X
-
-
Odp: Komputer dla fotografa 2014
Nie do stacjonarnych. Laptopy Della z serii precision tyle kosztują. Mam taki w pracy (CAD, skanowanie laserowe 3D). Programy których używam niestety sa tylko na windę. Kiedys robiliśmy test odszumiania zdjecia nocnego astro foto i retina była szybsza o 1/3 od tego Della który miał podobne bebechy.5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
W takim razie niesłusznie nazwałeś je stacjami roboczymi :>
Co do stwierdzenia co z czym należy porównywać, to ja jednak wolę porównać Jabłko za 10 tysięcy złotych do innego (niekoniecznie markowego, ja w marki nie wierzę) za taką samą kasę. A najlepiej to za pół tej ceny - w zupełności mi wystarczy :-)
Jabłko jednak mnie kusi - nie przeczę. W przypływie szaleństwa (i jak żona pozwoli) może kupię sobie kiedyś jakiegoś Maćka mini do 2 tysiaków. Do tej pory mój kontakt z tymi systemami to tylko zabawa emulatorami (za czasów amigowych - Shapeshifter, potem maszyna wirtualna).I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Ok, za 10 tysiecy mozna kupic Maca Pro chyba, w najslabszej konfiguracji - tego w ksztalcie kosza na smieciW takim razie niesłusznie nazwałeś je stacjami roboczymi :>
Co do stwierdzenia co z czym należy porównywać, to ja jednak wolę porównać Jabłko za 10 tysięcy złotych do innego (niekoniecznie markowego, ja w marki nie wierzę) za taką samą kasę. A najlepiej to za pół tej ceny - w zupełności mi wystarczy :-)
Jabłko jednak mnie kusi - nie przeczę. W przypływie szaleństwa (i jak żona pozwoli) może kupię sobie kiedyś jakiegoś Maćka mini do 2 tysiaków. Do tej pory mój kontakt z tymi systemami to tylko zabawa emulatorami (za czasów amigowych - Shapeshifter, potem maszyna wirtualna).
Za 10 tysiecy na pewno mozna kupic skladaka Peceta z super wypasionymi bebechami. Tu sie zgodze. Niestety, jak trzeba go gdzies wziasc to troche ciezko pod pacha
Niestety jak sie porownuje laptopy Apple to przewaznie jest to porownanie do typowych laptopow konsumencich (do 5 tys zl) a nie profesionalnych Delli, HP czy Lenovo ktore naprawde kosztuja tyle samo co Macbooki Pro (mowa o 15") ale mimo wsyzstko sa dwa razy ciezsze, dwa razy grubsze i wygladaja jak klocki.
Wiadomo ze wyglad nie doda mocy obliczeniowej, ale jednak wydajac tyle kasy na komputer, oczekiwalbym od niego zeby byl zrobiony z lepszego materialy jak plastik i nie wygladal jak dachowka
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
Właśnie stałem się posiadaczem maca mini i po ok 30min mogę powiedzieć tyle że system jest bardzo intuicyjny i jak na razie bezproblemowy. praktycznie żadnych ustawien nie musiałem robić żadnych sterowników, jestem zadowolony oby tak dalej...Komentarz
-
Wybrałem procesor Intela Core i7-4790K, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, Haswell Refresh i do tego płyta główna Asus Z97-K. Będzie to chodzić? Przypominam, że budżet na całego kompa to okolice 3,5-4 tysięcy
Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Haswell Refresh w Morele.net
Z97-K, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (Z97-K) w Morele.net
Będzie miło jak polecicie jakieś dobre chłodzenie do procesora
http://www.komputronik.pl/product/19...ow_Rock_2.html będzie ok cze znajde coś lepszego w podobnych pieniądzach ?
Ostatnio edytowany przez wiktor2323; 28876.Komentarz
-
-
-
-
-
Jeszcze zapytam... Ktoś ma jakieś uwagi do zestawienia ? Chętnie wysłucham
Sklep internetowy Morele.netKomentarz
-
-
Witam. Jest jeszcze jedna opcja, której tu chyba nikt nie poruszył, mianowicie Mac Pro, ale już używany i to nawet mocno. Ja pracuję na takich od 6 lat. Najpierw miałem wersję 1.1 teraz niecały rok temu zamieniłem na 3.1 a moim starym dalej pracuje znajoma. Porządna stacja graficzna za śmieszne pieniądze. Mój aktualny kupiłem za 2500 zł, a ostatnio widziałem na allegro za 1800 i to z fakturą vat. 2x2,8 GHz Quad Xeon, 12MB ram i dysk SSD. Konstrukcja jeszcze z czasów gdy komputery miały pracować latami
W środku miejsce na 4 dyski, ram można rozszeżyć do 32GB (niestety tani nie jest).
Na poprzednim kompie, którego też kupiłem używanego pracowałem 5 lat bez najmniejszej awarii. PS CS6 chodzi bez zająknięcia, a obrabiałem pliki do 3GB.
No ale to Mac, nie każdemu pasuje
Zapraszam na mojego bloga www.arturnyk.blogspot.comKomentarz
-
-
Jak dla mnie zestawienie super.Jeszcze zapytam... Ktoś ma jakieś uwagi do zestawienia ? Chętnie wysłucham
Sklep internetowy Morele.net
Tylko może wystarczy dysk SSD Intela 120GB za 299zł. Ma 5 lat gwarancji. Pamięci flash nie są wieczne.
Jak dla mnie to i procesorek i5 4 generacji byłby OK
.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.plKomentarz
Komentarz