X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek_PC
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2456

Odp: Komputer dla fotografa 2024

W świecie PC należy najpierw wybrać narzędzia czyli aplikacje oraz okreslić potrzeby, wynikajace ze sposobu pracy bo super monitor nie pomoże np. skrócić czasu odszumiania zdjęć w LR ale odpowiednia karta graficzna jak najbardziej.

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1446

Zamieszczone przez cybulski
      Czyli masz monitor lepszy niż sRGB wnioskuję

Będę po nowym roku chciał kupić jakiś lepszy Żonie, bo ona też tam czasem dłubie w zdjęciach a nie mogę patrzeć na tamten jej monitor z lapka Ale już widzi różnice u mnie i coś smęcic zaczyna...

niby lepszy, tak na serio to lepszy - ten jpeg ma profil Display p3 i na moje zrozumienie może działać (znaczy coś testować - oczywiście widzę literę i napisy jak przełączę monitor na srgb i zrestartuję chroma to widzę jednolity kolor bez napisów) te poprzednie zrzuty ekranu które dawałeś moim zdaniem nic nie testują (ale rzucę na nie okiem jeszcze raz) - pokazywały tylko że ty widzisz to co ty widzisz na twoim monitorze. Moim zdaniem przydałby się wątek o zarządzaniu kolorem bo dobrze podanej informacji niewiele, a ta co jest jest stosunkowo płytka - mnie osobiście nigdy nie interesują odpowiedzi na pytanie "jak?" tylko raczej "co?" i "dlaczego?" - tak jest z większością tematów np. przy postprocesie większość informacji odpowiada na pytanie jak coś zrobić (najczęściej po amerykańsku znaczy step1, step2 ... bez rozumienia tematu) - tymczasem istotne pytania przy postprocesie to nie "jak zrobić" tylko "co zrobić" i "dlaczego" bo one są znacznie ważniejsze niż "jak".

w istniejących wątkach na forum najczęściej nie znajdziecie odpowiedzi na zadane pytanie, większość użytkowników nie widzi potrzeby żadnego zarządania kolorem bo np. magik skalibrował czy oprofilował monitor przy zakupie 5 lat temu i jest dobrze , dodatkowo monitor ma gamut srgb i system nie sprawia problemów , ewentualnie jeszcze jakieś pseudonaukowe metody z tefonem samsunga i telewizorem aż sam jestem ciekaw co wychodzi z takiej "kalibracji".

pytanie co chcesz kupić? i jak bardzo chcesz się z tym męczyć?
      Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• pawel.guraj
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 1223

Zamieszczone przez mirror
        niby lepszy, tak na serio to lepszy - ten jpeg ma profil Display p3 i na moje zrozumienie może działać (znaczy coś testować - oczywiście widzę literę i napisy jak przełączę monitor na srgb i zrestartuję chroma to widzę jednolity kolor bez napisów) te poprzednie zrzuty ekranu które dawałeś moim zdaniem nic nie testują (ale rzucę na nie okiem jeszcze raz) - pokazywały tylko że ty widzisz to co ty widzisz na twoim monitorze. Moim zdaniem przydałby się wątek o zarządzaniu kolorem bo dobrze podanej informacji niewiele, a ta co jest jest stosunkowo płytka - mnie osobiście nigdy nie interesują odpowiedzi na pytanie "jak?" tylko raczej "co?" i "dlaczego?" - tak jest z większością tematów np. przy postprocesie większość informacji odpowiada na pytanie jak coś zrobić (najczęściej po amerykańsku znaczy step1, step2 ... bez rozumienia tematu) - tymczasem istotne pytania przy postprocesie to nie "jak zrobić" tylko "co zrobić" i "dlaczego" bo one są znacznie ważniejsze niż "jak".
        Nie będę się już tu reklamował, ale na swojej stronie opisałem to w jednym z artykułów chyba dość dokładnie.

p,paw
        https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• Przemek_PC
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2456

Zgadzam się, instalując MacOS na PC obejrzałem mnóstwo efektownie zmontowanych filmików, podających wiedzę step by step ale tylko dla tego konkretnego setup-u sprzętowego. Po którymś kroku u mnie proces instalacji przestawał działać i nawet jeśli w komentarzach były pytania to nie było odpowiedzi. Zacząłem drążyć temat od podstaw i MacOS zainstalowałem.

