X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zysk
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 1120

Menu w body -błąd w pisowni

Nie chodzi mi aby wykazać nędzność programistów Canona.Raczej się chwale jakie mam sokole oko .
    Funkcja kopiowania z CF na SD(imho-świetny pomysł),
    w menu zamiast wyrazu TYLKO jest :TYKO.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
  • janhalb
    Początki nałogu
    • 2008
    • 321

Odp: Menu w body -błąd w pisowni

Staaary... :-)

Takich literówek jest multum - w aparatach to jeszcze pikuś, ale np. w spolszczeniach programów komputerowych czy całych systemów operacyjnych - rany...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• xxkomarxx
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1456

To nie nedznosc programistow, tylko wina testerow ktorzy tego nie wylaplali.

Komentarz

• janhalb
        Początki nałogu
        • 2008
        • 321

Zamieszczone przez xxkomarxx
        To nie nedznosc programistow, tylko wina testerow ktorzy tego nie wylaplali.

Ja bym powiedział inaczej: to nie wina programistów (literówka może się zdarzyć każdemu...), ale firmy odpowiedzialnej za spolszczenie systemu, która poskąpiła dodatkowych paru groszy na wynajęcie redaktora / korektora...

Dla mnie to aż śmieszne: wielkie, zamożne, dbające o swój wizerunek firmy żałują _naprawdę_ niewielkich pieniędzy na dopracowanie takich szczegółów...

Ale to samo jest wszędzie indziej. Pracuję na Macu - spolszczone wersja systemu zawiera całą masę takich "drobiazgów" (większość ich zapewne nie zauważa, ja mam zboczenie zawodowe i każdą literówkę od razu widzę...).

W Windowsach jest tak samo... Kiedyś w windowsowym kalkulatorze (jeszcze w XP), w przeliczniku jednostek, znalazłem jednostkę długości o nazwie "SĄŻENIE". Czy tłumacz nie zajrzał nawet do słownika? Czy nigdy w życiu nie czytał żadnej książki, której akcja działa się na morzu - i nie widział, że po polsku liczba mnoga od "sążeń" to "sążnie"?

Takich kwiatków jest mnóstwo. Co gorsza, podobne błędy coraz częściej zdarzają się w gazetach, a nawet w książkach (nawet tych z niezłych wydawnictw, które najwyraźniej także oszczędzają na redakcji i korekcie...).
        Ostatnio edytowany przez janhalb; 22344.
        Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• zysk
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 1120

Zamieszczone przez janhalb
          Dla mnie to aż śmieszne: wielkie, zamożne, dbające o swój wizerunek firmy żałują _naprawdę_ niewielkich pieniędzy na dopracowanie takich szczegółów...
          -na pierwszej stronie instrukcji lodówki LG:"zacchować do wykorzystania w PRZYSZŁOCI"
          -instrukcja obsługi pieca gazowego ma tytuł:INSTRUKCJA OBSŁUGI UŻYTKOWNIKA
          jest tego pełno
          ale przeglądnąłem instrukcję do platformy rowerowej na hak THULE.
          jest tak poprawnie napisana,przetłumaczona,ze chyba profesorowie Miodek i Bralczyk nie znaleźliby błedów.
          Aż miło sie czyta.Jasne,zeto nie jest problem ,ale subiektywnie mi sie to nie podoba,tak samo jak to ,
          że wiele drobnych programów ma wersje w językach:czeskim,chorwackim litewskim a polski :NIE .
          Mnie to też nie przeszkadza w użytkowaniu,ale jakoś tak trochę nas olewają ...
          "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]

Komentarz

• MC_
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3444

Mi na przyklad przeszkadzaja u Ciebie braki spacji po przecinku lub spacje przed nim.
            A innemu brak polskich znakow w tym poscie.

Komentarz

• zysk
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1120

Ale ja piszę za darmo,gdybym pisał za pieniądze ,starałbym się bardziej ,tak jak w pracy.(za pieniadze).
              Poloniści do szkoły:uczyć !

Komentarz

• MC_
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3444

Ciekawe wytlumaczenie, choc do mnie nie trafia.

Komentarz

• zaitsev
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1660

Zamieszczone przez zysk
                  Ale ja piszę za darmo,gdybym pisał za pieniądze ,starałbym się bardziej ,tak jak w pracy.(za pieniadze).
                  Poloniści do szkoły:uczyć !
                  Zatem patriotyzm jest Ci obcy. Szkoda, że potrzebujesz pieniędzy, żeby szanować ojczysty język. Chyba właśnie z tego powodu u nas w kraju wszystko tak wygląda...

Komentarz

• słowiczek
                    Uzależniony
                    • 2014
                    • 759

Nie to, żeby mnie to jakoś bardzo drażniło ale taki niesmak czuję instalując jakiś program gdzie w opcjach językowych jest chiński tradycyjny, chiński uproszczony, koreański, arabski, rosyjski, angielski i niemiecki, esperanto, a polskiego brak...trochę nie tak.

Komentarz

• zysk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 1120

Zamieszczone przez zaitsev
                      Zatem patriotyzm jest Ci obcy
                      Tak.Omijam dużym łukiem ,tych ,którzy nachalnie i na pokaz swój patriotyzm demonstrują.

Komentarz

• MC_
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3444

Czyli za darmo można pisać jak analfabeta, a dopiero za wynagrodzeniem się postarać? Ciekawe podejście.

Żeby była jasność - nie mam na myśli tego, że jesteś analfabetą.

Komentarz

• RobertON
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2190

Jestem starej daty, ale zawsze mnie uczono, że jak masz coś napisać, to napisz to poprawnie.
                          Nie jest ważne, czy za darmo, czy za pieniądze. Świadczy to o Twoim, moim, stosunku do Naszego języka.

P.S. Każdemu może się trafić literówka, błąd składni czy jakaś inna prosta pomyłka. Trudno, jednym to bardziej przeszkadza, a innym mniej.
                          https://500px.com/robowert26

Komentarz

• zaitsev
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1660

Zamieszczone przez zysk
                            Tak.Omijam dużym łukiem ,tych ,którzy nachalnie i na pokaz swój patriotyzm demonstrują.
                            Szanowanie języka uważam za elementarne. A nie za demonstrację czegokolwiek.

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zabawne jest w tym to jak łatwo oceniamy innych sami nie zauważając własnego podwórka .
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...