X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić

Zamieszczone przez Leon007
    Raczej wygląda na to, że Canon dodaje jakieś ficzery (wg mnie również mało przydatne), żeby mieć co napisać w nowej ulotce reklamowej. I podniecić klientów.
    Jestem przekonany, że wszelkie cudaczne ficzery Canon dodaje pod presją wiodących dodawaczy ficzerów i wszelkich youtubowych testerów.
    Bardzo udany wg mnie model R został na starcie opluty i pogrążony za brak tego typu atrakcji.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2709

Zamieszczone przez cauchy
      aye-af to był gamechanger
      powodzenia użytkownikom 6D którzy chcieli bez tego złapać powtarzalne ostre zdjęcia swoich pociech w ruchu
      zresztą w dzisiejszych czasach nie jest to już żadna nowość, tylko standard, którego na dodatek jak się nie chce to można nie używać
      Ale za który się płaci. Ja - na przykład - w ogóle nie interesuję się filmowaniem, ale tylko w złotym klasyku 5D nie mam tej funkcji. W dwóch nowszych jest - kupiłem ten gadżet, bo nie miałem wyboru.
      Przywołując znowu samochody - całe szczęście, że jeszcze w jakimś zakresie można skonfigurować silnik, wyposażenie, lakier, alusie itp.
      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
      Ja
      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
      Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2595

chłopaki, wideo jest w aparatach od 20 lat, wy do tej pory nie możecie się z tym pogodzić? leśne dziadki z was i tyle
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2709

Pan kazał więc trzeba filmować.

Cytat z jednej piosenki:
          Z telewizji jego matka,
          Z gazet dzieci do zrobienia,
          Żona jakby wzięta z radia,
          A on cały z obwieszczenia.
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• sal
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1071

Zamieszczone przez Shadow
            Nic nie rozumiecie pany. Przy tzw pamięci mięśniowej ciężko zmienić odruchy. To dzieje się z automatu. Każde dodatkowe gmeranie drugim palcem czy odrywanie palca żeby coś dodatkowego naciskać to jest dyskomfort pracy. Zresztą uważam że cały ten pomysł z AF na oko to pewnie wymyślono pod kątem video które z uporem maniaka korpo wciska do aparatu foto. W fotografii typu street photo, krajobrazy, rodzinne a nawet wesela to spokojnie można się bez tego obejść.
            Mówił Ci już ktoś ze strasznie marudny jesteś?
            Jak nie chcesz to nie używaj, wybierasz punkt AF po staremu i dalej sobie wciskaj tylko przycisk wyzwalania migawki...

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Leon007
            Ale za który się płaci. Ja - na przykład - w ogóle nie interesuję się filmowaniem, ale tylko w złotym klasyku 5D nie mam tej funkcji. W dwóch nowszych jest - kupiłem ten gadżet, bo nie miałem wyboru.
            Przywołując znowu samochody - całe szczęście, że jeszcze w jakimś zakresie można skonfigurować silnik, wyposażenie, lakier, alusie itp.
            Słaba ta Twoja analogia - nie można właśnie, kupujesz produkt o pewnej funkcjonalności i możesz wybrać czy lejesz Pb98 czy Pb95 (aka CFexpress vs SDXC).
            Reszta to produkt z katalogu o stałym wyposażeniu.
            Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2595

apropos CFexpress...

kupiłem kartę i na szczęście okazało się, że jest kompatybilna z R5 (ustawiłem też, żeby na CF był zapis wideo a na SD foto, co nie działało niestety w R6, zobaczymy tutaj), ale to nie jest to stare CF które było w 5D, takie na piny, to nowe jakieś inne, type B jak się okazało. I jednocześnie kupiłem czytnik, ale czytnik jest na stare CFki i klops. A gdy szukałem jakiegoś wielofunkcyjnego czytnika z CFexpress type B to okazało się, że są 2 na krzyż, a ten który zamówiłem ma tylko CF i SD, nie ma microSD, muszę korzystać z przejściówki. Ale pokomplikowali..
              Flickr | YT

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4568

apropos CFexpress...

kupiłem kartę i na szczęście okazało się, że jest kompatybilna z R5 (ustawiłem też, żeby na CF był zapis wideo a na SD foto, co nie działało niestety w R6, zobaczymy tutaj), ale to nie jest to stare CF które było w 5D, takie na piny, to nowe jakieś inne, type B jak się okazało. I jednocześnie kupiłem czytnik, ale czytnik jest na stare CFki i klops. A gdy szukałem jakiegoś wielofunkcyjnego czytnika z CFexpress type B to okazało się, że są 2 na krzyż, a ten który zamówiłem ma tylko CF i SD, nie ma microSD, muszę korzystać z przejściówki. Ale pokomplikowali..
                No jeszcze brakowało żebyś złą kartę kupił

