X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mistasz
    Bywalec
    • 2005
    • 160

Odp: Kamera do auta - rejestrator trasy

Testowałem to na Galaxy Note. Owszem nagrywa, obraz OK ale sposób korzystania z tego nie odpowiada mi.
    Za każdym razem telefon do uchwytu, koniec jazdy z uchwytu i tak w kółko. Nie, to nie do stałego używania. Raz kiedyś pobawić się to tak.
    A poza tym Note w czasie jazdy często robi za nawigację.
    Zamieszczone przez AdaMMus
    Zgodnie z planem zakupiłem w/w rejestrator, co najważniejsze - sprawdzone empirycznie dziś byłem większość dnia w trasie i TAK - automatycznie nadpisuje pliki
    No i dzięki za taką informację To chyba będzie to co potrzebuję.
    Jeżeli można, poprosił bym Cię o jeszcze jedną informację:
    Kamerka ogarnia kąt 120 stopni. Czy to jest wystarczające?
    Szczególnie tutaj mam na myśli skrzyżowania, przejścia dla pieszych, sygnalizacja świetlna.

Komentarz

• Aleximov
      Początki nałogu
      • 2011
      • 260

Witam,

Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji Testowałem dziś tanią (100 zł) kamerkę samochodową OMEGA 68. Oto moje spostrzeżenia:
      - zalety: cena, cena .., odchylany ekranik na przegubie - no i jednak mimo wszystko coś nagrywa
      - mała natywna rozdzielczość (VGA - 640x480) i kiepskie kodeki, co daje ogólnie kiepską jakość obrazu - samochody widać, ale tablic rejestracyjnych nie da się odczytać (no chyba, że prawie wjedziemy w tył auta przed nami )
      - zwiększenie "rozdzielczości" w menu niewiele daje, bo obraz jest prawdopodobnie przeskalowywany z natywnej (VGA) - no i kodeki nienadzwyczajne...
      - kiepska jakość nagrywanego dźwięku - coś niby słychać, ale dźwięk jest "poszarpany" i niewyraźny (kiepski kodek ?? lub mikrofon)
      - w dzień (jak jest jasno) to jak na kamerkę za 100 zł może być - w razie czego widać kto w nas wjechał lub czy było zielone światło na sygnalizatorze
      - w nocy obraz jest ciemny i mocno zaszumiony - praktycznie widać tylko światła samochodów i niewiele poza tym
      - obiektyw nie ma powłok antyrefleksyjnych, więc światła nadjeżdżających z przeciwka samochodów powodują powstawanie "gwiazdek" i "plam światła" na obrazie - również kontrast drastycznie spada - jak w kiepskich obiektywach pod światło...

Podsumowanie: jeśli szukamy taniej kamerki do rejestrowania trasy w dzień, to może być (spełni swą rolę), natomiast kiepska rozdzielczość (raczej) uniemożliwia odczytanie tablic rejestracyjnych no i w nocy widać głównie ciemność i światła samochodów.

Przy okazji mam pytanie do AdaMMus: jak Mio 358 sprawuje się w nocy i czy powłoki na obiektywie są lepsze niż w Omedze? (dla porównania jednocześnie kręciłem filmik kompaktem zamocowanym przyssawką na szybie i było znacznie lepiej - bez tych "gwiazdek" i plam w nocy... - lepsze powłoki ).

Pozdrawiam, Alex

Komentarz

• AdaMMus
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 25

Zamieszczone przez obcy21
        w dobie smartfonów polecam telefon z androidem i odpowiednia aplikacja. dwa w jednym
        Poza brakiem wygody z korzystania o czym pisał już mistasz dochodzi do tego kwestia obawy o trwałość baterii i w sumie całego telefonu. Nagrywałem kiedyś tak testowo w fullHD, to po kilkunastu minutach zacząłem się obawiać, czy mój telefon się nie stopi, taki gorący się zrobił. :razz:

Zamieszczone przez mistasz
        Szczególnie tutaj mam na myśli skrzyżowania, przejścia dla pieszych, sygnalizacja świetlna.
        W większości przypadków ten kąt jest wystarczający (zresztą on jest chyba standardem w tego typu sprzęcie), zatrzymanie się równo z linią zatrzymania na skrzyżowaniu powoduje widoczność sygnalizatora na nagraniu. Aczkolwiek sporadycznie zdarzają się skrzyżowania na których kamerka może nie objąć świateł.

