X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: Komputer dla fotografa 2014

Zamieszczone przez banan82
    Macbooki sa drogie ale trzeba je porównywać do stacji roboczych Della czy jp które tez kosztuje około 10000zl tak czy owak.
    Nie bardzo rozumiem dlaczego laptopy należy porównywać do komputerów stacjonarnych... :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• banan82
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1165

Zamieszczone przez Merde
      Nie bardzo rozumiem dlaczego laptopy należy porównywać do komputerów stacjonarnych... :-)
      Nie do stacjonarnych. Laptopy Della z serii precision tyle kosztują. Mam taki w pracy (CAD, skanowanie laserowe 3D). Programy których używam niestety sa tylko na windę. Kiedys robiliśmy test odszumiania zdjecia nocnego astro foto i retina była szybsza o 1/3 od tego Della który miał podobne bebechy.
      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
      Crazy Apple Fanboy
      Ex Linux User

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez banan82
        Nie do stacjonarnych. Laptopy Della z serii precision tyle kosztują.
        W takim razie niesłusznie nazwałeś je stacjami roboczymi :>

Co do stwierdzenia co z czym należy porównywać, to ja jednak wolę porównać Jabłko za 10 tysięcy złotych do innego (niekoniecznie markowego, ja w marki nie wierzę) za taką samą kasę. A najlepiej to za pół tej ceny - w zupełności mi wystarczy :-)

Jabłko jednak mnie kusi - nie przeczę. W przypływie szaleństwa (i jak żona pozwoli) może kupię sobie kiedyś jakiegoś Maćka mini do 2 tysiaków. Do tej pory mój kontakt z tymi systemami to tylko zabawa emulatorami (za czasów amigowych - Shapeshifter, potem maszyna wirtualna).
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• banan82
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1165

Zamieszczone przez Merde
          W takim razie niesłusznie nazwałeś je stacjami roboczymi :>

Co do stwierdzenia co z czym należy porównywać, to ja jednak wolę porównać Jabłko za 10 tysięcy złotych do innego (niekoniecznie markowego, ja w marki nie wierzę) za taką samą kasę. A najlepiej to za pół tej ceny - w zupełności mi wystarczy :-)

Jabłko jednak mnie kusi - nie przeczę. W przypływie szaleństwa (i jak żona pozwoli) może kupię sobie kiedyś jakiegoś Maćka mini do 2 tysiaków. Do tej pory mój kontakt z tymi systemami to tylko zabawa emulatorami (za czasów amigowych - Shapeshifter, potem maszyna wirtualna).
          Ok, za 10 tysiecy mozna kupic Maca Pro chyba, w najslabszej konfiguracji - tego w ksztalcie kosza na smieci

Za 10 tysiecy na pewno mozna kupic skladaka Peceta z super wypasionymi bebechami. Tu sie zgodze. Niestety, jak trzeba go gdzies wziasc to troche ciezko pod pacha

Niestety jak sie porownuje laptopy Apple to przewaznie jest to porownanie do typowych laptopow konsumencich (do 5 tys zl) a nie profesionalnych Delli, HP czy Lenovo ktore naprawde kosztuja tyle samo co Macbooki Pro (mowa o 15") ale mimo wsyzstko sa dwa razy ciezsze, dwa razy grubsze i wygladaja jak klocki.

Wiadomo ze wyglad nie doda mocy obliczeniowej, ale jednak wydajac tyle kasy na komputer, oczekiwalbym od niego zeby byl zrobiony z lepszego materialy jak plastik i nie wygladal jak dachowka
          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
          Crazy Apple Fanboy
          Ex Linux User

Komentarz

• offca86
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 27

Właśnie stałem się posiadaczem maca mini i po ok 30min mogę powiedzieć tyle że system jest bardzo intuicyjny i jak na razie bezproblemowy. praktycznie żadnych ustawien nie musiałem robić żadnych sterowników, jestem zadowolony oby tak dalej...

