X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amatorek
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 30

Torrenty za darmo?

Myślisz że wymieniając się plikami w sieci jesteś bezkarny?
    Też tak do niedawna myślałem.

Według kancelarii wysłali takich pism w tym roku 95 tys.
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Ty to dostałeś, czy linkujesz od kogoś?
    Czy mogę się juz zacząć śmiać?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Ściągałeś Boysów czy Milano?
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• amatorek
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 30

Zamieszczone przez dinderi
        Ty to dostałeś, czy linkujesz od kogoś?
        Czy mogę się juz zacząć śmiać?
        Nie, to nie moje, ale sam fakt że ktoś nas może namierzyć już daje do myślenia.
        Inną kwestią jest to czy mają szansę ściągnąć z nas kasę.
        Moim zdaniem małe.

Komentarz

• Analitykowski
          • 2008
          • 5

Do poczytania o tych wezwaniach:

Komentarz

• dinderi
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3028

Abstrahując zasadności zarzutów to:
            1. pismo posiada poważne wady prawne. Nie jest wymieniony mocodowca kancelarii przez co nie wynika z niego prawidłowość umocowania. Wiąże się z tym niebezpieczeństwo, że idąc na tzw. ugodę mimo wszystko naruszy się interes ewentualnego poszkodowanego. Przydałoby sie napisać do tej "kancelarii" pismo, z prośba o podanie danych mocodawcy.
            2. Nie udało się znaleźć rejestru w którym stwierdza się istnienie takiej kancelarii prawnej w Białymstoku. Wskazuje to na "kancelarię krzak".

W/w pismo wskazuje na kilka ciekawych elementów. Po pierwsze, że znalazł się ktoś kto w nie do końca legalny sposób próbuje wyłudzic pieniądze od osoby, której wina jest problematyczna do udowodnienia. Przez to narobi kłopotów ludziom, czesto nic z tego nie mając. (Jeden ze wskazanych paragrafów traktuje o przestępstwie ściganym z urzędu i bez wzgledu na ugodę nakłada obowiazek wymierzenia kary). Po drugie, kancelaria, którą trudno odnaleźć w rejestrach może wogóle nie istnieć. A więc nawet zawarcie "ugody" poprzez wysłanie "odszkodowania" może skutkować dalszymi problemami prawnymi. Po trzecie, udowodnienie winy na podstawie jedynie rejestru, że dana osoba pobierała treści zastrzezone z interentu jest wielce skomplikowane i nie takie proste do udowodnienia. Po czwarte, udałbym się z tym pismem do prawnika, najpierw. Później dopiero przejmował.
            A po piąte, nie piratował. Zasada podstawowa.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez Analitykowski
            O właśnie!
            Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157. Powód: Automerged Doublepost
            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• riwo
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 23

Mam wrażenie, że "program torrentowy" to nie jest do końca poprawna nazwa. Zazwyczaj w tego typu procesach używa się nazwy "program do bezpośredniej wymiany danych".
              Po za tym samo ustalenie IP to jeszcze mało, ponieważ to ustala tylko konkretny komputer. Natomiast w postępowaniu przygotowawczym powinno się udowodnić, że konkretna osoba korzystała z danego komputera w momencie popełnienia przestępstwa. A to jest już trudne, bo zawsze można powiedzieć, że z komputera w tych dniach korzystało milion osób i nie ma możliwości wskazać konkretnej osoby.
              Marcin
              400D | S17-70 F2.8-4

Komentarz

• MC_
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3444

Ze znanej mi praktyki sądów wynika odmiennie.

Komentarz

• Pinek
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 122

znam dużo sób które sciągają z torrentów tysiące plików rocznie i pierwszy raz wiedzę coś takiego ściema jakaś...

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Jeszcze jedno - wątpię, aby postępowanie przygotowawcze prowadziła prokuratura okręgowa.
                    Najlepiej, aby osoba zainteresowana zadzwoniła z powołaniem na sygnaturę akt i ustaliła czy faktycznei coś takiego ma miejsce.

Jeśli nie - ok.
                    Jeśli tak - warto zapłacić z góry i się dogadać, bo wtedy jest szansa na warunkowe umorzenie postępowania. A sąd i tak orzeknie naprawienie szkody.

Komentarz

• flankerp
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 636

Ale to ma miejsce kiedy się udostępnia pliki, z tego co czytałem? Rozpowszechnianie czyti udostępnianie dla innych.

Aby scigać tych co sciagaja, musza z tego co się orientuje udowodnić, że klient ma te kopie...

Mam też pytanie.. Mam filmy na DVD, ale i tak ściagnałem sobie kiedys DiVx bo mi się nie chciało konwertować (szybciej było sciagnać). Czy to też naruszenie?
                      Mi poprostu wygodniej ogladać na DiVixie niz DVD...
                      Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• Nicram
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 232

Ściema na całego.

1. Jeżeli masz płacić to dopiero po wyroku - a sami piszą, że sprawa jest w toku.
                        2. Poszukaj na stronach federacji konsumentów lub uokik - dużo jest opisów takich spraw.
                        3. Wezwanie do zapłaty na rzecz poszkodowanego wydaje sąd.
                        4. Szukają frajerów - było dużo ostatnio artykułów o takich praktykach.
                        jakieś D + sporo zapału

Komentarz

• MC_
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3444

Ad 1 i 3 - bzdura jakich mało...

Komentarz

• jacek_73
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2587

Zamieszczone przez flankerp
                            ...Mam filmy na DVD, ale i tak ściagnałem sobie kiedys DiVx...
                            Też mam filmy na DVD i też ściągam aviki...popatrz jaki ten świat jest mały
                            Generalnie polityka jest taka, że szybciej i skuteczniej dobrać się do tyłka udostępniającym...a w Irlandii jak będziesz miał za duże transfery to Ci rachunek podniosą...i suma sumarum zapłacisz i tak
                            Jestę fotografę
                            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

jedna moja znajoma jakiś czas temu też otrzymała takie pismo od 'kancelarii prawnej pro bono' - za to, że jej dziecko wystawiło na chomikuj.pl jakiś audiobook.

nie wiem niestety, jak sprawa się zakończyła - oczywiście pismo miało same błędy (tak jak opisuje to podany tu wyżej link), ale możliwe, że 'dla świętego spokoju' zapłaciła i zapomniała. ją 'ścigano' o 250,- zł. kwota była wyliczona na podstawie ceny audiobooka pomnożonej przez ilość ściągnięć.

IMHO ktoś dorwał się do bazy IP (legalnie??) i - zapewne współpracując z takim chomikiem i innymi - robi na tym kasę nie wychodząc z domu.

więc uważajcie co chomikujecie
                              Ostatnio edytowany przez mxw; 2269.
                              pozdro.,
                              m.

Komentarz

Pracuję...