X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek_Z
    Administrator
    • 2005
    • 2694

Odp: Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024

Sugerujesz, że smartfon Samsunag nadaje się do profesjonalnej pracy. No to po kolei.
    1. Kalibracja monitora graficznego. Nie widzę opcji podłaczenia kalibratora, soft Calibrite Profiler nie obsługuje androida.
    2. Praca z ColorChecker - sytuacja identyczna.
    3. Obróbka w PS. Praca na kolorze 16 bitowym, na wielu warstwach, plik PSD spokojnie może przekraczać 2 GB. Jak to działa?
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4283

Zamieszczone przez Jacek_Z
      Sugerujesz, że smartfon Samsunag nadaje się do profesjonalnej pracy. No to po kolei.
      1. Kalibracja monitora graficznego. Nie widzę opcji podłaczenia kalibratora, soft Calibrite Profiler nie obsługuje androida.
      2. Praca z ColorChecker - sytuacja identyczna.
      3. Obróbka w PS. Praca na kolorze 16 bitowym, na wielu warstwach, plik PSD spokojnie może przekraczać 2 GB. Jak to działa?
      Zgoda, każdy może uprawiać hobby, zawód jak chce.

Ile w sieci używanych jest monitorów które mogą zarejestrować prawidlowo gamę kolorów, jak to wyglada na wydrukach.
      Nie wiem ile masz lat, jak daleko od około 20, ale ilu ludzi widzi taką game kolorów i ich prawidłowe relacje.

jp
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Karlbuk
        Bywalec
        • 2019
        • 217

Zamieszczone przez jan pawlak

Ile w sieci używanych jest monitorów które mogą zarejestrować prawidlowo gamę kolorów, jak to wyglada na wydrukach.
        Nie wiem ile masz lat, jak daleko od około 20, ale ilu ludzi widzi taką game kolorów i ich prawidłowe relacje.

jp
        Co ty bredzisz

Komentarz

• Jacek_Z
          Administrator
          • 2005
          • 2694

Pisałem o profesjonalnej pracy, monitor graficzny z pełnym ADOBE RGB. To nie kwestia tego jak ja chce, ale jak trzeba, jakie są wymagania klienta, drukarni, agencji reklamowej.
          Przykład. Firma X produkuje panele podłogowe. Dziesiątki odmian drewna, dla laika wiele z nich właściwie identyczne. Spróbuj to zrobić akceptowalnie dla klienta gdy w całym procesie nie stosujesz zarządzania barwą. I tak klient będzie się pruł gdy oglądać to będzie na biurowym monitorze. Ale można mu to pokazać na swoim sprzęcie i wyegzekwować zapłatę.
          Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4283

Zamieszczone przez Jacek_Z
            Pisałem o profesjonalnej pracy, monitor graficzny z pełnym ADOBE RGB. To nie kwestia tego jak ja chce, ale jak trzeba, jakie są wymagania klienta, drukarni, agencji reklamowej.
            Przykład. Firma X produkuje panele podłogowe. Dziesiątki odmian drewna, dla laika wiele z nich właściwie identyczne. Spróbuj to zrobić akceptowalnie dla klienta gdy w całym procesie nie stosujesz zarządzania barwą. I tak klient będzie się pruł gdy oglądać to będzie na biurowym monitorze. Ale można mu to pokazać na swoim sprzęcie i wyegzekwować zapłatę.
            W pełni się z Tobą zgadzam, są zakresy profi wymagań które są trudno spełnialne dla klasycznej fotografi i nie są możliwe do spełnienia dla "smartfonowej".

jp
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• MstrG
              Administrator
              • 2013
              • 237

Przyznam, że osobiście nie sprawdzałem wydajności swojego telefonu (Pixel 8 Pro ma procesor bazujący na exynosie, więc bez szaleństwa) z plikami z Z9, ale jestem w stanie wyobrazić sobie, że za kilka lat smartfon będzie tak wydajny jak powiedzmy mac mini. A może wszystko będziemy obrabiać już tylko w chmurze i posiadany hardware nie będzie już tak istotny.
              Na ten moment nie wyobrażam sobie wrzucenia zdjęć z reportażu i obróbki z mocą obliczeniową telefonu.

Komentarz

• jan pawlak
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 4283

Zamieszczone przez MstrG
                Przyznam, że osobiście nie sprawdzałem wydajności swojego telefonu (Pixel 8 Pro ma procesor bazujący na exynosie, więc bez szaleństwa) z plikami z Z9, ale jestem w stanie wyobrazić sobie, że za kilka lat smartfon będzie tak wydajny jak powiedzmy mac mini. A może wszystko będziemy obrabiać już tylko w chmurze i posiadany hardware nie będzie już tak istotny.
                Na ten moment nie wyobrażam sobie wrzucenia zdjęć z reportażu i obróbki z mocą obliczeniową telefonu.
                Mogę tylko o swoim kompie i S24U.

W kompie samo wczytnie LR trochę trwa, w S24U natychmiast.
                Ale pewno w nowych kompach będzie szybciej.

