Potrzebuje wyslac okolo 1500 raw-ow, mysle o uzyciu File Zilla. Wiem ze dobrym sposobem bedzie utworzenie dla odbiorcy folderu zabezpieczonego haslem. Sam kiedys zrzucalem komus zdjecia w ten sposob. Dostalem ftp login, haslo i po wprowadzeniu tych danych do file zilla zrzucalem pliki na czyjs serwer. Bylbym wdziczny za podpowiedz jak stworzyc takie konto dla innej osoby. Wspomne ze wysylka bedzie z file zilla Mac do File zilla wersji na Win.
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: File Zilla do przesylania zdjec.
Program FileZilla jest tylko narzędziem, obsługującym przesyłanie plików protokołem FTP. Żeby założyć komuś konto FTP, musisz dysponować miejscem w sieci, tzw. hostingiem czy serwerem. Wtedy zakładasz komuś login, przydzielasz hasło, ilość miejsca itp., w zależności od możliwości konta hostingowego. Robisz to narzędziami udostępnionymi przez usługodawcę, od którego wykupiłeś hosting, a nie w programie FileZilla.
Wszelakie darmowe konta, dropboxy czy chmury raczej nie pomieszczą 1500 rawów )
Pozdrawiam
SanOstatnio edytowany przez San; 20998. -
A MacOS X nie ma czasem jakiegoś serwera ftp wbudowanego?I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Ma, jak każde unixowe dziecko. Pod Windowsem również się da i znajdą się programy ułatwiające zadanie pod każdy system. Wujek google wyszuka 'własny serwer ftp" i podpowie jak sobie poradzić z konfiguracją. Dla jednego to będzie 'bułka z masłem', dla innego problem nie do przeskoczenia ) Problemem może być też zmienny/dynamiczny adres IP i prędkość posiadanego łącza (tzw. upload zwykle jest wiele razy mniejszy, niż download, a dla ściągającego od nas pliki to ten pierwszy parametr będzie wąskim gardłem). No i warunek, że komputer stający się serwerem FTP jest cały czas on-line.
San
Komentarz
-
Do przeskoczenia np. DynDNSem.
Fakt, transfer "w górę" może być drobną upierdliwością (w końcu mamy do przesłania 15-30 GB), ale serwer wcale nie musi stać 24h - można się umówić na konkretne godziny, współczesne serwery ftp raczej obsługują resume.i prędkość posiadanego łącza (tzw. upload zwykle jest wiele razy mniejszy, niż download, a dla ściągającego od nas pliki to ten pierwszy parametr będzie wąskim gardłem). No i warunek, że komputer stający się serwerem FTP jest cały czas on-line.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Jasne, że tak. Wszystko jest do przeskoczenia, kwestia w upierdliwości rozwiązania i cierpliwości.
San
Komentarz
-
No chyba nie do konca. Z tego co wiem to wlasnie za pomoca File Zilla bylo tworzone miejsce (konto z haslem) na serwerze gdzie mam wykupione miejsce.Komentarz
-
Jest coś takiego jak FileZilla server, ale służy do odpalania serwera ftp na systemie Windows. FileZilla jest, jak ci San napisał, tylko klientem ftp.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Mogło być i tak jak mówisz, ale jeśli na swoim komputerze stworzysz serwer FTP to Filezilla połączy się z nim właśnie.
Innym (lepszym, wygodniejszym?) sposobem może być skorzystanie z dysku w chmurze - np. https://drive.google.com/, albo Dropbox. Co prawda na gDrive masz darmowe 5GB przestrzeni, ale co za problem wrzucać w częściach ? Te serwisu udostępniają aplikację dzięki której synchronizujesz sobie folder lokalny z ich dyskiem i po sprawie. Udostępnić można bez problemu tylko jednemu użytkownikowi.
