X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • capo-di_tutti-capi
    Uzależniony
    • 2017
    • 514

Odp: Cała prawda o Canon Polska (...)

W 2014 roku Canon wprowadził powłoki ASC {Air Sphere Coating) https://www.canon.com.hk/cpx/en/tech..._Ghosting.html
    które mają RF 400/2.8 i 28-70/2

a w 2008 SWC (Subwavelength Structure Coating)

Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• Hubert Multana
      Uzależniony
      • 2010
      • 640

Zamieszczone przez cauchy
      faktura VAT gdy ktoś chce wrzucić sprzęt w koszty
      2 lata temu jeszcze nie wystawiali
      I nie wystawiają. To nie jest polski sklep, tam jest holenderski NIP sprzedawcy. Widocznie maja swoje lokalne przepisy pozwalające na sprzedaż tylko klientom indywidualnym.
      Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
        Uzależniony
        • 2017
        • 514

Nie wierzę.

Bareja wciąż żywy.

...................
        Przecież mają polski https://rejestr.io/krs/75027/canon-polska

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2595

NIP ma każdy, a vatowcem nie jest każdy, widocznie nie są zarejestrowani jako płatnik VAT
          dziwne to dla mnie mocno, i szkoda, bo czasem mają dobre promki
          EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
          Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2709

Rozróżniajcie Canon Polska i Proclub, to są dwie różne firmy.

Już nie pamiętam, ale czy nie jest tak, że od pewnego poziomu obrotów nie ma już wyboru i firma musi zostać vatowcem?
            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
            Ja
            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
            Konfucjusz

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
              Uzależniony
              • 2017
              • 514

To ja bym kupował w UE z fakturą.

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4568

Znam trochę przypadków z innych obszarów, gdzie sklep odrzuca usterkę jako gwarancyjną a producent ją uznaje. Dla "dobra sprawy" a nie dlatego, że merytorycznie tak jest.
                To np. zniszczone buty, połamane podczas montażu meble.
                W omawianym przypadku widać, że serwis Canona w DE troszczy się o wizerunek Canona, a w PL skupia się na stronie merytorycznej - jak się okazało szkodząc wizerunkowi Canona.
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                  Uzależniony
                  • 2017
                  • 514

A na jakiej to podstawie twierdzisz, że
                  Zamieszczone przez marfot
                  serwis Canona w PL skupia się na stronie merytorycznej

Fakt jest taki, że Canon Polska chciał wyrwać kasę.

Wada fabryczna nie ma nic wspólnego z Niemcami czy Polską.
                  Jak już to z miejscem produkcji.

Jakim cudem firma nie wystawiająca faktur Vat może być oficjalnym dystrybutorem w cywiizowanym kraju

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4568

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
                    A na jakiej to podstawie twierdzisz, że...
                    Podczas czyszczenia została uszkodzona powłoka na przedniej soczewce.
                    Dla polskiego serwisu to koniec tematu: użytkownik uszkodził powłokę, nie ma na to gwarancji.
                    A można podejść jak w DE: podczas normalnego użytkowania szkła zaczęła odłazić powłoka - trzeba to wymienić na gwarancji.
                    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5117

Znam trochę przypadków z innych obszarów, gdzie sklep odrzuca usterkę jako gwarancyjną a producent ją uznaje. Dla "dobra sprawy" a nie dlatego, że merytorycznie tak jest.
                      To np. zniszczone buty, połamane podczas montażu meble.
                      W omawianym przypadku widać, że serwis Canona w DE troszczy się o wizerunek Canona, a w PL skupia się na stronie merytorycznej - jak się okazało szkodząc wizerunkowi Canona.
                      No ale pisząc w ten sposób, dajesz do zrozumienia, że to jednak Klient zawalił a nie Canon
                      Oczywiście ja niczego nie rozsądzam, ale jeśli przez lata używasz markowego płynu do czyszczenia, nigdy się nic nie działo i nagle w kolejnym szkle taki problem, który również opisują inni, to jednak samo nasuwa się gdzie szukać pomocy. Oczywiście równie dobrze można by wysunąć tezę, że ta konkretna produkcja płynu była wadliwa - ale tak naprawdę, by to stwierdzić, należałoby przeprowadzić niezależne badania przez biegłego - zarówno w kontekście płynu, jak i szkła.

