X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Em Es
    Zablokowany
    • 2011
    • 394

torbę parcianą w kratkę trzeba kupić, torby foto na dno a z wierzchu warzywka z ryneczku

a tak serio to nie jest niestety zabawne, wątek o skradzionym sprzęcie wciąż się wydłuża :/

Komentarz

• trothlik
      Uzależniony
      • 2004
      • 782

Zamieszczone przez lukasz5DmkI
      Jak w tej polsce ma być dobrze ?
      Optymista...to leży w naszej mentalności.
      Masz drogi sprzęt, nawet bardzo drogi to nikt nie wnika w to że ciężko na niego pracowałeś/ pracujesz. Że ten sprzęt "daje ci jeść".
      Nie. Przecież jeżeli ktoś skubnie ci sprzęt za ładnych parę tysięcy to pierwsza rzecz o jakiej pomyśli "na biednego nie trafiło".
      Jak dla mnie za kradzież powinno obcinać sie łapę, za drugim razem kula w łeb. I tyle.
      trothlik
      "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

znajomy ma taki patent (tzw. alarm osobisty) np. :
        Osobisty alarm antynapadowy jest niewielkim urządzeniem, posiadającym dwie funkcje: latarki oraz syreny alarmowej. Aktywacja alarmu następuje przez pociągnięcie sznurka (wyciągniecie zawleczki zabezpieczającej) lub naciśnięcie przycisku. Kolor czarny. Nie

wsadza się to do chronionej torby itp. a koniec sznurka przyczepia np. do własnego paska albo półki w pociągu (w jakiś sposób nie rzucający się w oczy) - jak sznurek który jest zawleczką się wyciągnie (np. przy zdjęciu z półki albo jak ktoś np. wyrwie torbę) to włącza się syrena, tu filmik: http://www.youtube.com/watch?v=VXUs6_DoHeQ ..
        może się komuś przyda taki patent, dla kogoś kto na wyrwę działa albo w pociągu to może się zdziwić..
        Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Slay33
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 20

Zamieszczone przez 4kwiatek
          Hi..

Nie ma tak lekko. Kilka miesięcy temu moją znajomą obrabowano w PKP "na gaz". Ocknęła się blisko stacji końcowej bez pieniędzy. W ten sposób "wyczyszczono" cały przedział (było kilka osób). Według jej relacji - nieprzytomna była prawdopodobnie ok. godziny lub dłużej. Nawet przypięty plecak w tym przypadku nie pomoże.

Pozdrawiam...
          Na takie sytuacje moja siostra miała zrobioną rurkę, którą wkładała w drzwi przedziału. Nawet jak gangusy zagazowali przedział to i tak się nie dostali bo rurka blokowała drzwi. Otwierała tylko do kontroli biletów, a rurkę zasugerował jej właśnie kierownik pociągu.
          C40D, T17-50/2.8VC, T70-300/4-5.6USD/VC, Marumi DHG SLP, Metz 58AF2, BC700, Kata3N1-30

photo of dried tomatoes

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

Przez ponad 2 lata jeździłem praktycznie co tydzień pociągiem na trasie Bydgoszcz-Poznań. Niejednokrotnie ze sprzętem jak w stopce. Praktycznie zawsze z "zestawem podręcznym" czyli 5D2 + 35L. Jeździłem o różnych porach, również w nocy. Póki co jeszcze mnie nie okradziono (tylko raz zostawiłem w pociągu reklamówkę z ładowarkami której już nie odzyskałem mimo natychmiastowej interwencji dyspozytora. Ale to pewnie dlatego, że pociąg z Warszawy - wiadomo hołota ze stolycy* ) Jednak zawsze jakiś strach był. Ja akurat mam torbę crumplera która nie wygląda na torbę foto - to na pewno plus. Ale zawsze torbę miałem przy sobie np. na siedzeniu i wtedy pasek zaplątany na ręce albo między nogami i pasek zawinięty na nodze. Nie ma co zbytnio przesadzać, ale zabezpieczyć się jakoś na pewno warto.

Zamieszczone przez Slay33
            Na takie sytuacje moja siostra miała zrobioną rurkę, którą wkładała w drzwi przedziału. Nawet jak gangusy zagazowali przedział to i tak się nie dostali bo rurka blokowała drzwi. Otwierała tylko do kontroli biletów, a rurkę zasugerował jej właśnie kierownik pociągu.
            Z tym, że musi być wtedy sama w przedziale - powodzenia na trasach w których ludzie zalegają na korytarzach bo nie ma miejsc :-P
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez Goomis
              Ja akurat mam torbę crumplera która nie wygląda na torbę foto - to na pewno plus.
              W przypadku kradzieży "na gaz" równie dobrze możesz wozić sprzęt w czymś co wygląda jak tornister szkolny dziesięciolatka. Zostanie przetrzepany przez złodziei na bank. To nie są kradzieże nastawione na sprzęt fotograficzny przecież...
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Makudonarudo
                Początki nałogu
                • 2006
                • 381

Okulary z kamerą . Lub co innego co nie będzie korciło złodzieja a nagra jego twarzyczkę (przy akcji na gaz) . Przynajmniej po fakcie wiadomo kogo ścigać.

Szkoda tylko że takiego filmu nie można puścić w tv czy youtube, albo stopklatek rozwiesić jako plakaty bo "ochrona praw bandziora" . eh. Polska ......

