X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5117

Odp: Warszawa, inicjatywy foto?

[MENTION=45969]Bechamot[/MENTION] - mało konstruktywnie... apeluje jednak o rzeczową krytykę. Jeśli Ci się fota nie podoba to napisz konkretnie co byś zmienił, a nie ogólnie, że do du....
    [MENTION=26186]adzi[/MENTION] - ja daleki jestem od oceniania zdjęć innych, ale może spróbuję, by pokazać Bechamotowi, jak to powinno wyglądać - a więc zdjęcie które pokazałeś tego wspaniałego kanionu (mam nadzieję, że będę miał okazję zobaczyć na żywo) IMHO wygląda jakby było zrobione komórką i jak dla mnie brakuje mu kontrastu, żywszych kolorów, ostrości; w postprodukcji bym je również trochę ocieplił i podkręcił kolory.

Ale to tylko moja subiektywna ocena
    Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Bechamot
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 2512

to zupelnie nie o to chodzi.

mozesz postepowac , jak chcesz , nic mi do tego.

jesli innym stawiasz zarzuty z jakiegos powodu , to dokladnie ze tego samego moglbys postawic je sobie, gdyz sam postepujesz identycznie.

nie zdajesz sobie sprawy z tego , ze nie jestes ani oryginalny , odmienny , ani nie masz odpowiednich kwalifikacji by wyszydzac z tego powodu innych.

jesli nie znajdujesz sensu w istniejacych grupach fotografizcnych , kursach, to nie oznacza , ze sa one bez sensu jak napisales , tylko Ty nie znajujsz w nich sensu. Jak uczen w szkole jeden znajdzie sens w ukladzie rownan , inny za chiny tego nie zrozumie i nijakiego sensu sie dopatrzyc nie moze. Szukalbym braku sensu raczej w sobie.

Mnie wprawdzie nic to tego, ale obawiam sie, ze istnieje potezna rozbieznosc pomiedzy wyobrazeniami o swoich mozliwosciach fotograficznych a stanem rzeczywistym.
      w 10 minut mozesz sobie kupic kybord w sklepie zabawkowym , zagrac wszystkie preludia Chopina , jeszcze zdazyc wypic piwo - efekt bedzie Taki sam jak na zdjeciu , ktorym sie chwalisz, iz wszystko powstalo w 10 minut.

Adams mowil - " jedno dobre zdjecie na rok to bardzo duzo".
      Nie ludzmy sie , ze komukolwiek wysypuja sie dobre zdjecia jak z rekawa , mamy prawo do robienia zdjec slabszych , ale to czym sie chwalimy swiadczy o nas - naszych wyobrazeniach i mozliwosciach.

--- Kolejny post ---

"@Bechamot - mało konstruktywnie... apeluje jednak o rzeczową krytykę."

sorry , tylko za odplatnoscia .
      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• adzi
        Początki nałogu
        • 2009
        • 255

Zamieszczone przez Bechamot
        to zupelnie nie o to chodzi.

mozesz postepowac , jak chcesz , nic mi do tego.

jesli innym stawiasz zarzuty z jakiegos powodu , to dokladnie ze tego samego moglbys postawic je sobie, gdyz sam postepujesz identycznie.

nie zdajesz sobie sprawy z tego , ze nie jestes ani oryginalny , odmienny , ani nie masz odpowiednich kwalifikacji by wyszydzac z tego powodu innych.

jesli nie znajdujesz sensu w istniejacych grupach fotografizcnych , kursach, to nie oznacza , ze sa one bez sensu jak napisales , tylko Ty nie znajujsz w nich sensu. Jak uczen w szkole jeden znajdzie sens w ukladzie rownan , inny za chiny tego nie zrozumie i nijakiego sensu sie dopatrzyc nie moze. Szukalbym braku sensu raczej w sobie.

Mnie wprawdzie nic to tego, ale obawiam sie, ze istnieje potezna rozbieznosc pomiedzy wyobrazeniami o swoich mozliwosciach fotograficznych a stanem rzeczywistym.
        w 10 minut mozesz sobie kupic kybord w sklepie zabawkowym , zagrac wszystkie preludia Chopina , jeszcze zdazyc wypic piwo - efekt bedzie Taki sam jak na zdjeciu , ktorym sie chwalisz, iz wszystko powstalo w 10 minut.

Adams mowil - " jedno dobre zdjecie na rok to bardzo duzo".
        Nie ludzmy sie , ze komukolwiek wysypuja sie dobre zdjecia jak z rekawa , mamy prawo do robienia zdjec slabszych , ale to czym sie chwalimy swiadczy o nas - naszych wyobrazeniach i mozliwosciach.

