X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marrow

Odp: Pralka kaput, co kupić do 1500 zł ?

Ja preferuję pralki boscha. Ta którą mam teraz działa niezawodnie już siódmy rok. Żałuję tylko, że nie wziąłem takiej z większym wsadem. Tutaj popularne pralki z porównywarki skąpiec Pralki - Ranking 2015 - może kogoś zainteresuje.

Komentarz

• YaneC
      Początki nałogu
      • 2009
      • 367

Zważ, że dzisiejsze produkty (w tym także i pralki) znacząco odbiegają jakościowo od tych sprzed kilku lat.
      Bosch w tym też "nie odstaje"...

Wytalkowane z GT-I9100
      BYKOM STOP

Komentarz

• adam1004a
        Początki nałogu
        • 2006
        • 270

ja polecam kupować najtańsze pralki, których naprawa jest prosta. najczęstsze pady to kondensatory w programatorach (unikać programatorów z LCD) no i łożyska, tu niestety producenci poszaleli i bębny są często jednorazowe. są patenty na wymianę łożysk - wymaga to rozcięcia korpusu i potem klejenia. ja mam indesit-a ma koło 5 lat i kondzie wymieniałem w tym roku - koszt koło 6zł, a zaleta, banalny dostęp. pralka ma odkręcane plecy. Zresztą kondzie to jest taki patent na awarie sprzetu, postarzanie jest faktem. własnie urwał (zatarł) mi się zawias w laptopie (ten typ tak ma), padają kondzie w monitorze (padają i paść nie mogą) itd.
        obecny sprzęt to szmelc. ciekawe jak to w korpusach canon zaplanował. szczególnie w tych nowych typu 70d, 7dmk2, pomysły na rozwój się kończą, a zbyt trzeba zapewnić
        5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Komentarz

• pan.kolega
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2817

Zamieszczone przez adam1004a
          obecny sprzęt to szmelc. ciekawe jak to w korpusach canon zaplanował. szczególnie w tych nowych typu 70d, 7dmk2, pomysły na rozwój się kończą, a zbyt trzeba zapewnić
          Zamiast opowiadać anegdoty, zapytaj tych co wiedza. Np. wypożyczalnie sprzętu jak lensrentals. Oni mówia, że lustrzanki cyfrowe psuja się coraz rzadziej, znacznie mniej niż obiektywy AF zwłaszcza IS.

Ja mam 20d, które nabyłem w 2004 r. czyli jedenasty rok. W tej chwili jest to przycisk do papieru, wart praktycznie zero, ale niestety ciagle działa jak nowy. Co jest sympatyczne, bo baterie oryginalne ciagle działaja, można wyjać co jakiś czas z szuflady, pstryknać zdjęcie testowe, po czym włożyć z powrotem do szuflady na rok. Mam też 500d, którego też już nie używam. Też się nie chce zepsuć.
          I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• max5
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 48

Electrolux polecam, oczywiście obecna jakość to już nie to, np przy kupnie lodówki jest łatwiej bo liczy się kompresor który widać, jak kupowałem Electroluxa to były wypusty z chińskim i włoskim agregatem trzeba było na to uważać. Electrolux dobra firma szwedzka z tym że teraz ze szwecją to tylko marka się kojaży składane zwykle gdzie indziej.

Komentarz

• enforces
              Coś już napisał
              • 2008
              • 81

Zamieszczone przez max5
              Electrolux dobra firma szwedzka z tym że teraz ze szwecją to tylko marka się kojaży składane zwykle gdzie indziej.
              Między innymi w naszym pięknym kraju mamy 4 fabryki Electroluxa. W tym zmywarek, kuchenek i pralek. Więc kupując ich produkty w jakimś tam stopniu dajemy zatrudnienie rodakom.
              Canon 650D | Sigma 50mm 1.4F | C 16-35mm L II | S 17-70mm F2.8-4.5 | Canon 580ex II

Flickr

Komentarz

• ezzo
                • 2016
                • 12

Panowie ja również planuję sobie w najbliższym czasie kupić pralkę. Na razie mieszkam sam tak wiec nie potrzeba mi niczego o wiekszej pojemnośći. Obecnie biorę pod uwagę dwie pralki:
                Candy CS4 1061D3/2-S
                Candy GVS34 126DC3/2-S

Obie pralki typu slim do niewielkiej łązienki na czym mi zależy. Zainteresowała mnie szczególnie ta druga bo przy pojemnosci 6 kg ma jedynie 37 cm grubości. Czy ktoś mial może taką cienką pralkę? Jak jest ze stabilnością podczas prania ?

