Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Na amerykańskim forum gościu oświadczył wprost, że kupuje Tamrona 150-600 bo jest tani. Ani słowa innego uzasadnienia więc zapadło mi to w pamięci.
Jestem przekonany, że część tych szkieł kupili ludzie , którzy wreszcie mieli kasę na 600mm lufę. Pewnie część z nich je sprzedaje.
Ja kupiłem C50/1.8 chociaż nie znoszę tej ogniskowej ale cena... Użyłem go tylko do sprawdzenia czy rzeczywiście jest ostry.
Etam, budżetówka ... ja jak kupuję to musi być dobre (a przynajmniej spełniające oczekiwania) bo do śmierci :-) Prędzej zdechnę niż sprzedam 400 5.6 :-) :-) :-)
Na amerykańskim forum gościu oświadczył wprost, że kupuje Tamrona 150-600 bo jest tani. Ani słowa innego uzasadnienia więc zapadło mi to w pamięci.
Jestem przekonany, że część tych szkieł kupili ludzie , którzy wreszcie mieli kasę na 600mm lufę. Pewnie część z nich je sprzedaje.
Ja kupiłem C50/1.8 chociaż nie znoszę tej ogniskowej ale cena... Użyłem go tylko do sprawdzenia czy rzeczywiście jest ostry.
Ja tak kupiłem naleśnika 40mm, był plaski i był cashback :0
:-) Pracy doktorskiej ze statystyki nie robię ale staram się wyciągać wnioski ... być może błędne. Określenie świetne szkło w stosunku do obiektywu, który jak sam napisałeś na 600 ma podobną jakość jak inny zoom z 1.4 III to nie jest mz komplement :-) I znów opinia dotyczy FF. A ja tu gadam o APSC.
Ten inny zoom to BARDZO dobry i ostry zoom + najlepszy extender. Zestaw kosztuje więcej niż ta 600S. 600mm trudniej zrobić w pewnej cenie niż 400mm. Oczywiście, że piszę o FF. Robie też oczywiście i na APSC... Dp APSC poleciłbym jednak właśnie c100-400II. Nie zapominajmy też o tym, że ostrości będą podobne lub identyczne ale AF już nie. Wypowiadam się też o wersji S, wersje C i wszystkie Tamrony g1 do niższa półka...
Zamieszczone przez niki68
"Mam do sprzedania obiektyw Sigma Sport 150-600 do Nikona.
Obiektyw zakupiony w lipcu tego roku w stanie idealnym.
Pełen komplet sklepowy wraz z USB Dock.
Dodatkowo obiektyw posiada maskowanie ochronne Huga, jak na załączonych zdjęciach"
Tu w tej chwili ogłoszenie z bagnetem żółtym, z Canonem było kilkanaście dni temu podobne. Tam po trzech miesiącach.
Gość kupił szkło w lipcu. Dokupił do tego maskowanie Huga. Znaczy ptasiarz nie lotnik i raczej nie amator. Po pół roku sprzedaje świetne szkło :-)
Z ciekawości śledzę sobie ogłoszenia o sprzedaży tych szkieł. Serio widać pewną prawidłowość.
Nie wiem co mam odpisać, może w końcu uzbierał na systemową stałkę, która jest lepsza ale i duuuuużo droższa Nie jestem wróżem.
Ile razy w swoim życiu kupiłeś świetny obiektyw i sprzedałeś go po pięciu miesiącach?
Szczerze? Nie sprzedałem ŻADNEGO obiektywu jaki kupiłem (ba, aparatu też). Może to kwestia przemyślanych zakupów i realnego podchodzenia do sprzętu. Nie zakładam, że obiektyw za 9 tys robi zdjęcia jak ten za 45 tys (w przypadku tele) Za innych wypowiadać się nie mogę.
Wracając do meritum, dla mnie sam RAW to za mało do oceny tele.
Etam, budżetówka ... ja jak kupuję to musi być dobre (a przynajmniej spełniające oczekiwania) bo do śmierci :-) Prędzej zdechnę niż sprzedam 400 5.6 :-) :-) :-)
Kiedyś popularnością cieszył się 70-300 IS, teraz można go kupić za ułamek ceny zdjęcia robi takie same jak kiedyś a już obiektem pożadania nie jest. Tak samo było z 400 5,6. Do niedawna 100-400 L też trudno było wyrwac ponieżej 4tys a teraz kazdy chce mieć MKII. Doszly do tego 150-600 Sigmy i Tamrona a teraz mamy i MKII Tamrona. Jest w czym wybierać to i ruch w sprzedaży większy.
@rafels3c samolot to nie ptak wielkości wróbla :-) Co się sprawdza w samolotach niekoniecznie będzie się sprawdzało w przyrodzie.
Samolotów spróbowałem tylko 2 razy, ale jedyne co je łączy z ptakami w sensie fotografowania to tylko długa ogniskowa. IS w ptakach jest mi wogóle niepotrzebny bo trzeba skracać czas. W samolotach znowu wydłużać żeby śmigła zamknąć, czy w paningu. AF na coś co jest 500m ode mnie i tak trafi (nie maiłem nietrafionego zdjęcia). Na ptaka lecącego 4-5m ode mnie już nie bo tu GO mniejsza i skala na obiektywie do przejechania dłuższa.
Światło na długim końcu 6.3 które i tak zwykle trzeba przymykać, to robi się już f/8. Nie poszalejesz z takim czymś, zwłaszcza w dobrych przyrodniczych godzinach. Jak weźmiesz czas min 1/800s to zrobi Ci się ISO co najmniej 6400.
Większość rad przyrodniczych jakie czytam i w Polsce i na anglojęzycznycjh forach mówi "Weź cropa i 150-600. Bo se wyzumujesz jak coś będzie bliżej". W praktyce nie ma nic bliżej więc jedzie się na długim końcu. Jak się zacznie cropować z wysokiego ISO to już wogóle kaszana się robi. Choć widzę i wiele bardzo dobrych zdjęć z tych obiektywów.
To jest często etap "podbiegam i strzelam do wszystkiego co usiądzie na gałęzi". Później w życiu amatora fotografii przyrodniczej zaczyna się etap czatowni i tu z czasem okazuje się że o ile problem ogniskowej można rozwiązać zmniejszając dystans, to światła już niestety nie przeskoczymy. I właśnie wtedy nachodzą przemyślenia na zmianę z zooma na stałkę, ale o lepszym świetle i ostrości.
Jakoś nie spotkałem użytkownika Canon 400 5.6, który pół roku sprzedawałby to szkło:-)
Ja swoje 400/5.6 sprzedałem, a właściwie wymieniłem na 400/2.8 non IS II po może jakimś roku czy dwóch, które z kolei wymieniłem na 400/2.8 IS, też po jakimś roku. Obecnie bie wymieniam bo nie ma na co, a 400/2.8 L IS II jest za droga i poza lżejszą wagą nic dla mnie nie wnosi.
Na początku latałem z 70-200/4+TC sigmy, później z Tamronem 200-500, póżniej z C400/5.6.
Fotografia przyrodnicza to takie drogie hobby, a zakupy i wymiana sprzętu jest jego częścią.
Komentarz