X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vlad
    • 2008
    • 12

Jak przygotować się do zdjęć "spawania TIG" ?

Temat jest taki : znajomy poprosił mnie o wykonanie paru fotek, odnosnie usług jakie robi no i jest kwestia spawania TIG które trzeba obfocić.

On próbował już swoim jakimś aparatem nizszej klasy robic foty no i matryca padła bo żadnego filtra nie miał.

Pytanie do was brzmi - po pierwsze czy w ogóle można temu robić zdjęcia ?

Czy i jaki filtr trzeba zastosować zeby sie nic nie stało aparatowi ( 60D ) ??
    The Few. The Proud. The Prelude. - www.hondaprelude.pl
    Moje PF | C 60D | C 17-85 IS | C 50 1.8
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zależy co to ma być. Jesli "ogólne plany" ze spawaczem to nic nie trzeba. Jeśli samo spawanie z bliska to dokładnie tak samo jak spawacz. Szybka spawalnicza lub filtr ND 3.0.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2709

Jak masz dostęp do filtra szarego, to chyba lepiej z nim.
      Szkła spawalnicze są najczęściej zielone jak cholera i nic poza monochromatycznym z tego nie zrobisz. Dokumentacja procesu spawania ok, ale barwnych wrażeń artystycznych nie będzie.

Dla uściślenia: nie robiłem spawania, fotografowałem kiedyś zaćmienie Słońca.
      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
      Ja
      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
      Konfucjusz

Komentarz

• krzysztofr
        Bywalec
        • 2008
        • 233

Nie sądzę żeby matryca mogła ulec uszkodzeniu (no chyba, że przy długotrwałym live view). Bardziej martw się o swoje oczy (naświetlone oczy mocno bolą).
        Właściwie przy niskim prądzie spawania to nawet filtr ND może być zbędny.
        A to będzie spawanie ręczne czy na automacie? Bo w drugim przypadku możesz ustawić aparat na statywie, ustawić ostrość a potem tylko wyzwalać migawkę (bezpieczniej dla oczu).
        Pytanie do was brzmi - po pierwsze czy w ogóle można temu robić zdjęcia ?
        Przez szybkę spawalniczą, nawet komórką się da
        Krzysztof Rogoziński | fotografia
        http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez krzysztofr
          Nie sądzę żeby matryca mogła ulec uszkodzeniu (no chyba, że przy długotrwałym live view). Bardziej martw się o swoje oczy (naświetlone oczy mocno bolą).....
          Matryca działa, w pewnym stopniu, tak samo jak oczy i tak samo jak oczy może ulec uszkodzeniu. Nie trzeba długotrwałego LV - wystarczy parę zdjęć i jest po zawodach.

Promieniowanie UV z łuku spawalniczego powoduje oparzenia dna oka i właściwie nie ma na to lekarstwa. Tzw. "krople spawalnicze" do oczu to nic innego jak zwykły środek znieczulający gałkę oczną. To jest bardzo niebezpieczne i może prowadzić do trwałej ślepoty.

Szybka spawalnicza da mocny zafarb. Filtr ND 3.0 też trochę. Używałem dwóch różnych firm i każdy coś tam własnego dodawał, tyle że idzie to wyrównać profilem. Z szybką spawalniczą na pewno gorzej.

Janusz,

Komentarz

• leopold
            Bywalec
            • 2009
            • 125

W sklepach spawalniczych można kupić także filty UV - mają dokładnie takie same wymiary jak filtry ND. W zasadzie dopiero "kanapka" ND+UV zapewnia bezpieczeństwo dla wzroku.
            Pozdrawia Leopold
            Ostatnio edytowany przez leopold; 27483.

Komentarz

• szandor
              Uzależniony
              • 2005
              • 624

Fotografowanie prac spawalniczych jest wdzięcznym zajęciem, dzięki latającym iskrom powstają dynamiczne fotki. Nie zauważyłem złego wpływu na matryce, może to się zdarzyć w kompakcie w którym nie będzie migawki, w lustrzance uszkodzenie matrycy jest niemożliwe. Z uszkodzeniem wzroku to przesada, kilka sekund patrzenia na łuk wzroku nie zepsuje.
              Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
              R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Tjaaaa.Jak nie ,jak tak.
                Nie chciałbym bez okularów czy maski kilka sekund patrzec na łuk z odległości jaka dzieli spawacza od łuku.Fotka samego spawania tak aby widziec koniec elektrody i materiał spawany wymaga zabezpieczenia wzroku i sprzętu[przed tymi "ładnymi" iskrami też].Oczywiscie gdy odejdziemy kilka metrów zagrozenie odpowiednio maleje,ale też nie polecam patrzenia w łuk gołym okiem przez kilka sek.
                Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• luck1985
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 322

Zamieszczone przez krzysztofr
                  Nie sądzę żeby matryca mogła ulec uszkodzeniu (no chyba, że przy długotrwałym live view).

Idz na jakas imprezke techno i zacznij robic foty- jak ten swietlny strumien zaswieci, to matryce masz do wymiany.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez szandor
                    .... Z uszkodzeniem wzroku to przesada, kilka sekund patrzenia na łuk wzroku nie zepsuje.
                    Wiesz, zdarzyło mi się "leczyć" - czyli podawać środki znieczulające kilkudziesięciu spawaczom. Niby fachowcy, niby wiedzą czym grozi patrzenie w łuk a pod koniec dnia pracy przychodzili po ratunek. Z odległości mniejszej niż 2-3 metry kilka sekund wystarczy, żeby więcej nie oglądać tego najgorszego ze światów. Zdarzyło mi się też, przez mniej niż minutę, spawać bez długich rękawów i długich spodni - spawałem w krótkich spodenkach, ot tak "złapać spaw", "smarknąć". Spawałem w masce i rękawicach. Nie zużyłem nawet 20% elektrody. Wieczorem skóra na nogach wyglądała jak po całym dniu smażenia na polskiej plaży.