Z Dysku google korzystałem już nie raz i sobie chwalę. Przesyłanie ~6tys. plików, łącznie 15GB przebiegło bez problemu, więc możesz wypróbować.Komentarz
-
Ok, czyli wyglada na to ze musze stworzyc 'konto uzytkownika FTP' powiedmy przez cPanel. A wskazany uzytkownik bedzie sie mogl do tego konta zalogowac przez FileZilla swoim haslem i loginem. Czy tak?Komentarz
-
Po co wykorzystywać serwer i tracić transfer danych lepiej wykorzystać swój komputer.
Umawiasz się z gościem na konkretny czas (godzinę).
Ściągasz cesarFTP odpowiednio konfigurujesz, zakładasz folder, czy nawet podajesz ten w którym znajdują się zdjęcia do wysłania, ustawiasz uprawnienia tylko na ściąganie (read).
Ustawiasz login i hasło w cesarFTP, podajesz go osobie, która loguje się przez IE podając Twój adres IP.
Osoba która ma ściągać pliki w IE tam gdzie wpisuje się adres podaje ftp://twoj_adres_IP następnie podaje login i hasło które sobie wymyśliłeś i tyle, zaczyna ściągać te plki.
Wszystkie poczynania ściągającego obserwujesz w aplikacji.
Zawsze tak robię, ściąganie trwa trochę gdyż prędkość wysyłania uzależniona jest od prędkości wysyłania od siebie.Komentarz
-
I tu jest wlasnie przewaga dysku od googla, wrzucasz raz - pobierasz caly czas..
A raczej z pelna predkoscia.
Po co sie meczyc? Mr Google Cie wyreczy :*Komentarz
-
Ale probem w tym ze nawet po wykupieniu 100gb google nie daje odbierajacej osobie sciagnac wiecej jak 2GB, musi ponawiac download aby pociagnac kolejne 2GB !!!!! Jak to obejsc??
--- Kolejny post ---
A znasz cos na mac-a, ten Cesar dziala tylko na windziePo co wykorzystywać serwer i tracić transfer danych lepiej wykorzystać swój komputer.
Umawiasz się z gościem na konkretny czas (godzinę).
Ściągasz cesarFTP odpowiednio konfigurujesz, zakładasz folder, czy nawet podajesz ten w którym znajdują się zdjęcia do wysłania, ustawiasz uprawnienia tylko na ściąganie (read).
Ustawiasz login i hasło w cesarFTP, podajesz go osobie, która loguje się przez IE podając Twój adres IP.
Osoba która ma ściągać pliki w IE tam gdzie wpisuje się adres podaje ftp://twoj_adres_IP następnie podaje login i hasło które sobie wymyśliłeś i tyle, zaczyna ściągać te plki.
Wszystkie poczynania ściągającego obserwujesz w aplikacji.
Zawsze tak robię, ściąganie trwa trochę gdyż prędkość wysyłania uzależniona jest od prędkości wysyłania od siebie.Komentarz
-
Zamiast bawić się w FTP załóż darmowy dropbox.
A jeżeli boisz się o prywatność danych(co nie wydaje mi się problemem jeżeli nie są to ściśle tajne informacje
) możesz zdjęcia spakować winrarem z hasłem i opcją SFX.
A po trzecie: rozumiem że każdy dorosły człowiek podejmuje decyzje za siebie ale wysyłać RAWy to duża pomyłka. Żaden klient nie potrzebuje plików RAW, chyba że decydujesz się na rezygnacje z praw autorskich.Ostatnio edytowany przez szambonur; 38237.Komentarz
-
Drop box jest za maly a mam juz konto na google drive, tylko ten upload po 2 gb to pomylka. Wyslam komus rawy do obrobienia, sam sie nie wyrabiam z robota..Zamieszczone przez rOOmakA po trzecie: rozumiem że każdy dorosły człowiek podejmuje decyzje za siebie ale wysyłać RAWy to duża pomyłka. Żaden klient nie potrzebuje plików RAW, chyba że decydujesz się na rezygnacje z praw autorskich.Komentarz
Komentarz