będzie słabo.

Komentarz

• Marv84
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 292

Też chyba bede się starał o dotacje jak dają 20k ale już nie bede zakładał wątku bo wiem co bym sobie kupił

--- Kolejny post ---

A tak swoją droga to fajnie mieć 20tys do wydania i nie wiedzieć czego się potrzebuje
                        L

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4065

Zamieszczone przez Marv84
                          Też chyba bede się starał o dotacje jak dają 20k ale już nie bede zakładał wątku bo wiem co bym sobie kupił

--- Kolejny post ---

A tak swoją droga to fajnie mieć 20tys do wydania i nie wiedzieć czego się potrzebuje
                          Boczek z miodem, zakladanie biznesu za dwie zachodnie pensje.

Komentarz

• tomfoot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2277

A za ile chciałbyś zakładać "biznes" polegający na pstrykaniu fotek po weselach. Na "zachodzie", o ktorym piszesz to w 85% przypadkow zajecie raczej dla studentów dorabiajacych sobie lub dla imigrantów z Egiptu lub Polski.

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2195

Zamieszczone przez tomfoot
                              "biznes" polegający na pstrykaniu fotek po weselach.
                              z ciekawości jestes fotografem slubnym? zakładam ze nie, bo inaczej byś wiedział ze to "pstrykanie" to naprawde cięzka, czesto twórcza praca, i raczej byś nie wypowiadał sie w tonie "pstrykania fotek po weselch" to troche tak jak "chodzenie z turoniem po koledzie" a jesli jestes to... gratuluje podejscia do zawodu (dla jasności, nie uwazam tego co robie za jakąs misje ale pisanie o pstrykaniu fotek po weselach ma wydzwięk mocno pejoratywny)
                              Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• zdebik
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 4065

Zamieszczone przez tomfoot
                                A za ile chciałbyś zakładać "biznes" polegający na pstrykaniu fotek po weselach. Na "zachodzie", o ktorym piszesz to w 85% przypadkow zajecie raczej dla studentów dorabiajacych sobie lub dla imigrantów z Egiptu lub Polski.
                                Kursy, sprzet, marketing, strona, kontakt z klientami, auto - gdyby to bylo takie proste mialbym juz 10 takich biznesow pod soba i nic nie robil.

Komentarz

Pracuję...