Komentarz

• Zowa
                  Bywalec
                  • 2013
                  • 120

Zamieszczone przez ezzo
                  Zainteresowała mnie szczególnie ta druga bo przy pojemnosci 6 kg ma jedynie 37 cm grubości. Czy ktoś mial może taką cienką pralkę? Jak jest ze stabilnością podczas prania ?
                  Tak, ja, 6kg/40cm hoover - to podobno to samo, co candy. Była stabilna, choć dość głośna. Przy wirowaniu dawała odgłos odlatującego helikoptera... ? ;D ale to był model z 2006r.
                  Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
                  c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
                  mój FB
                  mój Flickr

Komentarz

• kmeg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1533

^^ Zależy ile wrzucisz do niej ubrań i jak dobrze wypoziomujesz. Z czasem będzie coraz glosniejsza (uszkodzenie łożysk). Generalnie większy bęben a mniej do niej pakujesz tym dłużej pozyje (ale na dłużej niż okres gwarancji bym się nie nastawial za bardzo). Moja rada: kup cos najszerszego jakie wejdzie Ci do łazienki a patrz tylko na gw producenta (ale tutaj zostaje tylko beko). Łożyska i tak szybko padają i staje się to wszystko głośniejsze. Im ma więcej obrotów tez lepiej bo wtedy na zmniejszonych obrotach ciszej chodzi.
                    Galeria na CB
                    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• jelcyk
                      Uzależniony
                      • 2013
                      • 592

Nie powinno byc zadnej roznicy w porownaniu do normalnych, pelnogabarytowych pralek.Skakac nie powinna - warunkiem sa w miare sprawne amortyzatory, reszte zalatwia uklad plynnego ruszania przy wirowaniu i tzw interwalsystem - system stopniowego oprozniania pralki z wody przed kolejnymi stopniami odwirowania. Zapewne te 6kg bedzie troche naciagane, bo mimo wszystko miejsca tam wewnatrz troche mniej , ale dzialac powinno normalnie. Poziomowanie w pralkach nie ma znaczenia, znaczenie ma dokladne oparcie na wszystkich 4 nozkach i twarda podloga, no i, co oczywiste, unikanie stawiania na skosnych plaszczyznach, bo zacznie chodzic i straci stabilnosc a wtedy halasu sie nie uniknie. Wazne jest, aby gumki na nozkach i podloga byly jak najczystsze , to wtedy przesuwanie jest utrudnione.Na jakas specjalna trwalosc przy tanszych modelach nie ma co liczyc - robione sa tak, zeby po kawalkach zdychaly. Jak przetrzyma gwarancje, to juz jest ok.

Komentarz

• Tom77
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2874

Ja polecę Samsunga, na razie co prawda tylko 2 lata, ale działa bez zarzutu

Komentarz

• ParoVA

Miałem Samsunga 6 lat. I z tego co wiem, na tyle go stać. Obecnie mam Amicę, i te markę, w tym przedziale cenowym polecam. Co do Samsunga, to wiem, że jak coś tam się popsuje, to oznaka, że koniec jest bliski, bo elementy lecą po sobie jeden po drugim.

Komentarz

• michalab
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1580

Ja mam Boscha od 12 lat, zrobił na oko ponad 4k prań. Przeszedł ze 3 naprawy (szczotki, pompa wody i coś jeszcze nie pamiętam co). Jedną z zalet tych pralek jest właśnie dostępność części zamiennych i łatwość naprawy, w każdym przypadku po awarii miałem sprawną pralkę już następnego dnia.
                            Zapraszam

Komentarz

• kmeg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1533

Ale masz Bosha niemieckiego, polskiego, tureckiego czy chińskiego? Poza tym pralki robione 12 lat temu a teraz to co innego. Ta sama firma może robić model przyzwoity (i naprawiany) jak i nienaprawialny (bo wszystko jest np. modułem). Sugerowanie się marką juz dawno nie ma sensu (nawet Miele nie można być juz 100% pewnym).
                              Galeria na CB
                              http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Piotrus117
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 109

Zamieszczone przez kmeg
                                Sugerowanie się marką juz dawno nie ma sensu (nawet Miele nie można być juz 100% pewnym).
                                Cholera Panie, do czego to już doszło... . A to pewnie nie koniec jeszcze.

Komentarz

Pracuję...