W S23U, S24U wchodzenie w LR i wczytywanie np. z zewnętrzego SSD dużych plików (np. RAW 200MB), ich obróbka i zapisywanie na SSD jest bardzo, bardzo szybkie. Na nic się nie czeka.

Jeśli czas dla Ciebie jest krytyczny to pożycz gdzieś i sprawdź

jp
                Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5117

Jak to Jan napisał
                  jp
                  w sumie na tym moglibyśmy zakończyć ten jakże pouczający wątek
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net
                  SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• tomfoot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 2277

A to już widzieliście? Krąży w sieci w kilku różnych wersjach. Zdjęcie Saturna wykonane przy użyciu Samsung s23 Ultra w pochmurny dzień. Nie podaje się szczegółów dotyczących ogniskowej, ale prawdopodobnie to legendarne 2300 mmm, ani szczegółów ewentualnej obróbki - czy w LR na telewizorze 65 cali czy też na tablecie parowanym z tym megakomputerem. Ja obstawiam, że to prosto z puszki. NASA niebawem ma wydać komunikat o zakończeniu wszelkich programów związanych z eksploracją kosmosu przy pomocy przestarzałych teleskopów umieszczanych za grube miliardy USD w przestrzeni. Czekają jedynie na premierę s25 ultra oraz na rozwiązanie problemu systemowego pozwalającego na właściwą identyfikację numerów dzwoniących, pozwalającą w końcu właściwie automatycznie blokować numery od telemarketingu, a nie od cioci Zosi. W każdym razie podobno jakiś główny menażer z Korei czy Japonii (a to inna kultura, więc oni nie kłamią) ogłosił, że w ciągu najbliższych 24 miesięcy samsung sfotografuje obcą cywilizację w trakcie prac polowych na odległej planecie.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Screenshot_20241119_092504_Samsung Internet.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 17,7 KB
ID: 2104494

Tu w nieco innej wersji i przynajmniej z zachowaniem rzetelnego opisu przez autora: "Saturn chowajacy sie za księżyc. Zdjęcie robone z ręki Iphonem Samsung Galaxy A43 dzisiaj z okolic Radomia, dokładnie wschodnich okolic."

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 467297072_2008197662958045_5785913195796476555_n.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 27,0 KB
ID: 2104495
                    Ostatnio edytowany przez tomfoot; 37800.

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4283

Na tym portalu chyba nie będzie merytorycznej dyskusji, pytań... ten wątek sam umrze.

Zaczęło sie że zajrzałem do wątku o komputerze 2024 dla fotografa i odniosłem wrażenie że to dyskusja członków orkiestry na Tytanicu, dyskusja ludzi którzy wysiedli z pociagu rozwoju i zostali na peronie.
                      Oczywiście każdy może uprawiać hobby/zawód jak chce, jego czas i jego kasa ale warto być swiadomym stanu rozwoju, stanu aktualnych możliwości wyboru

Przy aktualnym stanie rozwoju Androida, oprogramowania typu LR, wspomagania AI oraz smartfonów obrabianie dowolnych zdjęć na smartfonie jest co najmniej tak samo skuteczne (wydajnościowo, jakościowo) jak na PC z Windowsem a bywa że jest więcej możliwości.

By to miało sens oczywiście trzeba coś przeorganizować. U mnie to dokupienie kable HDMI/USB by podłaczyć smartfon bezpośrednio do monitora, przekopiowanie wolnych dysków NAS na SSD, dokupienie czytnika kart na USB, huba USB, ..., tak by całkowicie zejść z PC.
                      No i psychicznie/emocjonalnie trzeba wykonać ten krok, trzeba zacząć, trzeba wejść świadomie w cały system i go naumieć, nabrać nowych nawyków.
                      Bywa że wykonanie tego kroku wejścia w caly system jest trudne.

Najtrudniejsze zostało.
                      Przekonać moją żonę które intensywanie korzysta ze smartfona i tabletu ale od zawsze sprawy bankowe na PC że na tym samym monitorze, na tym samym portalu banku ale przy trochę innym wejściu od tego portalu i na innej klawiaturze też jest ok

jp

PS
                      Niedaleko jakiś miesiąc temu zaczęto wbijać pale w ziemię
                      Dzisiaj stoi już piętrowa konstrukcja z częścią dachu z przywożonych elementów drewnianych.
                      Kierownik budowy poinformował że dom ma wszystkie dopuszczenia (wytrzmałość, ocieplenie, ...) zgodne już z unijnymi normami a dom będzie w stanie zamkniętym jeszcze w tym miesiącu

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez tomfoot
                      A to już widzieliście? Krąży w sieci w kilku różnych wersjach. Zdjęcie Saturna wykonane przy użyciu Samsung s23 Ultra w pochmurny dzień. Nie podaje się szczegółów dotyczących ogniskowej, ale prawdopodobnie to legendarne 2300 mmm, ani szczegółów ewentualnej obróbki - czy w LR na telewizorze 65 cali czy też na tablecie parowanym z tym megakomputerem. Ja obstawiam, że to prosto z puszki. NASA niebawem ma wydać komunikat o zakończeniu wszelkich programów związanych z eksploracją kosmosu przy pomocy przestarzałych teleskopów umieszczanych za grube miliardy USD w przestrzeni. Czekają jedynie na premierę s25 ultra oraz na rozwiązanie problemu systemowego pozwalającego na właściwą identyfikację numerów dzwoniących, pozwalającą w końcu właściwie automatycznie blokować numery od telemarketingu, a nie od cioci Zosi. W każdym razie podobno jakiś główny menażer z Korei czy Japonii (a to inna kultura, więc oni nie kłamią) ogłosił, że w ciągu najbliższych 24 miesięcy samsung sfotografuje obcą cywilizację w trakcie prac polowych na odległej planecie.

