X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • analogforever
    Uzależniony
    • 2008
    • 675

wykorzystanie zdjęcia bez zezwolenia

miał moze ktoś podobną sytuacje , moja fotka wyparowała z facebooka , na dośc duży portal informacyjny , w dodatku doklekojno do niej reklamy Lotto i jakiegoś Hotelu , zdjecie podpisane jako materiały prasowe , kojarzące sie raczej bardziej oglądającemu imo jako reklama podmiotów które reklamują wyswietlane banery ,niz ilustracja wydarzenia które niby miało ilustrować tym zdjeciem .Kogo ścigać ? pomoze ktoś z propozycją na korzystne załatwienia sprawy ....
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
  • robson999
    Uzależniony
    • 2013
    • 716

Odp: wykorzystanie zdjęcia bez zezwolenia

Zazdroszczę...Ech, kiedy zaczną kraść moje zdjęcia?
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• analogforever
      Uzależniony
      • 2008
      • 675

a to wcale nie jest takie miłe imo ....

Komentarz

• robson999
        Uzależniony
        • 2013
        • 716

Zamieszczone przez analogforever
        a to wcale nie jest takie miłe imo ....
        Wiem, na pewno, ale ja sobie tylko zażartowałem. Czy ta fotka miała dla Ciebie dużą wartość i znaczenie?
        5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
        600EX-RT, 430EXII, 568EXII
        CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• analogforever
          Uzależniony
          • 2008
          • 675

to jest to zdjecie , sesja autorska , od metra pracy, umawiania ekipy , samochodu, duzy postproces itd , tak że wykonanie tego to duży zachód był i mnóstwo poświęconego czasu .

Good morning by Jarek S | 500px
          Ostatnio edytowany przez analogforever; 19663.

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez robson999
            Zazdroszczę...Ech, kiedy zaczną kraść moje zdjęcia?
            Moje (produktowe) kradną na potęgę. I niewiele z tym mogę zrobić, niestety...
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kuba1
              Uzależniony
              • 2010
              • 960

Zostałeś zwyczajnie okradziony. "Poważny" portal by sobie na coś takiego nie pozwolił, a jeśli rzeczywiście jest poważny, to ciągnij go pasem i to mocno.

Komentarz

• analogforever
                Uzależniony
                • 2008
                • 675

Zamieszczone przez Kuba1
                Zostałeś zwyczajnie okradziony. "Poważny" portal by sobie na coś takiego nie pozwolił, a jeśli rzeczywiście jest poważny, to ciągnij go pasem i to mocno.

zobacz jak to wygląda (screen) https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

Komentarz

• KuzynPit
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 398

A czy przypadkiem reklama lotto nie jest pływającą reklamą? Podpisu widać Ci nie usunęli ze zdjęcia, tylko nie podpisali źródła ale przykro i tak...

Komentarz

• analogforever
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 675

tak jest to baner wyswietlany na przemian z innym (jakas reklama hotelu) , nie mniej imo jeśli jest umieszczony na fotce ,a nie gdzies z boku, to moim zdaniem odnosi sie juz konktretnie do tego zdjecia , tym bardziej ze zdjecie miało być zapowiedzią Festiwalu Łódż miastem kobiet , a pod fotką ani wzmianki o tym ze przedstawia kolekcję projektanta który bierze udział w tym wydarzeniu , zupełnie jest zmienione przeznaczenie tego zdjecia , bo jednak auto za 1mln zł i fajne dziewczyny bardziej sie kojarzą z grą w Lotto niz tym festiwalem , a podpis materiały prasowe i zostawienie mojego loga to następna manipulacja która mi nie na rękę zdecydowanie bo utożsamia mnie jako pracownika lub wspólpracownika tego portalu , co nie jest prawdą i mi to przeszkadza wręcz .

Komentarz

• m-a-r
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 113

a czy regulamin facebooka i tym podobnych portali przypadkiem nie zezwala na wykorzystanie zamieszczanych fotografii w celach marketingowych podmiotów trzecich. Swego czasu było głośno gdy taki zapis wprowadziła nasza klasa otwierając wrota wszelkim agencjom reklamowym, które mogły ściągnąć zdjęcia z imienin u cioci i wykorzystać w kampaniach reklamowych.
                      W fotografii najważniejsze jest światło.