Komentarz

• Em Es
                  Zablokowany
                  • 2011
                  • 394

o ile nie ukradną okularów...

Komentarz

• Slay33
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 20

Jest jeszcze jeden sposób aby odzyskać skradziony sprzęt-lokalizatory GPS.
                    Ja myślałem nad tym aby to zastosować w aucie.
                    Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce.
                    Wystarczy jeden sms i wiesz gdzie twój sprzęt się znajduje.
                    Oczywiście to ma swoje wady, ale myślę ze chyba warte zastanowienia.
                    I w tym momencie całkiem poważnym pomysłem jest połączenie GPS z GSM (slot na kartę SIM) w korpusie. Oprócz geotagowania zdjęć, moduł GPS będzie wspomagał w lokalizacji sprzętu.
                    C40D, T17-50/2.8VC, T70-300/4-5.6USD/VC, Marumi DHG SLP, Metz 58AF2, BC700, Kata3N1-30

photo of dried tomatoes

Komentarz

• stormur
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 65

No to na 3 stronach przypomnieliscie mi jak jest w Polsce... a juz prawie zapomnialem.
                      Dla mnie brzmi jak herezja ( macbooka zostawiam na siedzeniu w pociagu idac zapalic kilka przedzialow, a czasem i wagonow dalej... samochod z torba foto z napisem czerwone -na - czarnym: CANON zostawiam na siedzeniu auta i nigdy nic glupiego nikomu do glowy nie przyszlo. )
                      Jedynym rozsadnym rozwiazaniem jest ubezpieczenie. Nie warto narazac ani zycia ani zdrowia dla pieniedzy.
                      Polise zawrzec przez brokera. Sprawdzic Warunki Ogolne i Warunki Szczegolowe - jakie ryzyko jest objete ochrona a jakie nie.

Koszt mniejszy ( na rok ) niz 50mm f 1.8II a spokoj - bezcenny.

Ludzie ! bagaznik tylem do lampy/sciany, auto nonstop na oku, paski alarmowe, GPS ?????

Przyjrzyjcie sie tym wypowiedziom " z boku" - to chore przeciez jest ! No bo nikt mi nie wytlumaczy, ze to normalne jest....
                      Canon Elinchrom

Komentarz

• Em Es
                        Zablokowany
                        • 2011
                        • 394

zapomniałeś o ryneczkowej torbie w kratkę
                        tak to jest chore :/ niestety :/ tak jak i kraj w którym żyjemy
                        gdyby nie było kradzieży sprzętu - ten temat też by nie istniał zapewne

lokalizacja via gps oznacza nadajnik sygnału - a to oznacza zasilanie
                        o nadajnikach wielkości ziarenka ryżu zapomnijcie - takowe istnieją tylko w filmach
                        (sprawdzone, szukałem rozwiązania zabezpieczającego dzieci kolegi powiedzmy
                        o statusie finansowym znacząco odbiegającym od przeciętnego w EU)

Slay33 - zabezpieczenie auta przez GPS jest dobre ale tylko kiedy chcesz je zabezpieczyć przed amatorem... zawodowiec wyłączy lokalizator w dowolnym momencie
                        w ciągu sekundy - podpowiedź - zajrzyj na najpopularniejszy w kraju serwis aukcyjny
                        i wpisz hasło "zagłuszacz" ...ukryte komórki też nic nie dadzą - zagłuszą je bez najmniejszego problemu

w nawiązaniu do słów przedmówcy - ubezpieczenie to bardzo dobre zabezpieczenie
                        spokojnego snu

Komentarz

• lukasz5DmkI
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 223

Tylko jak jakiś rok temu pytałem o ubezieczenie sprzęyu foto dla osoby fizycznej to coś takiego nie istniało , co do popadania w paranoję to jak by mi zwineli sprzęt to raczej na nowy bym nie miał już :/

Komentarz

• tomdz
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 637

Zamieszczone przez Em Es
                            w nawiązaniu do słów przedmówcy - ubezpieczenie to bardzo dobre zabezpieczenie spokojnego snu
                            Poza tą wisienką na torcie rozpaczy, że akurat sprzętu foto nikt (osobie fizycznej) nie ubezpieczy...
                            Body, stałki, zoomik

Komentarz

• ambaw
                              • 2009
                              • 11

Witam
                              W ubiegłym roku w góry pojechałem z 350d + kit:
                              - lekkie (szczególnie ważne gdy chodzisz z plecakiem);
                              - stary model (już nie rzuca się tak w oczy);
                              - maszyna pancerna - nie chce się jakoś zepsuć, a sprzedać szkoda za takie pieniądze;
                              - jak ci skubną to najbardziej karty ze zdjęciami szkoda
                              jak dla mnie taki zestaw był wystarczający.
                              Lepszy zestaw to bym zostawił do studia lub spacerów - no chyba, że jesteś zawodowcem i jedziesz w góry żeby głównie robić zdjęcia. Jak chcesz wypocząć i czerpać przyjemność z widoków to odpuść sobie ciężki plecak pełen gratów.
                              Pozdrawiam
                              http://www.e-bielecki.pl/

Komentarz

• Glorf
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 258

Kurde, jak uchronic sie przed metoda "na gaz" w pociagu? :/ Da sie wogole?

Komentarz

Pracuję...