--- Kolejny post ---

"@Bechamot - mało konstruktywnie... apeluje jednak o rzeczową krytykę."

sorry , tylko za odplatnoscia .
        Widzę, że Ty to niezły filozof jesteś, taki typowy leśny dziadek. Jeśli jeszcze tego nie zauważyłeś, to jest właśnie to o czym pisałem - nie szukam grupy foto żeby słuchać takiego smęcenia przy piwie, ale właśnie, żeby.... uwaga... pojechać razem na zdjęcia ! Serio mam w poważaniu opinie takich osób jak Ty, które nic nie mają do powiedzenia, ale byłem mega ciekaw co możesz napisać - nie napisałeś nic, bo nie masz nic do powiedzenia. Widziałem dziesiątki razy jak ludzie dla lepszych kadrów niszczą przyrodę itp, sorry jak już gdzieś pojadę na wakacje i biorę aparat to nie będę wyprawiać takich numerów. Miałem swoje zdjęcia w różnych magazynach itp, do dziś zarabiam na foto mimo, że od wielu lat nie focę - wystarczy mi, że się sprzedaje, że edytorom pasują. Dlatego średnio obchodzi mnie ocena ludzi z forum albo jakiś plfoto (gdzie dziś mam ponad 15-letnie konto) itp serwisów. Dla Ciebie sztuka przy krajobrazach to wnioskuję tylko kwestia obróbki i kręcenia w górę suwakami - patrząc po zdjęciach wcześniej wspomnianego "artysty". Chyba dalej nie widzisz, że wszystko jest na jedno kopyto, o czym wspomniałem, i ostro pogłaskane niskiej jakości obróbką - o czym też wspominałem, stąd te białe odcięcia na styku z niebem itp. To jest właśnie kicz, tak samo jak generalnie walenie HDR w opór, co kończy się tym samym jak tutaj, widocznymi odcięciami.

W tym jest właśnie problem, że w Warszawie generalnie z tego co obserwuję to działają tylko takie geriatryczne grupy foto. Gdzie fotki się nie liczą, bardziej gadanie o nich i zobaczenie modelki. Może się zaloguj gdzieś tam i sam oceń jeśli z góry wyciągasz wnioski. https://www.facebook.com/groups/123812844957311/photos/

Zamieszczone przez Bangi
        [MENTION=45969]Bechamot[/MENTION] - mało konstruktywnie... apeluje jednak o rzeczową krytykę. Jeśli Ci się fota nie podoba to napisz konkretnie co byś zmienił, a nie ogólnie, że do du....
        [MENTION=26186]adzi[/MENTION] - ja daleki jestem od oceniania zdjęć innych, ale może spróbuję, by pokazać Bechamotowi, jak to powinno wyglądać - a więc zdjęcie które pokazałeś tego wspaniałego kanionu (mam nadzieję, że będę miał okazję zobaczyć na żywo) IMHO wygląda jakby było zrobione komórką i jak dla mnie brakuje mu kontrastu, żywszych kolorów, ostrości; w postprodukcji bym je również trochę ocieplił i podkręcił kolory.

Ale to tylko moja subiektywna ocena
        To kwestia kolorów, obróbki i tyle, akurat tu była mgła co powoduje ten niedosyt + niska rozpiętość tonalna M100 szczególnie dla wyższego ISO.

Komentarz

• chester_jds
          Początki nałogu
          • 2015
          • 374

To może zapodaj coś innego? Dać kiepściznę i uprawiać story o mgle i wysokim ISO (Twoje zdjęcie nie było robione w warunkach wymagających wysokiego ISO) to kiepska strategia. Zapodaj coś, od czego pensjonariuszom oddziału geriatrycznego wypadną zęby ze sztucznej szczęki.

Komentarz

• p0lish
            Początki nałogu
            • 2011
            • 366

Zamieszczone przez kmeg
            A ja czekam dalej na prezentacje prac autora wątku bo fotografa poznaje się po jego zdjeciach Z tego co napisał mam już pewien obraz ale chciałbym zdjęcia zobaczyć...
            tak to kolejny miszcz gawędy
            jak dobrze, że jest opcja ignorowania
            Blog

Komentarz

• becekpl
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 4304

Zamieszczone przez adzi
              Miałem swoje zdjęcia w różnych magazynach itp, do dziś zarabiam na foto mimo, że od wielu lat nie focę - wystarczy mi, że się sprzedaje, że edytorom pasują.
              dla ciebie trzeba by stworzyć nowy dział pt. "moje fantazje i urojenia"
              tylko ze administracja jest niechętna otwieraniu kolejnych działów
              Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
              Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Bechamot
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2512

Zamieszczone przez adzi
                Widzę, że Ty to niezły filozof jesteś, taki typowy leśny dziadek. Jeśli

To kwestia kolorów, obróbki i tyle, akurat tu była mgła co powoduje ten niedosyt + niska rozpiętość tonalna M100 szczególnie dla wyższego ISO.
                mysle , ze terminu "filozofia " nie powinienes poruszac - lepiej obchodzic szerokim lukiem .

nikt nie ma pretensji o to jakie zdjecia robisz. nikogo to nie obchodzi , mozesz robic co chesz.

ale jesli krytykujesz innych za to , ze robia banalne , nieciekawe , sztampowe zdjecia , dajac jako przyklad zdjecie wlasniej produkcji rownie banalne , sztampowe- typowa widokowka - do tego zle obrobiona , to nie dziw sie, ze napotykasz odpor.
                Nie dlatego , ze ktos ma cos a priori przeciwko Tobie , a dlatego , ze raczej nikt nie lubi by rozmawiac z nim jak z idiota.

zdjecie ktore pokazales to zachwycajacy krajobraz , ktorego autorstwo nalezy przypisac naturze , znakomity kadr , ktorego autorstwo nalezy przypisac czlowiekowi , ktory w tym miejscu posadowil Podest dla fotografow , gdyz to okresla kadr , znakomite oswietlenie , w ktorym sie znalazles , co nalezy przypisac naturze i przypadkowi , oraz fatalne wywolanie zdjecia, katastrofalna obrobka calosci - co jest zadaniem fotografa.
                To co nalezalo do Ciebie - spier...es , pozostali ze swoich zadan sie wywiazali. Jestes jednym elemenetm w tym zdjeciu , ktory zawiodl.

