X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • canone
    • 2013
    • 2

Jaki laptop do edycji zdjęć?

Szukam laptopa, którego wykorzystywać będę głównie do edycji zdjęć. Na co zwracać uwagę przy wyborze takiego laptopa.
    Wstępnie znalazłem sobie tego skapiec.pl/site/cat/17/comp/6753682
    Czy będzie on dobry?
    Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
  • zoomi
    Uzależniony
    • 2012
    • 551

Odp: Jaki laptop do edycji zdjęć?

zależy od potrzeb...

ja bym nie dał rady, używam Sony Vaio z matrycą 17 cali podświetlaną dwoma świetlówkami, rozdzielczość 1920x1200 (16:10)

to co pokazałeś ma 15,6" 1366x768 - sam musisz sobie odpowiedzieć czy dasz radę cokolwiek robić na takim ekraniku

Komentarz

• mnocon
      Bywalec
      • 2011
      • 132

Kolega wyzej ma racje szukaj czegos z wyzsza rozdzialka i odrazu dokup ramu, 8 gb to raczej minimum, pozniej jakis ssd i bedziesz mogl w miare plynnie pracowac
      Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Komentarz

• KuzynPit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 398

Zoomi-ja właśnie myślę nad vaio ale nieco z niższej półki, ale obawiam się o matryce w sony są dobre?Lub ktoś kto ma vaio to się może wypowiedzieć? Mam HP od 6 lat i nie narzekam (przyzwyczaiłem się do pracy na 1366x768, więc czy to będzie 15`5 czy 17` dla mnie znaczenia nie ma). Ja myśle nad opcją wywalenia z niego dvd i wsadzić kieszeń w którą wsadzę właśnie ssd żeby było połączenie sdd+hdd no i wiadomo więcej niż 4gb ramu...

Komentarz

• zysk
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 1120

Zamieszczone przez mnocon
          Kolega wyzej ma racje szukaj czegos z wyzsza rozdzialka i odrazu dokup ramu, 8 gb to raczej minimum,
          Gdzieś wyżej pisałem ,że kupiłem laptopa do fotek:
          Acer Aspire V3-571G,i5,12 GB RAM matryca matowa ISP, full HD
          Teraz po dłuższym użytkowaniu śmiało rekomenduję ten sprzęt.Świetny ekran.
          IMHO 1366 a 1920 to przepaść przy obróbce tylko troszkę zaawansowanej.
          "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
          7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• Bartek
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 37

Proszę o radę w zakupie laptopa – używany do zdjęć i do pracy. Oczywiście najważniejszy monitor. Wybrałem 3 modele:
            Dell Inspiron 7537 – ma ekran IPS , ale błyszczący , dotykowy,
            Asus N550jv – piękny laptop z matowym IPS , ale słabe pokrycie sRGB - według testów
            Dell Inspiron 5537 – nowośc od Della , matowy FHD , na pewno nie IPS i nic więcej nie udało mi się dowiedzieć.
            Proszę o radę , który najlepszy do Lightrooma . Może ktoś ma jeden w wybranych modeli , proszę o opinię lub tez proszę o propozycje innych modeli. Nieprzekraczalny budżet to 5000 PLN , musi być 15’ ( często noszę laptop).

Komentarz

• zysk
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1120

Zamieszczone przez Bartek
              Proszę o radę , który najlepszy do Lightrooma
              Jeden post wyżej masz moją rekomendację ,pod która podpisuję sie po kilkumiesięcznym intensywnym użytkowaniu.
              "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]

Komentarz

• Bartek
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 37

Oczywiście zwróciłem uwagę na ten model , ale dla mnie jest on po prostu brzydki. Komputer używam także w pracy i musi wyglądać. Poza tym Acer za delikatny - przymierzałem się do V5-571.

Komentarz

• zysk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 1120

Zamieszczone przez Bartek
                  Oczywiście zwróciłem uwagę na ten model , ale dla mnie jest on po prostu brzydki. Komputer używam także w pracy i musi wyglądać.

powodzenia
                  Może forum www.ladnerzeczy.pl
                  będzie bardziej przydatne ?
                  Ostatnio edytowany przez zysk; 49586.

Komentarz

• Kecaj
                    Bywalec
                    • 2014
                    • 130

Z technicznych uwag- HDD w zatokę napędu, SSD jako główny. Będzie sprawniej działało. Asusa nawet nie bierz pod uwagę, pokrycie kolorów jest tragiczne. Do obrabiania zdjęć... EliteBooki (jeżeli nowe, to obecnie seria nazywa się Z-Book) z matrycami DreamColor. Są na tyle dobrze zrobione, że śmiało można kupować używane. Do tego proste modyfikacje, łatwe czyszczenie i genialny serwis Onsite. Ciekawe są też stacje robocze od Dell- M4700 albo M6700 (tutaj nie miałem dłuższej styczności, ale sRGB jest na 100%, RGB na 96%).

Z drugiej strony są laptopy "NoName", jak X-Note, Clevo, które można skonfigurować z dobrą matrycą.
                    Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...

Komentarz

• fhumargo
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 116

Zamieszczone przez zysk

powodzenia
                      Może forum Ładne rzeczy
                      będzie bardziej przydatne ?
                      Jak cos ja sie piszę na Klemensa maskotkę
                      7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Komentarz

• gnd
                        Uzależniony
                        • 2013
                        • 697

Zamieszczone przez canone
                        Szukam laptopa, którego wykorzystywać będę głównie do edycji zdjęć.
                        Jaki padł wybór? Sam szukam czegoś do wstępnej oceny zdjęć na miejscu i nie mogę znaleźć nic sensownego w ograniczonym budżecie...

Komentarz

• koniu
                          • 2013
                          • 8

Wiecie co, ale to pytanie jest źle zadane, bo jak już to chodzi o program do edycji zdjęć a nie laptop...

Komentarz

• Bartek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 37

Pytanie było dobrze zadane - szukałem komputera . Zdecydowałem się na Dell XPS l521 z outletu brytyjskiego , dołożyłem do niego SSD Samsung i jest bardzo dobrze. Lightroom 5 działa szybko i pewnie , obraz bez zarzutu. No i komputer bardzo mi się podoba

Komentarz

• e4r5t
                              Coś już napisał
                              • 2013
                              • 84

odświeżam temat, jestem również na etapie szukania dotychczas miałem Samusnga r530 4gb ram, 500gb, Geforce310M, dual core 2x2.2, 15.6 1366x768. Ogólnie byłem z niego zadowolony, lecz obrabiając zdjęcia na LR5 wyskakiwały mi błędy odnośnie małej pamięci, lub jak zapisywałem zdjęcia musiałem długo czekać i również błąd, że nie można zapisać ponieważ mała ilość pamięci, musiałem wyłączyć i włączyć LR lub uruchomić ponownie lapa i mogłem zapisać 3-5 zdjęć i znowu to samo, aż nerwowo nie mogłem. Więc teraz chciałbym kupić coś do 1300-1500zł używanego priorytetem jest ram min 6g z możliwością rozbudowy dysk 500gb co polecacie? Obecny Samsung ma dziwną matrycę ponieważ świeci jasno, a kolory są jakieś dziwne. Brać 15.6 cali czy 17.3? Dodatkowo posiadam LG FullHD M237WDP

Komentarz

Pracuję...