BTW sam miałem (już nie pamiętam czy tu opisywałem) taką sytuację z nowym smartfonem Pixel 6 Pro - jakieś 2 tygodnie po zakupie nagle coś strzeliło w obiektywie (jak się później okazało) i byłem mega wściekły (nic nie uderzyłem, po prostu w zwykły sposób używałem telefonu zgodnie z przeznaczeniem), bo pierwszą rzeczą o jakiej pomyślałem, to że mi odwalą zgłoszenie gwarancyjne, bo powiedzą, że uszkodzenie mechaniczne (de facto takowe było), niejako celowo odesłałem telefon do sprzedawcy wskazując jako podstawę niezgodność towaru z umową (licząc, że w razie czego nie zdąży w 14 dni z diagnozą i odpowiedzią); sprzedawca odesłał do Google, nota bene do DE, a tam wszystko finalnie naprawili w ramach gwarancji o nic nie pytając (oczywiście na telefonie nie było żadnych uszkodzeń czy czegokolwiek). Telefon miałem z powrotem po 10 dniach i działa do dzisiaj. Jak się wtedy okazało problem pękających samoistnie elementów w obiektywie był problemem globalnym tego modelu, no ale mogło być różnie, bo jakby odpisali mi, że uszkodzenie gwarancyjnej bujaj się gościu to byłbym w czarnej d...
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                        Uzależniony
                        • 2017
                        • 514

Zamieszczone przez Bangi
                        przeanalizowali soczewkę i przyznali się, że była to wada fabryczna, a nie uszkodzenie spowodowane przez moją osobę.
                        Patryk Kurc Photography
                        Nie dość że klient kłamie,
                        to jeszcze Canon Niemcy kłamie przyznając się do wady fabrycznej

-Bo taki wniosek można wyciągnąć z ekspertyzy Canon Polska.

Zamieszczone przez Bangi
                        dostałem od razu informacje, że uszkodziłem ją fizycznie
                        Patryk Kurc Photography

Komentarz

• marfot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4568

Zamieszczone przez Bangi
                          No ale pisząc w ten sposób, dajesz do zrozumienia, że to jednak Klient zawalił a nie Canon
                          No właśnie niekiedy nie warto dociekać kto zawinił i jak. Właśnie dla dobra wizerunku firmy.

Komentarz

• Leon007
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2709

Podczas czyszczenia została uszkodzona powłoka na przedniej soczewce.
                            Dla polskiego serwisu to koniec tematu: użytkownik uszkodził powłokę, nie ma na to gwarancji.
                            A można podejść jak w DE: podczas normalnego użytkowania szkła zaczęła odłazić powłoka - trzeba to wymienić na gwarancji.
                            A dopuszczasz taką możliwość, że Canon wyprodukował dziadowską powłokę, która ulega zniszczeniu przy normalnej eksploatacji? Bo czyszczenie obiektywu jest normalną eksploatacją. I że jedna firma wykorzystuje każdy pretekst do wyciągnięcia kasy, a inna uczciwie uznaje swoją (bo jest delegatem producenta) winę?

No właśnie niekiedy nie warto dociekać kto zawinił i jak. Właśnie dla dobra wizerunku firmy.
                            Nie, nie dla wizerunku, ale dlatego, że tak ma wpisane w swoją politykę (firmy mają takie coś, szczególnie gdy są certyfikowane jakimś ISO) i rzetelnie realizuje swoje cele biznesowe. Właśnie warto dociekać, bo dzięki temu złe firmy mają gorzej niż dobre. Internet to świetne narzędzie nie tylko do hejtu.

Ja chciałem naprawy płatnej, pogwarancyjnej i skończyło się jak pisałem wcześniej.
                            Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                            Ja
                            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                            Konfucjusz

Komentarz

• Jacek_Z
                              Administrator
                              • 2005
                              • 2694

Mam obiektyw podobnej klasy. Ma ogromną osłonę przeciwsłoneczną (tele mogą mieć długie osłony bo mają wąskie kąty widzenia). Obiektyw mam z 5 lat, nigdy nie miałem potrzeby by czyścić soczewkę. Zresztą firma (Nikon) w tym obiektywie z przodu nie ma soczewki o skomplikowanej krzywiźnie, tylko "szybę". Której wymianę wyceniano kiedyś na ...2.000 zł. W sumie to jestem ciekawy co by było gdyby w razie czego po prostu usunąć te "szybę".
                              Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• Jacek_Z
                                Administrator
                                • 2005
                                • 2694

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
                                Jakim cudem firma nie wystawiająca faktur Vat może być oficjalnym dystrybutorem w cywiizowanym kraju
                                To wkurzające. Nie wiem czy kogokolwiek (mnie nie) pocieszy, ze tak samo jest w Nikon Polska. Na stronie przedstawiciela jest sklep. Też z Holandii. By być dokładniejszym to mozna dostać VAT, ale trzeba mieć europejski.
                                Nasi dystrybutorzy nie sprzedają sprzętu klientom indywidualnym. Jedynie hurtowniom.
                                Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

Pracuję...