X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Temat do dyskusji :-)

Na amerykańskim forum gościu oświadczył wprost, że kupuje Tamrona 150-600 bo jest tani. Ani słowa innego uzasadnienia więc zapadło mi to w pamięci.
    Jestem przekonany, że część tych szkieł kupili ludzie , którzy wreszcie mieli kasę na 600mm lufę. Pewnie część z nich je sprzedaje.
    Ja kupiłem C50/1.8 chociaż nie znoszę tej ogniskowej ale cena... Użyłem go tylko do sprawdzenia czy rzeczywiście jest ostry.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• niki68
      Bywalec
      • 2011
      • 239

Etam, budżetówka ... ja jak kupuję to musi być dobre (a przynajmniej spełniające oczekiwania) bo do śmierci :-) Prędzej zdechnę niż sprzedam 400 5.6 :-) :-) :-)

Komentarz

• Tom77
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2874

Zamieszczone przez marfot
        Na amerykańskim forum gościu oświadczył wprost, że kupuje Tamrona 150-600 bo jest tani. Ani słowa innego uzasadnienia więc zapadło mi to w pamięci.
        Jestem przekonany, że część tych szkieł kupili ludzie , którzy wreszcie mieli kasę na 600mm lufę. Pewnie część z nich je sprzedaje.
        Ja kupiłem C50/1.8 chociaż nie znoszę tej ogniskowej ale cena... Użyłem go tylko do sprawdzenia czy rzeczywiście jest ostry.
        Ja tak kupiłem naleśnika 40mm, był plaski i był cashback :0

Komentarz

• kmeg
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1533

Zamieszczone przez niki68
          :-) Pracy doktorskiej ze statystyki nie robię ale staram się wyciągać wnioski ... być może błędne. Określenie świetne szkło w stosunku do obiektywu, który jak sam napisałeś na 600 ma podobną jakość jak inny zoom z 1.4 III to nie jest mz komplement :-) I znów opinia dotyczy FF. A ja tu gadam o APSC.
          Ten inny zoom to BARDZO dobry i ostry zoom + najlepszy extender. Zestaw kosztuje więcej niż ta 600S. 600mm trudniej zrobić w pewnej cenie niż 400mm. Oczywiście, że piszę o FF. Robie też oczywiście i na APSC... Dp APSC poleciłbym jednak właśnie c100-400II. Nie zapominajmy też o tym, że ostrości będą podobne lub identyczne ale AF już nie. Wypowiadam się też o wersji S, wersje C i wszystkie Tamrony g1 do niższa półka...

"Mam do sprzedania obiektyw Sigma Sport 150-600 do Nikona.
          Obiektyw zakupiony w lipcu tego roku w stanie idealnym.
          Pełen komplet sklepowy wraz z USB Dock.
          Dodatkowo obiektyw posiada maskowanie ochronne Huga, jak na załączonych zdjęciach"

Tu w tej chwili ogłoszenie z bagnetem żółtym, z Canonem było kilkanaście dni temu podobne. Tam po trzech miesiącach.

Gość kupił szkło w lipcu. Dokupił do tego maskowanie Huga. Znaczy ptasiarz nie lotnik i raczej nie amator. Po pół roku sprzedaje świetne szkło :-)
          Z ciekawości śledzę sobie ogłoszenia o sprzedaży tych szkieł. Serio widać pewną prawidłowość.
          Nie wiem co mam odpisać, może w końcu uzbierał na systemową stałkę, która jest lepsza ale i duuuuużo droższa Nie jestem wróżem.

Ile razy w swoim życiu kupiłeś świetny obiektyw i sprzedałeś go po pięciu miesiącach?
          Szczerze? Nie sprzedałem ŻADNEGO obiektywu jaki kupiłem (ba, aparatu też). Może to kwestia przemyślanych zakupów i realnego podchodzenia do sprzętu. Nie zakładam, że obiektyw za 9 tys robi zdjęcia jak ten za 45 tys (w przypadku tele) Za innych wypowiadać się nie mogę.

