Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Optymista...to leży w naszej mentalności.
Masz drogi sprzęt, nawet bardzo drogi to nikt nie wnika w to że ciężko na niego pracowałeś/ pracujesz. Że ten sprzęt "daje ci jeść".
Nie. Przecież jeżeli ktoś skubnie ci sprzęt za ładnych parę tysięcy to pierwsza rzecz o jakiej pomyśli "na biednego nie trafiło".
Jak dla mnie za kradzież powinno obcinać sie łapę, za drugim razem kula w łeb. I tyle.
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Osobisty alarm antynapadowy jest niewielkim urządzeniem, posiadającym dwie funkcje: latarki oraz syreny alarmowej. Aktywacja alarmu następuje przez pociągnięcie sznurka (wyciągniecie zawleczki zabezpieczającej) lub naciśnięcie przycisku. Kolor czarny. Nie
Sprawdzony sklep militarny. Największy wybór produktów obronnych i strzeleckich. Fachowe doradztwo. Bezpłatna dostawa od 300 zł.
wsadza się to do chronionej torby itp. a koniec sznurka przyczepia np. do własnego paska albo półki w pociągu (w jakiś sposób nie rzucający się w oczy) - jak sznurek który jest zawleczką się wyciągnie (np. przy zdjęciu z półki albo jak ktoś np. wyrwie torbę) to włącza się syrena, tu filmik: http://www.youtube.com/watch?v=VXUs6_DoHeQ ..
może się komuś przyda taki patent, dla kogoś kto na wyrwę działa albo w pociągu to może się zdziwić..
Nie ma tak lekko. Kilka miesięcy temu moją znajomą obrabowano w PKP "na gaz". Ocknęła się blisko stacji końcowej bez pieniędzy. W ten sposób "wyczyszczono" cały przedział (było kilka osób). Według jej relacji - nieprzytomna była prawdopodobnie ok. godziny lub dłużej. Nawet przypięty plecak w tym przypadku nie pomoże.
Pozdrawiam...
Na takie sytuacje moja siostra miała zrobioną rurkę, którą wkładała w drzwi przedziału. Nawet jak gangusy zagazowali przedział to i tak się nie dostali bo rurka blokowała drzwi. Otwierała tylko do kontroli biletów, a rurkę zasugerował jej właśnie kierownik pociągu.
Przez ponad 2 lata jeździłem praktycznie co tydzień pociągiem na trasie Bydgoszcz-Poznań. Niejednokrotnie ze sprzętem jak w stopce. Praktycznie zawsze z "zestawem podręcznym" czyli 5D2 + 35L. Jeździłem o różnych porach, również w nocy. Póki co jeszcze mnie nie okradziono (tylko raz zostawiłem w pociągu reklamówkę z ładowarkami której już nie odzyskałem mimo natychmiastowej interwencji dyspozytora. Ale to pewnie dlatego, że pociąg z Warszawy - wiadomo hołota ze stolycy* ) Jednak zawsze jakiś strach był. Ja akurat mam torbę crumplera która nie wygląda na torbę foto - to na pewno plus. Ale zawsze torbę miałem przy sobie np. na siedzeniu i wtedy pasek zaplątany na ręce albo między nogami i pasek zawinięty na nodze. Nie ma co zbytnio przesadzać, ale zabezpieczyć się jakoś na pewno warto.
Zamieszczone przez Slay33
Na takie sytuacje moja siostra miała zrobioną rurkę, którą wkładała w drzwi przedziału. Nawet jak gangusy zagazowali przedział to i tak się nie dostali bo rurka blokowała drzwi. Otwierała tylko do kontroli biletów, a rurkę zasugerował jej właśnie kierownik pociągu.
Z tym, że musi być wtedy sama w przedziale - powodzenia na trasach w których ludzie zalegają na korytarzach bo nie ma miejsc :-P
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Ja akurat mam torbę crumplera która nie wygląda na torbę foto - to na pewno plus.
W przypadku kradzieży "na gaz" równie dobrze możesz wozić sprzęt w czymś co wygląda jak tornister szkolny dziesięciolatka. Zostanie przetrzepany przez złodziei na bank. To nie są kradzieże nastawione na sprzęt fotograficzny przecież...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Okulary z kamerą . Lub co innego co nie będzie korciło złodzieja a nagra jego twarzyczkę (przy akcji na gaz) . Przynajmniej po fakcie wiadomo kogo ścigać.
