miał moze ktoś podobną sytuacje , moja fotka wyparowała z facebooka , na dośc duży portal informacyjny , w dodatku doklekojno do niej reklamy Lotto i jakiegoś Hotelu , zdjecie podpisane jako materiały prasowe , kojarzące sie raczej bardziej oglądającemu imo jako reklama podmiotów które reklamują wyswietlane banery ,niz ilustracja wydarzenia które niby miało ilustrować tym zdjeciem .Kogo ścigać ?
pomoze ktoś z propozycją na korzystne załatwienia sprawy ....
X
-
wykorzystanie zdjęcia bez zezwolenia
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optykiTagi: Brak -
Odp: wykorzystanie zdjęcia bez zezwolenia
Zazdroszczę...Ech, kiedy zaczną kraść moje zdjęcia?5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
600EX-RT, 430EXII, 568EXII
CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600 -
a to wcale nie jest takie miłe imo ....
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optykiKomentarz
-
5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
600EX-RT, 430EXII, 568EXII
CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600Komentarz
-
to jest to zdjecie , sesja autorska , od metra pracy, umawiania ekipy , samochodu, duzy postproces itd , tak że wykonanie tego to duży zachód był i mnóstwo poświęconego czasu .
Good morning by Jarek S | 500pxOstatnio edytowany przez analogforever; 19663.T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optykiKomentarz
-
Komentarz
-
Zostałeś zwyczajnie okradziony. "Poważny" portal by sobie na coś takiego nie pozwolił, a jeśli rzeczywiście jest poważny, to ciągnij go pasem i to mocno.Komentarz
-
zobacz jak to wygląda (screen) https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theaterOstatnio edytowany przez analogforever; 19663.T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optykiKomentarz
-
A czy przypadkiem reklama lotto nie jest pływającą reklamą? Podpisu widać Ci nie usunęli ze zdjęcia, tylko nie podpisali źródła ale przykro i tak...Komentarz
-
tak jest to baner wyswietlany na przemian z innym (jakas reklama hotelu) , nie mniej imo jeśli jest umieszczony na fotce ,a nie gdzies z boku, to moim zdaniem odnosi sie juz konktretnie do tego zdjecia , tym bardziej ze zdjecie miało być zapowiedzią Festiwalu Łódż miastem kobiet , a pod fotką ani wzmianki o tym ze przedstawia kolekcję projektanta który bierze udział w tym wydarzeniu , zupełnie jest zmienione przeznaczenie tego zdjecia , bo jednak auto za 1mln zł i fajne dziewczyny bardziej sie kojarzą z grą w Lotto niz tym festiwalem , a podpis materiały prasowe i zostawienie mojego loga to następna manipulacja która mi nie na rękę zdecydowanie bo utożsamia mnie jako pracownika lub wspólpracownika tego portalu , co nie jest prawdą i mi to przeszkadza wręcz .T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optykiKomentarz
-
a czy regulamin facebooka i tym podobnych portali przypadkiem nie zezwala na wykorzystanie zamieszczanych fotografii w celach marketingowych podmiotów trzecich. Swego czasu było głośno gdy taki zapis wprowadziła nasza klasa otwierając wrota wszelkim agencjom reklamowym, które mogły ściągnąć zdjęcia z imienin u cioci i wykorzystać w kampaniach reklamowych.W fotografii najważniejsze jest światło.Komentarz
-
Pierwsze co to nie gdybaj na forach tylko idz do notariusza ktory potwierdzi ci wydruk strony z twoim zdjeciem zeby nie bylo ze ty pojdziesz do sądu, oni usuną zdjecie i powiedzą ze zrobileś fotomontarz a tajiego zdjecia nie bylo na ich stronie. I zanim tego bie zrobisz to wywal ten wpis z fb.Komentarz
-
a czy regulamin facebooka i tym podobnych portali przypadkiem nie zezwala na wykorzystanie zamieszczanych fotografii w celach marketingowych podmiotów trzecich. Swego czasu było głośno gdy taki zapis wprowadziła nasza klasa otwierając wrota wszelkim agencjom reklamowym, które mogły ściągnąć zdjęcia z imienin u cioci i wykorzystać w kampaniach reklamowych.
NK to nnie mam , nie wiem co sie dzieje, ale w szoku jestem ze było coś takiego w regulaminie
, wątpie aby Facebook miał podobną głupote u siebie , chciaz przyznam ze regulaminu nie czytałem 
--- Kolejny post ---
Pierwsze co to nie gdybaj na forach tylko idz do notariusza ktory potwierdzi ci wydruk strony z twoim zdjeciem zeby nie bylo ze ty pojdziesz do sądu, oni usuną zdjecie i powiedzą ze zrobileś fotomontarz a tajiego zdjecia nie bylo na ich stronie. I zanim tego bie zrobisz to wywal ten wpis z fb.
dzięki za podpowiedź, juz usunęli, ale wiesz akurat ten wpis widziało wiele osób,świadków będzie wielu , byli by głupcami w tej chwili zeby w sądzie składać w ich sytuacji takie zeznania ...
Ostatnio edytowany przez analogforever; 19663.T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optykiKomentarz
-
Co do reklam przy zdjęciu, w tym kierunku nie idź. Nie obronisz tego że zdjęcie może być kojarzone z lotto czy hotelem. Są to reklamy pływające, które atomtycznie wrzuca jakiś skrypt i portal nie ma wpływu na jakim artykule jaka reklama wyskoczy.
Ponieważ to jest portal informacyjny ciężko Ci będzie udowodnić,że z tytułu umieszczenia tego zdjęcia uzyskali jakieś korzyści. Jeszcze jakby to był tekst sponsorowany reklamujący wydarzenie to tak można by szarpać organizatora i portal.
Ponieważ loga nie usunęli to pozostaje tylko fakt że buchnęli fotę i nie prawidłowo podpisali, a to znając nasze sądy będzie niska szkodliwość. Chyba że będziesz w stanie mocno udowodnić, że poniosłeś straty z tytułu kradzieży i publikacji tego zdjęcia.
Imho w Twoim przypadku wyrwanie czegoś będzie ciężkie, bo niestety (dla Ciebie) zdjęcie nie zostało użyte w celach komercyjnych, jeśli chcesz się szarpać to robota dla bystrej papugi dobrze zorientowanej w prawie autorskim. Wyadje mi się że sukcesem w tym przypadku będzie uzyskanie sprostowania na portalu że wykorzystali zdjęcie Pana JS przedstawiające suknie projektu Pana XYJakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie
Komentarz
-
Ja kiedys tez znalazlem na jednej stronie swoje zdjecia. Bylo tam bardzo duzo zdjec z roznych stron swiata.
Gosciu uczciwie napisal ze zadne zdjecie nie jest jego i na prosbe autora zdjecie usunie. Pod zdjeciami byli podani autorzy.
Poniewaz strona nie byla aktualizowana od dluzszego czasu to olalem sprawe.
Czy takie umieszczenie zdjecia z podpisem to tez kradziez? IMO tak.Komentarz
Komentarz