Wracając do meritum, dla mnie sam RAW to za mało do oceny tele.
          Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
          Galeria na CB
          http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Tom77
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2874

Etam, budżetówka ... ja jak kupuję to musi być dobre (a przynajmniej spełniające oczekiwania) bo do śmierci :-) Prędzej zdechnę niż sprzedam 400 5.6 :-) :-) :-)
            Kiedyś popularnością cieszył się 70-300 IS, teraz można go kupić za ułamek ceny zdjęcia robi takie same jak kiedyś a już obiektem pożadania nie jest. Tak samo było z 400 5,6. Do niedawna 100-400 L też trudno było wyrwac ponieżej 4tys a teraz kazdy chce mieć MKII. Doszly do tego 150-600 Sigmy i Tamrona a teraz mamy i MKII Tamrona. Jest w czym wybierać to i ruch w sprzedaży większy.

Komentarz

• mkkaczy
              Początki nałogu
              • 2011
              • 461

@rafels3c samolot to nie ptak wielkości wróbla :-) Co się sprawdza w samolotach niekoniecznie będzie się sprawdzało w przyrodzie.
              Samolotów spróbowałem tylko 2 razy, ale jedyne co je łączy z ptakami w sensie fotografowania to tylko długa ogniskowa. IS w ptakach jest mi wogóle niepotrzebny bo trzeba skracać czas. W samolotach znowu wydłużać żeby śmigła zamknąć, czy w paningu. AF na coś co jest 500m ode mnie i tak trafi (nie maiłem nietrafionego zdjęcia). Na ptaka lecącego 4-5m ode mnie już nie bo tu GO mniejsza i skala na obiektywie do przejechania dłuższa.
              Światło na długim końcu 6.3 które i tak zwykle trzeba przymykać, to robi się już f/8. Nie poszalejesz z takim czymś, zwłaszcza w dobrych przyrodniczych godzinach. Jak weźmiesz czas min 1/800s to zrobi Ci się ISO co najmniej 6400.
              Większość rad przyrodniczych jakie czytam i w Polsce i na anglojęzycznycjh forach mówi "Weź cropa i 150-600. Bo se wyzumujesz jak coś będzie bliżej". W praktyce nie ma nic bliżej więc jedzie się na długim końcu. Jak się zacznie cropować z wysokiego ISO to już wogóle kaszana się robi. Choć widzę i wiele bardzo dobrych zdjęć z tych obiektywów.
              To jest często etap "podbiegam i strzelam do wszystkiego co usiądzie na gałęzi". Później w życiu amatora fotografii przyrodniczej zaczyna się etap czatowni i tu z czasem okazuje się że o ile problem ogniskowej można rozwiązać zmniejszając dystans, to światła już niestety nie przeskoczymy. I właśnie wtedy nachodzą przemyślenia na zmianę z zooma na stałkę, ale o lepszym świetle i ostrości.
              Jakoś nie spotkałem użytkownika Canon 400 5.6, który pół roku sprzedawałby to szkło:-)
              Ja swoje 400/5.6 sprzedałem, a właściwie wymieniłem na 400/2.8 non IS II po może jakimś roku czy dwóch, które z kolei wymieniłem na 400/2.8 IS, też po jakimś roku. Obecnie bie wymieniam bo nie ma na co, a 400/2.8 L IS II jest za droga i poza lżejszą wagą nic dla mnie nie wnosi.
              Na początku latałem z 70-200/4+TC sigmy, później z Tamronem 200-500, póżniej z C400/5.6.
              Fotografia przyrodnicza to takie drogie hobby, a zakupy i wymiana sprzętu jest jego częścią.
              Ostatnio edytowany przez mkkaczy; 43333.
              R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
              https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• RobertON
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2190

Zamieszczone przez mkkaczy
                Fotografia przyrodnicza to takie drogie hobby, a zakupy i wymiana sprzętu jest jego częścią.
                I tak właśnie jest, postępując różnymi drogami i tak się dochodzi do takiego wniosku.

Poza tym, trzeba się przyzwyczaić, że prawie zawsze jest za ciemno i za daleko
                https://500px.com/robowert26

Komentarz

Pracuję...