Promieniowanie UV ma bardzo dużą energię i bardzo destrukcyjny wpływ na "materię żywą". Patrzenie na spawających szyny tramwajowe z odległości 20 metrów przez kilka sekund jest bezpieczne. Z odległości 2 metrów jest po prostu zagrożeniem dla zdrowia. Dużym.

EDIT: jest dokładnie tak samo jak z lampą błyskową. Natężenie spada z kwadratem odległości :-)
                    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• szandor
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 624

Zamieszczone przez janmar
                      Tjaaaa.Jak nie ,jak tak.
                      Nie chciałbym bez okularów czy maski kilka sekund patrzec na łuk z odległości jaka dzieli spawacza od łuku.Fotka samego spawania tak aby widziec koniec elektrody i materiał spawany wymaga zabezpieczenia wzroku i sprzętu[przed tymi "ładnymi" iskrami też].Oczywiscie gdy odejdziemy kilka metrów zagrozenie odpowiednio maleje,ale też nie polecam patrzenia w łuk gołym okiem przez kilka sek.
                      Działam w branży metalowej 25 lat, głównymi operacjami w moim zakładzie są operacje spawalnicze. Nikt nie musi robić zdjęcia z odległości kilkunastu cm, od tego są odpowiednie ogniskowe. Oczywiście nie zachęcam do patrzenia na łuk elektyczny, ale nawet przypadkowe kilka sek krzywdy nie zrobi, tym bardziej przez wizjer canona. Nawet w Czernobylu można chwilkę pofocić bez szkody dla zdrowia.
                      R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez szandor
                        Działam w branży metalowej 25 lat, głównymi operacjami w moim zakładzie są operacje spawalnicze. .....
                        Powiedz co tam robisz. Bez urazy bo możesz być np. księgowym. Idź sobie "na zakład", stań 2-3 metry od spawacza (jak spawa) i popatrz w łuk przez 10 sekund. Mam obawy, ze więcaj na forum nic nie napiszesz. Zupełnie poważnie.

Janusz,

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

Jeden musi robić takie zdjęcia, inny nie musi.Mogę Ci powiedziec że pracowałem prawie 45 lat w elektrociepłowni i spawanie to tam też codzienne prace.Jako szef produkcji dokonywałem obchodów obiektu.Zdarzyło mi sie wpasc pare razy wzrokiem w łuk.Więc wiem co mówię.
                          To o czym mówimy to w sumie zasady BHP.

Komentarz

• szandor
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 624

Zamieszczone przez Janusz Body
                            Wiesz, zdarzyło mi się "leczyć" - czyli podawać środki znieczulające kilkudziesięciu spawaczom. Niby fachowcy, niby wiedzą czym grozi patrzenie w łuk a pod koniec dnia pracy przychodzili po ratunek.
                            Zaręczam Ci, że pod koniec dnia to nie było "kilka sek" i nie z odległości kilku metrów, a ~20-40 cm. Jeśli spawałeś bez ubrania, to .....bez komentarza.
                            Myślę, że dyskusja poszła w złym kierunku.
                            To co ja mam do powiedzenia, wg mojego doswiadczenia:
                            -robię zdjęcia przy operacjach spawalniczych bez szkody dla mojego zdrowia i mojego sprzętu,
                            -aby zrobić taką fotkę nie muszę się wpatrywać w łuk,
                            -wizjer znacznie osłabia to promieniowanie,
                            -o stosowaniu szybek spawalniczych przed obiektywem można zapomnieć,
                            światła wystarczy do fotografii łuku i tylko łuku.
                            Dodam, że moje umiejętości i wiedza z zakresu spawalnictwa jest większa niż zwiazana z fotografią.

Komentarz

• Jago
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1502

Zamieszczone przez Janusz Body
                              ........ Mam obawy, ze więcaj na forum nic nie napiszesz. Zupełnie poważnie.
                              Zapomniałeś o alfabecie Braila ..
                              A na poważnie, to stosując krótkie ogniskowe należy pamiętać nie tylko o naszym wzroku ale także o obiektywie. Filtr UV ma tutaj jak najbardziej sensowne zastosowanie - rozpryski stopionego metalu mogą uszkodzić przednią soczewkę obiektywu.

............. Wieczorem skóra na nogach wyglądała jak po całym dniu smażenia na polskiej plaży.
                              Zastosowanie filtru 50+ rozwiązałoby ten problem Rzeczywiście na polskiej plaży można się bardziej dotkliwie spiec niż na takiej samej (może bardziej kamienistej) w klimacie śródziemnomorskim.

............... Nawet w Czernobylu można chwilkę pofocić bez szkody dla zdrowia.
                              Możesz swobodnie dłużej niż przysłowiową chwilkę - chyba, że wskazanie licznika Geigera każe szybko ewakuować się z konkretnego miejsca

.............. Myślę, że dyskusja poszła w złym kierunku.
                              Chyba tak
                              Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
                              C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

Pracuję...