[ATTACH=CONFIG]18898[/ATTACH]

Tu w nieco innej wersji i przynajmniej z zachowaniem rzetelnego opisu przez autora: "Saturn chowajacy sie za księżyc. Zdjęcie robone z ręki Iphonem Samsung Galaxy A43 dzisiaj z okolic Radomia, dokładnie wschodnich okolic."

[ATTACH=CONFIG]18899[/ATTACH]
                      To najprawdopodobniej ta technologia
                      Contents Lunar photography - an overview Data learning process for the lunar detection engine How to control the brightness of the moon Adjusting the effects of unsteady hands while photographing the moon Learning process of the engine that heightens the details of the moon Process of lunar photogr...

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5117

Najtrudniejsze zostało.
                        Przekonać moją żonę które intensywanie korzysta ze smartfona i tabletu ale od zawsze sprawy bankowe na PC że na tym samym monitorze, na tym samym portalu banku ale przy trochę innym wejściu od tego portalu i na innej klawiaturze też jest ok
                        ale po co???

Skoro

(...)każdy może uprawiać hobby, zawód jak chce.
                        jp
                        Wiesz jak jest - dużo zależy od punktu widzenia i siedzenia.
                        W dzisiejszych czasach trudno ocenić kto wysiadł z pociągu a kto się topi w marketingowych ściekach... Czas pokaże, absolutnie nie podejmuję się rozstrzygać kto ma rację, ale przyznam, że jeśli smartfon/tablet miałby możliwości i wydajność 1:1 np. mojego obecnego PC, to wolałbym używać taki smartfon/tablet podłączany do monitora, ale myślę, że jednak wiele czasu minie zanim to nastąpi.
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• tomfoot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2277

To najprawdopodobniej ta technologia
                          https://r2.community.samsung.com/t5/.../ba-p/13149934

Nie. To żadna technologia. Ktoś zwyczajnie sobie robi jaja, jeżeli nie zauważyłeś...
                          Ostatnio edytowany przez tomfoot; 37800.

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4283

Zamieszczone przez Bangi
                            ale po co???

Skoro

Wiesz jak jest - dużo zależy od punktu widzenia i siedzenia.
                            W dzisiejszych czasach trudno ocenić kto wysiadł z pociągu a kto się topi w marketingowych ściekach... Czas pokaże, absolutnie nie podejmuję się rozstrzygać kto ma rację, ale przyznam, że jeśli smartfon/tablet miałby możliwości i wydajność 1:1 np. mojego obecnego PC, to wolałbym używać taki smartfon/tablet podłączany do monitora, ale myślę, że jednak wiele czasu minie zanim to nastąpi.
                            Ano poto że mam stary PC z W10 który zaraz będzie bez wsparcia Microsoftu i bez możliwosci na W11.
                            Jest wolny, samo uruchomienie to czasami kilka długich minut a wszystko co na nim robię mogę zrobić na smartfonie czy tablecie. Szybciej i wygodniej bo np. na zewnątrz domu czy w łóżku.

żacznij od sprawdzenia jakie masz wejścia do monitora i kup kabel monitor-USB-C i po prostu połącz.

jp

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez tomfoot
                            Nie. To żadna technologia. Ktoś zwyczajnie sobie robi jaja, jeżeli nie zauważyłeś...
                            To jest oficjalna strona Samsunga.
                            Ale jeśli uważasz że wiesz lepiej......

jp

Komentarz

• tomfoot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2277

To jest oficjalna strona Samsunga.
                              Ale jeśli uważasz że wiesz lepiej......

jp
                              Wstawiłem dwa zdjęcia krążące po sieci. Napisałem Tobie wyraźnie, że ktoś robi sobie jaja (jeden z autorów nawet dość wyraźnie to napisał). Teraz będziesz mi udowadniał, że się mylę, bo to autentyczne zdjęcia Saturna wykonane dzięki opisanej przez Ciebie "technologii"?

Komentarz

• Bangi
                                Moderator
                                • 2010
                                • 5117

żacznij od sprawdzenia jakie masz wejścia do monitora i kup kabel monitor-USB-C i po prostu połącz.
                                jp
                                Czytaj ze zrozumieniem... Nie zamiarzam aktualnie podłączać smartfona/tableta do monitora. bo nie mam w nim 1:1 tego co daje mi PC.
                                SAMOLOTY CB
                                SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

Pracuję...