Zamieszczone przez Aleximov
        jak Mio 358 sprawuje się w nocy i czy powłoki na obiektywie są lepsze niż w Omedze? (dla porównania jednocześnie kręciłem filmik kompaktem zamocowanym przyssawką na szybie i było znacznie lepiej - bez tych "gwiazdek" i plam w nocy... - lepsze powłoki ).
        Powiem tak - w nocy szału nie ma, pojawiają się plamy przy źródłach światła. Odczytanie tablic rejestracyjnych samochodu jadącego z przeciwnej strony jest niemalże niewykonalne, ale z drugiej strony trzeba też pamiętać jaki to jest miniaturowy sprzęt, oraz, że nawet oko ludzkie ma problemy w takich warunkach. Do Omegi niestety nie mogę porównać, nie widziałem po prostu filmu z tego sprzętu. Może później uda mi się wrzucić jakiś fragment nocny, podglądowy na YT.

Komentarz

• kaindox
          Uzależniony
          • 2009
          • 598

Zamieszczone przez obcy21
          w dobie smartfonów polecam telefon z androidem i odpowiednia aplikacja. dwa w jednym
          Testowałem i mało to praktyczne- wystarczy że ktoś zadzwoni i mamy koniec nagrywania.
          Wygląda na to że jeśli się zdecyduje to będzie to Mio 338. Od większego brata różni się chyba tylko ceną i mnijszą rozdzielczością obrazu. Na moje potrzeby chyba wystarczy.

Komentarz

• Aleximov
            Początki nałogu
            • 2011
            • 260

Witam,

Tak - i tak (w tej cenie) nie ma za bardzo wyboru. Poza miastem często może być za szeroko i trzeba trochę "zoomować" lub pochylić kamerkę - jeśli obejmuje za dużo jasnego nieba, to obraz drogi i samochodów jest przyciemniony (za mały DR, kamerka wtedy przyciemnia obraz).

Kilka klatek z moich filmików z trasy (dla pokazania efektu "gwiazdek" przy silnych światłach).

Pozdrawiam, Alex
            Ostatnio edytowany przez Aleximov; 42794.

Komentarz

• mistasz
              Bywalec
              • 2005
              • 160

Zamieszczone przez AdaMMus
              W większości przypadków ten kąt jest wystarczający (zresztą on jest chyba standardem w tego typu sprzęcie), zatrzymanie się równo z linią zatrzymania na skrzyżowaniu powoduje widoczność sygnalizatora na nagraniu. Aczkolwiek sporadycznie zdarzają się skrzyżowania na których kamerka może nie objąć świateł
              Dzięki za opinię. Oglądałem sytuacje na skrzyżowaniach na filmikach YT z tej kamerki ale ciężko tam jednoznacznie stwierdzić. Wyglądało mi to trochę że pole widzenia za małe. Te 120 stopni jest w zasadzie standard, i większość kamerek taki ma, chociaż co niektóre mają 150 stopni. Ale z kolei obraz gorszy.
              No i nic innego chyba nie znajdę. Jestem w zasadzie zdecydowany na tą "MIO MiVue 358" i wydaje mi się najbardziej wygodna i poprawny obraz.
              Chyba że ktoś podpowie jaką kamerkę z kątem 150 stopni wziąć pod uwagę.

Komentarz

• maximax
                • 2013
                • 1

Za małą kasę jeżeli chcesz aby w razie wypadku był dowód to kamerka OK. Nie ma co wymagać za te pieniądze super jakości. Tutaj filmiki z rejestratora OMEGA OM205 sirmartin3z - YouTube
                --------------------------------------------
                Sytuacje drogowe, rajdy ARS, różności
                http://youtube.com/user/sirmartin3z
                --------------------------------------------

Komentarz

Pracuję...