Komentarz

• damianko
                        Zablokowany
                        • 2013
                        • 69

Pierwsze co to nie gdybaj na forach tylko idz do notariusza ktory potwierdzi ci wydruk strony z twoim zdjeciem zeby nie bylo ze ty pojdziesz do sądu, oni usuną zdjecie i powiedzą ze zrobileś fotomontarz a tajiego zdjecia nie bylo na ich stronie. I zanim tego bie zrobisz to wywal ten wpis z fb.

Komentarz

• analogforever
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 675

Zamieszczone przez m-a-r
                          a czy regulamin facebooka i tym podobnych portali przypadkiem nie zezwala na wykorzystanie zamieszczanych fotografii w celach marketingowych podmiotów trzecich. Swego czasu było głośno gdy taki zapis wprowadziła nasza klasa otwierając wrota wszelkim agencjom reklamowym, które mogły ściągnąć zdjęcia z imienin u cioci i wykorzystać w kampaniach reklamowych.

NK to nnie mam , nie wiem co sie dzieje, ale w szoku jestem ze było coś takiego w regulaminie , wątpie aby Facebook miał podobną głupote u siebie , chciaz przyznam ze regulaminu nie czytałem

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez damianko
                          Pierwsze co to nie gdybaj na forach tylko idz do notariusza ktory potwierdzi ci wydruk strony z twoim zdjeciem zeby nie bylo ze ty pojdziesz do sądu, oni usuną zdjecie i powiedzą ze zrobileś fotomontarz a tajiego zdjecia nie bylo na ich stronie. I zanim tego bie zrobisz to wywal ten wpis z fb.

dzięki za podpowiedź, juz usunęli, ale wiesz akurat ten wpis widziało wiele osób,świadków będzie wielu , byli by głupcami w tej chwili zeby w sądzie składać w ich sytuacji takie zeznania ...

Komentarz

• Strebor
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 242

Co do reklam przy zdjęciu, w tym kierunku nie idź. Nie obronisz tego że zdjęcie może być kojarzone z lotto czy hotelem. Są to reklamy pływające, które atomtycznie wrzuca jakiś skrypt i portal nie ma wpływu na jakim artykule jaka reklama wyskoczy.
                            Ponieważ to jest portal informacyjny ciężko Ci będzie udowodnić,że z tytułu umieszczenia tego zdjęcia uzyskali jakieś korzyści. Jeszcze jakby to był tekst sponsorowany reklamujący wydarzenie to tak można by szarpać organizatora i portal.
                            Ponieważ loga nie usunęli to pozostaje tylko fakt że buchnęli fotę i nie prawidłowo podpisali, a to znając nasze sądy będzie niska szkodliwość. Chyba że będziesz w stanie mocno udowodnić, że poniosłeś straty z tytułu kradzieży i publikacji tego zdjęcia.
                            Imho w Twoim przypadku wyrwanie czegoś będzie ciężkie, bo niestety (dla Ciebie) zdjęcie nie zostało użyte w celach komercyjnych, jeśli chcesz się szarpać to robota dla bystrej papugi dobrze zorientowanej w prawie autorskim. Wyadje mi się że sukcesem w tym przypadku będzie uzyskanie sprostowania na portalu że wykorzystali zdjęcie Pana JS przedstawiające suknie projektu Pana XY
                            Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Komentarz

• Usjwo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1055

Ja kiedys tez znalazlem na jednej stronie swoje zdjecia. Bylo tam bardzo duzo zdjec z roznych stron swiata.
                              Gosciu uczciwie napisal ze zadne zdjecie nie jest jego i na prosbe autora zdjecie usunie. Pod zdjeciami byli podani autorzy.
                              Poniewaz strona nie byla aktualizowana od dluzszego czasu to olalem sprawe.
                              Czy takie umieszczenie zdjecia z podpisem to tez kradziez? IMO tak.

Komentarz

Pracuję...