X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mkamelg
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1255

Odp: Komputer dla fotografa 2024

Zamieszczone przez Diabeł
    Później zdjęcia zgrywane na dysk do selekcji import do LR i tworzenie podglądów. Tu jest największy dramat, praktycznie niemożna nic zrobić w komputerze nieraz nawet przeglądarka ma problem, a co dopiero odpalanie Photoshopa czy cokolwiek innego żeby podziałać. Komputer zablokowany praktycznie na godzinę nieraz i dłużej.
    Sprawdź sobie, czy wiedza zawarta w tym artykule https://darkroomphotos.com/lightroom...dded-previews/ w czymś Tobie pomoże.

Komentarz

• cybulski
      Pełne uzależnienie
      • 2022
      • 1156

Czy moglibyśmy chociaż w tym wątku skupić się na tej przestarzałej technologii jaką są komputery ?

--- Kolejny post ---

Bo zaraz dla odmiany oprócz komórek ktoś tu wskoczy z fotografią analogową czyli tą jedyną prawdziwą przez duże F I po środku tylko my, zostaliśmy, jak Himilsbach z angielskim.
      Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
      linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5117

Posprzątałem trochę i rozważania na temat idealnego smartfonu do obróbki zdjęć proszę prowadzić w tym wątku

SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Diabeł
          Początki nałogu
          • 2004
          • 356

Zamieszczone przez mkamelg
          Sprawdź sobie, czy wiedza zawarta w tym artykule https://darkroomphotos.com/lightroom...dded-previews/ w czymś Tobie pomoże.
          Dzięki, myślę że to może pomóc :-). Jak tylko opuszczę szpital to sprawdzę jak wygląda w praktyce.
          Ostatnio edytowany przez Diabeł; 565.
          Moje zdjęcia
          Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5117

Zamieszczone przez Diabeł
            Dzięki, myślę że to może pomóc :-). Jak tylko opuszczę szpital to sprawdzę jak wygląda w praktyce.
            U mnie to było z automatu włączone po instalacji Lr. Dopiero po przejściu do "Wywołaj" Lr "wgrywa" swój podgląd, ten który zazwyczaj zastanawia wielu ludzi dlaczego obraz stał się brzydki
            Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• cybulski
              Pełne uzależnienie
              • 2022
              • 1156

Zamieszczone przez Bangi
              U mnie to było z automatu włączone po instalacji Lr. Dopiero po przejściu do "Wywołaj" Lr "wgrywa" swój podgląd, ten który zazwyczaj zastanawia wielu ludzi dlaczego obraz stał się brzydki
              linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Qgiel
                Coś już napisał
                • 2023
                • 72

Czy da się kupić ten program w jednorazowej cenie na PC.....bez łączenia przez net ?
                Mam na myśli pracę tylko na komputerze, bez konieczności łączenia z chmurą itd ?
                Ostatnio edytowany przez Qgiel; 71299.

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5117

Zamieszczone przez Qgiel
                  Czy da się kupić ten program w jednorazowej cenie na PC.....bez łączenia przez net ?
                  Mam na myśli pracę tylko na komputerze, bez konieczności łączenia z chmurą itd ?
                  Aktualnie tylko subskrypcja, w ramach której możesz mieć na PC Lightroom Classic i wtedy robisz obróbkę na PC.
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Mamrot
                    Bywalec
                    • 2012
                    • 206

Zamieszczone przez Qgiel
                    .....
                    Obecnie tylko subskrypcja.
                    Nie ma potrzeby łączenia się z chmurą. Instalujesz na dowolnej ilości komputerów i różnych systemach (Win, OS, Android).
                    Łączenie jest niezbędne tylko do logowania/wylogowania przy zmianie komputera i do funkcji związanych z AI.
                    Czyli da się pracować jak drzewiej bywało.
                    Ostatnio edytowany przez Mamrot; 46600.

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2595

który program? Lighroom Classic?
                      kilka lat używałem cracka, jego i PSa, aż wziąłem suba, mam spokój z legalem, mam najnowsze wersje i całą masę innych korzyści. Nie wspominając o Denoisie, której w tej scracowanej wersji jeszcze nie było. Aktualnie full Adobe kosztuje mnie ok 70zł /msc. Tyle co zestaw sushi, albo dwa burgery.
                      Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                      Flickr | YT

Komentarz

• MstrG
                        Administrator
                        • 2013
                        • 237

Zamieszczone przez cauchy
                        który program? Lighroom Classic?
                        kilka lat używałem cracka, jego i PSa, aż wziąłem suba, mam spokój z legalem, mam najnowsze wersje i całą masę innych korzyści. Nie wspominając o Denisie, której w tej scracowanej wersji jeszcze nie było. Aktualnie full Adobe kosztuje mnie ok 70zł /msc. Tyle co zestaw sushi, albo dwa burgery.
                        Chyba większość tak zaczynała z Adobe, bo pakiet to był duży wydatek. Blokowanie w firewallu, zmiany DNSów, po czym głupia aktualizacja Acrobat Readera mogła wszystko zniszczyć
                        Generative Fill i Firefly z tego co pamiętam potrzebują dostępu do internetu, więc chcąc mieć te funkcje i tak trzeba mieć subskrypcję.

Da się taniej, 76,48€:

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2595

o proszę, nawet nie wiedziałem, że takie pakiety są
                          na rok sam PS i LR jest ok w tej cenie
                          ja mam cały Adobe, bo jeszcze premierka, after effects, reader (editor), jakieś rzeczy na ajfona
                          Flickr | YT

Komentarz

• MstrG
                            Administrator
                            • 2013
                            • 237

Zamieszczone przez cauchy
                            o proszę, nawet nie wiedziałem, że takie pakiety są
                            na rok sam PS i LR jest ok w tej cenie
                            ja mam cały Adobe, bo jeszcze premierka, after effects, reader (editor), jakieś rzeczy na ajfona
                            No problemo, 129,19€, wyglądasz na studenta:

Komentarz

• cauchy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2595

O prosze to jest bardzo dobra cena na full na rok. Poprosze taka promke na 1 marca
                              Flickr | YT

Komentarz

• Qgiel
                                Coś już napisał
                                • 2023
                                • 72

No tak.........nie są to duże kwoty, jednak pierwej komputer kupić muszę ( złożyć).
                                Na teraz to nawet DPP4, który słusznie mi się należy za Canona R7, nie chce pracować na moich, ponad 10 letnich pc-tach.
                                Ale to po feriach zimowych, bo teraz gorączka w handlu.

Komentarz

Pracuję...