X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • schabu
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1352

moj kumpel niedosc ze cala karte stracil to po prostu ja zepsul(ze tak ladnie powiem) wyciagajac ja z czytnika bez bezpiecznego usuwania sprzetu.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Hellfire
      Początki nałogu
      • 2006
      • 414

Ja straciłem dwa zdjęcia, ale to dlatego, że w czasie zapisywania padła mi bateria w aparacie. Więc w sumie sie nie liczy

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez schabu
        moj kumpel niedosc ze cala karte stracil to po prostu ja zepsul(ze tak ladnie powiem) wyciagajac ja z czytnika bez bezpiecznego usuwania sprzetu.
        A to ciekawe... co maja powiedziec uzytkownicy czytnikow panelowych?

Przyklad: http://www.cooling.pl/product_info.p...roducts_id=752

Restartowac komputer przy kazdej wymianie karty pamieci?
        IMHO bezsensowna wymowka - nie po to zostaly stworzone tego typu czytniki by "bezpiecznie je usuwac" przy kazdym wyjeciu/zmianie karty i cos innego musialo sie stac.

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Zamieszczone przez Vitez
          A to ciekawe... co maja powiedziec uzytkownicy czytnikow panelowych?
          Moim zdaniem wystarczy eject i/lub niedotykanie karty w czasie gdy trwa zapis. Tak samo jak z dyskietkami.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

Sam używam wbudowanego all_in one ( nie takiego jak VITEZ pokazal ale i tak wpinanego w płyte kompa ), korzystam z roznych kart i nigdy nie straciłem fotek .

Komentarz

• rasialdo
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 19

Witam wszystkich,

Tak straciłem, ~2 lata temu.
              Karta:Pretec 256 high speed.
              Objawy: zdjęcia się wymieszały, tj. w jedno zdjęcia powstawiały się poziome pasy z innego/innych zdjęć.
              Okoliczności:
              1. 10 dni wcześniej karta upadła z wysokości ok. 50 cm,
              2. Zdjęcia robione były zimą/narty/góry, temp. minus 15-20 st.

Początkowo pojawiały się pojedyńcze zdjęcia uszkodzone i komunikat 'Corrupted Data', aż w końcu nastąpiło totalne wymiksowanie zawartości karty.

Karta została wymieniona na nową bez problemu.

Od tego czasu używam Kingstona 1GB ElitePro - bez żadnych zastrzeżeń. :grin:

pzdr

Komentarz

• lupa12345

Straciłem prawie połowę zdjęć, na większości wyskakiwało "corrupted data" na innych "memory card error", sformatowałem kartę, alepo sformatowaniu karty wyłączyłem i włączyłem aparat (Canon A60), i pojawiło mi się 85 zdjęć też z napisem "corrupted data". Czy potrafi mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? (karta 256 megabajtów, firma DANE-ELEC)

Komentarz

• Nemeo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1757

Kingston 2 GB Ellite - wkładam kartę z czytnikiem do kompa a tam zero zdjęć choć wiedziałem że karta jest pełna, na szczęście udało się odzyskać foty za pomocą specjalego programiku.

Komentarz

• orix
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 48

Nigdy jeszcze nie straciłem zdjęć.
                    Pozdrawiam !

Komentarz

• PrzemeS
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 310

Też jeszcze nie miałem przyjemności stracić zdjęć. Na około 16 tysięcy klapnięć lustra jedyne stracone to te, które sam usuwałem
                      Ślubna
                      No i niestety N.

Komentarz

• APP
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 664

Zamieszczone przez Vitez
                        A to ciekawe... co maja powiedziec uzytkownicy czytnikow panelowych? (...) Restartowac komputer przy kazdej wymianie karty pamieci?
                        IMHO bezsensowna wymowka - nie po to zostaly stworzone tego typu czytniki by "bezpiecznie je usuwac" przy kazdym wyjeciu/zmianie karty i cos innego musialo sie stac.
                        Do tego służy opcja "wysuń" (XP, prawy myszy na ikonce czytnika). Działanie jest "widoczne" w tych czytnikach, które zapalają diodę po wsunięciu karty (a nie tylko przy odczycie/zapisie). Mam tak u siebie - dioda zapala się na stałe, a jeśli czytnik wykonuje jakąś operację, to mruga, po wybraniu "wysuń" diodka sygnalizująca obecność karty gaśnie, tak więc coś jest na temacie.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez APP
                          Do tego służy opcja "wysuń" (XP, prawy myszy na ikonce czytnika).
                          A co jesli ktos nie ma XP?

Komentarz

• APP
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 664

Nie wiem, bo nie testowałem swojego czytnika (ani podobnego) na innych systemach ale jeśli taka funkcja ma faktyczne odbicie w funkcjonowaniu sprzętu (tzn nie jest to jakiś pic na wodę) i została w nim zaimplementowana (pomijając już co dokładnie robi), to inne systemy także powinny dysponować analogiczną funkcją -tego typu urządzenia rzadko wypsażane są w jakiekolwiek sterowniki producenta (czasem do starszych lub "mniej popularnych" systemów, i wtedy sterowniki powinny zapewniać taką funkcję, bo sprzęt przecież ją ma... nie wiem, może niektóre nie mają?). Nikt raczej nie pisze na urządzeniach "XP only" itp, a skoro zadano sobie trud wyposażenia sprzętu w taką funkcję i jakaś tam standaryzacja w sensie klasyfikacji i obsługi urządzeń tego typu funkcjonuje, to chyba jednak słuszniej jest założyć, że czemuś to ma służyć i powinno funkcjonować tak samo/podobnie bez względu na system.
                            XP to tylko przykład z własnego podwórka, żeby nie wciskać kitu, ot i tyle, argument, że to nie jest "wszystko jedno" -ktoś pomyślał o tym o czym piszesz - nie trzeba "deinstlować" sprzętu, a można odłączyć nośnik. Sam też posłużyłeś się XP'owym podejściem do sprawy, tak a propos "bezpiecznego usuwania sprzętu" ;-)
                            Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• rolaj
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 584

Straciłem. Nie dużo, ale to nie ma znaczenia ile. To może byc tylko jedno, ale akurat to najważniejsze zdjęcie. Zawiodły mnie dwie gigówki Kingstona. Jedna odmówiła współpracy. Radykalnie, raz na zawsze. O odzysku nie ma mowy. Druga co jakiś czas zwalniała, potem zaczęła zmieniać nazwy plików, tworzyć dziwne foldery, wieszać czytniki itd. A teraz nie robi już nic, bo poszła do wymiany.

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez APP
                                Sam też posłużyłeś się XP'owym podejściem do sprawy, tak a propos "bezpiecznego usuwania sprzętu" ;-)
                                W Windows 2000 jest bezpieczne usuwanie sprzetu ale nie ma wysun. Przez prawie 2 lata mialem czytnik w panelu w kompie z windows 2000 i spokojnie smigalem kilkoma kartami w ta i z powrotem bez zadnego wysuwania czy usuwania. Nie stracilem ani jednej fotki. A co z kioskami foto gdzie tylko wklada sie karte w dziurke, wybiera zdjecia do wywolania, sklada zamowienie i wyciaga karte? Tam tez jest wysuwanie albo usuwanie?
                                Usuniecie/wysuniecie czytnika kart z systemu operacyjnego przed wyjeciem karty wg mnie nie ma zadnego sensu.

Komentarz

Pracuję...