Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Nawet w takich warunkach może dać. Przede wszystkim punkt 1 z Twojego wyliczenia: obniżenie czułości, czyli zwiększenie szczegółowości i rozpiętości tonalnej. Punkt 3 też nie do pogardzenia. I - można wierzyć lub nie - ogniskowe typu 300-500 mm, a o takich mystek mówi, bardzo multiplikują ruchy i drgania członków ciała, na przykład ręki.
Ale zastrzeżenie: jeśli Koledze mystek'owi jakość dotychczasowa wystarcza i dostarcza właściwych wrażeń i wspomnień - tylko się cieszyć. Oby nie poszedł drogą sztucznej inteligencji wygrzebującej odpowiednie obrazy z netu. Chociaż nie wiem, czy dolina Soły ma odpowiednio duże zasoby w tymże necie.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Ja tak fociłem wiele wiele lat, w świetle dziennym, czasem z polarkiem, zupełnie ignorujac poranki i zachody. Ale jednak to własnie te pory są najwdzięczniejsze w krajo co mnie skłoniło do zmiany podejścia? opad szczeny na paru insta kontach w tym temacie. Dotarło do mnie, że się zupełnie nie wyróżniam spośród zalewu takich właśnie fot jakie robiłem do tej pory. Postanowiłem to zmienić
#Cauchy - generalnie pełna zgoda, ale naturalnie - nie każdy chodzi tylko i wyłącznie o poranku czy wieczorem po górach. Najczęściej jednak (w moim przypadku, gdzie często chodzę z rodziną, lub w jakiś dzień wolny zawożę córkę do przedszkola i lecę w góry) ludzie chodzą w dzień po górach, jest to czymś ultra zwyczajnym . Filtr polaryzacyjny sporo daje w słoneczny dzień i stłumia to mocne światło. Dlatego twierdzę, że krajobraz o 12 w południe w sierpniowy, letni dzień również ma sens i potrafi być przyjemny dla oka w fotografii.
#Leon - dyskusja dotyczy tego, czy degradację ostrości zdjęcia spowodowaną gorącym powietrzem da się "wyostrzyć". Czy da się więc ją "wyostrzyć" za pomocą statywu?
No właśnie. Owszem, można zminimalizować mikrodrgania (np używając elektronicznej migawki, choć ktoś tu pisał na forum, że w przypadku którego body z systemu R - a może każdego body, nie wiem - paleta kolorów w przypadku elektronicznej migawki spada na 10 bit, gdzie przy mechanicznej jest 12 bitów), ale to tyle. Gorące powietrze jest niezniszczalne, chyba, że przyjdzie ochłodzenie spowodowane wiatrem lub deszczem
air haze nie wyeliminujesz, a jeszcze gorzej widać to na wideo
nie, nie stosowałem żadnego filtra, to była już niemal kompletna ciemność, tylko wąski jasny pasek na horyzoncie. Ustawiałem czas 30s i czekałem aż walnie. Kilka szotów wyszło. Pamiętam też, że ta burza w końcu nas dopadła na kampingu, uciekliśmy do auta i modliliśmy się, żeby namiotów nie porwało na szczęście szybko przeszło, ale spektakl był super.
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Sam napisałeś, że używałeś 6 tele Canona, czyli też "czegoś poszukiwałeś". Każdy chyba tak ma, po prostu
Co do fotografowania krajobrazu o konkretnych porach dnia to również się nie zgadzam. W słoneczny dzień też zdjęcia świetnie wyglądają.
Z statywem sprawdzę, czy coś to da. Z tym, że nie potarfię sobie tego wyobrazić, bo rozmawiamy o fotografowaniu w słoneczny dzień. Jeżeli z ręki mam np na 500mm czas 1/640s i f7,1 to co mi da statyw?
6 canonów i jednego kundla - czytałem i czytałem te internety i wychodziło że są świetne (no były - dwa świetne, jeden ok ale i tak za drogi na to co prezentował pomimo że tani, jeden średnia strefa stanów średnich, jeden słaby i jeden kundel zdjęcia nawet robił ale wszystkie takie klimatyczne) - pewnie nie umiałem ich użyć tych z wyjątkiem świetnych
zasadniczo w środku dnia nie wyciągam aparatu z torby (mam czas dla rodziny ), moim zaniem nie wyglądają świetnie, chyba że ktoś robi infraredy to tak środek dnia to może być odpowiednia pora
przy takich czasach to nawet torby z bagażnika nie wyciągam
wpadasz w pułapkę jp (na wycieczce objazdowej w czasie wolnym nie zrobisz dobrego zdjęcia lepiej zakupić pocztówkę na pamiątkę) - musisz zdefiniowac swoje cele - czy celem jest wycieczka czy fotografia - ja jadę żeby focić, a nie fotografuję wycieczkę - nadal mam sporo czasu na wyjeździe ale zwykle nie o świcie czy o zachodzie słońca wtedy robię zdjęcia i rodzina musi mieć czas dla mnie albo może zająć sie czymś innym (np. wyspać się o 5 rano) - tu nie ma miejsca na kompromisy, oczywiście można robić zdjęcia z podróży lepsze, gorsze, doskonałe ale nie mieszałbym do tego fotografii krajobrazowej to całkiem inny temat.
statyw pełni jeszcze jedną zasadniczą rolę - spowalnia pracę co zwykle prowadzi do lepszych kadrów
#Leon - dyskusja dotyczy tego, czy degradację ostrości zdjęcia spowodowaną gorącym powietrzem da się "wyostrzyć". Czy da się więc ją "wyostrzyć" za pomocą statywu?
Tak jeszcze odpowiadając na Twoje pytanie: można stosować sposoby obrókowe, mam na myśli próbkowanie w dół (downsizing), jeśli jest z czego.