I chcesz pouczac innych ?

Nie masz najmniejszego pojecia o czym piszesz.
                Nie bede tego glebiej poruszal , bo to juz moze i zahacza o filozofie , a obawiam sie , ze nie bylbys odpowiedniem adresatem .

--- Kolejny post ---

mgla ? - toz to najlepsze co moglo sie przytrafic.

--- Kolejny post ---

jesli masz RAW to sugerowalbym przysiadz nad tym motyem tak dlugo jak trzeba , nawet tydzien i dwa gdyby bylo to konieczne , gdyz jest to kadr o poteznym potencjale. Zawsze bedzie baanlny , ale przynajmniej moze dobrze zrobiony.

- "tak sie nie kocha , tak sie wodke pije .".

nasuwa mi sie Fragment jednego z cudownych wierczy Nowaka.

w fotografi nie choodzi o to by jak najszybciej przelknac -jak kieliszek spirytusu, lecz ...

a zreszta -nie ma po co pisac , nie dotrze.
                Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• michalab
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1580

Czy jak jest opcja ignorowania użytkowników, jest też opcja ignorowania wątków? Aby nie pokazywały się w "nowe posty", "ostatnio aktywne wątki" itp. Może jakiś mod się zlituje i przeniesie odpowiednią cześć wątku do pralni - na moje oko posty od #11 w górę spokojnie można tam przenieść, bez jakiejkolwiek straty.
                  Zapraszam

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

Coz za durne pytanie:

"Czy jak jest opcja ignorowania użytkowników, jest też opcja ignorowania wątków?"

ja uwazam , ze koniecznie nalezy usunac post #53 , ktory jest kontraproduktywny , nie na temat i przeciwko sensowi Forum.
                    To jest zamach na sens istnienia Forum i wolnosc wypowiedzi.

nigdy nie zrozumiem , dlaczego ludzie mysla tak nielogicznie.

czytaja z wypiekami na twarzy jakies watki , zabieraja w nich glos , po czym domagaja sie przycisku "ignoruj " , jakby sami nie potrafili tego watku najzwyczajnie w swiecie nie czytac ?

Nie chcesz - nie czytaj - musisz miec do tego "ignoruj" ?.
                    Sam zignorowac nie potrafisz ?

z punktu widzenia administracji do udzialu w Forum nalezaloby raczej zachecac - nie igorowac.

Czasy gdy fora cierpialy na nadmiar wypowiedzi minely dawno.

Niech sobie adzi twierdzi co chce - takie jego prawo.
                    Prawem pozostalych jest nieczytanie , udzielenie odpowiedzi jaka uznaja za stosowny , albo i nie.

Czemy ma sluzyc przycisk " ignoruj " ?

- chyba tylko ukryciu nieumiejetnosci wyartykulowania swoich mysli przez proponujacego .

Komentarz

• crazyfoto
                      Coś już napisał
                      • 2012
                      • 59

Takie są regulaminy forów że można sobie tak jak adzi- ANONIMOWO wypisywać wszystko na każdego bez żadnych konsekwencji.Podobnie na FB dużo jest fikcyjnych kont i sieją ludzie hejt.Przypomniałem sobie o tym forum przy okazji awarii komputera bo nie korzystam z FB ale nie jest lepiej jak tam.Z tych bredni co nawypisywał adzi- to też nie podobają mi się te całe szkolenia pseudospecjalistów bez szkoły z pięcioletnim doświadczeniem w fotografii artystycznej i praktykach w Australii oraz na Hawajach hehe Dopiero dziś zorientowałem się że to forum jest komercyjne i za pełne członkostwo premium trzeba płacić abonament wiec siłą rzeczy są lepsi i gorsi jak w grach sieciowych.Przyjdzie wiosną,wyjdą ludzie na świeże powietrze i wiatr wywieje ze łbów te głupoty.Tak na koniec adzi- współczuję tej abstynencji o której wspomniałeś i czy to silna wola czy w d...e wszywka tak marudzisz ?? Idę na browara to nara...

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Poczyszczone /troszkę/, watek przeniesiony od innego działu.
                        Bardzo proszę o powściągnięcie języka i wzajemny szacunek w dyskusji.

Zamieszczone przez adzi
                        Widzę, że Ty to niezły filozof jesteś, taki typowy leśny dziadek.
                        [MENTION=26186]adzi[/MENTION] - dalsze takie personalne docinki skończą się banem.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...