X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomaszQ
    Bywalec
    • 2004
    • 127

Z pełnym przekonaniem popartym ok. 10 letnim używaniem w firmie drukarek laserowych stwierdzam, że nie ma na rynku lepszej oferty niż Kyocera. HP to drogi jak nieszczęście mit przeszłości. Owszem drukarki klasy LJ 4Si produkowane bardzo dawno temu i nowe heavy duty to sprzęt zrobiony dość solidnie, szczególnie staruszki, ale wszystko inne to jednorazowy szajs do tego bardzo drogi w eksploatacji.
    Cała "tajemnica" to bęben światłoczuły. Znakomita większość drukarek ma badziewne, jednorazowe bębny wbudowane w kartidge. Ponieważ kartridź to prócz bębna jeszcze toner i często developer są one bardzo drogie. Regeneracja poprzez dosypanie tonera mija się z celem bo bęben został zaprojektowany na określony przebieg, a wymiana bębna, listew i dosypanie proszków jest również dość drogie.
    Kyocery z serii EcoSys mają zamontowane wewnątrz ceramiczne bębny światłoczułe o przebiegu wyliczonym na ok 300.000 kopii. Na 100.000 producent daje gwarancje. Kartidż to tylko pojemnik na toner, który jest pomieszany z developerem. Nie wiem czy we wszystkich modelach jest taka mieszanka, ale od FS-600 do FS-3800 tak. 1/2 kg przyzwoitego proszku kosztuje ok. 100zł. Wystarcza na ok. 20.000 kopii (5%). Łatwo wyliczyć, że jedna kopia to pół grosza. Dosypanie proszku do kartridża jest banalnie proste dla "dwuleworęcznego", a "pozbawieni rąk" mogą za podobną kwotę kupić kartridż regenerowany. Jakość wydruków jest znakomita, szczególnie w modelach 1200dpi.
    Na Allegro jest ich dużo. Najtańsze w cenach zaczynających się od ok. 100zł, a dużo szybsze i bogatsze w wyposażenie to max 400zł. Droższe to już bardzo szybkie modele przeznaczone dla grup roboczych w dużych firmach.

Komentarz

• Zielony
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2928

Kurde, dużo się wyjaśniło. Dzięki za informacje.
      Opcję druku dwustronnego szukałem w drukarkach, ale nie wiedziałem że nazywa się to DUPLEX. Wymienione drukarki przeze mnie tego nie mają. W specyfikacji pisze, że drukowanie dwustronne tak - ale ręczne - cokolwiek to znaczy Bezsens.
      Osobiście mam EPSONA EPL-5900 którego dostałem w spadku od kolegi z pustym kartridżem. Dokupiłem toner (proszek) za 50zł i hula aż miło. Jestem pod wrażeniem jakości druku. Ale obecnie w ofercie EPSONA nie widzę tanich drukarek. Chyba od 700zł w górę. Ta moja jedynie co, to ma czasem problem z pobraniem papieru. Chyba się ten wałek wyrobił, co nie? Muszę spojrzeć czy można to kupić gdzieś osobno. Szkoda, że ona nie ma druku dwustronnego.

Ale wracając do tematu - muszę przejrzeć wasze propozycje.
      Ten HP chyba jednak odpuszczę.

@Kuchatek - którą masz na myśli? Jakąś Pixme?
      sigpic

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Zdaje sie ze Canon nie ma atramentowek ktore sie nie nazywaja Pixma, wiec duzego wyboru nie mam Laserowka do domu tez dobra. Zalezy co drukujesz. Ja nie mam dobrego labu pod reka (zreszta laby sux ) to mam atramentowke.

Niezaleznie od technologii grunt to trzymac sie z daleka od HP. Wykorzystuja oni swoja dominujaca pozycje gozej jak Canon, bo Canon to choc ladne zdjecia robi A hp to tylko duzo kosztuje i nic dobrego w zamian
        ...

Komentarz

• mattnick
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1735

HP LJ 1022 posiadam i jestem bardziej niż zadowolony a dosypywanie tonera jest możliwe choć skomplikowane...jest instrukcja obrazkowa w necie.
          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

Zamieszczone przez Zielony
            W specyfikacji pisze, że drukowanie dwustronne tak - ale ręczne - cokolwiek to znaczy Bezsens
            a wiec tak - reczna opcja druku dwusrtonnego polega na tym ze drukarka drukuje nieparzyste strony. po skonczonej serii uzytkownik musi (w zaleznosci od drukarki roznie bywa bo roznie papier biora) przewrocic papier I odwrocic karki. wtedy musisz nacisnac ok I na odwrocie drukuja sie parzyste. na poczatkujest to troche uciazliwe poniewaz trzeba nauczyc sie jak bwkladac. potem jest O.K.