Komentarz

• wiktor2323
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1290

Wybrałem procesor Intela Core i7-4790K, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, Haswell Refresh i do tego płyta główna Asus Z97-K. Będzie to chodzić? Przypominam, że budżet na całego kompa to okolice 3,5-4 tysięcy
              Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Haswell Refresh w Morele.net
              Z97-K, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (Z97-K) w Morele.net

Będzie miło jak polecicie jakieś dobre chłodzenie do procesora http://www.komputronik.pl/product/19...ow_Rock_2.html będzie ok cze znajde coś lepszego w podobnych pieniądzach ?
              Ostatnio edytowany przez wiktor2323; 28876.
              Facebook

Komentarz

• p0lish
                Początki nałogu
                • 2011
                • 366

seryjne chłodzenie da w zupełności radę
                zmieniasz jak a. podkręcasz b. chcesz zmienić na ciche, pasywne
                Blog

Komentarz

• wiktor2323
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1290

Dobrze wiedzieć zawsze to kilka złoty na początek więcej A Procesor w połączeniu z płytą jak?
                  Facebook

Komentarz

• p0lish
                    Początki nałogu
                    • 2011
                    • 366

płyta nie jest jakoś wspaniała, ale ma wszystko czego potrzebujesz
                    Blog

Komentarz

• wiktor2323
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1290

A nie będzie " gardłem" dla procesora?:> Co byś polecił lepszego ?
                      Facebook

Komentarz

• wiktor2323
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1290

Jeszcze zapytam... Ktoś ma jakieś uwagi do zestawienia ? Chętnie wysłucham
                        Sklep internetowy Morele.net
                        Facebook

Komentarz

• Veene2
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 184

a jaki monitor? bo co ci po bebechach bez dobrego monitora? A dobre to tak chyba od 2k w gore. No chyba, ze juz masz
                          Ostatnio edytowany przez Veene2; 4964.

Komentarz

• arturnyk
                            • 2014
                            • 3

Witam. Jest jeszcze jedna opcja, której tu chyba nikt nie poruszył, mianowicie Mac Pro, ale już używany i to nawet mocno. Ja pracuję na takich od 6 lat. Najpierw miałem wersję 1.1 teraz niecały rok temu zamieniłem na 3.1 a moim starym dalej pracuje znajoma. Porządna stacja graficzna za śmieszne pieniądze. Mój aktualny kupiłem za 2500 zł, a ostatnio widziałem na allegro za 1800 i to z fakturą vat. 2x2,8 GHz Quad Xeon, 12MB ram i dysk SSD. Konstrukcja jeszcze z czasów gdy komputery miały pracować latami W środku miejsce na 4 dyski, ram można rozszeżyć do 32GB (niestety tani nie jest).
                            Na poprzednim kompie, którego też kupiłem używanego pracowałem 5 lat bez najmniejszej awarii. PS CS6 chodzi bez zająknięcia, a obrabiałem pliki do 3GB.

No ale to Mac, nie każdemu pasuje
                            Zapraszam na mojego bloga www.arturnyk.blogspot.com

Komentarz

• wiktor2323
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1290

Monitor kupiłem sporo wcześniej i podpinałem do laptopa Teraz pora na doinwestowanie kompa Mac owszem ma swoje spore plusy ale niestety dla mnie ma też wady Pc dla mnie w obecnej chwili bedzie lepszym i tańszym wyborem
                              Facebook

Komentarz

• cobalt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 1513

Zamieszczone przez wiktor2323
                                Jeszcze zapytam... Ktoś ma jakieś uwagi do zestawienia ? Chętnie wysłucham
                                Sklep internetowy Morele.net
                                Jak dla mnie zestawienie super.
                                Tylko może wystarczy dysk SSD Intela 120GB za 299zł. Ma 5 lat gwarancji. Pamięci flash nie są wieczne.
                                Jak dla mnie to i procesorek i5 4 generacji byłby OK .
                                C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                                www.cobalt.fr.pl

Komentarz

Pracuję...