Komentarz

• cybulski
            Pełne uzależnienie
            • 2022
            • 1156

Zamieszczone przez Przemek_PC
            Zgadzam się, instalując MacOS na PC obejrzałem mnóstwo efektownie zmontowanych filmików, podających wiedzę step by step ale tylko dla tego konkretnego setup-u sprzętowego. Po którymś kroku u mnie proces instalacji przestawał działać i nawet jeśli w komentarzach były pytania to nie było odpowiedzi. Zacząłem drążyć temat od podstaw i MacOS zainstalowałem.
            A to ma sens na czymś innym niż ARM Appla ?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez mirror

w istniejących wątkach na forum najczęściej nie znajdziecie odpowiedzi na zadane pytanie, większość użytkowników nie widzi potrzeby żadnego zarządania kolorem bo np. magik skalibrował czy oprofilował monitor przy zakupie 5 lat temu i jest dobrze , dodatkowo monitor ma gamut srgb i system nie sprawia problemów , ewentualnie jeszcze jakieś pseudonaukowe metody z tefonem samsunga i telewizorem aż sam jestem ciekaw co wychodzi z takiej "kalibracji".

pytanie co chcesz kupić? i jak bardzo chcesz się z tym męczyć?
            Poprzednie też testują, ponieważ okazywało się że nie zawsze, ktoś tam ma pełne sRGB i wtedy albo tylko przeglądarka nie pokazuje a jeśli zgrany plik też wyświetla bez podziałów to albo skopane ustawienia albo za słaby monitor do obróbki zdjęć. Więc coś tam można sobie wywnioskować było. Bo jeśli poprzednie podziały się wyświetlają to można powiedzieć że monitor spełnia podstawy a system jest ustawiony w miarę poprawnie z tym że nie na pewno
            Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
            linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Przemek_PC
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2456

W celach poznawczych ma sens.

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2595

Jest jestem super happy trafiłem g604 powystawową, jedyna na allegro i być może w PL. Sstara służyła 5 lat, a następcy brak..
                Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_4148.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 6,92 MB
ID: 2104591
                EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                Flickr | YT

Komentarz

• Ligo
                  Początki nałogu
                  • 2012
                  • 385

Zamieszczone przez cauchy
                  Jest jestem super happy trafiłem g604 powystawową, jedyna na allegro i być może w PL. Sstara służyła 5 lat, a następcy brak..
                  Te myszy są dostępne na Amazonie w sklepie Logitecha. Ostatnim miesiącem sprzedali podobno powyżej 50 sztuk.

Zamieszczone przez cybulski
                  Logitecha mysze mam do łyndołs, bezklikową
                  A co to jest i jak się sprawdza?

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2595

może w stanach jest za 220$, ja kupiłem 5 lat temu i teraz za 400zł
                    gdybym miał sprowadzać ze stanów to koszt = 289$ = ~1200zł, dzięki ale bez przesady
                    Flickr | YT

Komentarz

• Ligo
                      Początki nałogu
                      • 2012
                      • 385

Wiesz, to już towar ekskluzywny, podchodzi pod antyki...

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2595

Są nowe karty Nvidia 50xx:
                        Flickr | YT

Komentarz

• mirror
                          Pełne uzależnienie
                          • 2018
                          • 1446

Zamieszczone przez cauchy
                          karty są pewnie ok - tylko z pamięcią jest tak sobie - to znaczy za mało - czyli jak to zwykle z pamięcią
                          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2595

nie ma jeszcze 5060ti, i pytanie, czy będę je mógł wsadzić na miejsce 3060ti
                            jeśli tak, to pewnie zostanę z PC, jeśli nie, to czekam na Mac Studio M4
                            Flickr | YT

Komentarz

• Przemek_PC
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2456

Gdzieś czytałem, że seria 50x0 to najmniejszy przyrost wydajności w stosunku do poprzedników w historii. Nie chciało mi się zgłębiać tematu bo tą seria będę zainteresowany za jakieś 3 albo 4 lata. Była to czyjaś odpowiedź na rewelację jakoby 5070 była wydajniejsza od 4090, generowala wiecej klatek chyba w MSFS 2024. Okazało się, że 5070 testowano z DLSS a 4090 bez.

Komentarz

• Bangi
                                Moderator
                                • 2010
                                • 5117

Zamieszczone przez Przemek_PC
                                Gdzieś czytałem, że seria 50x0 to najmniejszy przyrost wydajności w stosunku do poprzedników w historii. Nie chciało mi się zgłębiać tematu bo tą seria będę zainteresowany za jakieś 3 albo 4 lata. Była to czyjaś odpowiedź na rewelację jakoby 5070 była wydajniejsza od 4090, generowala wiecej klatek chyba w MSFS 2024. Okazało się, że 5070 testowano z DLSS a 4090 bez.
                                Tak, dokładnie. Chodzi o DLSS

SAMOLOTY CB
                                SAMOLOTY lotnictwo.net
                                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

Pracuję...