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

W sumie już 'po ptokach'. Znajomy zakupił w Vobisie HP'ka LJ 1018 zanim zdążyłem mu to przegadać. No nic - co ma wyjść to wyjdzie w praniu...
              sigpic

Komentarz

• Hellfire
                Początki nałogu
                • 2006
                • 414

Temat stary, ale może szło by go odświeżyć, bo mam kilka pytań:

- Jaką laserówkę polecacie z tej najniższej półki.
                - Jak to wychodzi z kosztami eksploatacji. Coś takiego jak zamienniki istnieje do drukarek laserowych? Albo ile kosztują oryginalne tonery. Oglądałem trochę na allegro jak to wygląda mniej więcej, ale nie ogarniam tego.

Co do wymagań to są niewielkie. Drukować mam zamiar tylko tekst, bo ze zdjęciami się nie bawię w domu. Do tego, żeby była tania w użytkowaniu i działała jak najdłużej, bo Pixma drugi raz wyzionęła ducha i już jej nie chce. Można liczyć na waszą pomoc?

Komentarz

• canis_lupus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1252

Mam w domu 3 drukarki. HP 6P, 1200 i 2100. Sa nie do zajechania. 6P wydrukowała juz prawie 300000 stron. Toner w butelce kupujesz na allegro za 17zł. Wsypanie to 20 minut roboty. Nowe HP juz nie są tak trwałe. Niestety.
                  "I love You Cię" Różyczko...
                  Galeria ,
                  Druga galeria,

Komentarz

• timo
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 125

a co powiecie o samsungu ML-1640? glownie chodzi mi o koszty eksploatacji
                    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
                    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Komentarz

• Tezet-gdynia
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1283

Zamieszczone przez TomaszQ
                      Z pełnym przekonaniem popartym ok. 10 letnim używaniem w firmie drukarek laserowych stwierdzam, że nie ma na rynku lepszej oferty niż Kyocera. HP to drogi jak nieszczęście mit przeszłości. Owszem drukarki klasy LJ 4Si produkowane bardzo dawno temu i nowe heavy duty to sprzęt zrobiony dość solidnie, szczególnie staruszki, ale wszystko inne to jednorazowy szajs do tego bardzo drogi w eksploatacji.
                      Cała "tajemnica" to bęben światłoczuły. Znakomita większość drukarek ma badziewne, jednorazowe bębny wbudowane w kartidge. Ponieważ kartridź to prócz bębna jeszcze toner i często developer są one bardzo drogie. Regeneracja poprzez dosypanie tonera mija się z celem bo bęben został zaprojektowany na określony przebieg, a wymiana bębna, listew i dosypanie proszków jest również dość drogie.
                      Kyocery z serii EcoSys mają zamontowane wewnątrz ceramiczne bębny światłoczułe o przebiegu wyliczonym na ok 300.000 kopii. Na 100.000 producent daje gwarancje. Kartidż to tylko pojemnik na toner, który jest pomieszany z developerem. Nie wiem czy we wszystkich modelach jest taka mieszanka, ale od FS-600 do FS-3800 tak. 1/2 kg przyzwoitego proszku kosztuje ok. 100zł. Wystarcza na ok. 20.000 kopii (5%). Łatwo wyliczyć, że jedna kopia to pół grosza. Dosypanie proszku do kartridża jest banalnie proste dla "dwuleworęcznego", a "pozbawieni rąk" mogą za podobną kwotę kupić kartridż regenerowany. Jakość wydruków jest znakomita, szczególnie w modelach 1200dpi.
                      Na Allegro jest ich dużo. Najtańsze w cenach zaczynających się od ok. 100zł, a dużo szybsze i bogatsze w wyposażenie to max 400zł. Droższe to już bardzo szybkie modele przeznaczone dla grup roboczych w dużych firmach.
                      A ja mam pytanie, widze ze troche wiesz o drukrkach laserowych :-D Czy musi byc odpowiedni toner i developer ? tzn firmy ? bo jesli w domu mam 600dpi, i mam dostep do tonera i developera 600dpi to czy mozna we wlasnym zakresie zregenerowac ?? Jesli firma nie gra roli i rzeczywiscie taki toner + developer bedzie pasowac to jakie sa proporcje tonera i developera ?? Niestety pracuje na drukarkach ktore maja osobno wsyp na toner i osobno na developer i tam nie ma problemu, ale jak to wyglada w domowych ? Miesza sie razem i sypie do kartridza ?

ps. albo ktokolwiek moze to wie bo widze ze troche kotlet z tego tematu
                      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• nax
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 19

Szczerze polecam Brother HL-2035.

Komentarz

Pracuję...