Tu jest przykład: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1423318 , Wyspa Fok przy ujściu Wisły.
Ruchy termiczne są szczególnie duże nad morzem. Zależało mi na tym zdjęciu, więc zrobiłem ów dałnsajzing, ale miałem z czego, bo jest to panorama 4 zdjęć robionych aparatem 5Ds, ogniskowa 600 mm. Jakość nie powala, ale jest wspomnienie. Nie chce mi się kopać po archiwum, ale oryginał przed obróbką był tragiczny.
Przy krajobrazach to metoda taka sobie, zrobiłem to tylko ten jeden jedyny raz.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
statyw pełni jeszcze jedną zasadniczą rolę - spowalnia pracę co zwykle prowadzi do lepszych kadrów
to prawda, i właśnie ważne jest, aby towarzysze podróży wiedzieli na co się piszą. W Stanach była nas 3 tak samo zafiksowanych ludzi, w Kanadzie doszła dziewczyna, która nie robiła fot prawie w ogóle. No i było sporo sytuacji kiedy się niecierpliwiła. Podobnie miałem na Islandii. Niepojęte było, czemu przy Skogafossie można spędzić całą godzinę. Gdy jeszcze doszedł dron, to w ogóle zrobiło się ciekawie, ale np. radzę sobie z tym tak, że w aparacie puszczam timelapsa, a w tym czasie steruję dronem. Tylko na zorzy polarnej nikt nie narzekał
Dla mnie osobiście najbardziej irytujące jest to, że tego magicznego światła o poranku czy zachodzie jest dosłownie kilka, max kilkanaście minut. Jak nie jesteś przygotowany z kadrem, to już przeważnie nie zdążysz zmienić miejscówki. Czy focić wszystko z góry, czy może wejść między skały/drzewa i tam kombinować. I modlić się, żeby chmury układały się tak by nie zasłaniać słońca. I jeszcze mieć czas żeby nasycić własne oczy widokiem, a nie tylko patrzeć w ekranik..
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
to prawda, i właśnie ważne jest, aby towarzysze podróży wiedzieli na co się piszą. W Stanach była nas 3 tak samo zafiksowanych ludzi, w Kanadzie doszła dziewczyna, która nie robiła fot prawie w ogóle. No i było sporo sytuacji kiedy się niecierpliwiła. Podobnie miałem na Islandii. Niepojęte było, czemu przy Skogafossie można spędzić całą godzinę. Gdy jeszcze doszedł dron, to w ogóle zrobiło się ciekawie, ale np. radzę sobie z tym tak, że w aparacie puszczam timelapsa, a w tym czasie steruję dronem. Tylko na zorzy polarnej nikt nie narzekał
Dla mnie osobiście najbardziej irytujące jest to, że tego magicznego światła o poranku czy zachodzie jest dosłownie kilka, max kilkanaście minut. Jak nie jesteś przygotowany z kadrem, to już przeważnie nie zdążysz zmienić miejscówki. Czy focić wszystko z góry, czy może wejść między skały/drzewa i tam kombinować. I modlić się, żeby chmury układały się tak by nie zasłaniać słońca. I jeszcze mieć czas żeby nasycić własne oczy widokiem, a nie tylko patrzeć w ekranik..
to prawda fotografowanie dla osoby czekającej aż się to skończy jest nudne jak flaki z olejem
znajomość miejscówki się przydaje, kadry można sobie sprawdzić o dowolnej porze, ze światlem jest trochę trudniej, no i odrobinę szczęścia nie zaszkodzi, planowanie i fart to postawa.
No zdecydowanie wschody i zachody słońca muszą być z grubsza zaplanowane (trzeba wiedzieć gdzie się jedzie/idzie), bo są po prostu krótkie . Super jest ta aplikacja Photo Pills, która pokazuje z której strony jest wschód słońca, zachód słońca, oraz aktualne położenie go (jakbyś nie widział :P), a także pokazuje położenie księżyca i też tam są jakieś inne rzeczy, z których nie korzystam. Choć chodząc po górach za dnia mniej wiecej wiem gdzie jest wschód, czy zachód i sam potrafię z grubsza określić czy tu warto wybrać się o poranku, czy wieczorem.
#Mirror - co do moich wycieczek, to zdecydowanie lubię podziwiać naturę i lubię z nią obcować z dala od ludzi, ale z rodziną, a fotografia to dodatek. Oczywiście na szlaku i tak idę sobie gdzieś z tyłu, albo z przodu, żeby fotografować coś, czyli coś tam spowalniam, ale nie tak, że "idźcie, albo zaczekajcie, bo potrzebuję z 10 minut". Tak to nie . Na wypady stricte fotograficzne wybieram się, ale sporadycznie lub właśnie w dzień. Pracuję w soboty, jak dzisiaj np i za sobotę odbieram sobie dzień wolny, więc wyczajam sobie fajną pogodę, szlak. Rano zawożę dziecko do przedszkola i lecę na szlak. Wracam popołudniu, odbieram ją i tyle
Mystek, po co statyw - bierz statyw, bierz szeroki kąt i jedź na noc w pogodne ładne miejsce i poluj na zorzę wczoraj był sztos, a dziś ma być jeszcze lepiej. Ja jestem uziemiony i ograniczony do Warszawy, ale dziś już ma się rozpogodzić i może chociaż nad Wisłę uda mi się skoczyć
Jakby nie istniały social media, to pewnie bym pojechał, ale jak wchodzę na FB, czy czytam wiadomości z świata, to zdjęć zorzy jest tyyyyyyle w internecie, że już nie chce mi się robić własnego .
Komentarz