Szkoda tylko że takiego filmu nie można puścić w tv czy youtube, albo stopklatek rozwiesić jako plakaty bo "ochrona praw bandziora" . eh. Polska ......
Jest jeszcze jeden sposób aby odzyskać skradziony sprzęt-lokalizatory GPS.
Ja myślałem nad tym aby to zastosować w aucie.
Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce.
Wystarczy jeden sms i wiesz gdzie twój sprzęt się znajduje.
Oczywiście to ma swoje wady, ale myślę ze chyba warte zastanowienia.
I w tym momencie całkiem poważnym pomysłem jest połączenie GPS z GSM (slot na kartę SIM) w korpusie. Oprócz geotagowania zdjęć, moduł GPS będzie wspomagał w lokalizacji sprzętu.
No to na 3 stronach przypomnieliscie mi jak jest w Polsce... a juz prawie zapomnialem.
Dla mnie brzmi jak herezja ( macbooka zostawiam na siedzeniu w pociagu idac zapalic kilka przedzialow, a czasem i wagonow dalej... samochod z torba foto z napisem czerwone -na - czarnym: CANON zostawiam na siedzeniu auta i nigdy nic glupiego nikomu do glowy nie przyszlo. )
Jedynym rozsadnym rozwiazaniem jest ubezpieczenie. Nie warto narazac ani zycia ani zdrowia dla pieniedzy.
Polise zawrzec przez brokera. Sprawdzic Warunki Ogolne i Warunki Szczegolowe - jakie ryzyko jest objete ochrona a jakie nie.
Koszt mniejszy ( na rok ) niz 50mm f 1.8II a spokoj - bezcenny.
Ludzie ! bagaznik tylem do lampy/sciany, auto nonstop na oku, paski alarmowe, GPS ?????
Przyjrzyjcie sie tym wypowiedziom " z boku" - to chore przeciez jest ! No bo nikt mi nie wytlumaczy, ze to normalne jest....
zapomniałeś o ryneczkowej torbie w kratkę
tak to jest chore :/ niestety :/ tak jak i kraj w którym żyjemy
gdyby nie było kradzieży sprzętu - ten temat też by nie istniał zapewne
lokalizacja via gps oznacza nadajnik sygnału - a to oznacza zasilanie
o nadajnikach wielkości ziarenka ryżu zapomnijcie - takowe istnieją tylko w filmach
(sprawdzone, szukałem rozwiązania zabezpieczającego dzieci kolegi powiedzmy
o statusie finansowym znacząco odbiegającym od przeciętnego w EU)
Slay33 - zabezpieczenie auta przez GPS jest dobre ale tylko kiedy chcesz je zabezpieczyć przed amatorem... zawodowiec wyłączy lokalizator w dowolnym momencie
w ciągu sekundy - podpowiedź - zajrzyj na najpopularniejszy w kraju serwis aukcyjny
i wpisz hasło "zagłuszacz" ...ukryte komórki też nic nie dadzą - zagłuszą je bez najmniejszego problemu
w nawiązaniu do słów przedmówcy - ubezpieczenie to bardzo dobre zabezpieczenie
spokojnego snu
Tylko jak jakiś rok temu pytałem o ubezieczenie sprzęyu foto dla osoby fizycznej to coś takiego nie istniało , co do popadania w paranoję to jak by mi zwineli sprzęt to raczej na nowy bym nie miał już :/
Witam
W ubiegłym roku w góry pojechałem z 350d + kit:
- lekkie (szczególnie ważne gdy chodzisz z plecakiem);
- stary model (już nie rzuca się tak w oczy);
- maszyna pancerna - nie chce się jakoś zepsuć, a sprzedać szkoda za takie pieniądze;
- jak ci skubną to najbardziej karty ze zdjęciami szkoda
jak dla mnie taki zestaw był wystarczający.
Lepszy zestaw to bym zostawił do studia lub spacerów - no chyba, że jesteś zawodowcem i jedziesz w góry żeby głównie robić zdjęcia. Jak chcesz wypocząć i czerpać przyjemność z widoków to odpuść sobie ciężki plecak pełen gratów.
Pozdrawiam
Komentarz