Ja mam kartę Angelbird 512GB i zapisuję na niej video i foto a na SD tylko foto. Czytnik Lexar, rzeczywiście tylko na CF/B i SD.
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2595

dokładnie, na rynku jest tylko Lexar i jakiś chinski no-name
                  Flickr | YT

Komentarz

• Shadow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1565

W Sony jest tak że AF-eye możesz uruchomić tylko jeśli masz tryb ostrości ustawiony na szeroki. Jednak wówczas nie działa środkowy punkt AF. Jeśli więc w kadrze nie znajdzie twarzy i oka bo akurat robisz sobie krajobraz to będzie łapał ostrość w różnych losowych miejscach. Nie masz więc pełnij kontroli nad tym co ma być ostre. Jeśli chcesz pracować na centralnym punkcie AF jak w tradycyjnej lustrzance to musisz znów zmienić obszar ostrości na "Środek". I w ten oto sposób wciąż trzeba coś naciskać. W R5 też musiałem wyłączać ten AF-eye lub włączać zależnie co chciałem fotografować. To powinno działać moim zdaniem jakoś inaczej.

Komentarz

• sal
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1071

Jest też SanDisk, ale tylko CFExpress.
                      Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• mirror
                        Pełne uzależnienie
                        • 2018
                        • 1446

powinien być jeszcze czytnik sandiska, bo taki kupiłem po zakupie R5, czyta tylko CFExpress B i nic więcej - widzę że czytniki potaniały jeszcze bardziej niz karty , też polecam AngelBird 512GB

--- Kolejny post ---

W Sony jest tak że AF-eye możesz uruchomić tylko jeśli masz tryb ostrości ustawiony na szeroki. Jednak wówczas nie działa środkowy punkt AF. Jeśli więc w kadrze nie znajdzie twarzy i oka bo akurat robisz sobie krajobraz to będzie łapał ostrość w różnych losowych miejscach. Nie masz więc pełnij kontroli nad tym co ma być ostre. Jeśli chcesz pracować na centralnym punkcie AF jak w tradycyjnej lustrzance to musisz znów zmienić obszar ostrości na "Środek". I w ten oto sposób wciąż trzeba coś naciskać. W R5 też musiałem wyłączać ten AF-eye lub włączać zależnie co chciałem fotografować. To powinno działać moim zdaniem jakoś inaczej.
                        od zawsze na wszystkich aparatach (nawet analogowych) używam przycisku af-on, tak jest znacznie wygodniej niż af na spuście i w wiekszości zastosowań (nawet takich jak fotografia krajobrazu) sensowniej, w R5 mam konfiguracje "double back button focus" i nic nie muszę przełączać, af działa kiedy ja chcę i taki jak chcę, a nie kiedy chce aparat, punktu af nie trzeba przesuwać na środek robi to przycisk set (chyba nawet nic nie trzeba ustawiać bo tak jest ustawione fabrycznie)
                        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Shadow
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1565

Zamieszczone przez mirror
                          od zawsze na wszystkich aparatach (nawet analogowych) używam przycisku af-on, tak jest znacznie wygodniej niż af na spuście i w wiekszości zastosowań (nawet takich jak fotografia krajobrazu) sensowniej, w R5 mam konfiguracje "double back button focus" i nic nie muszę przełączać, af działa kiedy ja chcę i taki jak chcę, a nie kiedy chce aparat, punktu af nie trzeba przesuwać na środek robi to przycisk set (chyba nawet nic nie trzeba ustawiać bo tak jest ustawione fabrycznie)
                          Żeby już nie ciągnąć OT bo nie o tym jest ten wątek powiem tylko tyle że dokładnie to samo mogę powiedzieć o używaniu spustu migawki. Jest dużo wygodniej i intuicyjnie niż AF-ON a kciuk mam na kółku i mogę sterować czasem, kompensacją ekspozycji lub tym co sobie tam przypiszę.

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5117

Czytam o różnych problemach z Waszymi czytnikami, choć takie problemy przewijają się również na grupach na FB, a ja mam Ugreen, kupiony wiele lat temu na Aliexpress za ok. 15 PLN (z wysyłką z Chin), który przerobił kilka body i co najmniej 100k zdjęć i nigdy nie zawiódł

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: PXL_20241004_164552592.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 77,7 KB
ID: 2104037
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net
                            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• cauchy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2595

też mam podobny, ale już nie wystarcza - nie ma usb-c (macbook) i nie ma CFexpress (R5).
                              Flickr | YT

Komentarz

• mirror
                                Pełne uzależnienie
                                • 2018
                                • 1446

Żeby już nie ciągnąć OT bo nie o tym jest ten wątek powiem tylko tyle że dokładnie to samo mogę powiedzieć o używaniu spustu migawki. Jest dużo wygodniej i intuicyjnie niż AF-ON a kciuk mam na kółku i mogę sterować czasem, kompensacją ekspozycji lub tym co sobie tam przypiszę.
                                typowy symetryzm - niestety jak to symetryzm nie działa
                                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

Pracuję...