X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rzep
    Bywalec
    • 2012
    • 130

Odp: Ekonomiczny ślubniak

Zamieszczone przez aptur
    Coś szerszego by się przydało ale na upartego 35mm da się zrobić cały ślub od A do Z. Dlatego ta ogniskowa jest taka fajna.
    Da sie, swietny fotograf to zrobi. Poczatkujacy polegnie. Reportaz jedna ogniskowa? Mozna, szalenie trudne zeby material nie byl nudny.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Komentarz

• 7four
      Uzależniony
      • 2009
      • 850

Zamieszczone przez rzep
      Da sie, swietny fotograf to zrobi. Poczatkujacy polegnie. Reportaz jedna ogniskowa? Mozna, szalenie trudne zeby material nie byl nudny.

Początkujący, który o tym nie wie, też zrobi (bo nie wie, że się nie da). Ale jak się naczyta za dużo, to już będzie wiedział, że się nie da.
      Bo takie rady są tak bezcenne, jak zeszłoroczny śnieg.

No i własnie, jaka jest różnica w początkującym, który świeżo spojrzy na temat od wyjadacza, który od XXX lat klepie tak samo i te same kotlety, już bez żadnej inwencji?

Komentarz

• robertskc7
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1485

Zamieszczone przez rzep
        Da sie, swietny fotograf to zrobi. Poczatkujacy polegnie
        Ja raz prawie poległem, ale gdy uszkodziłem bagnet w 35L i zostałem tylko z 85tką. Całe szczęście było to po 1 w nocy.

Zamieszczone przez 7four
        No i własnie, jaka jest różnica w początkującym, który świeżo spojrzy na temat od wyjadacza, który od XXX lat klepie tak samo i te same kotlety, już bez żadnej inwencji?
        Może taka, że doświadczony robi zdjęcie zanim naciśnie spust migawki, a początkujący może "coś trafi"
        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• michaelsz
          Dopiero zaczyna
          • 2012
          • 29

Ilu fotografów tyle różnych styli. Jeden będzie cały życie biegał z zoomem 24-70, drugi będzie pracował na stałkach 35/85 mm.

Komentarz

• robson999
            Uzależniony
            • 2013
            • 716

Mam pytanie do fotografów fotografujących takie uroczystości, zoomem 24-70. Zbyt dużego doświadczenie w fotografii ślubnej jeszcze nie mam, ale coraz częściej mam ochotę fotografować tylko jednym obiektywem (24-70 2.8). A co w momencie gdy np (nie daj Boże), dojdzie do uszkodzenia body, przy ołtarzu? Czy nie lepiej i bezpieczniej jednak fotografować 2 aparatami z 35 i 85 mm?
            5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
            600EX-RT, 430EXII, 568EXII
            CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• r_m
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2418

Zamieszczone przez robson999
              A co w momencie gdy np (nie daj Boże), dojdzie do uszkodzenia body, przy ołtarzu?
              Jeśli przy ołtarzu, to szybka i żarliwa modlitwa może pomóc
              Jak to co w tym momencie, nic oprócz krótkiego i treściwego "ku..." w myślach, i w ciągu sekund robisz drugim sprzętem (niezależnie czy akurat padnie szkło, bateria, karta czy body), bo podejmując się takich zleceń musisz się liczyć z podobnymi niespodziankami. Chyba, że ktoś jest odważny i robi jednym zestawem, wtedy warto się rozejrzeć i zaplanować drogę ewakuacji omijającą nerwowych drużbów

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4065

Mam pytanie do fotografów fotografujących takie uroczystości, zoomem 24-70. Zbyt dużego doświadczenie w fotografii ślubnej jeszcze nie mam, ale coraz częściej mam ochotę fotografować tylko jednym obiektywem (24-70 2.8). A co w momencie gdy np (nie daj Boże), dojdzie do uszkodzenia body, przy ołtarzu? Czy nie lepiej i bezpieczniej jednak fotografować 2 aparatami z 35 i 85 mm?
                Masz dwa body, na drugim 70-200 2.8 hehehe.
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• michaelsz
                  Dopiero zaczyna
                  • 2012
                  • 29

Musisz mieć 2 body. Może zapasowy obiektyw za parę złoty, np: 50mm f/1.8 pomoże w razie czego, gdyby padł Ci zoom.

Komentarz

• robson999
                    Uzależniony
                    • 2013
                    • 716

@rm, @zdebik, @michaelsz, to gdzie tu jest zachowana idea wygody fotografowania zoomem?
                    Czyli w każdym wypadku trzeba mieć 2 body na szyi? To ja się tak nie bawię, to bez sensu
                    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• r_m
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2418

Nie ma problemu, żeby drugi zestaw leżał w torbie w samochodzie (tzn. to głupi pomysł, jeśli nikt tego nie pilnuje), albo gdzieś z boku w ławce. Tylko w razie problemu w unikalnym momencie albo masz przerwę w pracy rzędu sekund (co może nie mieć żadnego wpływu na zdjęcia z uroczystości), albo prosisz księdza, żeby poczekał aż przyniesiesz drugi aparat, bo właśnie Ci się zepsuł, wybór jest Twój

Komentarz

• robertskc7
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1485

Czyli w każdym wypadku trzeba mieć 2 body na szyi? To ja się tak nie bawię, to bez sensu
                        Wystarczy podczas przysięgi.
                        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4065

Jak sie psuje puszka, wyciagasz tel i jedziesz. 16mpix babe
                          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• rzep
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 130

Zawsze trzeba miec zapasowy korpus.

C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Komentarz

• Tom77
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2874

Zamieszczone przez zdebik
                              Jak sie psuje puszka, wyciagasz tel i jedziesz. 16mpix babe
                              Bez przesady. Są aparaty, zawsze mozna poprosić kogoś z gosci o dokończenie reportażu, jak masz szczęście to ksiądz jest fotografem i ma przy sobie lustro. Ja bym nie panikował, 1 body wystarczy

Komentarz

• rzep
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 130

i inne szkielka

Komentarz

Pracuję...